Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Πτωτικό ξεκίνημα για το χρηματιστήριο

Τα δειλά ανοδικά βήματα των προηγούμενων ημερών δείχνουν την επιφυλακτικότητα που επικρατεί στις τάξεις των επενδυτών. Ο χρόνος μετρά αντίστροφα και τα περιθώρια συμφωνίας στις 20 Φεβρουαρίου δείχνουν μικρά.

Πτωτικό ξεκίνημα για το χρηματιστήριο

Νέα ρεκόρ στη Wall Street μετά τη Yellen, έκτη διαδοχική ημέρα ανόδου στις ευρωαγορές αλλά το σημερινό ξεκίνημα για το Χρηματιστήριο είναι πτωτικό.

Στις 633,32 μονάδες έκλεισε χθες ο Γενικός Δείκτης, με τον Δείκτη Τραπεζών στις 765,49 μονάδες και τον FTSE 25 στις 1.689,10 μονάδες. Με συναλλαγές 77,3 εκατ. μετοχών, συγκριτικά αυξημένες λόγω τραπεζών, και με τζίρο 42,8 εκατ. ευρώ, που θεωρείται μεν ικανός για αυτά τα επίπεδα της αγοράς αλλά μη επαρκής για πειστική κίνηση επαναπροσέγγισης των 650 μονάδων.

Ηταν η δεύτερη συνεχόμενη ανοδική συνεδρίαση στο Χ.Α. παρά τον... πάγο από Ντάισελμπλουμ, που πρακτικά σημαίνει την κατά πάσα βεβαιότητα απώλεια και της δεύτερης ημερομηνίας-ορόσημο που εξαρχής είχε τεθεί από την ΕΚΤ, δηλαδή τη συνεδρίαση της 9ης Μαρτίου. Η νέα παρέμβαση του επικεφαλής του Eurogroup δεν πτόησε τους traders ούτε την ώρα που γινόταν γνωστή στα χρηματιστηριακά γραφεία αλλά ούτε και στη συνέχεια, οπότε και θα υπήρχε αρκετός χρόνος ούτως ώστε να κατοχυρωθούν θέσεις που είχαν αγοραστεί χαμηλότερα. Πρακτικά σημαντικό μέρος θέσεων που αποκτήθηκαν την περασμένη Πέμπτη - Παρασκευή από χαμηλότερες τιμές διατηρήθηκε -σε μεγάλο ποσοστό- και μετά τη γνωστοποίηση των δηλώσεων Νταισέλμπλουμ.

Με δούναι και λαβείν η συμφωνία που διεκδικεί η κυβέρνηση, όπως σημείωνε νωρίτερα η Μαρίνα Μάνη, με την Αθήνα να επενδύει στη σημερινή επίσκεψη Μοσκοβισί. Τι μπορεί να προκύψει μέχρι τη Δευτέρα και τι μπορεί να κερδηθεί (εάν μπορεί...) στη συνεδρίαση της 20ής Φεβρουαρίου θα φανεί και θα επηρεάσει ανάλογα τη στάση των traders. Αναμφίβολα το ούριο κλίμα στις ξένες αγορές, μάλιστα νωρίτερα στην Ασία σημειώθηκαν «νέα υψηλά 19 μηνών», διευκολύνει τους long και στο Χ.Α.

Ωστόσο, καταλυτική παράμετρος για τη στάση long και short είναι η πορεία της διαπραγμάτευσης, η προοπτική της αξιολόγησης, αλλά με αστερίσκους. Αυτό γιατί, όπως εκτιμά ο Δημήτρης Τζάνας (Κύκλος ΧΑΕΠΕΥ), σήμερα πιθανόν να σημειωθούν... αναταράξεις στο ξεκίνημα, ως συνέπεια της διαμόρφωσης αρνητικών προσδοκιών για συμφωνία τη Δευτέρα, ενώ αβέβαιη είναι η επίδραση της επίσκεψης Μοσκοβισί και των συζητήσεων που θα έχει με την ελληνική κυβέρνηση.

Τεχνικά, η αγορά έχει «μαξιλάρια» προς τις 620 μονάδες, για να απορροφηθούν ενδεχόμενες ρευστοποιήσεις/πιέσεις, με «κλειδί» την εικόνα του τραπεζικού κλάδου και δη της Alpha Bank, που «έβαλε πλάτη» στη χθεσινή συνεδρίαση. Επιπρόσθετα, η δεικτοβαρής Coca Cola, με τα διαδοχικά υψηλά και εν αναμονή -αύριο πρωί πριν από την έναρξη- της ανακοίνωσης των αποτελεσμάτων, λειτουργεί εξισορροπητικά.

Οπως εκτιμούν έγκυροι αναλυτές, η μέχρι χθες αντίσταση των 631-628 μονάδων πιθανότατα να δοκιμασθεί ως στήριξη για τον Γενικό Δείκτη, καθώς το ενδεχόμενο της υπέρβασης (σε κλείσιμο) του καθοδικού χάσματος των 633-636 μονάδων συγκεντρώνει λιγοστές πιθανότητες.

Για τον ΔΤΡ, σύμφωνα με τις ίδιες «μετρήσεις», θεωρείται πολύ δύσκολη η υπέρβαση της διακεκαυμένης ζώνης των 780-797 μονάδων, χωρίς να σημειωθούν σημαντικά ενθαρρυντικές εξελίξεις. Επιπρόσθετα για τον κλάδο, όπως σημείωνε η Goldman Sachs, χρειάζεται σταθερότητα και ουσιαστική διαχείριση των μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων (στα... δυσθεώρητα 115 δισ. ευρώ, πλέον).

Συνεπώς το προσφιλές stock picking συνεχίζεται σε μεγάλη και μεσαία κατηγορία, με ορίζοντα τη λήξη της Παρασκευής στα Παράγωγα, με τον FTSE 25 σε κρίσιμες περιοχές (1.689 μονάδες / εκθ. ΚΜΟ 30), με την αντίσταση των 1.710 μονάδων να φαντάζει ανυπέρβλητη, όσο δεν σημειώνεται ουσιαστική πρόοδος στη διαπραγμάτευση.

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v