Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

«Γαντζωμένο» στη ζώνη των 620 μονάδων το ΧΑ

Ένα μικρό και προσεκτικό βήμα προς τα εμπρός για τα blue chip, ενώ οι τράπεζες κινήθηκαν σε αντίθετη κατεύθυνση. Προβληματισμός για την αξιολόγηση. Ξεχώρισαν Βιοχάλκο, ΜΕΚΤΑ, ΟΛΠ και ΕΧΑΕ.

«Γαντζωμένο» στη ζώνη των 620 μονάδων το ΧΑ

Το χθεσινό Δ.Σ. του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου και οι ανακοινώσεις - δημοσιεύματα που ακολούθησαν δεν πρόσθεσαν ορατότητα στην Αγορά, μάλλον επανέλαβαν τα ήδη γνωστά, όμως οι ενεργοί παίκτες επέλεξαν να μην αφήσουν να μπει σε δοκιμασία η σημαντική στήριξη των 610 μονάδων και αφού εκτονώθηκαν οι ολιγόλεπτες, αρχικές, πιέσεις, επιχείρησαν προσπάθεια ανοδικής αντίδρασης που έφερε και τον υψηλότερο τζίρο των τελευταίων τριών συνεδριάσεων.

Αξίζει να σημειωθεί ότι στο πρώτο κομμάτι της συνεδρίασης, της αντίδρασης ηγήθηκε ο Τραπεζικός κλάδος, όμως πολύ γρήγορα οι πρωινοί αγοραστές "ανέκρουσαν πρύμναν", άλλωστε οι διαπιστώσεις που επανέλαβε το ΔΝΤ δεν άφησαν και μεγάλα περιθώρια αισιοδοξίας για τον εγχώριο Τραπεζικό κλάδο και οι όποιες πρωτοβουλίες ανατέθηκαν στον μη Τραπεζικό 25αρη.

Στα υψηλά ημέρας, ο Τραπεζικός δείκτης (-1,36%) αναρριχήθηκε μέχρι τις 764,32 μονάδες (+1,83%), η μετοχή της Alpha Bank (-2,29%) μέχρι τα 1,78 ευρώ (+1,71%), της Εθνικής (-0,45%) μέχρι τα 0,228 ευρώ (+1,79%), της Eurobank (-1,6%) μέχρι τα 0,573 ευρώ (+2,14%) και της Πειραιώς (0%) μέχρι τα 0,182 ευρώ (+2,82%).

Στα θετικά της συνεδρίασης, η ευδιάκριτη αύξηση του τζίρου και η μετατόπιση του ενδιαφέροντος σε μη Τραπεζικούς, Δεικτοβαρείς, τίτλους.

Στα αρνητικά, το γεγονός ότι οι βασικοί δείκτες του Χ.Α., ούτε καν επιχείρησαν να προσεγγίσουν τα πρώτα από τα τεχνικά "χάσματα", αλλά ούτε και τις πρώτες αποφασιστικές αντιστάσεις, ενώ "το κουδούνι" της λήξης βρήκε τους δείκτες μάλλον χαμηλότερα από το μέσον της ημερήσιας διακύμανσης, παρά τις μικρές βοήθειες που έδωσαν οι τελικές δημοπρασίες.

Στις απορίες που δημιούργησε η σημερινή κίνηση, ήταν το "ντούκου" της Αγοράς στην, τουλάχιστον, ευδιάκριτη επιστροφή των πωλητών στην Αγορά ομολόγων, που είχε σαν αποτέλεσμα την αξιοσημείωτη αύξηση των αποδόσεων (στο 7,85% η απόδοση του Ελληνικού 10ετους, στην παρούσα).

Σύμφωνα με το τμήμα ανάλυσης της Κύκλος ΑΧΕΠΕΥ, "η σημερινή και οι αμέσως επόμενες συνεδριάσεις, θα συνεχίσουν να εξαρτάνε την τάση τους από την τρέχουσα ειδησεογραφία, όσον αφορά το μέτωπο της αξιολόγησης, ενώ το ΔΝΤ άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο παρουσίας του στο Ελληνικό πρόγραμμα αν οι διαπραγματεύσεις συνεχισθούν και ολοκληρωθούν με συμφωνία. Το συγκρατημένα αισιόδοξο σενάριο δείχνει επικρατέστερο, αλλά σε καμία περίπτωση δεν θα μπορούσαμε να στοιχηματίσουμε για τον χρόνο που θα απαιτηθεί μέχρι να επαληθευτεί".

Ξεκινώντας από την ειδησεογραφία, εγχώριου ενδιαφέροντος, "μη βιώσιμο το χρέος, απαιτεί ρύθμιση, ενώ η Ελλάδα θα πρέπει να προχωρήσει σε μείωση του αφορολόγητου αλλά και των συντάξεων". Αυτό είναι το βασικό συμπέρασμα που προκύπτει από την ανακοίνωση του ΔΝΤ μετά τη συνεδρίαση του Εκτελεστικού Συμβουλίου του Ταμείου, στην οποία καταγράφονται οι διαφωνίες που προκύπτουν αναφορικά με την πορεία που θα πρέπει να ακολουθήσει η Ελλάδα στα δημοσιονομικά.

Από την άλλη και σύμφωνα με το ρεπορτάζ του Γιώργου Σαββάκη, "το ΔΝΤ διατηρεί την παραδοχή που εισήγαγε το Μάιο στο βασικό του σενάριο για την ανάλυση χρέους, ότι θα πρέπει να υπάρχει ένα κεφαλαιακό 'μαξιλάρι' ασφαλείας της τάξεως των 10 δισ. ευρώ για τις Ελληνικές Τράπεζες για την κάλυψη πιθανών αναγκών υποστήριξης, δεδομένων των κινδύνων στην ποιότητα του ενεργητικού και της χαμηλής προοπτικής της κερδοφορίας.

Την ανάγκη να ολοκληρωθεί η αξιολόγηση το συντομότερο δυνατό, τόνισε η εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, αρμόδια για οικονομικά θέματα, Ανίκα Μπράιντχαρτ, κληθείσα να σχολιάσει την έκθεση του ΔΝΤ για την Ελληνική Οικονομία.

Ο επικεφαλής του Eurogroup Γερούν Ντάισελμπλουμ χαρακτηρίζει την έκθεση του ΔΝΤ ξεπερασμένη, εξαιτίας της πρόσφατης ανάπτυξης που παρουσίασε η Ελλάδα. Δηλώνει έκπληκτος από τη σκληρότητά της, λέγοντας ότι η Χώρα τα πάει καλύτερα απ' ότι υπονοεί η έκθεση.

Σύμφωνα με Ξένους διαχειριστές που επικοινώνησε τμήμα ανάλυσης Ιδιωτικής ΑΧΕ, οι από εδώ και πέρα δηλώσεις του προέδρου του Eurogroup δεν αποκλείεται να εσωκλείουν και πολιτικές σκοπιμότητες, καθώς σε περίπου ένα μήνα κλείνει η Ολλανδική Βουλή, εν όψει των εκλογών και ο Ντάισελμπλουμ δεν νιώθει καθόλου σίγουρος για την θέση του (!)

Επιστρέφοντας στο Χ.Α. θα μπορούσε να υποστηριχθεί ότι η σημερινή συνεδρίαση διέψευσε τις πρωινές εκτιμήσεις εγχώριων αναλυτών, που θεωρούσαν σαν επικρατέστερο το σενάριο συνέχισης της αδύναμης εικόνας, με το ενδιαφέρον των ενεργών παικτών να μεταφέρεται στις 9 τρέχοντος μήνα (EwG, MSCI).

Μεταφερόμενοι στον μη Τραπεζικό 25αρη, που, χωρίς αμφιβολία, απέσπασε και το μεγαλύτερο κομμάτι του ενδιαφέροντος και που μόνο οι Jumbo (-0,23%) και Τέρνα Ενεργειακή (-0,35%) ολοκλήρωσαν την συνεδρίαση με οριακές απώλειες (αμετάβλητοι οι τίτλοι των ΓΕΚΤΕΡΝΑ, Lamda Development, Folli Follie Group) ασφαλώς και ξεχώρισε το +6,76% για τον τίτλο της Viohalco, με την μετοχή να κλείνει σε υψηλό 8μηνου και μπροστά από την αποφασιστική αντίσταση των 1,62 - 1,63 ευρώ. Ο τίτλος παραμένει σε ημερήσιο "long", όσο δίνει κλεισίματα υψηλότερα των 1,35 ευρώ.

Σε υψηλό 8 μηνών η μετοχή της Viohalco

Υψηλά 34 μηνών για τον Μυτιληναίο (+1,8%) που υποχώρησε αισθητά από το υψηλό ημέρας των 6,94 ευρώ (+3,89%). Από κοντά και η Μέτκα (+3,55%) που συμπλήρωσε έξι συνεχόμενες ανοδικές συνεδριάσεις και αρχίζει να αποκτά αξιοπρόσεκτη απόσταση από την τιμή της μητρικής, σε κίνηση που δημιουργεί ερωτηματικά.

Με κέρδη 1,3% ολοκλήρωσε την συνεδρίαση ο ΟΤΕ, όμως ο τίτλος του Οργανισμού Τηλεπικοινωνιών ερχόταν από πέντε πτωτικές και δύο ανοδικές συνεδριάσεις, στις τελευταίες επτά. Η μετοχή παραμένει "short", όσο αδυνατεί να δώσει κλεισίματα υψηλότερα των 8,66 ευρώ.

Η τεχνική εικόνα δείχνει συνέχιση της συσσώρευσης, τόσο για τον Γενικό Δείκτη, όσο και για τον FTSE25.

Στην περίπτωση του Γενικού Δείκτη παραμένουν ανοιχτά τα "gap", στις 631,87 - 633,47 και 655,43 - 656,25 μονάδες. Ο εκθετικός ΚΜΟ των 30 ημερών στις 636 μονάδες και ο απλός ΚΜΟ των 30 ημερών στις 642 μονάδες, με όλα τα παραπάνω επίπεδα να παραμένουν σημαντικές αντιστάσεις.

Στην περίπτωση του δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης (+0,32%), επιμένει, έχοντας απόσταση ασφαλείας, το "gap" στις 1697,97 - 1702,36 μονάδες. Το 1664 είναι κοντινή αντίσταση που διάσπαση μπορεί να μας φέρει και πάλι στο 1676 - 1682. Το 1640 - 1635 είναι κοντινή στήριξη, που διάσπαση θα μας δώσει, αν μη τι άλλο, τις 1615 μονάδες.

Το 1682 συνεχίζει να είναι "stop" στο "short".

Μετρημένοι οι θετικοί πρωταγωνιστές στις χαμηλότερες κεφαλαιοποιήσεις, όπου επέστρεψαν οι αγοραστές σε Ιασώ (+4,92%) και ΕΛ-ΤΕΧ Άνεμος (+7,69%), όλο και ψηλότερα το Cenergy (+1,51%), σε υψηλό 15 μηνών η Έλτον (+4,57%), ενώ επιμένει πλαγιοανοδικά η ΚΛΜ (+6,25%), παρά τις σημαντικές αυξομειώσεις του όγκου συναλλαγών.

Σε υψηλό 15 μηνών η μετοχή της ΕΛΤΟΝ

Τι σχολιάζουν οι αναλυτές της αγοράς

"Η χθεσινή συνεδρίαση του ΔΝΤ ολοκληρώθηκε αφήνοντας μια 'γλυκόξινη επίγευση', αφού το μείγμα των προσδοκιών για τη συνέχιση της διαπραγμάτευσης και την ολοκλήρωση συμφωνίας με τους Δανειστές μας παραμένει ίδιο, αφήνοντας ανοικτά όλα τα ενδεχόμενα" επισημαίνει ο Δημήτρης Τζάνας.

Στα θετικά καταγράφεται η απομάκρυνση του ενδεχομένου μη συμμετοχής του ΔΝΤ στο Ελληνικό πρόγραμμα στην παρούσα φάση. Από την άλλη πλευρά, παραμένουν οι απόψεις του για τη μη βιωσιμότητα του Ελληνικού χρέους και οι σταθερές προτάσεις για τη λήψη πρόσθετων μέτρων στο Φορολογικό, το Ασφαλιστικό και το Εργασιακό πεδίο. Επιπλέον, τονίζει τα της αναμόρφωσης της Τραπεζικής διακυβέρνησης, ενώ, επιτέλους, αναφέρεται στην ανάγκη φορολογικών ελαφρύνσεων στα Φυσικά Πρόσωπα προκειμένου να υποβοηθηθεί η επανεκκίνηση της Οικονομίας.

Εν μέσω αυτού του σκηνικού, η συναλλακτική απραγία στο Χρηματιστήριο είναι το λιγότερο που θα μπορούσε να συμβεί. Ο Τραπεζικός κλάδος είναι καθημερινά στην επικαιρότητα, με τον Έλληνα κεντρικό τραπεζίτη να επιλαμβάνεται προσωπικά, πλέον, της προσπάθειας για προώθηση των διαδικασιών για το ζήτημα των "κόκκινων" δανείων, ώστε να αποφευχθεί το ενδεχόμενο μιας νέας ανακεφαλαιοποίησης.

Γίνεται σαφές ότι η εμπιστοσύνη υποχωρεί και πάλι, καθώς η φιλολογία για σενάρια "Grexit" έχει επανέλθει και η επαναφορά κεφαλαίων στις Τράπεζες έχει διακοπεί, ενώ ανοδικά κινούνται πάλι οι αποδόσεις των πολυετών ομολόγων (στο 7,85% τα 10ετη).

Από την άλλη πλευρά, εν μέσω ενός αρνητικού επενδυτικού περιβάλλοντος, το "έξυπνο χρήμα" διακρίνει και επιλέγει καλές εταιρείες, κερδοφόρες, με υψηλό μέρισμα και εξωστρεφείς, που υπό συνθήκες πλαγιοκαθοδικής κίνησης του Γενικού Δείκτη καταγράφουν θετικές αποδόσεις.

Την ίδια ώρα, η μεγαλύτερη επένδυση που έχει σχεδιαστεί και συνιστά ταυτόχρονα μνημονιακή υποχρέωση, το Ελληνικό, συνεχίζει να βρίσκεται στα γρανάζια της Ελληνικής γραφειοκρατίας με τη Δασική Υπηρεσία να το έχει μπλοκάρει !

Στο μεταξύ, ο Trump συνεχίζει να εκδίδει διατάγματα με στόχο να αποτυπώσει το στίγμα του, διαμορφώνοντας προϋποθέσεις για λιγότερες μεταναστευτικές ροές και λιγότερο Παγκόσμιο Εμπόριο, πλήττοντας πλέον εμφανώς την Παγκοσμιοποίηση. Αναγγέλλει δε, ότι σύντομα θα αναστείλει το νομοθέτημα με το οποίο επιδιώχθηκε να τιθασευτούν οι υψηλής επικινδυνότητας κινήσεις στα χαρτοφυλάκια των Τραπεζών (Dodd-Frank Act), αφού όλοι βιώσαμε τις συνθήκες που το 2008 οδήγησαν το σύνολο των Επενδυτικών Τραπεζών, με επικεφαλής την Lehman Brothers στη χρεοκοπία.

Απαιτήθηκαν δε τεράστια ποσά από τους Κρατικούς προϋπολογισμούς και 8 χρόνια χαλαρής νομισματικής πολιτικής από τις σημαντικότερες Κεντρικές Τράπεζες, για να αποφευχθεί η συστημική αστάθεια. Επομένως, η κίνηση αυτή δημιουργεί εύλογο σκεπτικισμό για τη σκοπιμότητά της και τους λόγους που την υπαγορεύουν. Καταληκτικά και σύμφωνα με τον διευθυντή επενδύσεων της Κύκλος ΑΧΕΠΕΥ, βιώνουμε τη διαμόρφωση ενός νέου περιβάλλοντος στην Παγκόσμια Οικονομία, με το ενδεχόμενο τα παρόντα επίπεδα των δεικτών να συνιστούν οροφές και το σενάριο της εισόδου προς τη διόρθωση των τιμών (bear market) να είναι αρκετά πιθανό.

Οι διεθνείς οικονομικές εξελίξεις

Μικτές διαθέσεις επέδειξαν οι επενδυτές στις μεγάλες Αγορές Ασίας και Ειρηνικού, με τα μεγαλύτερα κέρδη για τον δείκτη ASX 200 (+0,11%) και τις μεγαλύτερες απώλειες για τον Sensex 30 (-0,37%).

Μικτά τα πρόσημα και στην Ευρώπη, ενώ με θετική διάθεση ξεκίνησε η συνεδρίαση στην Wall Street.

Αξιοπρόσεκτη διόρθωση για το Πετρέλαιο, Μικρότερες οι απώλειες για Ευρώ και Χρυσό (υψηλά 3 μηνών).

Ξεκινώντας εξ Ανατολών, "η Κίνα θα δημιουργήσει πάνω από 50 εκατ. νέες θέσεις εργασίας στα Αστικά Κέντρα έως το 2020", όπως ανακοίνωσε σήμερα το Κρατικό Συμβούλιο. Τα τελευταία στοιχεία του Υπουργείου Ανθρωπίνων Πόρων και Κοινωνικής Ασφάλισης δείχνουν ότι η Χώρα κατάφερε να δημιουργήσει θέσεις εργασίας για περισσότερους από 13 εκατ. κατοίκους Αστικών Κέντρων το 2016, ενώ η καταγεγραμμένη ανεργία στις Κινεζικές Πόλεις διαμορφώθηκε στο 4,02% στα τέλη του 2016.

Η ζήτηση Πετρελαίου στην Κίνα αναπτύχθηκε το 2016 με τον πιο αργό ρυθμό εδώ και τουλάχιστον τρία χρόνια, σύμφωνα με υπολογισμούς που έκανε το Reuters βάσει επίσημων στοιχείων. Σύμφωνα με τους υπολογισμούς του πρακτορείου, η ανάπτυξη της ζήτησης χαλάρωσε σε 2,5% το 2016, από 3,1% το 2015 και 3,8% το 2014.

Στα $2,998 τρισ. μειώθηκαν τα αποθέματα Ξένου Συναλλάγματος της Κίνας στο τέλος Ιανουαρίου, από $3,011 τρισ. στο τέλος Δεκεμβρίου, σύμφωνα με τα στοιχεία που έδωσε στη δημοσιότητα η Κεντρική Τράπεζα.

Αναλυτές που συμμετείχαν σε δημοσκόπηση του Reuters προέβλεπαν πως θα διαμορφωθούν στα $3 τρισ. Το MarketWatch επισημαίνει πως αυτή είναι η έβδομη συνεχόμενη μηνιαία πτώση στα Κινεζικά συναλλαγματικά αποθέματα, με αποτέλεσμα να διαμορφώνονται πλέον στα χαμηλότερα επίπεδά τους από τον Φεβρουάριο του 2011, όταν ήταν συνολικά $2,991 τρισ.

Τα αποθέματα Χρυσού, αντιθέτως, αυξήθηκαν στα $71,292 δισ. στο τέλος Ιανουαρίου, από $67,878 δισ. τον προηγούμενο μήνα.

Αμετάβλητα, όπως αναμενόταν, άφησε τα επιτόκια η Κεντρική Τράπεζα της Αυστραλίας, στο ιστορικό χαμηλό του 1,50%, όπου βρίσκονται από τον Αύγουστο.

Ερχόμενοι στην Ευρώπη, η Γερμανική βιομηχανική παραγωγή μειώθηκε 3% τον Δεκέμβριο, σε σχέση με τον προηγούμενο μήνα. Σε σχέση με το Δεκέμβριο του 2015, η βιομηχανική παραγωγή μειώθηκε 0,7%.

Η Φορολογική Αρχή του Ισραήλ ανακοίνωσε σήμερα ότι ο διευθύνων σύμβουλος της θυγατρικής της Deutsche Bank στη Χώρα συνελήφθη και αφέθηκε ελεύθερος με εγγύηση, κατηγορούμενος για ανακριβή αναφορά συναλλαγών αξίας άνω των 550 εκατ. σέκελ ($147 εκατ.). Η Αρχή ανέφερε ότι διενεργεί έρευνα σε βάρος της "Deutsche Bank Israel" και του διευθύνοντος συμβούλου της Μπόαζ Σβαρτς, αναφορικά με μια σειρά από αδικήματα.

"Η διεύρυνση του spread της απόδοσης του 10ετούς Ιταλικού ομολόγου (υψηλό 19 μηνών), έναντι του αντίστοιχου Γερμανικού, δείχνει πως η Ιταλία πρέπει να εργαστεί ώστε να μειώσει το υψηλό της χρέος", δήλωσε σε συνέδριο στη Ρώμη ο Υπουργός Οικονομίας της Ιταλίας Πιερ Κάρλο Πάντοαν.

Οι Βρετανικές πωλήσεις λιανικής μειώθηκαν τον Ιανουάριο, σύμφωνα με στοιχεία που έδωσε σήμερα η Εμπορική Ένωση "British Retail Consortium". Οι πωλήσεις "like for like" υποχώρησαν κατά 0,6% σε ετήσιους όρους, στη διάρκεια των τεσσάρων εβδομάδων από την 1η Ιανουαρίου μέχρι τις 28 του μήνα.

Οι Βρετανικές τιμές κατοικιών υποχώρησαν στις αρχές του έτους, σύμφωνα με στοιχεία που έδωσε η "Halifax". Οι αξίες υποχώρησαν κατά 0,9% σε σύγκριση με τον προηγούμενο μήνα, καταγράφοντας την πρώτη τους πτώση από τον Αύγουστο και μετά.

"Περιορίστηκαν το Δεκέμβριο το εμπορικό έλλειμμα και το έλλειμμα τρεχουσών συναλλαγών της Γαλλίας. Η Γαλλία εμφάνισε εμπορικό έλλειμμα 3,42 δισ. ευρώ το Δεκέμβριο, από 4,37 δισ. ευρώ τον Νοέμβριο. Το έλλειμμα τρεχουσών συναλλαγών της Χώρας, επίσης ήταν μικρότερο το Δεκέμβριο. Διαμορφώθηκε σε 1,1 δισ. ευρώ, από 2,8 δισ. τον προηγούμενο μήνα", μεταδίδει το MarketWatch.

"Οι εύθραυστες Τράπεζες και το υψηλό χρέος καθιστούν την Πορτογαλία ιδιαίτερα ευάλωτη στην πολιτική μεταβλητότητα στην Ευρωπαϊκή Ένωση και στην άνοδο του προστατευτισμού σε όλο τον Κόσμο", προειδοποιεί η Fitch.

O οίκος αξιολόγησης επιβεβαίωσε την αξιολόγηση της Χώρας της Ιβηρικής με "ΒΒ+", επισημαίνοντας πως το υψηλό κατά κεφαλήν εισόδημα και οι ισχυροί Θεσμοί αντισταθμίζονται από την αδύναμη ανάπτυξη και το υψηλό χρέος. Παράλληλα, προειδοποιεί πως αν και τα εγχώρια μακροοικονομικά ρίσκα έχουν μετριαστεί, η Πορτογαλία παραμένει ευάλωτη σε εξωτερικούς παράγοντες.

"Οι εξαγωγές έχουν αποδειχθεί ανθεκτικές στη μεγάλη πτώση της ζήτησης σε Αναδυόμενες Αγορές 'κλειδιά' όπως η Αγκόλα, αλλά η αύξηση της απειλής του προστατευτισμού σε όλο τον Κόσμο, ή η αδύναμη οικονομική ανάπτυξη παραμένουν σημαντικά καθοδικά ρίσκα. Οι επερχόμενες εκλογές σε Ευρωπαϊκές Χώρες θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε πολιτική και οικονομική μεταβλητότητα, αυξάνοντας το κόστος δανεισμού της Πορτογαλίας και να επηρεάσουν την εμπιστοσύνη και τις επενδύσεις" αναφέρουν οι αναλυτές της Fitch.

"Ο κίνδυνος κατακερματισμού της Ευρωπαϊκής Ένωσης παραμένει χαμηλός για την ώρα, όμως τα πολιτικά ρίσκα αυξάνονται και οι επερχόμενες εκλογές σε διάφορες Χώρες είναι πιθανό να 'παραλύσουν' τις πολιτικές αποφάσεις", σύμφωνα με τη Moody’s.

Μεταφερόμενοι στις ΗΠΑ, οι αναλυτές της Goldman Sachs βλέπουν μεγάλη πιθανότητα διαταραχής στην Αγορά, αλλά και στην πραγματική Οικονομία. "Η εστίαση του Trump στη Μετανάστευση και το Εμπόριο αποδεικνύεται τουλάχιστον απογοητευτική για την Wall Street και τη λεγόμενη εταιρική Αμερική και ενδέχεται να οδηγήσει σε απόλυτη διαταραχή Αγοράς".

Το Αμερικανικό εμπορικό έλλειμμα αυξήθηκε ελαφρώς το 2016 σε $502,3 δισ., σηματοδοτώντας τα υψηλότερά επίπεδά του εδώ και τέσσερα χρόνια. Τον Δεκέμβριο, στο μεταξύ, το έλλειμμα περιορίστηκε όπως αναμενόταν. Τον τελευταίο μήνα του έτους μειώθηκε κατά 3,2% σε $44,3 δισ., έναντι προβλέψεων των οικονομολόγων του MarketWatch για $44,9 δισ.

Οι ανοιχτές θέσεις εργασίας έφτασαν τα 5,5 εκατ. τον Δεκέμβριο, σχεδόν αμετάβλητες από τον προηγούμενο μήνα, όπως ανακοίνωσε το Αμερικανικό Υπουργείο Εργασίας. Την ίδια στιγμή, οι προσλήψεις ανήλθαν σε 5,3 εκατ., από 5,2 εκατ. τον προηγούμενο μήνα.

Επιστροφή στο ΧΑ

Επιστρέφοντας στο Χ.Α. και στη σημερινή συνεδρίαση, ο Γενικός Δείκτης ξεκίνησε με πτωτική "ουρά", υποχωρώντας μέχρι τις 618,86 μονάδες (-0,3%), για να ακολουθήσει άμεση αντίδραση μέχρι τις 628,09 μονάδες (+1,18%). Πισωγύρισμα των αγοραστών έφερε εναλλαγές προσήμων, ενώ στις 17.00 ο Δείκτης βρέθηκε στις 622,39 (+0,26%) και μέσω των τελικών δημοπρασιών ολοκλήρωσε την συνεδρίαση στις 623,37 μονάδες, με ημερήσια κέρδη 0,42%.

Ο τζίρος αναρριχήθηκε στα 41,5 εκατ. από τα οποία τα 2,9 εκατ. αφορούσαν προσυμφωνημένες συναλλαγές (ΦΦΓΚΡΠ, ΟΤΕ, ΜΟΗ, ΜΥΤΙΛ), ενώ το 44% της συνολικής μικτής αξίας συναλλαγών "απασχολήθηκε" από ΟΤΕ, Εθνική και Alpha Bank.

Από τις μετοχές του FTSE25, δεν ήλθαν σε επαφή με το αρνητικό πρόσημο οι ΒΙΟ, ΔΕΗ, ΕΕΕ, ΕΛΛΑΚΤΩΡ, ΕΧΑΕ, ΜΕΤΚ, ΜΥΤΙΛ, ΟΠΑΠ. Μέσω των τελικών δημοπρασιών, στο υψηλό ημέρας έκλεισαν οι ΕΧΑΕ, Σαράντης και Τιτάν.

Καλύτερη της αρχικής, η τελική εικόνα με 48 ανοδικές μετοχές, έναντι 33 πτωτικών, ενώ 7 τίτλοι έκλεισαν με κέρδη μεγαλύτερα του 8%.

Υπενθυμίζεται ότι από σήμερα, έπαυσε προσωρινά η διαπραγμάτευση των 15.627.315 μετοχών της εταιρείας "Unibios", ονομαστικής αξίας εκάστης € 0,30, προκειμένου να αντικατασταθούν από 3.125.463 μετοχές, ονομαστικής αξίας εκάστης € 1,50 στα πλαίσια του Reverse Split. Ως ημερομηνία έναρξης διαπραγμάτευσης των νέων μετοχών, με προσαρμοσμένη τιμή εκκίνησης μετοχής € 0,435, ορίστηκε η 10/02/2017.

----ΧΠΑ

Με οριακή υποχώρηση ολοκληρώθηκε η συνεδρίαση στην Αγορά Παραγώγων.

Αξιοπρόσεκτη η αύξηση των συναλλαγών στα συμβόλαια του δείκτη, ενώ σταθερός παρέμεινε ο όγκος στα Σ.Μ.Ε. επί μετοχών (53.131 συμβόλαια).

Στα 5.862 συμβόλαια του δείκτη, μειώθηκαν οι ανοιχτές θέσεις για τον πρώτο μήνα (Φεβρουάριος).

Το συμβόλαιο του δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης (συνολικά 4.159, 2.351 για τον Φεβρουάριο και 1.808 για τον Μάρτιο - τιμή εκκαθάρισης για τον πρώτο μήνα 1.655,5) κινήθηκε μεταξύ 1.649,25 και 1.673 μονάδων και αιφνιδιαζόμενο από τις τελικές δημοπρασίες γύρισε σε υποτίμηση 0,3%, σύμφωνα με την τιμή εκκαθάρισης.

Ελάχιστος ο αξιοσημείωτος δανεισμός τίτλων (20.000 Viohalco), ενώ συνεχίστηκαν οι συναλλαγές στα Σ.Μ.Ε. επί μετοχών με κυριότερες σε Eurobank (11.524), Πειραιώς (16.140), Εθνική (15.236), MIG (305), Alpha Bank (6.977), Μυτιληναίο (894), ΟΠΑΠ (448), ΟΤΕ (327), ΔΕΗ (253), ΓΕΚ (202), Ελ. Πετρέλαια (123), Μέτκα (101), Viohalco (437).

Οι περισσότερο δανεισμένοι τίτλοι, μόνο από OTC (*), καθώς το Χ.Α., πλέον, στην συγκεντρωτική κατάσταση του ΗΔΤ δεν δημοσιεύει τους δανεισμούς από την ΕΧΑΕ, είναι: Πειραιώς (18.979.857 τεμ.), Alpha Bank (4.561.215 τεμ.), Εθνική (11.267.307 τεμ.) και Eurobank (7.737.709 τεμ.), ΔΕΗ (1.300.415 τεμ.).

(*) Τα στοιχεία Συναλλαγές Δανεισμού Τίτλων μέσω OTC δηλώνονται από τους χειριστές ΣΑΤ και αφορούν τις ποσότητες που έχουν καταγραφεί στο ΣΑΤ έως και τη προηγούμενη εργάσιμη ημέρα.

Θανάσης Σταυρόπουλος [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v