Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΧΑ: Λείπουν τζίρος και κατεύθυνση

«Παγωμένος» στα όρια των 640 μονάδων ο Γενικός Δείκτης, με τον χαμηλό τζίρο να παραπέμπει σε επιφυλακτικές κινήσεις των παικτών. Οι πιέσεις σε Εθνική, Πειραιώς αντισταθμίζονται από την άνοδο σε Coca Cola, ΔΕΗ.

ΧΑ: Λείπουν τζίρος και κατεύθυνση

Υποτονικό το κλίμα στο ΧΑ, μαζεύτηκαν οι αρχικά μεγαλύτερες απώλειες στη Φρανκφούρτη. Σε οριακά πτωτικό άνοιγμα παραπέμπουν τα futures του S&P στη Wall Street, 1,0741 η σχέση EUR/USD.

Στις περιορισμένες συναλλαγές και στον ανάλογο τζίρο αποτυπώνεται η επιφυλακτικότητα, αναμονή των επενδυτών ενόσω η Ευρωπαϊκή Επιτροπή πιέζει προκειμένου στο Eurogroup της Πέμπτης να υπάρξει ένα "ρητό κείμενο προόδου" για τη διαδικασία της διαπραγμάτευσης.

Παράλληλα, ερώτημα παραμένει ακόμη και τώρα εάν τελικά το ΔΝΤ θα δημοσιοποιήσει τη δική του έκθεση βιωσιμότητος (που ήταν να δοθεί στη δημοσιότητα από τα μέσα Δεκεμβρίου), κάτι που αφορά και στα περιθώρια ελιγμών της ΕΚΤ.

Οπως σημειώνει η Ελενα Λάσκαρη, η επιστολή Τσακαλώτου προς τους δανειστές είναι χωρίς συγκεκριμένα μέτρα, αφήνοντας ανοιχτά όλα τα ενδεχόμενα για τα θέματα που θα τεθούν στο τραπέζι την Πέμπτη (μετά και το... άδειασμα του υπουργού Οικονομίας Δημήτρη Παπαδημητρίου για τη μείωση του αφορολόγητου).

Σε αυτό το περιβάλλον, εύλογη είναι η διστακτικότητα των traders, που επιπλέον αποθαρρύνονται και από το βαρύ κλίμα που διαμορφώνεται στις ευρωαγορές, στο Βερολίνο.

Χωρίς ουσιαστικές εξελίξεις από το μέτωπο της δεύτερης αξιολόγησης, είναι λίγο ως πολύ αναμενόμενη η συνέχιση των μικρής έκτασης ρευστοποιήσεων κυρίως στον τραπεζικό κλάδο, με συνέπεια ο ΔΤΡ να υποχωρεί κάτω από το όριο των 800 μονάδων. Με λίγες μεν συναλλαγές πλην όμως χαμηλότερα για Εθνική, Πειραιώς και Eurobank. Σταθερή στο 1,82 ευρώ η μετοχή της Alpha Bank.

Περί τα 6 εκατ. ευρώ στις τραπεζικές μετοχές, περίπου όσα και στις μη τραπεζικές μετοχές (στις 14:50), ενδεικτικό του κλίματος που έχει διαμορφωθεί στην αγορά. Σημειωτέον πως τζίρος χαμηλότερος των 30 εκατ. ευρώ διαμορφώθηκε κατά μέσο όρο την τελευταία εβδομάδα.

Επιλεκτικές οι κινήσεις των traders στις μετοχές του FTSE25, stock picking και στις 3-5 μετοχές του Mid Cap.

Μεικτές τάσεις σε ΟΤΕ, ΟΠΑΠ - ΔΕΗ, με πωλητές στον Οργανισμό και αγοραστές σε ΟΠΑΠ και ΔΕΗ, αλλά με τις συναλλαγές να πραγματοποιούνται σε στενά εύρη διακύμανσης.

Μάλιστα στη μετοχή του ΟΠΑΠ έχει αλλάξει χέρια και ένα πακέτο για 75.000 τεμάχια στα 8,505 ευρώ, συνολικής αξίας 637.875 ευρώ.

Συγκριτικά κινητικότητα στις μετοχές των ΟΤΕ,ΟΠΑΠ, Μυτιληναίου, Motor Oil, FF Group, ΔΕΗ, Ελληνικά Πετρέλαια, Coca Cola αλλά και Jumbo, METKA, Attica Bank, Aegean, ΤτΕ, ΤΙΤΑΝ, Fourlis, Viohalco, με αξία συναλλαγών πάνω από το όριο των 100 χιλιάδων ευρώ.

Από τις μετοχές του δείκτη, πιο αξιοπρόσεκτη θεωρείται η κίνηση αντίδρασης του Μυτιληναίου, καθώς γίνεται με αυξημένες συναλλαγές/τζίρο και προς την αντίσταση των 6,40 ευρώ.

Οπως φαίνεται στο διάγραμμα, ενδεχόμενη υπέρβαση των 6,40 ενισχύει την τάση προς τα 6,64 ευρώ, σε πρώτη φάση, με στηρίξεις στα 6,27 και 6,20 ευρώ.

Προσπάθεια αντίδρασης στη μετοχή της Jumbo μετά το μείον 6,47% της Παρασκευής, στα 13,65-13,41 ευρώ υποχωρεί η Motor Oil, στα 4,51 ευρώ ενισχύεται ο τίτλος των Ελληνικών Πετρελαίων.

Από τον FT Mid Cap, αξιοπρόσεκτη η κίνηση προς τα 3,45 ευρώ του Πλαισίου, καθώς γίνεται με συγκριτικά καλές συναλλαγές, η συνέχιση της MIG προς το 0,153 και η κίνηση της ΕΥΑΘ προς τα 3,58 ευρώ.

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v