Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Ανεβάζει ταχύτητες το Χρηματιστήριο

Στα όρια των 660 μονάδων ο Γενικός Δείκτης, με άνοδο άνω του 2% και υψηλότερο τζίρο. Στην πρώτη γραμμή οι τραπεζικές μετοχές, με άνοδο 7% για Εθνική και 6% για Πειραιώς. Υπεραποδίδουν Μυτιληναίος, Μέτκα.

Ανεβάζει ταχύτητες το Χρηματιστήριο

Σε ανοδική φορά τα χρηματιστήρια, με τα futures στη Wall Street να συντηρούν την αντίδραση στην Ευρώπη.

Ισχυροποιείται η προσπάθεια επαναφοράς του ΧΑ πέραν των 650, με "βλέψεις" προς τις 660 μονάδες.

Εκ προοιμίου γνωστό πως ενδεχόμενη αναστροφή της τάσης στα ξένα χρηματιστήρια (μετά το χθεσινό "γύρισμα" στη Νέα Υόρκη) θα διευκόλυνε τους long από τις ασιατικές αγορές, στη συνέχεια τις ευρωπαϊκές και προσώρας για τους βασικούς δείκτες S&P 500, DJIA κ.λπ.

Με αυτή τη βασική προϋπόθεση -των ξένων αγορών- είχε γίνει από το προσυνεδριακό σχόλιό μας η προσέγγιση της σημερινής συνεδρίασης μέχρι και την Παρασκευή. Η έτερη βασική προϋπόθεση αφορούσε βέβαια το κλίμα ενόψει του αυριανού Eurogroup και την... επόμενη ημέρα, με ενδεικτική τη συνεδρίαση της Παρασκευής.

Μέχρι τώρα οι αγοραστές έχουν τον πρώτο λόγο από το άνοιγμα της αγοράς -από τις 647,77 μονάδες- μέχρι πριν λίγο, που ο ΓΔ έφθασε έως τις 657,23 μονάδες.

Κλάδος αιχμής ο τραπεζικός καθώς (και) λόγω βαρύτητας διαμορφώνει την τάση (είτε προς τη μία, είτε προς την άλλη κατεύθυνση), με τον ΔΤΡ να ξεκινά από τις 819,89 και σταδιακά να αναρριχάται προς τις 855 μονάδες, «πληρώνοντας» την τεχνική προϋπόθεση της κάλυψης των 840-850 μονάδων.

Ικανοποιητική εξαρχής η συναλλακτική δραστηριότητα με καλό τζίρο, μοιρασμένο σε τραπεζικό κλάδο και blue chips, με τους παίκτες να κινούνται υψηλότερα, με αφορμή δηλώσεις ανώτερου αξιωματούχου της ευρωζώνης, ο οποίος εμφανίστηκε συγκρατημένα αισιόδοξος για επίτευξη πλήρους συμφωνίας στη συνεδρίαση της 20ής Φεβρουαρίου.

Το αν ο "ανώτερος αξιωματούχος της ευρωζώνης" (ο οποίος είθισται να προχωρεί σε διαρροές μία μέρα πριν τα Eurogroups) θα επιβεβαιωθεί ή όχι, είναι κάτι που θα φανεί στη συνέχεια.

Ωστόσο το κλίμα των δηλώσεών του είναι αυτό που σταδιακά «έλυσε» περισσότερο τους long παίκτες, που προχώρησαν άμεσα σε τοποθετήσεις κυρίως στον τραπεζικό κλάδο αλλά και στην πλειονότητα των μετοχών της μεγάλης κεφαλαιοποίησης. Αναλογικά κινητικότητα σημειώνεται και σήμερα σε ικανό μέρος της μεσαίας κεφαλαιοποίησης αλλά και επιλεγμένων της μικρότερης.

Υπεραπόδοση για τη μετοχή-οδηγό του κλάδου Εθνική, με αυξημένες συναλλαγές σε Πειραιώς και ΕΤΕ, και υψηλό τζίρο κυρίως στην Alpha Bank, οι τράπεζες οδηγούν την αντίδραση στο ΧΑ.

Σε σχέση με τη χθεσινή συνεδρίαση, η μέχρι τώρα συμμετοχή των traders στον τραπεζικό κλάδο είναι μεγαλύτερη καθώς φθάνει στο 60% του τζίρου (έναντι 50%), με ό,τι αυτό μπορεί να σημαίνει για τη συνέχεια.

Λίγο μετά τις 14:50, σε μόλις 5 μετοχές του δείκτη υπερίσχυαν οι πωλητές, ενώ στις 20 (με αιχμή τις 4 τραπεζικές) υπερίσχυαν οι αγοραστές.

Ενδεικτική της διάθεσης των ισχυρών χεριών και του κλίματος προεξόφλησης που επικρατεί την τελευταία ώρα, το γεγονός πως σε μετοχές των Μυτιληναίου (και ΜΕΤΚΑ), Ελληνικών Πετρελαίων, Coca Cola, FF Group ενισχύονται οι αγορές σε σημαντική άνοδο της τιμής.

Με τον ΓΔ να πατά τις 660 μονάδες -στις 14:50- εντείνεται η κινητικότητα και σε σηματωρούς του Mid Cap όπως είναι για παράδειγμα οι ΑΝΕΜΟΣ, MIG, Fourlis, Attica Bank.

Ενισχυτικά αυτής της εκτίμησης τα σημαντικά πακέτα που έχουν αλλάξει χέρια στην άνοδο της αγοράς και συγκεκριμένα σε ΟΠΑΠ, ΟΤΕ, Alpha Bank, Fourlis, ΟΠΑΠ, Jumbo και στην αρχή της ημέρας στον Κορρέ.

Πάνω από τα 75 εκατ. μετοχές οι συναλλαγές -λόγω των τραπεζικών-, σχεδόν 43 εκατ. ευρώ ο τζίρος.

Πρακτικά αξία συναλλαγών υψηλότερη της χθεσινής συνεδρίασης, όπως είχαμε θέσει ως μία από τις απαραίτητες προϋποθέσεις στο προσυνεδριακό σχόλιό μας.

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v