Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΧΑ: Στάση αναμονής και πιέσεις στις τράπεζες

Ηπιες κινήσεις στο ΧΑ με τον ΓΔ στα επίπεδα των 660 μονάδων. Στο προσκήνιο οι εξελίξεις από τις Βρυξέλλες. Απώλειες για ΕΤΕ, Πειραιώς, Eurobank, Alpha. Kέρδη σημειώνουν Coca Cola, Tιτάνας, Motor Oil. Στις τράπεζες σχεδόν το 50% του τζίρου.

ΧΑ: Στάση αναμονής και πιέσεις στις τράπεζες

Στην αναμονή το ΧΑ, μετά και τις τελευταίες εξελίξεις από το μέτωπο στις Βρυξέλλες και την ώρα που γίνεται λόγος για... καταθλιπτικές εκθέσεις του ΔΝΤ για την Ελλάδα.

Σε σταθεροποίηση τα κύρια ευρωπαικά χρηματιστήρια, μετά την τελευταία ανοδική αντίδραση, σε περισυλλογή οι traders στο ελληνικό, ενόσω εξελίσσεται το Eurogroup.

Προσεκτικές κινήσεις κατοχύρωσης μέρους βραχυπρόθεσμων θέσεων, κυρίως στον τραπεζικό κλάδο που υπεραπέδωσε την τελευταία εβδομάδα, προκειμένου να "κλειδωθούν" υπεραξίες που κερδήθηκαν με την κατά 5,16% ενίσχυση του κλάδου.

Στις τράπεζες πραγματοποιείται- από την αρχή της συνεδρίασης- το σχεδόν 50% του τζίρου με τον περισσότερο να έχει πραγματοποιηθεί στην Alpha Bank με την Εθνική να ακολουθεί.

Εύλογα το μεγαλύτερο μέρος των πωλήσεων- κατοχύρωσης θέσεων, να γίνεται στον τραπεζικό κλάδο, καθώς η μετοχή της Alpha Bank αντέδρασε 3,83%, της Εθνικής κατά 6,64%, της Eurobank κατά 4,17% και κατά 7% της Πειραιώς.

Οπως σημειώνουν χρηματιστηριακοί παράγοντες δεδομένης της αβεβαιότητας που επικρατεί (κυρίως ) όσον αφορά στη στάση της πλευράς Σόιμπλε και το ενδεχόμενο νέων "εκβιαστικών διλημμάτων" των δανειστών προς την Αθήνα δικαιολογείται απόλυτα το "κλείδωμα" μέρους των long θέσεων που αποκτήθηκαν τις τελευταίες συνεδριάσεις.

Εξ΄αρχής είχε φανεί, πως για σήμερα οι 660 μονάδες θα αποτελούσαν σημείο αναφοράς για τη συνέχεια, αρχής γενόμενης από την αυριανή συνεδρίαση. Η αδυναμία του ΓΔ να υπερβεί πειστικά τις 665 προς τις 670 μονάδες, το σχετικά γρήγορο "γύρισμα" του τραπεζικού κλάδου (στα πρώτα 15΄-20΄ της συνεδρίασης), η σταθεροποίηση των ευρωπαικών αγορών είχαν ως συνέπεια την αναδίπλωση των αγοραστών και την ενεργοποίηση των πωλητών από τα αρχικά υψηλά της ημέρας.

Από τις 878 έως τις 850 μονάδες ο Δείκτης Τραπεζών, καθώς σταδιακά οι πωλητές υπερίσχυσαν και στις 4 συστημικές τραπεζικές μετοχές.

Με τις τράπεζες σε κλίση ακολούθησαν ρευστοποιήσεις στις περισσότερες μετοχές, που ξεκίνησαν ανοδικά αλλά μετά τις 14.00΄ φάνηκε πως θα υπερίσχυαν οι short.

Ενδεικτικό το ότι λίγο πριν τις 15.00΄ για 17 μετοχές τον πρώτο λόγο είχαν οι πωλητές- μεγαλύτερες οι απώλειες στις τράπεζες- και οι αγοραστές μόνον σε ΤΙΤΑΝ, Σαράντη, Motor Oil, Jumbo, Coca Cola, Grivalia.

Η εικόνα για τους βασικούς δείκτες θα ήταν πιο βεβαρημένη εάν για την δεικτοβαρή Coca Cola δεν σημειωνόταν νωρίτερα δεύτερο συνεχόμενο υψηλό στα 22,38 ευρώ. Στα 34 εκατ. ευρώ ο τζίρος, στις 15.15΄

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v