Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Πονταρίσματα με υποσχέσεις στο Χρηματιστήριο

Το Eurogroup της Δευτέρας καθορίζει σε μεγάλο βαθμό τη βραχυπρόθεσμη τάση. Οι μετοχές που ανέλαβαν το βάρος της ανάκαμψης, η «κούραση» στις τράπεζες και τα μηνύματα για τη συνέχεια. H ατζέντα της εβδομάδας.

Πονταρίσματα με υποσχέσεις στο Χρηματιστήριο

Με... μικρό καλάθι αλλά και συγκρατημένες προσδοκίες ξεκινά η εβδομάδα. Το δημοσίευμα του Der Spiegel σε συνδυασμό με αυτό της Die Welt για την επικοινωνία Μέρκελ- Λαγκάρντ και την επικείμενη συνάντηση των δύο στο Βερολίνο την Τετάρτη, προϊδεάζει για ακόμη έναν ενδιαφέροντα κύκλο συνεδριάσεων.

Που μπορεί μεν να ξεκινά τη Δευτέρα με το Eurogroup, απ' όπου δεν αναμένεται κάτι τελεσίδικο, συνεχίζεται όμως με εργώδεις παρασκηνιακές πρωτοβουλίες -κυρίως του γερμανικού παράγοντα-, που υπό προϋποθέσεις θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε διέξοδο, σε εύθετο χρόνο.

Το γεγονός πως μετά από πέντε συνεχόμενες πτωτικές εβδομάδες το ΧΑ επιστρέφει με θετικό πρόσημο, με τις σημαντικές στηρίξεις των βασικών δεικτών να έχουν επιβεβαιωθεί αλλά και συγκεκριμένα δεικτοβαρή blue chips να υπεραποδίδουν, συντηρεί τις ελπίδες των long για τη συνέχεια.

Αναμφίβολα οι καθυστερήσεις κοστίζουν, ο χρόνος που χάνεται και η αβεβαιότητα που διαχέεται σε κάθε τμήμα του ιστού της πραγματικής οικονομίας, της κοινωνίας, επιβαρύνουν την ήδη δύσκολη κατάσταση, ωστόσο το ΧΑ δεν παύει -παρά τη... ρηχότητα του- να είναι ένας προεξοφλητικός μηχανισμός.

Στην περιοχή των 640 μονάδων ο Γενικός Δείκτης, στις 1.716 ο FTSE25 και στις 766 μονάδες ο Δείκτης Τραπεζών, με μέση ημερήσια αξία συναλλαγών στα 40 εκατ. ευρώ, αλλά στη συνεδρίαση της Παρασκευής να έχουν πραγματοποιηθεί 51 εκατ. ευρώ, με σημαντικό μερίδιο σε μη τραπεζικές μετοχές.

Τα καλύτερα του αναμενόμενου αποτελέσματα της Coca Cola προφανώς και συνέβαλαν στην υπεραπόδοση της πιο «βαριάς» μετοχής του χρηματιστηρίου, με εμφανή τα θετικά αποτελέσματα στο ταμπλό, ωστόσο ήταν γενικότερα καλό το κλίμα και για άλλες 4-6 μετοχές, που συνήθως λειτουργούν ως σηματωροί για τη στάση των ισχυρών χεριών.

Σημαντικές τοποθετήσεις και αρκετά πακέτα σε ανοδική φορά και υψηλότερες τιμές από insiders δεν συνηθίζεται να πραγματοποιούνται, όταν "απειλείται" σημαντική διόρθωση.

Αποτελεί κοινή εκτίμηση πως πειστική άνοδος στο ΧΑ δεν μπορεί να γίνει χωρίς τον τραπεζικό κλάδο, όμως είναι η «βαριά μη τραπεζική ομάδα μετοχών» που οδήγησε τον ΓΔ από τα χαμηλά των 603 μονάδων (την Πέμπτη 9/2) σταδιακά έως τις 640 μονάδες.

Ηταν οι τοποθετήσεις ισχυρών χεριών (σχεδόν αποκλειστικά ξένων), που ενίσχυσαν τις Coca Cola, Motor Oil αλλά και Μυτιληναίο/ΜΕΤΚΑ, Αεροπορίας Αιγαίου, Viohalco κ.α. και έφεραν σε σχετική ισορροπία την αγορά, παρά τη συνεχιζόμενη "ταλαιπωρία" του τραπεζικού κλάδου.

Παρ' όλη όμως την πίεση στον ευαίσθητο κλάδο, ο ΔΤΡ από τις 720 μονάδες κέρδισε πόντους, σταδιακά δημιουργήθηκε ένα "μαξιλάρι" προς τις 765 μονάδες, που ναι μεν μπορεί στην πρώτη αρνητική εξέλιξη να... χαθεί, δεν παύει όμως να είναι ένα βήμα προς υψηλότερα των κρίσιμων περιοχών των 780 και 810 μονάδων.

Με τις διεθνείς αγορές σε άνοδο, με οδηγό τη φρενήρη Wall Street, η προσοχή των traders στρέφεται κατά κύριο λόγο στο θρίλερ της διαπραγμάτευσης. Ανάλογα με την ειδησεογραφία και τις όποιες εξελίξεις μέχρι το πρωί της Δευτέρας, θα φανεί εάν στην πρώτη συνεδρίαση της εβδομάδας θα επιχειρηθεί εκ νέου προεξόφληση (σε συνέχεια των κινήσεων που έγιναν από το μέσον και μετά της Παρασκευής), με πιθανό το ενδεχόμενο περαιτέρω αντίδρασης προς τις κομβικές 650 μονάδες. Αυτό θα μπορούσε να γίνει με εμπροσθοφυλακή τον τραπεζικό κλάδο, με αρωγό το 2,79% της Παρασκευής και το κλίμα που διαμορφώθηκε μετά το δημοσίευμα του Der Spiegel.

Να συνεκτιμηθεί πως τη Δευτέρα η Wall Street θα είναι κλειστή, λόγω της τραπεζικής αργίας.

Εάν στο Eurogroup επιβεβαιωθούν οι προσδοκίες των αισιόδοξων (για μία κατ' αρχάς βάση πολιτικής συμφωνίας...), υπάρχουν προϋποθέσεις και θέσεις επενδυτών για να "τραβήξουν" το ΧΑ προς τις 650 μονάδες, με οδηγό τον τραπεζικό κλάδο και τον ΔΤΡ προς τις 780 και 800 μονάδες. Μία τέτοια κίνηση θα χρειαζόταν -τουλάχιστον- 50 εκατ. ευρώ (ακριβώς όπως έγινε την Παρασκευή).

Η εβδομάδα προμηνύεται ενδιαφέρουσα και για τα επιμέρους, καθώς στις 22 ολοκληρώνεται η δημόσια πρόταση για τον Αστέρα, στις 23 είναι προγραμματισμένη η ανακοίνωση των αποτελεσμάτων των Ελληνικών Πετρελαίων (με αυξημένες προσδοκίες για διανομή μερίσματος), στις 24 η ανακοίνωση των αποτελεσμάτων της δημόσιας πρότασης για τον Αστέρα αλλά και η τακτική γ.σ. της ΤτΕ, όπου εκτός από την ανακοίνωση του μερίσματος, θα αναγνωσθεί η καθιερωμένη έκθεση του Διοικητή για την ελληνική οικονομία.

Για τις 24 Φεβρουαρίου είναι προγραμματισμένη η διπλή αξιολόγηση από τους οίκους Fitch και Moody's (μένει να δούμε εάν όντως θα ανακοινωθούν), στον απόηχο του Eurogroup της Δευτέρας, που πιθανόν να μετρήσει σε κάποιο βαθμό.

Τεχνικά, όπως μετρά ο Μάνος Χατζηδάκης (ΒΕΤΑ ΧΑΕΠΕΥ), ο ΓΔ διαμορφώνεται στο σημαντικό επίπεδο των 640 μονάδων, που ορίζεται από τους ΚΜΟ 30 και 50 ημερών, ενώ δείκτες (MACD) μετά από εβδομάδες απαισιοδοξίας/υποχώρησης έχουν επανέλθει ανοδικά.

Με άνοδο 1,71% στα 7,72 $ το GREK (την Παρασκευή) αλλά και πάνω από το όριο του 10% στα 10,115% (2,13%) το 2ετές, με το 10ετές σαφώς λιγότερο (1,06%) στα 7,897%.

Για τον FTSE25, η επιβεβαίωση των 1.693 μονάδων (που χάθηκε ενδοσυνεδριακά την Παρασκευή αλλά με κλείσιμο στις 1.716 μονάδες), η εν συνεχεία υπέρβαση των 1.702 ενισχύει το ενδεχόμενο συνέχισης προς τις 1.725, με επόμενη/υψηλότερη αντίσταση στις 1.744 μονάδες.

 

 

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v