Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Σήμα από τη διαπραγμάτευση αναμένει το ΧΑ

Απώλειες στο ξεκίνημα για το Γενικό Δείκτη που παραμένει κάτω από τις 640 μονάδες. Παραμένει long η τάση, σε ποιες αντιστάσεις προσκρούουν οι δείκτες. Στα νεότερα από την αξιολόγηση και τις κινήσεις στις διεθνείς αγορές το ενδιαφέρον.

Σήμα από τη διαπραγμάτευση αναμένει το ΧΑ

Σε ESM και Eurogroup η προσοχή του Χ.Α., στις πρώτες μετά την ορκωμοσία Τραμπ κινήσεις η Wall Street και οι αγορές.

Στη Wall Street συνεχίστηκε η συσσώρευση, με μικρή ανοδική αναλαμπή την Παρασκευή, περιμένοντας τα επόμενα βήματα των ΗΠΑ, με αποτέλεσμα ο S&P να έχει ως σημεία αναφοράς τις 2.258 και τις 2.310 μονάδες. Συνακόλουθα στο συνάλλαγμα, στο EUR/USD δίνεται έξοδος από το short μετά από σχεδόν 4 μήνες, με αποτέλεσμα το 1,0730 ως αντίσταση και το 1,060 ως στήριξη, με φιλόδοξο στόχο των long το 1,090.

Μικτά πρόσημα στις ασιατικές αγορές, με απώλειες 1,29% ο Nikkei στο Τόκιο. Χαμηλότερες τιμές για τα futures των DAX και S&P 500, με μικρές απώλειες στα 55,15 δολάρια το Brent.

Πιθανότατα τις επόμενες συνεδριάσεις να ξεκαθαρίσει η εικόνα σε Wall Street, σε forex, καθώς θα πρέπει να αναμένονται οι πρώτες κινήσεις ανταπάντησης της Ευρώπης -και δη του Βερολίνου- στο νέο περιβάλλον που διαμορφώνεται.

Στο Χ.Α., χωρίς νέα δεδομένα την τελευταία εβδομάδα, οι traders περιμένουν πως σήμερα και την Πέμπτη θα έχουν πιο σαφή εικόνα όσον αφορά στην πορεία της δεύτερης αξιολόγησης, με τις εξελίξεις να επηρεάζουν την τάση προς τη μία ή προς την άλλη κατεύθυνση.

Στα ορόσημα της εβδομάδας αναφερθήκαμε το απόγευμα της Κυριακής, συνεκτιμώντας πως στη Wall Street συνεχίζεται η ανακοίνωση αποτελεσμάτων τέταρτου τριμήνου για ισχυρούς ομίλους που διαμορφώνουν τάση.

Στις 639,16 μονάδες ο Γενικός Δείκτης «μετρά» πλέον απώλειες 0,70% από την αρχή του έτους, στις 1.712,90 μονάδες ο FTSE 25 με απώλειες 1,61%, με τον Δείκτη Τραπεζών στις 802,80 μονάδες κατά 4,19% χαμηλότερα, ενώ σε αντίθεση ο FTSE Mid Cap στις 807,16 μονάδες κερδίζει ήδη 7,09% από την αρχή του έτους.

«Κλειδί» ο τραπεζικός κλάδος, ανασταλτικός παράγων ο χαμηλός-μέτριος τζίρος, χαμηλότερος του μέσου όρου των 30 εκατ. ευρώ και με το περίπου 50% να συγκεντρώνεται στον τραπεζικό κλάδο. Στα στοιχήματα και στους στόχους της χρονιάς αναφέρθηκε εμπεριστατωμένα ο Γιώργος Α. Σαββάκης, δίνοντας έναν οδηγό πλεύσης.

Στον ESM σήμερα στραμμένη η προσοχή των traders, την ώρα που η ελληνική πλευρά δίνει όλο και περισσότερα προκειμένου να πάρει το... ξεπάγωμα της σχετικής διαδικασίας και να πετύχει να «ξεκλειδώσει» τη δεύτερη αξιολόγηση. Πόσο αφορολόγητο θα «τρώει» ο κόφτης, σημείωνε νωρίτερα η Ελενα Λάσκαρη, με τον πήχη για πρωτογενή πλεονάσματα πάνω από 3,5% (από 2018 και μετά) να είναι ο μεγάλος κίνδυνος για εγκλωβισμό της ελληνικής πλευράς, όχι τώρα -το 2017-, αλλά για τη συνέχεια -για το 2018 και μετά...

Σε ένα άλλο μέτωπο -που ενδιαφέρει διακαώς το Βερολίνο-, αυτό του υπερ-Ταμείου, ο Φώτης Κόλλιας αναλύει όλες τις λεπτομέρειες μετά και την επιλογή διοίκησης. Εστιάζει ο Φώτης και σε ποια στοιχεία του Δημοσίου θα μεταβιβαστούν, σημειώνοντας πως μέχρι στιγμής έχει συμφωνηθεί η μεταφορά των συμμετοχών του Δημοσίου σε ΟΑΣΥ, ΟΣΥ, ΣΤΑΣΥ, ΟΣΕ, ΟΑΚΑ, ΕΛΤΑ, ΕΥΔΑΠ, ΕΥΑΘ, Κτηριακές Υποδομές, ΕΛΒΟ, Αττικό Μετρό και ΔΕΗ.

Στο σχόλιό μας της Κυριακής αναφερθήκαμε στις μετοχές των δύο βασικών δεικτών (FTSE 25 και FTSE Mid Cap) με σήμα-τάση long, όπου πιθανότατα να παραμείνει επικεντρωμένη η προσοχή των παικτών.

Τεχνικά για τον Γ.Δ. η τάση παραμένει long, όσο κυμαίνεται πάνω από τις 624 μονάδες, ενώ σε μεσοπρόθεσμο ορίζοντα η ευρύτερη περιοχή των 600 μονάδων είναι αυτή που δεν πρέπει να χαθεί (σε εβδομαδιαία μέτρηση). Σημαντική αντίσταση για τον Γ.Δ. πλέον οι 652 μονάδες, ενώ πολύ σημαντικό το εάν ο μήνας θα κλείσει πάνω από τις 635 μονάδες.

Για τον FTSE 25 η ζώνη των 1.700-1.695 μονάδων είναι στήριξη, με διάσπασή της να πιέζει τον δείκτη προς τις 1.672 μονάδες. Αντιθέτως υπέρβαση των 1.736-1.740 θα ενίσχυε την επαναφορά προς τις 1.780 μονάδες.

 

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v