Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Σε κίνδυνο οι 600 μονάδες στο Χρηματιστήριο

Διευρύνονται οι απώλειες για τον τραπεζικό κλάδο, με τον κλαδικό δείκτη να υποχωρεί ως 7%. Απώλειες ως 10% για τον τίτλο της Πειραιώς. Μέσω Coca Cola (+2%) «απορροφάται» μέρος των πιέσεων. Σε θετικό έδαφος Lamda, Viohalco.

Σε κίνδυνο οι 600 μονάδες στο Χρηματιστήριο

Αυξημένη μεταβλητότητα στα χαμηλά της αγοράς, με "μάζεμα" αλλά και διεύρυνση των απωλειών, καθώς αγοραστές-πωλητές αντιμάχονται στα όρια των 610 μονάδων. Εντάθηκαν οι πωλήσεις/πιέσεις στον τραπεζικό κλάδο μετά τις 14:30, με συνέπεια τη διόρθωση προς τα χαμηλά ημέρας.

Νωρίτερα -μέχρι τις 14:30- είχε μαζευτεί κάπως η διόρθωση, με "ανάσες" από το 2ετές ομόλογο, ενώ είχε μετριασθεί η υποχώρηση συγκεκριμένων μη τραπεζικών σηματωρών.

Σταθερές οι πωλήσεις στον τραπεζικό κλάδο αλλά με σαφώς βραδύτερο ρυθμό και με εξισορρόπηση της διόρθωσης, έστω οριακά, πάνω από το όριο των 700 μονάδων, με παράγοντες της αγοράς να εκτιμούν πως το "μεγάλο κύμα" ρευστοποιήσεων εκτονώνεται καθώς αρκετοί traders δείχνουν διατεθειμένοι να περιμένουν τις όποιες εξελίξεις από το αυριανό EwG.

Εκτιμούν πως ενδεχομένως η πλευρά των Ευρωπαίων δανειστών και κυρίως της γραμμής Σόιμπλε να δείξει εάν έχει λάβει το μήνυμα της πλειοψηφούσας τάσης του ΔΝΤ (που πιέζει για πρωτογενή πλεονάσματα 1,5%, αλλαγή δημοσιονομικής πολιτικής, ουσιαστικό κούρεμα χρέους και εκπορεύεται κυρίως από τον αμερικανικό παράγοντα) και εάν ναι, πώς θα αποτιμήσει τα νέα δεδομένα και τι μέλλει γενέσθαι. Πράγματι το EwG της Πέμπτης έχει αποκτήσει μεγαλύτερη σημασία απ' ό,τι είχε πριν τη συνεδρίαση του ΔΝΤ το βράδυ της Δευτέρας. Αυτό σε μία συγκυρία που όλο και λιγότεροι φαίνεται να συμμερίζονται την αισιοδοξία της Αθήνας για ουσιαστική διέξοδο στο Eurogroup της 20ής Φεβρουαρίου.

Σταθερά σε αρνητικό έδαφος οι βασικοί δείκτες και η πλειονότητα των μετοχών, αλλά με μικρή ενθάρρυνση από την αποκλιμάκωση του 2ετούς (κατά 2,39% προ 20λεπτου και κατά 4,06% νωρίτερα) διαδοχικά από τα 10,05% στα 9,695% και τελευταία χαμηλότερα στα 9,529%, με ό,τι αυτό μπορεί να σημαίνει βραχυπρόθεσμα.

Ωστόσο οι απώλειες στον τραπεζικό κλάδο δεν έχουν περιοριστεί στον ίδιο βαθμό, με τον ΔΤΡ από τις 703 προς τις 708 μονάδες, με το 72% του τζίρου να έχει επικεντρωθεί και πάλι στον κλάδο. Μικρή μόνο η μείωση των απωλειών και στις 4 μετοχές Alpha Bank, Εθνική, Πειραιώς και Eurobank, αλλά με εντολές αγοράς από τα χαμηλά ημέρας, με μικρό μάζεμα θέσεων στα αντίστοιχα Συμβόλαια στα Παράγωγα.

Αχνές ενδείξεις, που βεβαίως και δεν αρκούν για να εκτιμηθεί κάτι πιο θετικό πέραν του ότι μέχρι τώρα επιβεβαιώνονται οι στηρίξεις για τους βασικούς δείκτες και τις 4 μετοχές του κλάδου.

Ωστόσο, θα πρέπει να συνεκτιμηθεί η υπεραπόδοση της Coca Cola, καθώς ενισχύεται από την πρώτη κιόλας εντολή της συνεδρίασης ανεβάζοντας σταδιακά τιμές προς τα 21,30 ευρώ, πλησιάζοντας κοντινότερα στα "υψηλά 52 εβδομάδων" των 21,40 ευρώ (από τη συνεδρίαση της 26ης Ιανουαρίου).

Με την Coca Cola στο 1,95%-2,21% απορροφάται -τεχνητά- μέρος του μείον 4,41% του ΔΤΡ και της υποχώρησης όλων των δεικτοβαρών μετοχών, δηλαδή από ΟΤΕ, ΟΠΑΠ, μέχρι FF Group, Motor Oil, TITAN, Jumbo, Ελληνικά Πετρέλαια κ.ά.

Λίγο μετά τις 14:30 εντάθηκαν εκ νέου οι πωλήσεις στις τράπεζες, πάνω από μείον 5% ο ΔΤΡ, καθώς στο σύστημα πέρασαν εντολές κωδικών εξωτερικού (πιθανότατα κυρίως από Λονδίνο).

Εξέλιξη που αποτυπώθηκε άμεσα στο ταμπλό, με τον ΓΔ να διορθώνει και πάλι προς τα χαμηλά ημέρας των 611 μονάδων, με τον ΔΤΡ στις 702 και τον FTSE25 στις 1.632 μονάδες.

Στο μείον 1,92% ο Γενικός Δείκτης, με πωλήσεις περίπου 1,2 εκατ. ευρώ -το μεγαλύτερο μέρος στις τράπεζες, κυρίως δε σε Alpha Bank, ETE.

Στις 14:35 είχαν πραγματοποιηθεί συναλλαγές 73 εκατ. μετοχών -σχεδόν τα μισά, 35 εκατ., στην Εθνική-, με τον τζίρο στα 32 εκατ. ευρώ.

 

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v