Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

«Στήνονται» άμυνες στο ΧΑ

Hπιες μεταβολές αναμένονται στο ΧΑ, καθώς οι επενδυτές έχουν στραμμένη την προσοχή τους στα νεότερα από τη διαπραγμάτευση. Κλάδος-κλειδί οι τράπεζες. Κινητικότητα σε Viohalco, Τιτάνα, Μυτιληναίο. Στο επίκεντρο και οι ξένες αγορές.

«Στήνονται» άμυνες στο ΧΑ

Νέο ιστορικό υψηλό για τον Nasdaq στη Wall Street, νέες δηλώσεις Μάλοχ για το ενδεχόμενο να εγκαταλείψει μόνη της η Ελλάδα το ευρώ, πυρά Τσακαλώτου - Στουρνάρα κατά της έκθεσης του ΔΝΤ και αύριο στο EwG ίσως να έχουμε ένα δείγμα προθέσεων των Eυρωπαίων και δη της πλευράς Σόιμπλε για το τι μέλλει γενέσθαι.

Οι σημαντικές πωλήσεις ελληνικών ομολόγων σε υψηλές τιμές χθες παραπέμπουν σε προεξόφληση ορισμένων κύκλων για αρνητικές εξελίξεις, καθώς πλησιάζει το Eurogroup της 20ής Φεβρουαρίου και ακόμη δεν έχει οριστεί καν ημερομηνία επιστροφής των δανειστών στην Αθήνα.

Στο 7,967% το 10ετές, στα 7,63 δολάρια το GREK, με τους... δείκτες να προοιωνίζονται επιδείνωση του κλίματος όσον αφορά τη στάση των ξένων απέναντι στο "ελληνικό πρόβλημα". Την ίδια στιγμή, σημαίνοντες κυβερνητικοί παράγοντες προχωρούν αβίαστα σε... ακατανόητες δηλώσεις (αναφέρομαι στον κ. Βερναρδάκη για το πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης) που μόνο ανησυχία προκαλούν, πολλώ δε μάλλον εάν απηχούν απόψεις ανθρώπων που βρίσκονται κοντά στον πρωθυπουργό και τον συμβουλεύουν για την τακτική που θα πρέπει να ακολουθηθεί.

Ολοκλήρωση αξιολόγησης και QE οι προτεραιότητες Τσίπρα, σύμφωνα και με τον κυβερνητικό εκπρόσωπο Δημήτρη Τζανακόπουλο. Ας μείνω σε αυτά, πλην όμως η χθεσινοβραδινή εικόνα (κυρίως στα ομόλογα) δεν είναι η καλύτερη δυνατή, όταν την επομένη το πρωί επιχειρείς να δεις την αγορά.

Κι αυτά, την ώρα που χειρισμοί όπως για παράδειγμα οι τελευταίοι "για τα μπλοκάκια" επιβαρύνουν έτι περισσότερο το κλίμα στην πραγματική οικονομία, στους επαγγελματίες, στην κοινωνία. Τι να (πρωτο)πείς...

"Γαντζωμένο" στη ζώνη των 620 μονάδων το Χ.Α., σημείωνε ο Θανάσης Σταυρόπουλος, με τον τραπεζικό να συνεχίζει χαμηλότερα (στις 740 μονάδες ο ΔΤΡ) και με τον FTSE 25 για ακόμη μία συνεδρίαση σε θετική απόκλιση.

Κατά 0,32% υψηλότερα στις 1.660 μονάδες ο FTSE 25, κατά 1,36% χαμηλότερα ο τραπεζικός, με τους Τσακαλώτο - Στουρνάρα να ρωτούν το ΔΝΤ πόθεν προκύπτουν ανάγκες 10 δισ. ευρώ για τις τράπεζες.

Κλάδος-κλειδί ο τραπεζικός, με ορατό τον κίνδυνο μη επιβεβαίωσης και των 720 μονάδων, ενδεχόμενο που θα άνοιγε την... κατηφόρα για αρκετά χαμηλότερες τιμές, με πρώτο ορόσημο τις 680 μονάδες. Μένει να φανεί στο EwG της Πέμπτης εάν θα μπορούσε να "ξεκλειδώσει" το αδιέξοδο στη διαπραγμάτευση, να γίνουν πιο σαφείς οι προθέσεις των Ευρωπαίων (και δη της πλευράς Σόιμπλε) μετά τα ξεκάθαρα μηνύματα της πλειοψηφούσας τάσης του ΔΝΤ (που είναι σε ουσιαστική απόκλιση από της μειοψηφούσας των Ευρωπαίων).

Θα φανεί σήμερα έως και την Παρασκευή, εάν οι long έχουν λόγους να υπερασπιστούν περιοχές άμυνας πέριξ των 1.650 μονάδων, ή η οπισθοχώρηση χαμηλότερα προς τις 1.635 (για τον FT 25) θα τους οδηγούσε σε αναθεώρηση των σχεδιασμών τους και πλήρη επικράτηση των short. Οι αγοραστές επιδιώκουν μία κίνηση του δείκτη πάνω από τις 1.674, ενώ υψηλότερα των 1.682 μονάδων οι short θα πρέπει να είναι αυτοί που θα αναθεωρούν τη στάση τους.



Ωστόσο, για να συμβεί το δεύτερο (το θετικό/ανοδικό σενάριο για το Χ.Α.) απαιτούνται ενθαρρυντικές εξελίξεις, ειδήσεις και νεότερα που θα συμβάλλουν στη βελτίωση του κλίματος, σε αλλαγή της στάσης των traders.

Ομως κάτι τέτοιο δεν συνάγεται ούτε από την εικόνα που παρουσιάζει ο τραπεζικός κλάδος, ούτε από τις κινήσεις των insiders στα ομόλογα. Συν τω χρόνω επιλεκτικές ενέργειες παρατηρούνται σε επιμέρους μετοχές ενόψει της αναθεώρησης των δεικτών MSCI, κάτι που θα αποτυπωθεί (κυρίως) στη συνεδρίαση της Παρασκευής.

Διττή η εικόνα του FTSE 25, με την τραπεζική 4άδα να κλίνει χαμηλότερα αλλά με μη τραπεζικές-σηματωρούς να "βλέπουν" ακόμη υψηλότερα. Παράλληλα μετοχές-σηματωροί του FT Mid Cap συνεχίζουν να εντυπωσιάζουν με τη δυναμική και τη συναλλακτικότητά τους.

Στην πρώτη ομάδα μετοχές όπως των Viohalco (δοκιμάζει υψηλά 52 εβδομάδων), ΤΙΤΑΝ (τάση προς τα 24 ευρώ), Μυτιληναίου (στα 6,80 ευρώ), ΟΤΕ - ΟΠΑΠ (εάν επιβεβαιωθεί η χθεσινή αναστροφή), ΕΧΑΕ (πάνω από τα 4,45 ευρώ), ΜΟΗ (πάνω από τα 13,55 ευρώ) κ.ά. επιβεβαιώνουν όσους περιορίζονται στο stock picking. Ενώ στη δεύτερη, περιπτώσεις όπως της ΕΛΤΕΧ-Ανεμος δείχνουν πως όταν θέλουν οι βασικοί μέτοχοι και τα "ισχυρά χέρια", μία εταιρία μπορεί να αυτονομηθεί ανοδικά, προφανώς προεξοφλώντας θετικές εξελίξεις. Ανάλογα σε Intralot, MLS, αλλά και ΕΥΔΑΠ, ΟΛΠ κ.ά.

Από τους ευρωπαϊκούς δείκτες η εστίασή μας παραμένει στον DAX, με τις 11.500 μονάδες να διατηρούνται και το σήμα short σε ισχύ, όσο ο δείκτης διαμορφώνεται χαμηλότερα των 11.660 μονάδων. Στήριξη οι 11.510, αντίσταση οι 11.650.

Για τον S&P, στήριξη είναι οι 2.280-2.285 μονάδες, αντίσταση οι 2.295-2.297 μονάδες.

 

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v