Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Mικρά κέρδη στο Χρηματιστήριο

Ήπιες μεταβολές στο ΧΑ εν αναμονή και του αυριανού Eurogroup. Θετικό το κλίμα στα ξένα Χρηματιστήρια. «Καταλύτης» ο τραπεζικός κλάδος. Κινητικότητα σε Τιτάν, Motor Oil, Ελληνικά Πετρέλαια.

Mικρά κέρδη στο Χρηματιστήριο

Wall Street εκτός και δεύτερη αξιολόγηση εντός διαμορφώνουν τάση στο ΧΑ. Εχοντας πλέον ως δεδομένο πως στο αυριανό Eurogroup η ελληνική πλευρά δεν θα έχει να περιμένει κάτι καλύτερο από μία οριστικοποίηση της ημερομηνίας επιστροφής των εκπροσώπων των δανειστών στην Αθήνα, η χθεσινή αντίδραση με αυξημένο τζίρο έχει τη σημασία της.

Θα φανεί την Πέμπτη, κυρίως όμως την Παρασκευή, εάν οι traders εξακολουθούν να κάνουν υπομονή, προσβλέποντας στο Eurogroup του Φεβρουαρίου να δοθεί λύση και διέξοδος, δεδομένου ότι έχει χαθεί ήδη το «ορόσημο» της 5ης Δεκεμβρίου και περνά χωρίς αποτέλεσμα και αυτό της 26ης Ιανουαρίου. Το επόμενο milestone, σύμφωνα με τους δανειστές, είναι στις 20 Φεβρουαρίου, με εύλογο το ερώτημα εάν και πώς θα κινηθούν οι traders, την ώρα που ο Αλέξης Τσίπρας δηλώνει (στην Εφ.Συν) πως «... δεν θα νομοθετήσει ούτε ευρώ νέα μέτρα».

Οι ημερομηνίες-ορόσημα έρχονται και χάνονται -προσώρας μετράμε τη δεύτερη, έχοντας ως γνώμονα τις αρχικές εξαγγελίες του πρωθυπουργού για την 5η Δεκεμβρίου-, με τα προβλήματα να διογκώνονται και οι αρρυθμίες στην αγορά να γίνονται ολοένα πιο ορατές.

Το ενθαρρυντικό είναι πως η μεγάλη αγορά της Wall Street δείχνει να επανέρχεται ανοδικά, με νέα ιστορικά στη χθεσινή συνεδρίαση και το "κεφάλαιο" να βλέπει πως ο Τραμπ υλοποιεί τις προεκλογικές εξαγγελίες του, συνεπώς και αυτές που αφορούν στα οικονομικά σχέδια για ανάπτυξη της αμερικανικής οικονομίας. Την εκτίμησή του πως με το πρόγραμμα Τραμπ το ΑΕΠ των ΗΠΑ μπορεί να ενισχυθεί κατά 3%-4% εξέφρασε πρόσφατα ο CEO της JP Morgan, Jamie Dimon, με ό,τι αυτό μπορεί να σημαίνει και για τις αγορές, εάν και εφόσον σταδιακά επιβεβαιώνεται.

Η επαναφορά της Wall Street σε ανοδικό κανάλι είναι η ισχυρότερη ενθαρρυντική ένδειξη πως στις αγορές οι long δεν έχουν πει την τελευταία λέξη τους. Τώρα εάν αυτό μπορεί να συμπεριλάβει (στο μέτρο του δυνατού) και το ΧΑ, θα φανεί.

Το γεγονός της χθεσινής αντίδρασης με τον Γενικό Δείκτη στις 645,51 μονάδες, με μοχλό τον τραπεζικό κλάδο στις 815,13, είναι ενθαρρυντικό καθότι συντελέστηκε με συναλλαγές 62,4 εκατ. μετοχών και τζίρο 45,3 εκατ. ευρώ. Τζίρος κατά σχεδόν 17 εκατ. ευρώ περισσότερος από τον μέσο όρο της τελευταίας εβδομάδος και τα περίπου μισά στον τραπεζικό κλάδο-κλειδί.

Αποκαλυπτικό το ρεπορτάζ της Ελενας Λάσκαρη για απαίτηση των δανειστών για ψηφισμένα μέτρα με ρήτρα ακύρωσης, με αντάλλαγμα τα μακροπρόθεσμα μέτρα για το χρέος και την εκταμίευση της δόσης, με ό,τι αυτό μπορεί να συνεπάγεται (και) για το ΧΑ. Για την αγορά και τους traders, τα μεσοπρόθεσμα μέτρα (πόσο μάλλον τα μακροπρόθεσμα) είναι το «κλειδί» για να λυθούν τα χέρια του Μάριο Ντράγκι και της ΕΚΤ να ενεργοποιήσει τη διαδικασία συμπερίληψης των ελληνικών ομολόγων στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης σε εύλογο/έγκαιρο χρόνο. Κάτι τέτοιο, από τη στιγμή που θα φανεί ότι μπορεί να συμφωνηθεί, θα αποτελέσει μία εξέλιξη που αρέσει στις αγορές, συνεπώς θα δικαιολογούσε μία μόχλευση -καταρχήν- στον τραπεζικό κλάδο. Συνακόλουθα σε ένα σημαντικό μέρος της μεγάλης και μεσαίας κεφαλαιοποίησης.

Στον τραπεζικό κλάδο έγινε χθες η προσπάθεια αντίδρασης με ικανοποιητικό αποτέλεσμα, παρότι όπως σημειώνουν οι επαγγελματίες της αγοράς δεν κατέστη δυνατή η υπέρβαση της ζώνης που οριοθετείται από τις 826 μονάδες (εκθετικός ΚΜΟ ημερών) και τις 838 μονάδες (αντίσταση), που σύμφωνα με την εκτίμησή τους αποτελεί την ελάχιστη προϋπόθεση για τη βελτίωση της τεχνικής εικόνας. Εκτίμησή μας, πως μέχρι και την Παρασκευή θα έχουμε σαφώς πιο ξεκάθαρη εικόνα για τον ΔΤΡ και την προοπτική επαναφοράς πάνω από τις 840-850 μονάδες.

Σε σύμπλευση ο FTSE25 καθώς ορισμένες μετοχές σηματωροί του δείκτη μπορεί να (ξανα)γυρίσουν long, με αποτέλεσμα να δοκιμαστεί το ενδεχόμενο υπέρβασης των 1.740 μονάδων. Θα σταθούμε σε δύο σηματωρούς του δείκτη, τη ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, που μπορεί να υπερβεί τα 2,40 ευρώ, και τον Μυτιληναίο, που εάν επιβεβαιώσει τα χθεσινά 6,40 μπορεί να κινηθεί προς τα 6.60 με στόχο τα 7 ευρώ. Θα περιμένουμε στη διάρκεια της συνεδρίασης ακόμη 2-3 μετοχές όπου παίζουν τα ισχυρά χέρια (ΤΙΤΑΝ, Motor Oil, Ελληνικά Πετρέλαια), για να ενισχύσουμε (ή όχι) την προσέγγισή μας.

Προφανώς το Eurogroup θα καθορίσει (καταρχήν) τη βραχυπρόθεσμη τάση, θα φανεί εάν οι long θα έχουν τις ενδείξεις για να συνεχίσουν να ποντάρουν προς το επόμενο Eurogroup της 20ής Φεβρουαρίου ή όχι.

Αναμένοντας τα της Πέμπτης, πιθανή θεωρείται για σήμερα η συσσώρευση μεταξύ 640-650 μονάδες, ενώ θα περιμένουμε με ενδιαφέρον να δούμε εάν στο τέλος της συνεδρίασης θα έχουμε περισσότερες συναλλαγές/τζίρο από τη χθεσινή συνεδρίαση ή όχι. Και σε ποιες μετοχές και με τι σύνθεση για τον τραπεζικό κλάδο.

J&P Αβαξ, Intralot κ.α. μετοχές της μεσαίας κατηγορίας έχουν θέση long, με ζητούμενη τη συντήρησή τους σε αυτές τις συνεδριάσεις.

Από τον τραπεζικό κλάδο, η Alpha Bank παραμένει σηματωρός, όπως οδηγός η Εθνική. Για τη μετοχή της ΕΤΕ οι αναλυτές βλέπουν πως έκλεισε ακριβώς πάνω στο σημείο που συγκλίνει ο εκθ. 30 ημερών (με την αντίσταση του συστήματός τους), εκτιμώντας πως δύσκολα θα υπερβεί τη ζώνη 0,2490-0,2520 χωρίς την αρωγή σημαντικών εξελίξεων από το μέτωπο των διαπραγματεύσεων.

Στα υπόψη η υποχώρηση μετά από καιρό του 10ετούς χαμηλότερα του ορίου του 7% και συγκεκριμένα στις 6,952, αλλά και η εκτίναξη (2,28%) του λεγόμενου GREK πάνω από το όριο του 8, θυμίζοντας το υψηλό 52 εβδομάδων στο 9,06, με ό,τι αυτοί οι δύο "δείκτες" μπορεί να μας δείχνουν για σήμερα έως Παρασκευή.

 

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v