Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Το Eurogroup «βάφει» κόκκινο το ΧΑ

Απώλειες καταγράφει το ΧΑ με τον ΓΔ στην περιοχή των 645 μονάδων. Πτώση υψηλότερη του 4% για ΕΤΕ, Πειραιώς, Alpha, Eurobank. Στο κόκκινο ΟΠΑΠ, ΟΤΕ, ΔΕΗ, Μυτιληναίος, ΕΛΠΕ. «Κρατούν» Coca Cola, Σαράντης. Πάνω από το 50% του τζίρου στις τράπεζες.

Το Eurogroup «βάφει» κόκκινο το ΧΑ

Αναμενόμενο το πτωτικό ξεκίνημα, ενθαρρυντική η- κατ΄ αρχήν- ψύχραιμη διαχείριση της κατάστασης, τουλάχιστον στα πρώτα κρίσιμα λεπτά της συνεδρίασης.

Στον τραπεζικό κλάδο πραγματοποιούνται οι πιεστικότερες ρευστοποιήσεις με εύλογα σημαντικές απώλειες και κίνηση στη ζώνη των 810 μονάδων. Ροή συναλλαγών (πωλήσεων-αγορών), ρυθμός και ταχύτητα εντολών στο σύστημα και "στήσιμο" σε χαμηλότερες- υψηλότερες τιμές σε ικανοποιητικό βαθμό με αποτέλεσμα να λειτουργεί ένα δίχτυ προστασίας πέριξ των 810-805 μονάδων για τον ΔΤΡ.

Στον κλάδο διαμορφώνεται μέχρι τώρα η κύρια γραμμή άμυνας, καθώς πολλά ισχυρά χέρια είναι αγορασμένα και σε υψηλότερες τιμές με ότι αυτό μπορεί να σημαίνει για την τακτική τους, βραχυπρόθεσμα.

Σε λογικό εύρος- πάντα μέχρι τώρα- οι μεταβολές στους "δείκτες", που συνδέονται με τον κλάδο. Ειδικότερα στα 7,002% με λογική επιβάρυνση (1,13%) το 10ετές, στα 6,890 το 3ετές, ενώ το λεγόμενο GREK υποχωρεί σχετικά διαχειρίσιμα στα 8,16 δολάρια.

Το 56% του αρχικού τζίρου στον τραπεζικό κλάδο, καθώς οι εντολές πώλησης είναι σχεδόν καθολικές για τις μετοχές της μεγάλης (και λιγότερο της μεσαίας ) κεφαλαιοποίησης, με εξαιρέσεις αντίστασης σε ΜΕΤΚΑ και Σαράντη (μέχρι τις 10.50' ).

Απώλειες έως 6,85% για Πειραιώς, Εθνική και Eurobank με την Alpha Bank να καταγράφει τις συγκριτικά... μικρότερες (4,17%).

Οπως σημείωνε παράγων της αγοράς- επιχειρώντας να ερμηνεύσει από μία άλλη (πιο contrarrian) θέση τις εξελίξεις : "... Ισως προεξοφλείται ότι τελικά το οικονομικό επιτελείο θα συμβιβαστεί με την ιδέα υιοθετησης των απαιτούμενων από τους θεσμούς μέτρων, με την προσθήκη βεβαια ήσσονος σημασιας “γλυκαντικών” για εσωτερική κατανάλωση. Οπότε διασφαλίζεται η αποφυγή οποιασδήποτε δημοσιονομικής αστοχίας για τα επόμενα χρόνια (μέχρι και το 2022) και αυτό ακριβως θα εκληφθεί από τις αγορές ως credit positive. Τωρα βέβαια για την υφεσιακή δυναμική των επιπλέον μέτρων λιτότητας ουδείς λόγος. Business as usual.".

Συγκριτικά μικρότερη υποχώρηση για Lamda Develpoment (-0,44%), FF Group (-0,55%), Coca Cola (-0,28%), ενώ λιγότερο από το μείον 2,45% του ΓΔ υποχωρούν Αεροπορία Αιγαίου, ΤΙΤΑΝ, ΟΤΕ,ΟΠΑΠ, Motor Oil, Viohalco, ΟΛΠ..

Συγκριτικά καλύτερη εικόνα στα μεσαία, με Πλαίσιο, Κορρέ και Audiovisual στο συν, τις ΕΥΑΘ και Τσουκαρίδη να μην έχουν ανοίξει καν.

Στις 11.00' είχαν πραγματοποιηθεί συναλλαγές 14,8 εκατ. μετοχών, με τον τζίρο στα 6,8 εκατ. ευρώ.  Πρώτο δείγμα γραφής- έως τις 11.00΄ - καταγράφεται μεν η φυσιολογική υποχώρηση προς τις 645-640 μονάδες, με αδύναμο τον τραπεζικό κλάδο αλλά ανθεκτικές τις 800 μονάδες και με διαχειρίσιμη, μέχρι τώρα, τη διόρθωση.

 

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v