Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Πτώση στις 615 μονάδες για το ΧΑ

Απώλειες καταγράφονται στο Χρηματιστήριο, με εντονότερες τις πιέσεις στον τραπεζικό κλάδο. Πτώση υψηλότερη του 3% για Εθνική, Πειραιώς, Alpha, Eurobank. Στο κόκκινο ΟΤΕ, ΟΠΑΠ, ΔΕΗ. Κέρδη για Coca Cola, Aegean. Aνεβάζει ταχύτητες ο τζίρος.

Πτώση στις 615 μονάδες για το ΧΑ

Συνεδρίαση για γερά νεύρα η σημερινή, με τους short να έχουν εκ προοιμίου το προβάδισμα. Ζητούμενη η ψύχραιμη διαχείριση των τελευταίων εξελίξεων τόσο από τους πωλητές όσο και από τους αγοραστές, με την προσοχή των traders να εστιάζεται στον ευαίσθητο τραπεζικό κλάδο.

Σταδιακά η ένταση των πιέσεων στον τραπεζικό κλάδο, που θέτει σε δοκιμασία τις σημαντικές 720 μονάδες (του ΔΤΡ), παρασύρει χαμηλότερα την πλειονότητα των blue chips, με συνέπεια τη διόρθωση του Γενικού Δείκτη προς τις 610 μονάδες.

Με άμυνες ξεκίνησε η συνεδρίαση, με μία μεγάλη εντολή για 2.002 μετοχές της Coca Cola στα 21,05 ευρώ (1,06%), λειτουργώντας σαν ανάχωμα στις ρευστοποιήσεις που ξεκίνησαν από τον τραπεζικό κλάδο και μετά τα πρώτα 10' διευρύνθηκαν και στις 4 μετοχές του κλάδου. Συνέπεια, η υποχώρηση του Δείκτη Τραπεζών από τις 745 προς τις 724 μονάδες, καθώς η μετοχή της Alpha Bank, που αρχικά ξεκίνησε με εντολές αγοράς προς το 1,72 ευρώ, πολύ γρήγορα «γύρισε» έως 2,34% χαμηλότερα, στο 1,67 ευρώ.

Αμεση η διεύρυνση των απωλειών για τον Γενικό Δείκτη από τις 623 προς τις 610 μονάδες και του FTSE 25 από τις 1.664 σχεδόν 20 μονάδες χαμηλότερα.

Σε δοκιμασία κατ’ αρχάς η ευρύτερη περιοχή τιμών για τον ΔΤΡ, θυμίζοντας τις 720,57 μονάδες την 1η Φεβρουαρίου και το διπλό πάτημα των 726,26 και των 721,02 μονάδων στις 28 και 29 Νοεμβρίου. Πρόκειται για σημαντικό χρονικό διάστημα (τέλη Νοεμβρίου - αρχές Φεβρουαρίου), που μπορεί να θεωρηθεί και ως βραχυμεσοπρόθεσμη βάση και σημείο αναφοράς. Γι’ αυτό και χρειάζεται προσοχή, γι’ αυτό και του αποδίδεται ιδιαίτερη σημασία από επαγγελματίες της αγοράς, τεχνικούς αναλυτές και traders.

Υπό πίεση ο κλάδος-κλειδί και εύλογα, μετά τις αιτιάσεις του ΔΝΤ για το ενδεχόμενο κεφαλαιακών αναγκών ύψους 10 δισ. ευρώ, την άμεση και σε σκληρό ύφος απάντηση των Τσακαλώτου - Στουρνάρα, με δεδομένη την αβεβαιότητα για το τι μέλλει γενέσθαι τόσο άμεσα όσο και σε ορίζοντα προς το Eurogroup της μεθεπόμενης Δευτέρας.

Το 65% της αξίας συναλλαγών στον τραπεζικό κλάδο, με τη ροή και την ποσότητα εντολών να ξεπερνά τα χθεσινά μεγέθη και να φτάνει αυτά της ανοδικής αντίδρασης, ένδειξη καθ' όλα αρνητική.

Αυτό γιατί πέραν των τραπεζικών, εντολές πώλησης ενεργοποιήθηκαν μετά τα 20'-25' στην πλειονότητα των μετοχών του δείκτη, καθώς οι σημαντικές απώλειες (έως 6,25% για ΕΤΕ, Πειραιώς) δεν άφηναν πολλά περιθώρια στους long από το να αναδιπλωθούν χαμηλότερα.

Αποθαρρυντική η ένδειξη των πωλήσεων σε ΟΤΕ, ΟΠΑΠ αλλά και σε μετοχές-σηματωρούς όπως η ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, η Viohalco, τα Ελληνικά Πετρέλαια.

Αποθαρρυντική και η εικόνα των... δεικτών, καθώς το 2ετές περνά το όριο του 10% (στα 10,058%), το 10ετές στο 7,858%. Στις 11:10 είχαν αλλάξει χέρια πάνω από 19 εκατ. μετοχές, η μερίδα του... λέοντος στις τράπεζες, ο δε τζίρος στα 11 εκατ. ευρώ.

 

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v