Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Τραπεζική αντίδραση στο ΧΑ

Πάνω από τις 640 μονάδες ο Γενικός Δείκτης με τις τράπεζες στην πρώτη γραμμή της αντίδρασης, με «καύσιμο» τις αποφάσεις του ESM. Η κίνηση σημειωτόν και τα κρίσιμα όρια για τους δείκτες.

Τραπεζική αντίδραση στο ΧΑ

Συγκρατημένη πτώση στη Wall Street, τρίτη σερί ημέρα διόρθωσης στις ευρωαγορές, βήμα σημειωτόν στο ΧΑ. 

Η προεδρική ομιλία Τραμπ υπέρ του προστατευτισμού προβλημάτισε τις αγορές, στη Φρανκφούρτη ο DAX υποχώρησε 0,73% στις 11.545 μονάδες, ενώ στο... προεκλογικό Παρίσι ο CAC 40 έκλεισε με απώλειες 0,60% στις 4.821 μονάδες. Στο επίκεντρο και τα αποτελέσματα τέταρτου τριμήνου των εταιρειών, διαμορφώνοντας ανάλογα τάση και δίνοντας αφορμές για stock picking.

Σε πλαγιοκαθοδική πορεία βραχυπρόθεσμα οι αγορές, καθώς δείχνουν να εξοικειώνονται με το ότι όπως σημειώνει ο Christopfer Caldwell στους Financial Times, "ο Ντόναλντ Τραμπ εννοούσε όσα είπε", υποσχόμενος μαζική μείωση φόρων και επιβολή δασμών.

Είναι μία άλλη εποχή (ο χρόνος θα δείξει εάν μπορεί να οδηγήσει κάπου καλύτερα, ή θα επιδεινωθεί η κατάσταση περισσότερο) και σε αυτήν προσαρμόζονται πλέον και οι αγορές. Για να δούμε... 

Σε αυτό το διεθνές περιβάλλον (και) το ΧΑ, επηρεαζόμενο όμως και από εγγενή θέματα, κυρίως δε αυτό που σχετίζεται με την ολοκλήρωση (ή όχι) της δεύτερης αξιολόγησης σε εύλογο χρόνο.

Βήμα σημειωτόν χθες, με κύριο χαρακτηριστικό τις συναλλαγές των 32,1 εκατ. μετοχών, με τζίρο 22,3 εκατ. ευρώ, δηλαδή χαμηλότερο του επίσης μέτριου μέσου όρου της τελευταίας εβδομάδος, των περίπου 28 εκατ. ευρώ.

Στις 639,27 μονάδες ο Γενικός Δείκτης, στις 1.731,05 ο FTSE25, με απώλειες 0,72% ο ΔΤΡ, που διαμορφώθηκε σε κλείσιμο λίγο χαμηλότερα των 800 μονάδων. Τα περίπου 11 εκατ. ευρώ άλλαξαν χέρια στον τραπεζικό κλάδο, συνεκτιμώντας πως όπως σημείωνε η Αναστασία Παπαϊωάννου, "ακόμη κολλάει η έκδοση αδειών για διαχείριση δανείων". Και είμαστε στα τέλη Ιανουαρίου. 

Σε φθίνουσα πορεία ο κλάδος-κλειδί των τραπεζών χρειάζεται μία αναλαμπή, μία ανοδική διόρθωση και η έγκριση από τον ESM των βραχυπρόθεσμων μέτρων για το χρέος θα μπορούσε να αποτελέσει μία αφορμή σε συνδυασμό με το Eurogroup της Πέμπτης. Σε γενικές γραμμές, η χθεσινή απόφαση του ESM εθεωρείτο λίγο ως πολύ αναμενόμενη, πλην όμως οι traders ενίοτε κινούνται -πλέον- και όταν επιβεβαιώνονται τέτοιες αναμενόμενες κινήσεις, ακριβώς επειδή αποφεύγονται τα χειρότερα. Και η αλήθεια είναι πως εδώ και καιρό... βλέπουν πολλά τα ματάκια τους.

Υπό προϋποθέσεις εφικτή μία αντίδραση του τραπεζικού κλάδου, εάν συνδυαστεί με ανάλογη βελτίωση του κλίματος στις ξένες αγορές. "Τσιμπημένο" κατά 1,37% στις 7,124 το 10ετές, μικρή υποχώρηση 0,13% στα 7,90 το Global X FTSE Greece 20 (GREK), αφήνοντας αμφίσημη εικόνα για τη βραχυπρόθεσμη τάση του τραπεζικού κλάδου. Ο ΔΤΡ θα μπορούσε να αντιδράσει προς τις 840 μονάδες, εάν συνδυαστικά προέκυπτε κάποια ενθαρρυντική εξέλιξη στο μεθαυριανό Eurogroup, ειδάλλως οι 780 και 760 είναι τα επόμενα/χαμηλότερα σημεία που θα διολισθήσει. Oπως σημείωνε νωρίτερα ο Χρήστος Κίτσιος, Alpha Bank και Eurobank αναζητούν partners για θυγατρικές σε Βαλκάνια

Ενθαρρυντική η χθεσινή εξέλιξη με τον ESM, να δούμε τι... καπνός θα βγει από το Eurogroup της Πέμπτης.

Ωστόσο, όπως εκτιμούσαν έμπειρα στελέχη της αγοράς, το ΧΑ, σε αυτό το διεθνές περιβάλλον, δύσκολα θα μπορούσε να αυτονομηθεί θεαματικά ακόμη και εάν ακολουθούσαν μόνο θετικές ειδήσεις/εξελίξεις.  

Συνεπώς το stock picking παραμένει -μέχρι νεωτέρας- η πιο πρόσφορη τακτική για τους λίγους που ενεργούν αυτή την περίοδο στο ΧΑ.

Tα οικονομικά αποτελέσματα εύλογα συμβάλλουν (σε μικρότερο ή μεγαλύτερο βαθμό) στη διαμόρφωση τάσης για τα επιμέρους, με ό,τι αυτό μπορεί να σημαίνει βραχυπρόθεσμα, με ορίζοντα τη συνεδρίαση της Παρασκευής. 

Τεχνικά, όπως "μετρά" ο Ηλίας Ζαχαράκης, για τον FTSE25 κοντινή στήριξη είναι οι 1.713, διάσπασή τους οδηγεί προς τις 1.695 μονάδες. Πρώτη αντίσταση στις 1.727 και κύρια στις 1.737 μονάδες.  

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v