Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Πόσο «αντέχει» το Χρηματιστήριο

Η «βουτιά» της Παρασκευής στο ΧΑ, μετά και τις εξελίξεις στο μέτωπο της αξιολόγησης, και τα περιθώρια βραχυπρόθεσμης αντίδρασης. Οι αποτιμήσεις, ο πολιτικός παράγοντας και οι ημερομηνίες-ορόσημα για την αγορά.

Πόσο «αντέχει» το Χρηματιστήριο

Εβδομάδα από χαμηλότερη βάση και με χειρότερες προϋποθέσεις- σε σχέση με την προηγούμενη- ξεκινά με το ΧΑ στην περιοχή των 635 μονάδων.

Η παταγώδης διάψευση όλων όσων περίμεναν πως στο Eurogroup της Πέμπτης θα οριστικοποιηθεί μία ημερομηνία επιστροφής των δανειστών στην Αθήνα (επί της ουσίας δεν περιμέναμε κάτι περισσότερο), τα όσα διαδραματίστηκαν στο προσκήνιο και όσα προοιωνίζονται για τη συνέχεια έδωσαν ξεκάθαρο πλεονέκτημα στους short.

Το Eurogroup έφερε το μακροβούτι, σημείωνε το απόγευμα της Παρασκευής ο Θανάσης Σταυρόπουλος με τους επαγγελματίες της αγοράς να κάνουν πλέον και...δεύτερες σκέψεις.

Για ανασύνταξη της κυβέρνησης και του οικονομικού επιτελείου έκανε λόγο η Μαρίνα Μάνη, σε ανασύνταξη δυνάμεων αναφέρονται και χρηματιστηριακοί παράγοντες προκειμένου να γίνει η καλύτερη διαχείριση της κατάστασης, των νέων δεδομένων.

Δεδομένου ότι η σημαντική διόρθωση της Παρασκευής συντελέστηκε με αυξημένες συναλλαγές 103,6 εκατ. μετοχών (λόγω προσφοράς στον τραπεζικό κλάδο), με τζίρο 55,3 εκατ. ευρώ και της επικείμενης λήξης του μηνός στην συνεδρίαση της Τρίτης ορισμένοι traders δεν αποκλείουν το ενδεχόμενο Δευτέρα, ίσως Τρίτη να επιχειρηθεί ένα θετικό κλείσιμο για τον Ιανουάριο.

Ενδεχόμενο, που θα μπορούσε να επιβεβαιωθεί στην περίπτωση που "ισχυρά χέρια" αγορασμένα (κυρίως στις τράπεζες) υψηλότερα θα επεδίωκαν να κάνουν ταμείο με έστω οριακά θετικό πρόσημο. Θα πρόκειται για μία βραχυπρόθεσμη, καθαρά τακτικίστικη και χωρίς άλλη προοπτική προκειμένου να μην κλείσει με ζημιές ο μήνας και τίποτε περισσότερο.

Σε μία τέτοια περίπτωση κλάδος- κλειδί είναι ο τραπεζικός, που χάνοντας σημαντικές στηρίξεις (830,820 μον.) κινδυνεύει με περαιτέρω υποχώρηση προς τις 780 μονάδες. Ανάλογα με τις εξελίξεις, τα νεότερα του Σαββατοκύριακου θα φανεί εάν Δευτέρα- Τρίτη οι long θα μπορούσαν να φέρουν στα...ίσια τον Ιανουάριο.

Πέραν αυτού, από Τετάρτη ξεκινάει ο Φεβρουάριος που εκ των πραγμάτων ενδέχεται να είναι ο καθοριστικότερος ακόμη και για τις πολιτικές εξελίξεις. Ενα μακρυνό ορόσημο- καταληκτικό για πολλούς- είναι το Eurogroup της 20ης Φεβρουαρίου ωστόσο πολλοί traders στρέφονται προς την επόμενη Δευτέρα 6 του μηνός οπότε στο Ε.Σ του ΔΝΤ ίσως αποσαφηνισθούν οι πραγματικές διαθέσεις του Ταμείου. Προσώρας Λαγκάρντ- Σόιμπλε πιέζουν ασφυκτικά τη μέγγενη γύρω από την Αθήνα, με τις δύο πλευρές να φέρεται να συμφώνησαν στην ολοκληρωτική ποδηγέτηση της ελληνικής πλευράς στην τελευταία συνάντηση τους στο Νταβός.

Χωρίς καν ημερομηνία επιστροφής των δανειστών στην Αθήνα, με μόνη παρηγορητική δήλωση του αντιπροέδρου της Επιτροπής (Ντομπρόβσκις) πως είναι εφικτή η συμφωνία αν συνδράμουν όλοι (που και αυτή ελάχιστα μετράει) το περιβάλλον έχει διαμορφωθεί ασφυκτικό, όπως ασφυκτικά είναι και τα χρονικά περιθώρια που έχει πλέον η ελληνική πλευρά.

Ο Μάνος Χατζηδάκης (ΒΕΤΑ χρηματιστηριακή) επιχειρεί να μετρήσει τις οικονομικές αντοχές της κυβέρνησης στο ενδεχόμενο που η διελκυστίνδα διαρκέσει πέραν του Φεβρουαρίου θυμίζοντας πως η πρώτη μεγάλη λήξη που έχει να καλύψει η Αθήνα (ομόλογα 1,6 δισ. ευρώ τον Φεβρουάριο) μπορεί να πληρωθεί από τα κέρδη της Τραπέζης της Ελλάδος (περί το 1,1 δισ. ευρώ). Επονται διάφορες σειρές τον Απρίλιο (συνολικά 1,5 δισ. έως τις 20/4) αλλά το ζητούμενο είναι το πως να μην φτάσουμε στο...αμήν, καθώς η χώρα δεν αντέχει ένα deja vu του 2015.

Ωστόσο επειδή ο χρόνος είναι τόσο πυκνός ακόμη και το κλείσιμο Ιανουαρίου την Τρίτη η και το Ε.Σ του ΔΝΤ στις 6 Φεβρουαρίου είναι κρισιμότατες ημερομηνίες ορόσημα, διάστημα κατά το οποίο θα κριθούν αρκετά.

Εκτίμηση μας, πως ακόμη και εάν ο Ιανουάριος κλείσει τελικά με θετικό πρόσημο οι συνεδριάσεις που θα μετρήσουν για τον Φεβρουάριο θα είναι αυτές μέχρι την Τρίτη 7 του μηνός, οπότε long και short θα έχουν σαφώς περισσότερες ενδείξεις απ΄ ότι σήμερα.

Μέση ημερήσια αξία συναλλαγών την τελευταία εβδομάδα στα 50,4 εκατ. ευρώ (αυξημένη κατά 76%) κυρίως λόγω του πονταρίσματος προεξόφλησης που επιχειρήθηκε από ισχυρά χέρια. Στην προσπάθεια τους να απεγκλωβιστούν βασίζουμε εν μέρει την εκτίμηση μας για επαναφορά του τραπεζικού κλάδου προς τις 820 και 830 μονάδες, συνακόλουθα του ΓΔ προς τις 650, του FTSE25 προς τις 1.730 μονάδες.

Εάν αυτό το σενάριο "καεί" τότε οι άμυνες της αγοράς χαμηλώνουν αρκετά και θα είναι σε συνάρτηση με τις εξελίξεις. Δεδομένου ότι τις τελευταίες 2-3 εβδομάδες πολλοί ισχυροί traders παρέμειναν θεατές, εκτός παιδιάς, υπολογίζεται πως η δυνητική προσφορά- ακόμη και σε ένα sell off- δεν θα είναι τόσο μεγάλη, εκτός εάν οδηγηθούμε σε ακραίες καταστάσεις.

Στα των ημερών ας μην μας διαφεύγουν τα όσα διαδραματίζονται στο άλλο μέτωπο, με την Τουρκία, που έχει ανοίξει την ώρα που ο Ερντογάν κλιμακώνει την ρητορική του (Στείλτε μας πίσω τα καθάρματα...) και οι οίκοι αξιολόγησης υποβαθμίζουν σε "σκουπίδια" την οικονομία της γείτονος.

Fitch και S&P υποβάθμισαν και την τελευταία κλίμακα των τουρκικών ομολόγων ως επενδύσεων επιφέροντας σοβαρό διπλό "χτύπημα" στην εδώ και μήνες κλυδωνιζόμενη οικονομία της, με ότι αυτό θα μπορούσε να σημαίνει (και για την χώρα μας) σε αυτή την τόσο τοξική συγκυρία. 

Οι αποτιμήσεις των blue chips

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v