Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΧΑ: Επέλεξαν την αναμονή οι επενδυτές

Τις επόμενες ημέρες αναμένεται να αποσαφηνιστεί η τάση. Χωρίς «εντάσεις» η συνεδρίαση καθώς οι επενδυτές περίμεναν τις εξελίξεις στο Eurogroup. Πίεση για Πειραιώς, ΔΕΗ, άνοδος σε Coca Cola, Jumbo.

ΧΑ: Επέλεξαν την αναμονή οι επενδυτές

Χάθηκαν μεταξύ δημοσιευμάτων, δηλώσεων και εκτιμήσεων, οι ενεργοί παίκτες στο Ελληνικό Χρηματιστήριο και, μειώνοντας τις συναλλαγές, επέλεξαν να τηρήσουν στάση αναμονής περιμένοντας τις επίσημες ανακοινώσεις μετά το σημερινό Eurogroup.

Με τα παραπάνω δεδομένα, ο Γενικός Δείκτης αναλώθηκε σε κινήσεις πέριξ του προηγούμενου κλεισίματος και σε συνεχείς εναλλαγές προσήμων, όμως μετά τις 15.42 κινήθηκε μόνιμα με θετικό πρόσημο, διατηρώντας τα μικρά κέρδη μέχρι τέλους, έστω και χωρίς τις σημαντικές βοήθειες από τους περισσότερους Δεικτοβαρείς Τραπεζικούς τίτλους.

Εδώ αξίζει υποσημείωσης, ότι ακόμα και στα χαμηλά ημέρας και παρά τα αξιοπρόσεκτα κέρδη που είχαν προηγηθεί, η εικόνα στο Τραπεζικό ταμπλώ σε καμία περίπτωση δεν φάνηκε εκτός ελέγχου, με τις όποιες κινήσεις κατοχύρωσης σημαντικών βραχυπρόθεσμων κερδών, να μην αποκτούν επιθετικό χαρακτήρα.

Εννοείται ότι σαφώς "ασφαλέστερη" εικόνα για τις διαθέσεις των ενεργών χαρτοφυλακίων, θα υπάρξει από την αυριανή συνεδρίαση και μετά, όταν η Αγορά θα κινηθεί περισσότερο βάσει ειδήσεων - εξελίξεων και λιγότερο βάσει προσδοκιών - εκτιμήσεων, ιδιαίτερα αν επαληθευτούν οι πληροφορίες της τελευταίας στιγμής για "χαμηλή πρόοδο" στο σημερινό Eurogroup.

Σε αντίθεση με τις προηγούμενες ημέρες, δεν ήταν λίγες οι δηλώσεις - ειδήσεις - δημοσιεύματα που ακολούθησαν το κλείσιμο της χθεσινής συνεδρίασης.

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ της Αν. Παπαϊωάννου, "τη στάση πληρωμών από την πλευρά των Επιχειρήσεων, όσον αφορά στην εξυπηρέτηση των δανείων, φοβούνται οι διοικήσεις των Ελληνικών Τραπεζών, λόγω των καθυστερήσεων στην εφαρμογή του εξωδικαστικού συμβιβασμού. 

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ του Χρ. Κίτσιου, "Τη θεσμοθέτηση πρόσθετων 'εργαλείων', που θα λειτουργούν ως απειλή έξωσης για όσους μεγαλομετόχους προβληματικών Επιχειρήσεων αρνούνται αποδεδειγμένα να συνεργαστούν με τους Πιστωτές τους, ζητούν Τράπεζα της Ελλάδος, Εμπορικές Τράπεζες και υποψήφιοι Διαχειριστές μη εξυπηρετούμενων δανείων".

"Το Ελληνικό χρέος δεν μπορεί να θεωρηθεί βιώσιμο, ακόμη και αν υιοθετηθεί το δημοσιονομικό μονοπάτι που προτείνει ο Γερμανός Υπουργός Οικονομικών, δηλαδή τα πρωτογενή πλεονάσματα ύψους 3,5% για περίοδο δέκα ετών". Σε αυτό το συμπέρασμα καταλήγει, σύμφωνα πληροφορίες, η έκθεση για την βιωσιμότητα του χρέους που θα παρουσιαστεί στη συνεδρίαση του εκτελεστικού συμβουλίου του Ταμείου στις 6 Φεβρουαρίου.

"Θα ακούσουμε για την κατάσταση στην Ελλάδα. Η οικονομική κατάσταση στη Χώρα βελτιώνεται σταδιακά. Πρέπει να ολοκληρώσουμε τη δουλειά για τα εκκρεμή μέτρα του 2018. Χρειάζεται προσπάθεια και από τις δυο Πλευρές για να ολοκληρωθεί η δεύτερη αξιολόγηση. Δουλεύουμε σε κλίμα που προβλέπει να παραμείνει το ΔΝΤ στο πρόγραμμα και να δούμε ποια μέτρα θα εξασφαλίσουν τη συμμετοχή του Ταμείου. Δεν θα συζητηθεί το θέμα του 'Brexit", δήλωσε ο αντιπρόεδρος της Κομισιόν Βλ. Ντομπρόβσκις προσερχόμενος στο Eurogroup.

"Μίλησα πρόσφατα με την Κρ. Λαγκάρντ και με διαβεβαίωσε ότι το Ταμείο έχει ισχυρή πρόθεση να μείνει στο πρόγραμμα και να συμμετάσχει πλήρως. Κάνουν προσπάθεια και δουλεύουν με τους άλλους Θεσμούς. Ωστόσο η θέση τους είναι πολύ ξεκάθαρη: οι μεταρρυθμίσεις πρέπει να είναι αξιόπιστες, το δημοσιονομικό μονοπάτι πρέπει να είναι αξιόπιστο, όπως και η βιωσιμότητα χρέους" δήλωσε ο επικεφαλής του Eurogroup, Γερούν Ντάισελμπλουμ.

"Δεν ξέρω τις σκέψεις της Αθήνας αλλά δεν έχει ακόμα κάνει όλα όσα έχει δεσμευτεί, και έχει φτάσει η ώρα να το κάνει". Τη θέση αυτή διατύπωσε ο Β. Σόιμπλε.

"Δεν έχουν αλλάξει οι θέσεις μας για την Ελλάδα", υποστήριξε ο εκπρόσωπος τύπου του ΔΝΤ William Murray. Όπως είπε "το Ταμείο παραμένει πλήρως δεσμευμένο στις συζητήσεις, αλλά για να πάει μια πρόταση για πρόγραμμα στο Διοικητικό Συμβούλιο αυτό προϋποθέτει να 'βγαίνουν» τα μεγέθη".

Επιστρέφοντας στο Χ.Α. και στην σημερινή συνεδρίαση και αφήνοντας το Τραπεζικό ταμπλώ και την απόλυτα "αξιοπρεπή" συμπεριφορά που επέδειξε σήμερα, εννοείται ότι η νευρικότητα και η αναποφασιστικότητα των ενεργών παικτών, μείωσαν δραστικά τους θετικούς πρωταγωνιστές από τις χαμηλότερες κεφαλαιοποιήσεις.

Τρίτη συνεχόμενη ανοδική συνεδρίαση για τον Άβακα (+4,89%), ο οποίος έδειξε διαθέσεις να επαναπροσεγγίσει το υψηλότερο κλείσιμο του τελευταίου τριμήνου στα 0,518 ευρώ (14/10).

Επιμένει πλαγιοανοδικά η Χαλκόρ (+1,7%), με τον τίτλο να βρίσκεται σε τιμές Ιουλίου 2014.

Με ελάχιστες συναλλαγές και παρά την σχετική υποχώρηση (-3,17%), η Quest διατηρήθηκε υψηλότερα από το ψυχολογικό όριο των 7,00 ευρώ, διατηρώντας "ανοιχτή γραμμή" με τα υψηλά 111 μηνών.

Αντίθετα, μετά την "νηοπομπή" επιθετικών πωλήσεων που έφεραν τον τίτλο πολύ κοντά στα ιστορικά χαμηλά, η Αφοι Κορδέλλου (+6,5%, με συνολικό όγκο 100 τεμ.) επέστρεψε στην συναλλακτική απαξίωση, κάτι που δεν συνέβη στην Unibios (-9,48%), όπου οι πωλητές, έστω και μικρά διαλείμματα σπρώχνουν την μετοχή σε ακόμα χαμηλότερα επίπεδα.

Μεταφερόμενοι στους "μεγάλους" του μη Τραπεζικού 25αρη, χωρίς αμφιβολία ξεχώρισε η πέμπτη συνεχόμενη ανοδική συνεδρίαση για την Viohalco (+1,39%). Τεχνικά, το κλείσιμο υψηλότερα των 1,45 ευρώ μπορεί να μας δώσει συνέχιση στο 1,56 σε πρώτη φάση. Κοντινή στήριξη το 1,40 και κύρια το 1,35 επίπεδο που είναι και "stop" στο "long", σε κλείσιμο ημέρας.

Από εκεί και πέρα, ίσως αξίζουν αναφοράς οι τίτλοι του FTSE25, που σήμερα δεν ήλθαν σε επαφή με το αρνητικό πρόσημο, βάζοντας "πλάτη" σε περίπτωση που θα επιδεινωνόταν το κλίμα.

Πρώτος και καλύτερος ο γνωστός "μπαλαντέρ" της Αγοράς που δεν είναι άλλος από την ΕΕΕ (+1,9%) ο τίτλος της οποίας κινήθηκε μόνιμα με θετικό πρόσημο και μέσω των τελικών δημοπρασιών ολοκλήρωσε την συνεδρίαση στο υψηλό ημέρας και σε νέα υψηλά 13 μηνών, με το αμέσως υψηλότερο κλείσιμο να έχει σημειωθεί στις 7/12/2015 (21,55 ευρώ).

Σε υψηλό 13 μηνών η μετοχή της Coca Cola

Μετά από τέσσερις πτωτικές και μία ανοδική συνεδρίαση, στις τελευταίες πέντε, με κέρδη 1,13% έκλεισε σήμερα η Motor Oil. Αν ο τίτλος συνεχίσει να καλύπτει το πρόσφατα απολεσθέν έδαφος, οι πρώτες αντιστάσεις εντοπίζονται στα 13,67 - 13,77 ευρώ και στα 13,88 - 13,92 ευρώ.

Δεν "πάτησε σε αρνητικό έδαφος", αλλά δεν μπόρεσε να πετύχει κλείσιμο με θετικό πρόσημο ο Ελλάκτωρας (0%), με τον τίτλο να δίνει την εντύπωση παρουσίας διακριτικού πωλητή.

Τεχνικά, παραμένει κρίσιμο το επίπεδο των 1,19 ευρώ. Μία κατοχύρωση μπορεί να μας δώσει κίνηση στο 1,35. Κοντινή στήριξη το 1,13 που διάσπαση μπορεί και πάλι να μας φέρει στα 1,05 ευρώ".

Με κέρδη 3,67% ολοκλήρωσε την συνεδρίαση η Jumbo, ενώ λίγο πιο πάνω βρίσκεται η πρώτη αντίσταση των 14,68 - 14,95 ευρώ.

Κέρδη 1,44% και κλείσιμο στο υψηλό ημέρας για τον Σαράντη. Αν ο τίτλος πετύχει κλείσιμο υψηλότερα των 10,67 ευρώ, οι επόμενες αντιστάσεις εντοπίζονται στα 10,88 και 10,94 ευρώ.

Στο υψηλό ημέρας με κέρδη 1,49% ολοκλήρωσε την συνεδρίαση η κοινή μετοχή του Τιτάνα, που έχει ακριβώς μπροστά της την, θεωρούμενη, ισχυρή αντίσταση των 22,50 ευρώ.

Εννοείται ότι οι μικρές, ημερήσιες μεταβολές, δεν στάθηκαν ικανές να αλλάξουν τα τεχνικά δεδομένα, όσον αφορά τους βασικούς δείκτες του Χ.Α.

Στην περίπτωση του Γενικού Δείκτη, οι επόμενες αντιστάσεις εντοπίζονται στις 667 και 698 μονάδες. Πρώτες στηρίξεις στις 650 και 639 μονάδες, ενώ το ημερήσιο "stop" έχει ανέβει στις 636 μονάδες.

Για τον δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης (+0,51%), η πρώτη αντίσταση εντοπίζεται στις 1787 - 1800 μονάδες και μόνο μία κατοχύρωση μπορεί να μας δώσει άμεσα, τουλάχιστον, συνέχιση της ανοδικής κίνησης. Το 1756 είναι κοντινή και το 1742 κύρια στήριξη, με απώτατο όριο τις 1704 μονάδες. "Intraday position short" με "stop" τις 1798 μονάδες.

Σύμφωνα με το τμήμα ανάλυσης της Merit ΑΧΕΠΕΥ, "Η Αγορά κινήθηκε ανοδικά προεξοφλώντας ότι το τελεσίγραφο των Ευρωπαίων περιορίζει αρκετά την πιθανότητα μιας ατέρμονης διαπραγμάτευσης. Ωστόσο, δεν μπορούμε να είμαστε σίγουροι ότι η Ελληνική Κυβέρνηση θα πράξει τα δέοντα για να αποφευχθεί κάτι τέτοιο. Οι Επενδυτές θα δώσουν πίστωση χρόνου για κάνα δύο εβδομάδες ακόμα, έστω και αν δεν διαφανούν σημεία σύγκλισης στο σημερινό Eurogroup, αλλά η εικόνα της Αγοράς μπορεί να αλλάξει ακαριαία από εκεί και πέρα,ανάλογα με την εισερχόμενη ειδησεογραφία. Το ρίσκο των βραχυπρόθεσμων κινήσεων είναι ιδιαίτερα μεγάλο στην παρούσα φάση, ενώ η περιοχή κρίσιμων τεχνικών αντιστάσεων που δύσκολα θα παραβιαστεί πριν ξεκαθαρίσει το τοπίο είναι η ζώνη των 675 - 700 μονάδων".

Τι σχολιάζουν οι αναλυτές της αγοράς

"Χθες οι χρηματιστηριακοί δείκτες στην Αμερική κατέγραψαν νέα ιστορικά υψηλά, στην Ασία κατέγραψαν υψηλά τρεισήμισι μηνών, στην Ευρώπη είχαμε νέα άνοδο σε δείκτες και μετοχές, όπως η Deutsche Bank που έχει διπλασιάσει την χρηματιστηριακή της αξία από τα χαμηλά του Σεπτεμβρίου" επισημαίνει ο Βαγγέλης Σιούτης.

Σε αυτό το περιβάλλον η Ελληνική Χρηματιστηριακή Αγορά ασχολείται με το "αγαπημένο" της θέμα τα τελευταία χρόνια: την αξιολόγηση.

Ανάλογα με τις δηλώσεις, τις ειδήσεις των διεθνών μέσων και τα σενάρια των επενδυτικών οίκων, οι δείκτες κινούνται προς την μία, ή την άλλη κατεύθυνση, χωρίς να αλλάζει κάτι ουσιαστικά στις προοπτικές του Χρηματιστηρίου, αλλά και το βασικότερο με την πραγματική Οικονομία εγκλωβισμένη στην αβεβαιότητα.

Από την μία είναι θετικό ότι ο Γενικός Δείκτης κατάφερε να διατηρήσει την περιοχή στήριξης των 640 μονάδων, από την άλλη όμως ακόμη δεν έχει καταφέρει να διασπάσει οριστικά και πειστικά την αντίσταση των 660 - 665 μονάδων.

Είναι λογικό τα βλέμματα των επενδυτών να είναι στραμμένα στα αποτελέσματα του σημερινού Eurogroup. Σε περίπτωση χειροπιαστής προόδου και απόφασης για επιστροφή των Θεσμών, η Αγορά θα μπορούσε να κινηθεί προς την επόμενη αντίσταση των 700 μονάδων και κυρίως προς την σημαντική αντίσταση στις 725 μονάδες.

Τα δεδομένα που έχουμε ως τώρα είναι από την μία η σύμπλευση μεταξύ Ευρωπαϊκών Θεσμών και ΔΝΤ, για τα μέτρα που χρειάζονται για την επίτευξη των στόχων των πρωτογενών πλεονασμάτων και την θέση της Ελληνικής Κυβέρνησης, από την άλλη, που δεν δέχεται την άμεση ψήφιση των μέτρων.

Στο σημερινό Eurogroup πρέπει να υπάρξει σύγκλιση των δύο Πλευρών για να είναι εφικτός ο στόχος για συμφωνία ως το επόμενο Eurogroup στις 20/2, που θεωρείται ορόσημο και τελευταίο "παράθυρο" για συμφωνία πριν ξεκινήσουν οι εκλογικές αναμετρήσεις στην Ευρώπη. Ενδιάμεσα στις 6/2 οι θέσεις του εκπροσώπου του νέου Προέδρου των ΗΠΑ στο Δ.Σ. του ΔΝΤ, για την συμμετοχή του Ταμείου στο Ελληνικό πρόγραμμα, θα είναι κρίσιμες για τις μελλοντικές εξελίξεις και μπορεί να φέρουν ανατροπές, ενώ η Ελληνική Κυβέρνηση δείχνει να προτιμά την στάση αναμονής μέχρι να ξεκαθαρίσει αυτή η κρίσιμη παράμετρος.

"Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι σε αυτό το ευμετάβλητο περιβάλλον, η μόνη συνετή στάση για τους επενδυτές είναι η αναμονή και η διατήρηση ρευστότητας", τονίζει ο υπεύθυνος συναλλαγών της Guardian Trust ΑΧΕΠΕΥ.

Οι διεθνείς οικονομικές εξελίξεις

Τα τελευταία ρεκόρ στην Wall Street έφεραν απόλυτη επικράτηση αγοραστών στις μεγάλες Ασιατικές Αγορές, με τα μεγαλύτερα κέρδη για τον Ιαπωνικό Nikkei (+1,8%).

Οι Αγορές σε Κίνα, Κορέα, Ταϊβάν και Βιετνάμ θα παραμείνουν κλειστές την Παρασκευή, με την Κίνα να παραμένει κλειστή μέχρι την επόμενη Πέμπτη (αργίες για το σεληνιακό νέο έτος).

Η Αγορά στην Αυστραλία παρέμεινε κλειστή σήμερα λόγω τοπικής αργίας.

Επιφυλακτικότητα και μικτά πρόσημο στην Ευρώπη, ενώ με μικρά κέρδη ξεκίνησε η συνεδρίαση στο NYSE.

Αξιοσημείωτα κέρδη για το US Oil, απώλειες για το Ευρώ και ακόμα μεγαλύτερες για τον Χρυσό που δείχνει διαθέσεις να διευρύνει το πτωτικό σερί κινούμενος σημαντικά χαμηλότερα των $1200.

Ξεκινώντας εξ Ανατολών, επιβραδύνθηκε η ανάπτυξη κερδών του Κινεζικού βιομηχανικού τομέα το Δεκέμβριο. Τα βιομηχανικά κέρδη ενισχύθηκαν κατά 2,3% τον προηγούμενο μήνα σε σχέση με το Δεκέμβριο του 2015, δηλαδή επιβραδύνθηκαν σημαντικά από την ετήσια ανάπτυξη 14,5% που κατέγραψαν τον Νοέμβριο, σύμφωνα με την Κινεζική Στατιστική Υπηρεσία. Για το σύνολο του 2016, τα βιομηχανικά κέρδη σημείωσαν άνοδο της τάξης του 8,5%.

Το Δεκέμβριο, η Κίνα είχε συνολικό εμπορικό πλεόνασμα για υπηρεσίες και αγαθά στα $17,9 δισ., έναντι πλεονάσματος $20,5 δισ. τον Νοέμβριο.

Ερχόμενοι στην "Γηραιά Ήπειρο", η Βρετανική Οικονομία κρατήθηκε σε καλά επίπεδα στα τέλη του 2016, καθώς η Χώρα εμφάνισε ανάπτυξη 0,6% ξεπερνώντας τις προβλέψεις. Στο 2%, η ετήσια ανάπτυξη του Ηνωμένου Βασιλείου, είναι πιθανό να ξεπεράσει εκείνη των Ηνωμένων Πολιτειών και της Ευρωζώνης, οι οποίες θα δημοσιοποιήσουν τα δικά τους στοιχεία τις ερχόμενες εβδομάδες. Η Βρετανία εμφανίζει πιο γρήγορη ανάπτυξη και από τη Γερμανία, όπου η Οικονομία αναπτύχθηκε κατά 1,9% το 2016.

Δημοσιεύτηκε το νομοσχέδιο που ανοίγει το δρόμο για την Κυβέρνηση του Λονδίνου να ξεκινήσει η διαδικασία "Brexit", βάζοντας τέλος σε μια διαδικασία που πυροδότησε έντονη κοινοβουλευτική αντιπαράθεση για μήνες.

Η Γερμανική καταναλωτική εμπιστοσύνη εκτιμάται ότι θα ισχυροποιηθεί το Φεβρουάριο, καθώς οι Γερμανοί βλέπουν ανοδική πορεία τόσο για την οικονομική προοπτική της Χώρας τους όσο και για τα προσωπικά οικονομικά τους. Ο δείκτης της ερευνητικής εταιρίας για την Αγορά, "GfK", για τη μελλοντική εμπιστοσύνη αναμένεται να αυξηθεί σε 10,2 το Φεβρουάριο από 9,9 τον Ιανουάριο, όπως εκτίμησε σήμερα. Αντίθετα, οι οικονομολόγοι του Dow Jones Newswires προβλέπουν ανάγνωση 10 μονάδων για τον ερχόμενο μήνα.

Μεταφερόμενοι στις ΗΠΑ, ο αριθμός των Αμερικανών που υπέβαλε αίτηση για επίδομα ανεργίας αυξήθηκε την εβδομάδα που έληξε στις 21 Ιανουαρίου. Συγκεκριμένα, το Υπουργείο Εργασίας ανέφερε πως οι αιτήσεις για επίδομα ανεργίας σημείωσαν άνοδο κατά 22.000 στις 259.000. Οι αναλυτές προέβλεπαν ότι θα αυξηθούν στις 247.000.

Μεγάλη πτώση σημείωσαν οι πωλήσεις νεόδμητων κατοικιών το Δεκέμβριο. Το Υπουργείο Εμπορίου ανακοίνωσε ότι οι πωλήσεις υποχώρησαν 10,4%, στο εποχιακά προσαρμοσμένο μέγεθος των 536.000. Το επίπεδο αυτό είναι το χαμηλότερο των τελευταίων 10 μηνών. Οι αναλυτές που συμμετείχαν σε δημοσκόπηση του Reuters προέβλεπαν ότι οι πωλήσεις θα υποχωρήσουν κατά 1,5% στις 588.000.

Επιστροφή στο ΧΑ

Προς το καλύτερο αναθεωρεί τις εκτιμήσεις της για την πορεία του ΑΕΠ της Ελλάδας η Citi, ωστόσο σε ότι αφορά το 2017 η πρόβλεψη που διατυπώνει υπολείπεται σημαντικά του επίσημου στόχου.

Σε έκθεσή του ο Οίκος βελτιώνει την πρόβλεψη για το 2016 και το 2017 (κατά 0,2% και 0,4% του ΑΕΠ αντίστοιχα) και πλέον εκτιμά ότι η προηγούμενη χρονιά έκλεισε με ανάκαμψη 0,3% και τη τρέχουσα θα κλείσει με ανάπτυξη 1,1%, ενώ η επόμενη με 1%.

 

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ του Σταμάτη Ζησίμου, "Τον κώδωνα του κινδύνου για τις σημαντικές επιπτώσεις που θα έχει στο ΑΕΠ η καθυστέρηση της αξιολόγησης, κρούει το ΙΟΒΕ. Όπως προκύπτει από την τέταρτη τριμηνιαία έκθεσή του για την Ελληνική Οικονομία, η μεγέθυνση της Οικονομίας για το 2017 προβλέπεται να κινηθεί στην περιοχή του 1,5 - 1,8% και η ανεργία να υποχωρήσει στο 22,3%. Αυτό σημαίνει ότι ο στόχος που έχει τεθεί για ανάπτυξη 2,7% δεν αναμένεται να επιτευχθεί για τους παρακάτω λόγους: Καθυστερήσεων στην αξιολόγηση, καθυστέρηση ένταξης στο 'QE' της ΕΚΤ και αύξηση των εισαγωγών, κάτι που αναμένεται να μετριάσει την ανάπτυξη, αφού ένα ποσοστό του εισοδήματος θα κατευθυνθεί στο εξωτερικό".

Σύμφωνα με το ΙΟΒΕ, το 2016 το ΑΕΠ θα κλείσει με θετικό πρόσημο της τάξεως του 0,4%, έναντι προηγούμενης πρόβλεψης για ύφεσης 0,5%

Επίσης, σύμφωνα με άλλο ρεπορτάζ του ίδιου, "Το 'πράσινο φως' άναψε και τυπικά σήμερα η Επιτροπή Ανταγωνισμού στο σχέδιο διάσωσης της Μαρινόπουλος από τη Σκλαβενίτης. Η σχετική έγκριση δόθηκε μετά από συνεδρίαση της ολομέλειας της Ανεξάρτητης Αρχής, αφού λήφθηκαν υπόψη και κρίθηκαν επαρκείς οι δεσμεύσεις της Σκλαβενίτης για την εκποίηση 22 καταστημάτων σε Αθήνα και Κρήτη, αλλά και τη διατήρηση υπό συγκεκριμένους όρους και χρονικό διάστημα της συνεργασίας με Προμηθευτές".

Επιστρέφοντας στα της σημερινής συνεδρίασης, ο Γενικός Δείκτης κινήθηκε μεταξύ 664,61 (+0,82%) και 656,25 μονάδων (-0,45%), μετά τις 15.42 μόνιμα με θετικό πρόσημο, στις 17.00 βρέθηκε στις 660,84 (+0,25%) και μέσω των τελικών δημοπρασιών έκλεισε στις 660,59 μονάδες με ημερήσια κέρδη 0,21%.

Ο τζίρος υποχώρησε στα 52,1 εκατ. από τα οποία τα 2,1 εκατ. αφορούσαν προσυμφωνημένες συναλλαγές (ΦΡΛΚ, ΜΛΣ, ΟΠΑΠ), ενώ το 67% της συνολικής μικτής αξίας συναλλαγών, "απασχολήθηκε" από ΑΛΦΑ, ΕΤΕ, ΑΣΤΗΡ, ΠΕΙΡ, ΟΠΑΠ.

Επειδή στο πρώτο μέρος του σχολίου έγινε λεπτομερής αναφορά στους τίτλους της υψηλής κεφαλαιοποίησης που δεν ήλθαν σε επαφή με το αρνητικό πρόσημο, αξίζει να σημειωθεί ότι δεν "πρασίνισαν" καθ΄ όλη την διάρκεια της συνεδρίασης οι ΑΡΑΙΓ, ΕΛΠΕ, ΕΧΑΕ, ΛΑΜΔΑ.

Μέσω των τελικών δημοπρασιών, στο υψηλό ημέρας έκλεισαν οι ΕΕΕ, ΟΤΕ και Τιτάν και στο χαμηλό ημέρας οι ΔΕΗ, Ελλάκτωρ, Μέτκα και Μυτιληναίος.

Θα μπορούσε να χαρακτηριστεί ικανοποιητική η τελική εικόνα με 62 ανοδικές μετοχές, έναντι 49 πτωτικών, ενώ 7 τίτλοι ολοκλήρωσαν την συνεδρίαση με διψήφιο ποσοστό ανόδου, όλοι με ελάχιστες συναλλαγές.

-----ΧΠΑ

Συνεδρίαση μικρής ανόδου και στην Αγορά Παραγώγων, με τις συναλλαγές να εμφανίζουν μικρή μείωση στα συμβόλαια του δείκτη και ακόμα μεγαλύτερη στα Σ.Μ.Ε. επί μετοχών (47.246 συμβόλαια).

Στα 7.303 συμβόλαια του δείκτη, μειώθηκαν οι ανοιχτές θέσεις για τον πρώτο μήνα (Φεβρουάριος).

Το συμβόλαιο του δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης (συνολικά 1.798, 1.598 για τον Φεβρουάριο και 200 για τον Μάρτιο - τιμή εκκαθάρισης για τον πρώτο μήνα 1.771,5) κινήθηκε μεταξύ 1.760 και 1.782 μονάδων και έκλεισε με υπερτίμηση στο 0,1%, σύμφωνα με την τιμή εκκαθάρισης.

Σχετικά μικρός, ο αξιοσημείωτος δανεισμός τίτλων (460.000 Εθνική, 18.000 Eurobank, 5.000 Viohalco), ενώ συνεχίστηκαν οι συναλλαγές στα Σ.Μ.Ε. επί μετοχών με κυριότερες σε Eurobank (9.050), Πειραιώς (14.507), Εθνική (13.165), MIG (1.653), Alpha Bank (6.761), Μυτιληναίος (662), ΟΠΑΠ (450), ΟΤΕ (105), Ελλάκτωρα (138), Ελ. Πετρέλαια (224), Viohalco (222).

Ας σημειωθούν τα 15 δικαιώματα αγοράς για τον ΟΤΕ, λήξεως Ιουνίου, με τιμή εξάσκησης τα 9,20 ευρώ.

Οι περισσότερο δανεισμένοι τίτλοι, μόνο από OTC (*), καθώς το Χ.Α., πλέον, στην συγκεντρωτική κατάσταση του ΗΔΤ δεν δημοσιεύει τους δανεισμούς από την ΕΧΑΕ, είναι: Πειραιώς (19.779.857 τεμ.), Alpha Bank (4.327.747 τεμ.), Εθνική (3.937.307 τεμ.) και Eurobank (8.087.709 τεμ.), ΔΕΗ (1.342.915 τεμ.).

(*) Τα στοιχεία Συναλλαγές Δανεισμού Τίτλων μέσω OTC δηλώνονται από τους χειριστές ΣΑΤ και αφορούν τις ποσότητες που έχουν καταγραφεί στο ΣΑΤ έως και τη προηγούμενη εργάσιμη ημέρα.

Θανάσης Σταυρόπουλος [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v