Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΧΑ: Με τις 650 μονάδες αναμετράται ο Γενικός Δείκτης

Την ανοδική φορά των διεθνών αγορών ακολουθεί το χρηματιστήριο, με τις συναλλαγές σε μέτρια επίπεδα. Οι τράπεζες οδηγούν με κέρδη κοντά στο 2% για τον κλαδικό δείκτη. Κινητικότητα και στον χώρο των «μεσαίων».

ΧΑ: Με τις 650 μονάδες αναμετράται ο Γενικός Δείκτης

Στον ανοδικό δρόμο των ασιατικών αγορών και οι ευρωπαϊκές, μετά το χθεσινοβραδινό «γύρισμα» στη Wall Street. Από την αρχή της συνεδρίασης οι long έχουν την πρωτοβουλία των κινήσεων σε Φρανκφούρτη, Παρίσι μέχρι Μιλάνο, με την Αθήνα να ακολουθεί.

Στο πρόσταγμα της επαναφοράς σε ανοδικό κανάλι που δόθηκε χθες με τα «νέα υψηλά» στη Νέα Υόρκη, ανταποκρίνονται στην Ευρώπη, με ενδεικτική την κίνηση του DAX προς τις 11.680 μονάδες, του CAC 40 προς τις 4.865 μονάδες, του ΜΙΒ πάνω από τις 19.600 μονάδες.

Σε αυτό το κλίμα και στο Χ.Α., με τα ισχυρά χέρια από τις πρώτες κιόλας εντολές να κινούνται αγοραστικά καταρχήν στον τραπεζικό κλάδο και σταδιακά στην πλειονότητα των μετοχών της μεγάλης κεφαλαιοποίησης.

Μέτριες οι συναλλαγές, ανάλογος ο τζίρος στα πρώτα λεπτά, με το 45% στον τραπεζικό κλάδο και κινητικότητα σε ΟΠΑΠ, Τιτάν, ΟΤΕ, Fourlis, EXAE, FF Group και σε MIG, Coca Cola, Motor Oil, Μυτιληναίο, Ελληνικά Πετρέλαια, Κρι Κρι, ΔΕΗ κ.ά.

Δεν είναι κακή η εικόνα της αγοράς στα πρώτα 30', με προσεκτικές κινήσεις από τους traders, που λογικά παρακολουθούν τις ξένες αγορές και περιμένουν τα νεότερα από το Eurogroup της Πέμπτης.

Στην κρίσιμη περιοχή των 650 μονάδων και πάλι ο Γενικός Δείκτης, με τον τραπεζικό κλάδο να επιχειρείται να είναι και σήμερα ο μοχλός της τάσης, αλλά και στις περισσότερες μετοχές του δείκτη να έχουν τον πρώτο λόγο οι αγοραστές. Στην περιοχή των 820 μονάδων ο Δείκτης Τραπεζών, με συγκριτικά μεγαλύτερο τζίρο σε Εθνική και Alpha Bank, έχοντας αμφότεροι οι τίτλοι βραχυπρόθεσμο ανοδικό διάγραμμα.

Λίγο πάνω από το όριο του 7% επανέρχεται το 10ετές μετά τη χθεσινή ενθαρρυντική υποχώρησή του χαμηλότερα του ψυχολογικού ορίου, στα 8+ το GREK. Σε θετικό άνοιγμα της συνεδρίασης παραπέμπουν τα futures του S&P στη Wall Street, στο 1,0727 η σχέση EUR/USD, στο 1,2525 η ισοτιμία GBP/USD.

Ενδιαφέρον το ότι η αντίδραση στη Φρανκφούρτη είναι σχεδόν καθολική για τις μετοχές του DAX, με τις τραπεζικές και αυτοκινητοβιομηχανίες να έχουν τη μεγαλύτερη άνοδο, με αποτέλεσμα περίπου στις 11:00 ο δείκτης να υπερβαίνει -μετά από ένα πτωτικό διάλειμμα- το όριο των 10.700 μονάδων.

Στο Χ.Α. οι κινήσεις των traders είναι σε ρυθμό ανάλογο των ξένων χρηματιστηρίων, με τις τράπεζες στο επίκεντρο και τον ΔΤΡ να... επιταχύνει -μετά τις 10:45- πάνω από τις 820 προς τις 830 μονάδες.

Σε αυτό το αρχικό διάστημα και αφού πρώτα δοκιμάστηκε η ευρύτερη περιοχή των 645 μονάδων, οι αγοραστές έφτασαν λίγο πάνω από τις 650 προς τις 652 μονάδες, με οδηγό κυρίως την Εθνική. Με τον ΔΤΡ σχεδόν 2% υψηλότερα ακολουθεί η πλειονότητα των μετοχών του δείκτη, με ενθαρρυντική ένδειξη τις αυξημένες συναλλαγές/τζίρο σε ανοδική κίνηση των Coca Cola, FF Group, Μυτιληναίου. Χωρίς πράξη αρχής ο ΟΛΠ στις 11:00, με αγοραστές σε αυτό το διάστημα ΕΧΑΕ, Ελληνικά Πετρέλαια, Lamda Development.

Καλή εικόνα στον Mid Cap, με κινητικότητα σε MIG, Attica Bank, Intralot κ.ά.

Στα μέσα του διαστήματος πέρασε ένα μεγάλο πακέτο για 205.500 μετοχές του Κορρέ στα 3,33 ευρώ, συνολικής αξίας 684.315 ευρώ. Ακολούθησε ένα πακέτο για 50.000 τεμάχια του ΟΠΑΠ στα 8,665 ευρώ, συνολικής αξίας 433.250 ευρώ.

Στα 9,2 εκατ. μετοχές οι συναλλαγές, στα 5 εκατ. ευρώ ο τζίρος. Στις 36/21 η σχέση ανοδικών/καθοδικών μετοχών. Πλαίσιο, Intracom από τις μετοχές της μεσαίας κατηγορίας με μεγαλύτερη άνοδο. Τεχνικά για τη συνέχεια μένει να επιβεβαιωθεί (ή όχι) η περιοχή των 645 μονάδων ως στήριξη για τον Γ.Δ. και των 815 για τον ΔΤΡ.

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v