Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΧΑ: Βουτιά προς τις 640 με το... καλημέρα

Εντονες ρευστοποιήσεις στο ξεκίνημα της συνεδρίασης με τις τράπεζες να ηγούνται την πτώσης. Η προσοχή παραμένει στραμμένη στις εξελίξεις από τη διαπραγμάτευση.

ΧΑ: Βουτιά προς τις 640 με το... καλημέρα

Σήμερα θα ξεκινήσουμε από τα καθ’ ημάς, καθώς οι εξελίξεις από τις Βρυξέλλες ήταν μάλλον χειρότερες απ’ ό,τι περίμεναν οι πιο αισιόδοξοι.

Χωρίς καν ημερομηνία επιστροφής των δανειστών στην Αθήνα, με αμφίσημες θέσεις του ΔΝΤ, σχεδόν καθολικές πιέσεις από την πλευρά των Ευρωπαίων και με την ελληνική σε εμφανώς χειρότερη θέση απ’ ό,τι ένα-δύο 24ωρα πριν, το ζητούμενο είναι η άμεση ανασύνταξη και μία δύσκολη, πολύ δύσκολη «μάχη» μέχρι τις 20 Φεβρουαρίου.

Η ουσία είναι πως οι ελληνικές θέσεις δεν ικανοποίησαν τους δανειστές, ότι -όπως αναφέρει η Ελενα Λάσκαρη- δεν υπάρχει σαφής ημερομηνία επιστροφής, καθώς... λευκός καπνός δεν βγήκε από το Eurogroup, με τον Ευκλείδη Τσακαλώτο να σημειώνει πως δεν μπορεί να ζητείται νομοθέτηση μέτρων για μετά από τρία χρόνια. Σωστά, αλλά τώρα τι; Και τι μέλλει γενέσθαι ώστε να αναστραφεί (εάν είναι εφικτό) το κλίμα, σταδιακά να «ξεπαγώσει» η διαδικασία, με τον χρόνο πλέον να αρχίζει να πιέζει όλο και πιο ασφυκτικά.

Εύγλωττα σημειώνει η Ελενα Λάσκαρη, η διαπραγμάτευση ξανά στο σημείο μηδέν, με ότι αυτό σημαίνει (και) για το χρηματιστήριο, την αγορά. Πού θα βγάλει η χθεσινή εμπλοκή μένει να δούμε από σήμερα και για τις επόμενες κρίσιμες εβδομάδες, που συν τοις άλλοις θα είναι πρόσθετα φορτισμένες και για τον πολιτικό μικρόκοσμό μας.

Επέλεξαν την αναμονή οι επενδυτές στο Χ.Α., σημείωνε ο Θανάσης Σταυρόπουλος, με αποτέλεσμα ο Γενικός Δείκτης να σταθεροποιηθεί στις 660 μονάδες (0,21%), με τον τραπεζικό στις 860 μονάδες (-0,87%) και τον FTSE 25 στις 1.773 μονάδες (0,51%).

Σίγουρα τα νεότερα δεν είναι αυτά που θα διευκόλυναν τους long να κάνουν σκέψεις για κάτι καλύτερο, αντιθέτως οι short έχουν την αφορμή να δοκιμάσουν να πιέσουν το Χ.Α. χαμηλότερα. Στις 650 και στις 640 μονάδες τα δύο πιο εμφανή σημεία άμυνας για τον Γ.Δ., με τον τραπεζικό κλάδο να μας «πονηρεύει» από εχθές, αρχικά μετά το «γύρισμά» του στα πρώτα 10΄-15΄ της συνεδρίασης και στη συνέχεια με τις προσεκτικές πωλήσεις θέσεων από ισχυρά χέρια που συνήθως έχουν καλή πληροφόρηση.

Στις κινήσεις μερικής κατοχύρωσης κυρίως βραχυπρόθεσμων θέσεων, ειδικά στις τράπεζες, κάναμε λόγο καθ’ όλη τη διάρκεια της συνεδρίασης, θεωρώντας εύλογο το «κλείδωμα» των όποιων κερδών με προοπτική την αναμονή χαμηλότερων τιμών, εστιάζοντας περισσότερο στον τραπεζικό κλάδο.

Ετσι η αγορά ξεκίνησε με τις τράπεζες να πιέζονται σε ποσοστά 5-6% και τα περισσότερα blue chip να κινούνται με άρνητικό πρόσημο.

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v