Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΧΑ: Συνεδρίαση με το βλέμμα στις Βρυξέλλες

Ανοδικό το ξεκίνημα για το Γενικό Δείκτη. Από τα μηνύματα στο σημερινό Eurogroup περνά η βραχυπρόθεσμη τάση. Η αιφνίδια άνοδος, τα πονταρίσματα προεξόφλησης και ο διπλασιασμός του τζίρου. Βοήθειες από το θετικό κλίμα στις αγορές.

ΧΑ: Συνεδρίαση με το βλέμμα στις Βρυξέλλες

Συνεδρίαση Eurogroup η σημερινή, με το ΧΑ να έρχεται από τη χθεσινή σημαντική αντίδραση, συνακόλουθη της ανοδικής κίνησης των ξένων χρηματιστηρίων. Με οδηγό τη Wall Street και τα όσα θεαματικά διαδραματίζονται στο μεγαλύτερο χρηματιστήριο του κόσμου, ακολουθούν τα ασιατικά, τα ευρωπαϊκά, με το ελληνικό να επανέρχεται προς τις 660 μονάδες.

Στο πού θα κριθεί η "μάχη" του Eurogroup εστιάζει η Ελενα Λάσκαρη, οριοθετώντας τη γραμμή της Αθήνας και τις απαιτήσεις των δανειστών. Ως τελευταία ευκαιρία για την Αθήνα να επιτύχει συμφωνία για τη δεύτερη αξιολόγηση θεωρούν παράγοντες το Eurogroup της 20ής Φεβρουαρίου, με ό,τι αυτό μπορεί να σημαίνει (και) για το ΧΑ μέχρι τότε.

Με αυξημένο τζίρο η χθεσινή αντίδραση -76,3 εκατ. ευρώ-, με ανάλογες συναλλαγές -139,1 εκατ. μετοχών-, με μοχλό τον τραπεζικό κλάδο -6,48% στις 867,91 μονάδες- και την πλειονότητα των μετοχών της μεγάλης κεφαλαιοποίησης να ακολουθεί, με τον FTSE25 κατά 1,99% υψηλότερα, στις 1.764,26 μονάδες.

Για δεύτερη συνεχόμενη συνεδρίαση (μετά αυτή της Τρίτης) αυξημένες συναλλαγές και σχεδόν διπλασιασμός τζίρου, που αποδίδεται στην ενεργοποίηση ισχυρών χεριών σε ένα ποντάρισμα προεξόφλησης με φόντο το Eurogroup της 20ής/2 και την προοπτική επίτευξης μιας συμφωνίας για τη δεύτερη αξιολόγηση.

Σύμφωνα με την εκτίμηση επαγγελματιών της αγοράς, το επικρατέστερο σενάριο -μέχρι τώρα- παραμένει αυτό που θέλει τις δύο πλευρές να συμφωνούν, με ό,τι θα μπορούσε να ακολουθήσει ένα ενδεχόμενο "κλείσιμο" της αξιολόγησης.

Ωστόσο τα χρονικά περιθώρια γίνονται όλο και πιο ασφυκτικά, με τον βαθμό επικινδυνότητας να έχει επιβαρυνθεί κατακόρυφα.

Μονόδρομος για το ΧΑ η δεύτερη αξιολόγηση, με τους long να ανεβάζουν χθες τον πήχη, συνεπικουρούμενοι από το θετικό κλίμα που διαμορφώνεται και πάλι στις αγορές, ελέω Wall Street.

Ομως η κυριότερη παράμετρος για τη στάση των traders στο ΧΑ παραμένει η έκβαση της διαδικασίας για την αξιολόγηση, συνεκτιμώντας πως το μεγαλύτερο μέρος των τοποθετήσεων αφορούν (κυρίως) σε βραχυπρόθεσμα κεφάλαια, που όσο εύκολα εισέρχονται (Τρίτη-Τετάρτη) τόσο εύκολα μπορεί να εξέλθουν, εάν διαπιστωθεί αδιέξοδο στη διαπραγμάτευση.

Στις 15:00-15:30 ξεκινά σήμερα το Eurogroup, με τις πρωινές εκτιμήσεις να θέλουν να ολοκληρώνεται γύρω στις 18:00-19:00, που πρακτικά σημαίνει πως στο δεύτερο μισό της συνεδρίασης ενδεχομένως να έχουμε αυξημένη μεταβλητότητα, ανάλογα με ενδεχόμενες δηλώσεις αξιωματούχων, διαρροές, πληροφορίες από την εξέλιξη της συνεδρίασης.

Συνεδρίαση τραπεζών η χθεσινή, με αφορμή το κλίμα στις ξένες αγορές αλλά και τα νεότερα από το μέτωπο των τραπεζικών δανείων.

Ασπίδα το ευρώ απέναντι στους κραδασμούς, λειτουργική λύση/διαχείριση των NPLs, επαναλαμβάνει για ακόμη μία φορά ο διοικητής της ΤτΕ, Γιάννης Στουρνάρας, "βόμβα" για τη Γερμανία μία αναθέρμανση της ελληνικής κρίσης σημειώνει/προειδοποιεί η Suddeutsche Zeitung.

Στην περιοχή των 870 μονάδων και πάλι ο ΔΤΡ, με την Πειραιώς να καταγράφει το μεγαλύτερο ποσοστό (9,50%), την Εθνική (με 7,88%) οδηγό, με την Alpha Bank να πραγματοποιεί τον υψηλότερο τζίρο (15,1 εκατ. ευρώ) και τη Eurobank να πιάνει το 0,687 ευρώ.

 

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v