Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΧΑ: Σε «βαθύ κόκκινο» τα blue chips

Κάτω από τις 640 μονάδες βουλιάζει ο Γενικός Δείκτης, με τις τράπεζες να καταγράφουν ισχυρές πιέσεις άνω του 7%. Πτωτικά όλα τα «βαριά χαρτιά». Ποιες μετοχές δείχνουν αντοχές, τι αναμένεται στις επόμενες συνεδριάσεις.

ΧΑ: Σε «βαθύ κόκκινο» τα blue chips

Με τζίρο 25 εκατ. ευρώ στον τραπεζικό κλάδο "εξανεμίζονται" πάνω από 500 εκατ. ευρώ (σε χρηματιστηριακή αξία) για τους 4 συστημικούς ομίλους.

Πάνω από 7,50% οι απώλειες για τον τραπεζικό κλάδο, με τον ΔΤΡ να υποχωρεί χαμηλότερα και των 800 προς τις 797 μονάδες σε ένα deja vu της μεγάλης διόρθωσης στις 14-15 Δεκεμβρίου.

Στα επίπεδα εκείνου του διημέρου διορθώνουν οι τράπεζες- όταν στη συνεδρίαση της 14/12 με απώλειες 7,57% υποχώρησε έως τις 800,54 και την αμέσως επομένη έως τις 757,67 μονάδες απ΄ όπου υπήρξε αντίδραση μέχρι τις 910 μονάδες (12/1) με ότι αυτό μπορεί να σημαίνει για την βραχυπρόθεσμη τάση.

Δεδομένων των εξελίξεων και της επιβάρυνσης του κλίματος χρηματιστηριακοί παράγοντες θεωρούν ως πιθανότερο το ενδεχόμενο περαιτέρω υποχώρησης σε τιμές προς τις 760/750 μονάδες που θα αντιστοιχούσε στην απώλεια επιπλέον (σχεδόν) μισού δισ. για τον τραπεζικό κλάδο.

Οι ίδιοι παράγοντες εκτιμούν, πως μέχρις ότου υπάρξουν οι πρώτες ενδείξεις απεμπλοκής ο τραπεζικός κλάδος συνακόλουθα το μεγαλύτερο μέρος της μεγάλης κεφαλαιοποίησης θα δοκιμασθούν χαμηλότερα.

Ωστόσο με γνώμονα το ότι την Τρίτη είναι η τελευταία συνεδρίαση του μήνα και κλείνει ο Ιανουάριος δεν θα πρέπει να αποκλειστεί το ενδεχόμενο μίας επιχείρησης καλλωπισμού για λογαριασμό των θεσμικών χαρτοφυλακίων.

Αλλωστε μέχρι και τη χθεσινή συνεδρίαση ο Γενικός Δείκτης κατέγραφε οριακά θετική απόδοση (για τον Ιανουάριο) ενώ οριακά αρνητική ήταν για τον τραπεζικό.

Με βάση τις μέχρι τώρα συναλλαγές, που λίγο πριν τις 16.25΄ δεν είχαν ξεπεράσει τα 45 εκατ. ευρώ, φαίνεται πιθανή η αποκλιμάκωση των πιέσεων από Δευτέρα, εάν βέβαια βοηθήσουν και οι εξελίξεις.

Αυτό γιατί σε όλη την διάρκεια της συνεδρίασης πωλητές- αγοραστές επιχείρησαν να μην ολοκληρωθεί η τελευταία κίνηση της αγοράς που ξεκίνησε ακριβώς από το χαμηλό σημείο ημέρας, δηλαδή τις 635 μονάδες.

Σημειωτέον, πως με ανάλογο τζίρο είχε υποχωρήσει ο τραπεζικός κλάδος- και το ΧΑ- στις συνεδριάσεις της 14-15/12 απ΄ όπου ξεκίνησε η αντίδραση προς τις 670 μονάδες.

Εύλογα η κυβέρνηση θα επιχειρήσει να ανασυντάξει τις δυνάμεις της- πρόγευση μας έδωσε ήδη η Μαρίνα Μάνη- οι δανειστές από την πλευρά τους πιθανόν να κατεβάσουν κάπως τους τόνους (ενδεικτικές οι δηλώσεις Ντομπρόβσκις, νωρίτερα) με ανοιχτό το ενδεχόμενο να εκτονωθεί έστω και πρόσκαιρα η πίεση που ασκείται στο ταμπλό.

Οπως σημειώναμε στο προσυνεδριακό σχόλιο μας αρκετά ισχυρά χέρια είναι αγορασμένα σε τράπεζες σε υψηλότερες τιμές και πιθανότατα θα αναζητήσουν μία ανοδική αφορμή για να μειώσουν (ή και κλείσουν ) τις θέσεις τους.

Στις 16.30΄ και οι 25 μετοχές του δείκτη ήταν στο κόκκινο- βαθύ κόκκινο, με μεγαλύτερες απώλειες για τις 4 τραπεζικές (με 7%-8,53%) και μικρότερες για Coca Cola, Αεροπορία Αιγαίου, ΟΛΠ, ΜΟΗ, Grivalia.

Στα 44 εκατ. ευρώ ο τζίρος με πακέτα σε ΟΤΕ για 100.000 μετοχές στα 8,85 ευρώ και σε ΟΠΑΠ για 65.765 μετοχές στα 8,675 ευρώ.

Στο 7,131% το 10ετές με μικρή αποκλιμάκωση από το 7,166%, στα 8,18$ ισορροπεί το GREK μετά από διόρθωση έως τα 8,12 $.

 

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v