Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Εγκλωβισμένο στο... παζάρι το Χρηματιστήριο

Οι περιορισμένες διακυμάνσεις και ο χαμηλός τζίρος δείχνουν την απουσία καταλύτη για την επόμενη κίνηση του ΧΑ. Με το βλέμμα στο Eurogroup της Δευτέρας και το παζάρι του διημέρου οι επενδυτές.

Εγκλωβισμένο στο... παζάρι το Χρηματιστήριο

Ακάθεκτη η Wall Street, πτωτικά ο Stoxx 600 μετά από επτά συνεχόμενα ανοδικές συνεδριάσεις, ανακάμπτει το ευρώ και στο Χ.Α... παιχνίδι αναμονής.

Τελευταία συνεδρίαση της εβδομάδας σήμερα, με τον Γενικό Δείκτη στις 630 μονάδες, με τον τραπεζικό στις 745 και τον FTSE 25 στις 1.680 μονάδες, αλλά με συναλλαγές μόλις 33,9 εκατ. μετοχών και ισχνού τζίρου 27,6 εκατ. ευρώ, με τον Θανάση Σταυρόπουλο να τον μετρά ως τον χαμηλότερο των τελευταίων οκτώ ημερών.

Συνεδρίαση λήξης της δεύτερης σειράς (για τα Συμβόλαια του δείκτη) στα Παράγωγα, με ήπιες κινήσεις στο ΧΠΑ και δίχως ξεκάθαρη εικόνα για το τι προβλέπουν/ποντάρουν οι traders για την επόμενη, μηνός Μαρτίου, που είναι και το πρώτο triple witching για το 2017. Πλέον είναι τόσο πυκνός ο χρόνος, τόσο αβέβαιη η κατάσταση και αντικρουόμενες οι εξελίξεις, οι πληροφορίες, οι διαρροές και τα σενάρια, σε σημείο που αποτυπώνεται στην υποκείμενη αγορά αλλά και στην αγορά Παραγώγων.

Φερειπείν, η πλειονότητα των εμπλεκομένων κρατά πολύ μικρό καλάθι για τη Δευτέρα, όμως η Die Welt κάνει λόγο για μυστική συμφωνία Λαγκάρντ - Μέρκελ, με ό,τι αυτό μπορεί να σημαίνει ενδεχομένως και για τη βραχυπρόθεσμη πορεία της αγοράς.

Για παιχνίδι αναμονής χωρίς πονταρίσματα αναφέρεται από νωρίς ο Γιώργος Α. Σαββάκης και όντως με τζίρο 27-28 εκατ. ευρώ ποιος μπορεί να αναφερθεί σε προσπάθεια των traders να αναλάβουν έκθεση σε ρίσκο ενόψει της Δευτέρας; Οι χαμηλές, πολύ χαμηλές προσδοκίες δεν ενεργοποιούν τους αγοραστές, ει μη μόνον σε επιλεκτικές περιπτώσεις -καθώς το stock picking παραμένει η πιο βολική τακτική-, πλην όμως δεν έχουν ανησυχήσει -υπέρ το δέον- τους πωλητές και δη τους insiders.

Σύμφωνοι, στις τελευταίες συνεδριάσεις δεν παρατηρούνται συντονισμένες αγορές από επαγγελματίες οι οποίοι θα προεξοφλούσαν θετικά τις εξελίξεις της Δευτέρας. Από την άλλη, όμως, στο ίδιο διάστημα δεν καταγράφεται συντονισμένη αποχώρηση ανησυχούντων πως μη θετική εξέλιξη στο Eurogroup φέρνει την... καταστροφή.

Πρακτικά κινήσεις αποχώρησης από τα ισχυρά χέρια δεν βλέπουμε το τελευταίο διάστημα, απεναντίας σε Coca Cola, Motor Oil και σε ακόμη 2-4 περιπτώσεις, όπου οι ξένοι ελέγχουν το παιχνίδι, βλέπουμε ενίσχυση θέσεων και σταθερή άνοδο τιμών.

Με τα επίπεδα των 7 ευρώ «φλερτάρει» και πάλι ο Μυτιληναίος, ένας από τους σταθερούς σηματωρούς του συστήματός μας, με αγοραστές είναι τελευταία η Αεροπορία Αιγαίου άλλο ένα χαρτί με γερούς παίκτες, δεν κάνουν πίσω Viohalco-Cenergy, που ως απόλυτα μαζεμένο σχήμα (με περιορισμένο free float η δεύτερη) αποδίδουν υψηλές διψήφιες αποδόσεις από την αρχή του χρόνου.

Αντιθέτως, σταθερές είναι οι πωλήσεις, η μείωση θέσεων άλλων ισχυρών ξένων σε ΟΤΕ, ΟΠΑΠ, με την εικόνα των δύο μετοχών να δικαιολογεί την επιφυλακτικότητα των short.

Συν τω χρόνω τις τελευταίες δύο εβδομάδες, παρά τη μέρα με τη μέρα διάψευση όσων προσέβλεπαν σε κάτι ουσιαστικό τη Δευτέρα, το Χ.Α. διατηρείται μεταξύ του χαμηλού του Γ.Δ. στις 603 μονάδες την περασμένη Πέμπτη και των 636 μονάδων την Τρίτη. Σε αυτό το διάστημα (των δύο εβδομάδων), ο μέσος ημερήσιος τζίρος διαμορφώνεται στα 40+ εκατ. ευρώ, που δεν είναι λίγος αλλά ούτε και επαρκής για πειστική υπέρβαση των 650-655 μονάδων. Επίσης, δεν παραπέμπει σε συντονισμένη έξοδο ισχυρών χεριών, που εκτιμούν πως μία μη απόφαση τη Δευτέρα οδηγεί τελεσίδικα σε αδιέξοδο.

Επιπρόσθετα σε αυτό το διάστημα παρατηρούνται εισροές και στα Α/Κ, παρά το γεγονός πως «δείκτες» όπως τα ομόλογα δείχνουν υψηλό κίνδυνο. Από την άλλη, την ώρα που οι κρατικές εκδόσεις κινούνται σε όρια συναγερμού, τα κύρια εταιρικά παραμένουν σχεδόν σταθερά, αποδίδοντας πολύ καλά στους κατόχους τους, οι οποίοι μένουν μέχρι κεραίας σε εταιρίες όπως λ.χ. ΤΙΤΑΝ, Motor Oil.

Με όλες αυτές τις αμφίσημες ενδείξεις εξηγείται και η στάση αναμονής των traders, με το GREK χθες βράδυ στη Νέα Υόρκη να κερδίζει λίγους πόντους στα 7,59 δολάρια.

Τεχνικά, όπως μετρά ο Ηλίας Ζαχαράκης για τον FTSE 25, οι 1.660 μονάδες παραμένουν κύρια στήριξη, κοντινή οι 1.680 και αντίσταση οι 1.697-1.704 μονάδες. Σε αυτό το εύρος θα δούμε πώς θα διαμορφωθούν οι λήξεις μετά τις 14:00 και σε τι τιμές θα μετακυλιστούν θέσεις στην επόμενη σειρά και βλέπουμε.

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v