Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Χρηματιστήριο: Επέλεξαν την... αποχή οι επενδυτές

Τον χαμηλότερο τζίρο των τελευταίων οκτώ συνεδριάσεων εμφάνισε σήμερα η αγορά. Μικρά κέρδη για το Γενικό Δείκτη κυρίως λόγω υπεραπόδοσης της Coca Cola. Κέρδη και για ΕΤΕ, Alpha. Συνέχισε ανοδικά η Motor Oil.

Χρηματιστήριο: Επέλεξαν την... αποχή οι επενδυτές

Η σημερινή ημέρα απαιτεί κοψίδια και οι ενεργοί παίκτες στο Χ.Α. επέλεξαν να τιμήσουν την παράδοση και να αφήσουν για τις αμέσως επόμενες συνεδριάσεις τις όποιες κινήσεις τους στο ταμπλό του Ελληνικού Χρηματιστηρίου, με αποτέλεσμα τον χαμηλότερο τζίρο των τελευταίων οκτώ συνεδριάσεων.

Με τον Γενικό Δείκτη να εξαντλεί την ημερήσια κίνησή του σε ένα εύρος μικρότερο των 8 μονάδων (έστω και αν μετά τις 13.06 κινήθηκε μόνιμα με θετικό πρόσημο), δεν θα ήταν υπερβολή να υποστηριχθεί ότι η σημερινή συνεδρίαση θα ήταν απόλυτα διαδικαστικού χαρακτήρα, αν έλλειπαν οι ελάχιστες ενδιαφέρουσες κινήσεις, σε μικρό αριθμό επιμέρους τίτλων, με το Τραπεζικό ταμπλό, για πολλοστή συνεδρίαση, να επιβεβαιώνει την παρατεταμένη αδυναμία του, που στην παρούσα φάση και χωρίς εξελίξεις, ίσως είναι και η καλύτερη "συμπεριφορά", προκειμένου να αποφευχθούν και νεότεροι εγκλωβισμοί.

Αυτό σε καμία περίπτωση δεν εμπόδισε τα επιλεκτικά "φτιασιδώματα" μέσω των τελικών δημοπρασιών, που είχαν σαν αποτέλεσμα ο Τραπεζικός δείκτης από τις 737,02 μονάδες (-0,44%) που ήταν στις 17.00, να ολοκληρώσει την συνεδρίαση στις 745,22 μονάδες με ημερήσια κέρδη 0,67% και αρκετά κοντά στο υψηλό ημέρας!

To ημερήσιο διάγραμμα του Τραπεζικού Δείκτη

Η παραπάνω κίνηση είχε σαν κύριο "υπαίτιο" τον τίτλο της Alpha Bank, που ολοκλήρωσε την συνεδρίαση στο υψηλό ημέρας των 1,74 ευρώ, με ημερήσια κέρδη 1,16%.

To ημερήσιο διάγραμμα της Alpha Bank

Όλα δείχνουν ότι μπορεί να γίνονται κάποιες δηλώσεις και από τις δύο Πλευρές, προκειμένου το θέμα της Ελληνικής αξιολόγησης να συντηρείται στην επικαιρότητα, όμως η Αγορά δεν "βλέπει" ουσιαστικά βήματα προόδου και εξαντλεί το ημερήσιο ενδιαφέρον της στην ανεύρεση ημερήσιων, Δεικτοβαρών, πρωταγωνιστών, που θα "απαγορεύσουν" την υποχώρηση σε χαμηλότερα επίπεδα, τουλάχιστον μέχρι το επόμενο κύμα εκτόνωσης, αγνώστου κατεύθυνσης και έντασης.

Στάση αναμονής και ελάχιστες συναλλαγές - διαφοροποιήσεις και στην Αγορά ομολόγων (στο 12,75% η απόδοση της λήξης 2017, στο 9,62% αυτή του 2019 και στο 7,78% η απόδοση του 10ετους ομολόγου).

Σύμφωνα με το τμήμα ανάλυσης της Merit Sec., "η Αγορά συνεχίζει να κινείται σε προκαθορισμένο εύρος, αν και είναι δυσδιάκριτος ο δρόμος που επιθυμεί να ακολουθήσει η Ελληνική Κυβέρνηση. Η σεναριολογία βρίσκεται στο αποκορύφωμά της, αλλά αυτό που εν τέλει μένει, είναι ότι με τέτοιους χειρισμούς δεν διαμορφώνεται κλίμα εμπιστοσύνης για επενδύσεις και βελτίωση των προοπτικών της Οικονομίας μας. Όσο πλησιάζουμε στην κρίσιμη Δευτέρα του Eurogroup, καλό είναι να αποφεύγονται οι πολύ βραχυπρόθεσμες κινήσεις, καθώς υπάρχει κίνδυνος απότομης αύξησης της μεταβλητότητας ανάλογα των εξελίξεων".

"Παραμένει δυσμενές το κλίμα που έχει, πλέον, διαμορφωθεί σε σχέση με τον πιθανό χρόνο που θα κλείσει η αξιολόγηση, με την τεχνική εικόνα του Χ.Α. να προϊδεάζει για πλαγιοκαθοδική κίνηση, έστω και αν δεν μπορεί να αποκλειστεί το σενάριο κάποιων αισιόδοξων δηλώσεων που μπορεί να αντιστρέψουν, πρόσκαιρα το κλίμα. Η βραχυπρόθεσμη τάση, σύμφωνα με το σύστημά μας, είναι ακόμα ανοδική. Θα κινδυνεύσει μόνο σε ενδεχόμενη παραβίαση (με κλείσιμο) της στήριξης των 618 μονάδων, ή ακόμα χειρότερα της ζώνης των 611 - 609 μονάδων, απ΄ όπου, εκτός όλων των άλλων, διέρχεται και ο εκθετικός ΚΜΟ των 200 ημερών.

Η πλησιέστερη αντίσταση εντοπίζεται στις 630 μονάδες όπου συγκλίνουν ο εκθετικός ΚΜΟ των 30 ημερών και η αντίσταση του συστήματός μας. Αποτελεί αξιόπιστο 'stop' για τους 'short", αναφέρει το τμήμα ανάλυσης της Κύκλος ΑΧΕΠΕΥ.

Με το σταγονόμετρο ήταν οι ειδήσεις που ακολούθησαν το κλείσιμο της χθεσινής συνεδρίασης.

Χωρίς περαιτέρω μείωση παρέμεινε το όριο χρηματοδότησης μέσω του ELA προς τις Ελληνικές Τράπεζες. Όπως γνωστοποίησε η ΤτΕ παραμένει στα 46,3 δισ. ευρώ. Αξίζει να σημειωθεί ότι τους προηγούμενους μήνες το ποσό μειώνονταν καθώς βελτιώνονταν η ρευστότητα των Τραπεζών.

"Τα Ελληνικά ομόλογα μετά βίας τελούν υπό διαπραγμάτευση και οι αγοραστές τείνουν να είναι εξαιρετικά εξειδικευμένοι, ωστόσο το δεκαετές χρέος της Ελλάδας είναι πιο σημαντικό απ’ ότι υπαινίσσεται η Αγορά.

Το spread μεταξύ των αποδόσεων των Ελληνικών και Γερμανικών δεκαετών ομολόγων, το οποίο λειτουργεί ως ένδειξη 'όρεξης' για ρίσκα στις Αγορές πίστωσης, δείχνει ότι μια 'βουτιά' στις τιμές των Ελληνικών ομολόγων μπορεί να εξαπλωθεί σε άλλες Αγορές, όπως το εταιρικό χρέος", υποστηρίζει δημοσίευμα του Bloomberg.

Με τον πιο κατηγορηματικό τρόπο ήλθε σήμερα ο επικεφαλής της ΚΟ των Χριστιανικών κομμάτων και στενός συνεργάτης της Καγκελαρίου να διαψεύσει τις δηλώσεις του Μάνφρεντ Βέμπερ, επικεφαλής της ΚΟ του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος και αντιπροέδρου της Χριστιανοκοινωνικής Ένωσης CSU, περί διαφαινόμενης μεταστροφής βουλευτών από το CDU/CSU σε ότι αφορά στη συμμετοχή του ΔΝΤ στο Ελληνικό πρόγραμμα.

Σε δηλώσεις του στο περιοδικό "Focus", ο Φόλκερ Κάουντερ προειδοποιεί την Ελληνική κυβέρνηση να μην έχει αυταπάτες και ξεκαθαρίζει ότι "το ΔΝΤ πρέπει να παραμείνει στο Ελληνικό πρόγραμμα, ειδάλλως δεν μπορούμε να δώσουμε το 'πράσινο φως' για την εκταμίευση της επόμενης δόσης". Παράλληλα ζήτησε για άλλη μια φορά από την Ελλάδα να τηρήσει τις δεσμεύσεις της για μεταρρυθμίσεις, δηλώνοντας απογοητευμένος για το ότι η Αθήνα έχει υλοποιήσει μέχρι σήμερα, το πολύ, το ήμισυ των υποσχέσεών της.

"Η Ελλάδα πρέπει να υλοποιήσει με αποφασιστικότητα τις μεταρρυθμίσεις που έχει συμφωνήσει με τους Δανειστές, εάν θέλει να ανακτήσει την εμπιστοσύνη των Ιδιωτών Επενδυτών", υπογράμμισε σήμερα ο επικεφαλής του ESM Κλάους Ρέγκλινγκ, μιλώντας σε συνέδριο στο Μόναχο.

"Η Ελλάδα είναι ειδική περίπτωση. Πουθενά η κλίμακα των προβλημάτων δεν ήταν τόσο μεγάλη όσο στην Ελλάδα και οι Θεσμοί εκεί είναι αδύναμοι", είπε σύμφωνα με το Reuters ο επικεφαλής του ESM.

Έκκληση στην Ελλάδα να επιταχύνει την συμφωνία με τους Θεσμούς, αφήνοντας ανοιχτό το ενδεχόμενο να αλλάξει η απαίτηση για στόχο πρόσθετων μέτρων 2 μονάδων του ΑΕΠ, απηύθυνε από τις Βρυξέλλες Κοινοτικός Αξιωματούχος, ο οποίος ενημέρωσε τον Τύπο στις Βρυξέλλες για το επικείμενο Εurogroup της Δευτέρας.

Ο Αξιωματούχος προειδοποίησε ότι "σε αντίθεση με το κόκκινο κρασί δεν γίνεται καλύτερη η αξιολόγηση όσο περνά ο χρόνος". Σύμφωνα με τον Αξιωματούχο το Εurogroup θα ξεκινήσει στις 15.00 ώρα Βρυξελλών και αναμένεται να είναι σύντομο. Όπως ανακοίνωσε η Ελλάδα είναι το τρίτο και τελευταίο θέμα στην ατζέντα.

Σύμφωνα με τις συγκλίνουσες εκτιμήσεις εγχώριων αναλυτών, το γεγονός ότι ακόμα παραμένει ζητούμενο η ημερομηνία επιστροφής των τεχνικών κλιμακίων στην Αθήνα, έχει "κοντύνει" δραματικά τις πιθανότητες για κάποια θετική εξέλιξη από το Eurogroup της Δευτέρας και αυτό η Αγορά θα συνεχίσει να το τιμολογεί, έστω και με διαλείμματα ανοδικών αντιδράσεων, με κυριότερο χαρακτηριστικό την επιστροφή σε χαμηλούς τζίρους.

Επιστρέφοντας στο Χ.Α. και στην σημερινή συνεδρίαση και αφήνοντας το Τραπεζικό ταμπλό, μέχρι νεοτέρας, στους επιμένοντες σε αυτό traders και στα "μαγικά" των τελικών δημοπρασιών, χωρίς αμφιβολία ο τίτλος που εξασφάλισε το θετικό πρόσημο του Δείκτη δεν ήταν άλλος από την ΕΕΕ (+2,60%), έστω και αν υποχώρησε σχετικά από το υψηλό των 22,16 ευρώ (+2,88%).

Υπενθυμίζεται ότι σήμερα και πριν το ξεκίνημα της συνεδρίασης, η εισηγμένη ανακοίνωσε αποτελέσματα χρήσης 2016. Οι μέσες εκτιμήσεις των αναλυτών έκαναν λόγο για πωλήσεις στο σύνολο της χρήσης 6,2 δισ. ευρώ, EBITDA στα 838,7 εκατ. ευρώ και καθαρά κέρδη στα 310,5 εκατ. ευρώ. Η εταιρεία δημοσίευσε, συγκρίσιμα, καθαρά κέρδη 352,1 εκατ. ευρώ και τζίρο 6,219 δισ. ευρώ ενώ το μέρισμα θα είναι 0,44 ευρώ ανά μετοχή.

Ο τίτλος υπερκέρασε το ψυχολογικό όριο των 22,00 ευρώ και κινείται σε υψηλό 14 μηνών (βλ. διάγραμμα). Παραμένει "long" όσο δίνει κλεισίματα υψηλότερα των 20,14 ευρώ και έχει σαν επόμενες, τεχνικές, αντιστάσεις τα 22,65 - 22,75 και 22,93 - 23,09 ευρώ.

Σε υψηλά 14 μηνών η μετοχή της Coca Cola

Με "καύσιμα" από τις τελευταίες εκθέσεις εγχώριων ΑΧΕ και Ξένων Οίκων που δίνουν όλο και ψηλότερες τιμές - στόχους, συνεχίζει να κινείται ο Μυτιληναίος (+1,96%) που πλησίασε την πρόσφατη κορυφή και ενδοσυνεδριακά βρέθηκε να διεκδικεί τιμές σε υψηλά τριετίας.

Ο τίτλος παραμένει "long", όσο δίνει κλεισίματα υψηλότερα των 6,06 ευρώ, έχοντας σαν επόμενες αντιστάσεις τα 7,20 και 8,00 - 8,40 ευρώ και πρώτη στήριξη των ζώνη 6,10 - 6,00 ευρώ.

Τα νέα υψηλά 8ετίας και πλέον για την Motor Oil (+1,06%), ίσως και να μην αποτελούν είδηση για όσους παρακολουθούν "στενά" τον τίτλο, ενώ βοήθειες στους βασικούς δείκτες έδωσαν και οι Viohalco (+1,14%), Ελλάκτωρ (+1,79%), Μέτκα (+1,63%) και Τιτάν (+0,4%), με τον τελευταίο τίτλο για δεύτερη συνεχόμενη συνεδρίαση να κλείνει στο υψηλό ημέρας, με τις βοήθειες των τελικών δημοπρασιών (!)

Στις χαμηλότερες κεφαλαιοποιήσεις, Ιντρακόμ (-1,69%) και Intralot (-1,68%) διέκοψαν το ανοδικό σερί με σαφώς κατεβασμένες συναλλαγές, συνεχίζουν να δηλώνουν παρουσία οι αγοραστές στο Ιασώ (+2,29%), ενώ η Axon (+8,7%) επιμένει πλαγιοανοδικά, με ελάχιστες συναλλαγές, σε κίνηση που έχει ξεκινήσει από τα 0,018 ευρώ (κλείσιμο 3/2).

Ενδείξεις επιστροφής αγοραστών στην Frigoglass (+5,88%), ενώ ο Fourlis προσπάθησε να αντιδράσει στην πλαγιοκαθοδική κίνηση που έχει ξεκινήσει από τα 4,52 ευρώ (κλείσιμο 2/2).

Τι σχολιάζουν οι αναλυτές του ΧΑ

"Παλεύει για το πρόσημο εβδομάδας ο Γενικός Δείκτης του Ελληνικού Χρηματιστηρίου, μετά από πέντε συνεχόμενες πτωτικές" όπως επισημαίνει ο Βαγγέλης Σιούτης.

Είναι χαρακτηριστικό ότι στα χρόνια της κρίσης και των μνημονίων έξι συνεχόμενες πτωτικές εβδομάδες είχαμε μόνο τον Οκτώβριο του 2014 και τον Μάιο του 2012 (περίοδο εκλογών).

Ο Γενικός Δείκτης σχημάτισε διπλή βάση στην περιοχή των 610 μονάδων και αντέδρασε σημειώνοντας υψηλότερη κορυφή στις 633,32 μονάδες από την κορυφή στις 3/2, αλλά δεν έχει καταφέρει προς το παρόν να υπερβεί τον απλό ΚΜΟ 30 ημερών που βρίσκεται στις 639 μονάδες.

Ο Τραπεζικός κλάδος, για άλλη μία φορά, είναι η τροχοπέδη στο να έχουμε ένα αγοραστικό σήμα για τον Γενικό Δείκτη. Ο Τραπεζικός δείκτης δεν έχει καταφέρει να υπερβεί την κορυφή στις 3/2, ενώ παραμένει από 30/1 κάτω και από τον απλό ΚΜΟ 200 ημερών που είναι στις 779 μονάδες.

Επιμέρους στις Τραπεζικές μετοχές ο αντίστοιχος ΚΜΟ των 200 ημερών βρίσκεται για την ΑΛΦΑ στα 1,81 ευρώ, στην ΠΕΙΡ στα 0,182, για την ΕΥΡΩΒ στο 0,632 ενώ η ΕΤΕ βρίσκεται οριακά υψηλότερα αφού τον συναντά στο 0,22. Η υπέρβαση αυτών των τιμών θα είναι κρίσιμη και για τον απεγκλωβισμό του Γενικού Δείκτη από τα τρέχοντα επίπεδα διακύμανσης.

Η αναμονή του Δείκτη στα τρέχοντα επίπεδα είναι απόλυτα δικαιολογημένη, αφού φως στο μέτωπο της αξιολόγησης λίγες μέρες πριν το κρίσιμο Eurogroup (20/2) δεν έχει φανεί. Οι αντικρουόμενες δηλώσεις συνεχίζονται. Από την μία ο Ντάισελμπλουμ δηλώνει ότι χωρίς το ΔΝΤ η Ελλάδα χρεοκοπεί, από την άλλη ο Βέμπερ δηλώνει ότι η Γερμανία δεν πρέπει να επιμένει στη συμμετοχή του ΔΝΤ. Επιπλέον η Κυβέρνηση επιμένει ότι δεν θα πάρει νέα μέτρα λιτότητας, ενώ οι Ξένοι Οίκοι που πριν λίγες εβδομάδες μιλούσαν για γρήγορο κλείσιμο της αξιολόγησης, τώρα κάνουν λόγο για παράταση μηνών (!)

Σε αυτό το κλίμα είναι σαφές ότι οι συνετοί επενδυτές διατηρούν ρευστότητα και απέχουν από την Αγορά. Τα χρονικά όρια στενεύουν και το σίγουρο είναι ότι πρέπει να υπάρξει σημαντική πρόοδος στο Eurogroup για να μπορέσουν να δρομολογηθούν οι εξελίξεις (επιστροφή Θεσμών) και να επανέλθει η αισιοδοξία στο Χρηματιστήριο και την πραγματική Οικονομία που έχουν αρχίσει να πλήττονται από την παράταση της αβεβαιότητας.

"Σε αντίθετη περίπτωση το κλείσιμο της αξιολόγησης, λόγω των επερχόμενων εκλογικών αναμετρήσεων στην Ευρώπη, μετατίθεται για μετά τον Απρίλιο και θα επηρεαστεί άμεσα το Χρηματιστήριο, με τις στηρίξεις του εκθετικού ΚΜΟ 200 ημερών στις 611 μονάδες και του αντίστοιχου απλού στις 598 μονάδες να κινδυνεύσουν να αποτελέσουν παρελθόν" τονίζει ο υπεύθυνος συναλλαγών της Guardian Trust ΑΧΕΠΕΥ.

Οι διεθνείς οικονομικές εξελίξεις

Μικτές διαθέσεις επικράτησαν στις μεγάλες Αγορές Ασίας και Ειρηνικού, με τις μεγαλύτερες απώλειες για τον Nikkei (-0,47%) και τα μεγαλύτερα κέρδη για τους Shanghai Composite (+0,52%) και Sensex 30 (+0,52%).

Ελεγχόμενες απώλειες στην Ευρώπη, με διαθέσεις οριακής διόρθωσης ξεκίνησε η συνεδρίαση στην Wall Street, μετά τα συνεχόμενα ρεκόρ.

Διορθώνει το Πετρέλαιο, ενώ η υποχώρηση του Δολαρίου δίνει κέρδη σε Χρυσό και Ευρώ.

"Η οικονομική ανάκαμψη της Ιταλίας παραμένει αδύναμη λόγω του χαμηλού επιπέδου επενδύσεων και της δύσκολης διεθνούς κατάστασης", αναφέρει ο ΟΟΣΑ στην έκθεσή του για την Ιταλική Οικονομία. Για το 2017 προβλέπεται αύξηση 1% του ΑΕΠ και ίδιου ποσοστού για το 2018. Ο ΟΟΣΑ τονίζει ότι "είναι σημαντικό να συνεχισθεί η Τραπεζική εξυγίανση, όπως και η μεταρρύθμιση της Δημόσιας Διοίκησης".

Στο 10% υποχώρησε η ανεργία στη Γαλλία το δ’ τρίμηνο του 2016, από 10,1% το προηγούμενο τρίμηνο, σύμφωνα με τα στοιχεία που ανακοίνωσε η Γαλλική Στατιστική Υπηρεσία "INSEE".

"Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα χρειάζεται να διατηρήσει την προσέγγιση ψυχραιμίας προκειμένου να καθησυχάσει τις Αγορές", όπως συμφώνησαν τα μέλη του συμβουλίου της Κεντρικής Τράπεζας στη συνεδρίαση της 19 Ιανουαρίου, σύμφωνα με τα πρακτικά που δόθηκαν σήμερα στη δημοσιότητα.

Όσον αφορά στον πληθωρισμό, τα μέλη της ΕΚΤ συμφώνησαν ότι η άνοδος στις τιμές Ενέργειας είναι προσωρινή και δεν έχει αυξήσει την τιμή άλλων Αγαθών και Υπηρεσιών, επομένως ουσιαστική τόνωση από την πλευρά της ΕΚΤ εξακολουθεί να είναι απαραίτητη για την αναβίωση του επίμονα αδύναμου πληθωρισμού.

Μεταφερόμενοι στις ΗΠΑ, το Υπουργείο Εργασίας των ΗΠΑ ανακοίνωσε ότι την εβδομάδα που έληξε στις 11 Φεβρουαρίου υποβλήθηκαν 239.000 αιτήσεις για επίδομα ανεργίας, έναντι 234.000 την προηγούμενη εβδομάδα. Οι αναλυτές προέβλεπαν ότι θα αυξηθούν στις 245.000.

Όπως έδειξε έκθεση του Υπουργείου Εμπορίου, οι ενάρξεις κατοικιών πραγματοποίησαν πτώση 2,6% στο εποχικά προσαρμοσμένο μέγεθος του 1,25 εκατομμυρίου. Η μέση πρόβλεψη των οικονομολόγων που συμμετείχαν σε δημοσκόπηση του "Μarketwatch" ήταν για πτώση των ενάρξεων στο 1,23 εκατομμύριο.

Εν τω μεταξύ, οι άδειες για την κατασκευή νέων κατοικιών σκαρφάλωσαν 4,6% τον Ιανουάριο, στο 1,29 εκατομμύριο.

Ο δείκτης Μεταποίησης της Φιλαδέλφεια Fed εκτοξεύτηκε τον Φεβρουάριο στις 43,3 μονάδες, από 23,6 μονάδες τον Ιανουάριο. Πρόκειται για την υψηλότερη μέτρηση από τις αρχές του 1984. Οι αναλυτές προέβλεπαν ότι ο δείκτης θα υποχωρήσει στις 20 μονάδες.

Επιστροφή στο ΧΑ

Η JP Morgan, σε ειδική έκθεση, αναλύει ποιες είναι οι προϋποθέσεις που πρέπει να πληρούνται για να συμμετέχει η Ελλάδα στο "QE" της ΕΚΤ αλλά και τα πιθανά οφέλη από τη συμμετοχή.

Τις μετοχές των Motor Oil (προσφέρει ισχυρή παραγωγή ταμειακών ροών, με απόδοση ελεύθερων ταμειακών ροών άνω του 20%, ενώ ταυτόχρονα είναι αντιμέτωπη με υγιές περιβάλλον περιθωρίων και ευνοϊκές κινήσεις στις Αγορές συναλλάγματος), Fourli (ενισχύει τα μερίδια Αγοράς της στην Ελλάδα, ενώ η επαναφορά της διανομής μερίσματος αναμένεται να ωφελήσει τη μετοχή) και Μυτιληναίου (θα παράσχει συνεργίες, ισχυρότερο ισολογισμό ενώ ο τομέας των Εμπορευμάτων επωφελείται από ευνοϊκές ισοτιμιακές μεταβολές και δυναμική κόστους) συμπεριλαμβάνει στη λίστα των κορυφαίων της επιλογών η Piraeus Sec.

Νέα, υψηλότερη τιμή-στόχο για τη μετοχή της Μυτιληναίος, στα 9,5 από 7,2 ευρώ δίνει η Επενδυτική Τράπεζα Ελλάδος σε έκθεσή της στην οποία διατηρεί τη σύσταση "buy".

Επιστρέφοντας στη σημερινή συνεδρίαση, ο Γενικός Δείκτης ξεκίνησε διστακτικά για να ακολουθήσει υποχώρηση μέχρι τις 622,29 μονάδες (-0,64%).

Αντίδραση και συνεχείς εναλλαγές προσήμων, όμως μετά τις 13.06 ο Δείκτης κινήθηκε μόνιμα με θετικό πρόσημο αναρριχόμενος μέχρι τις 630,03 μονάδες (+0,6%). Στις 17.00 βρέθηκε στις 627,51 (+0,19%) και μέσω των τελικών δημοπρασιών ολοκλήρωσε την συνεδρίαση στις 629,36 μονάδες με ημερήσια κέρδη 0,49%.

Ο τζίρος περιορίστηκε στα 27,7 εκατ. από τα οποία τα 3,4 εκατ. αφορούσαν προσυμφωνημένες συναλλαγές (ΜΟΗ, ΜΠΕΛΑ, ΤΡΑΣΤΟΡ, ΕΤΕ), ενώ Alpha Bank, Εθνική και ΟΠΑΠ απέσπασαν το 35,7% της συνολικής μικτής αξίας συναλλαγών.

Από τις μετοχές της υψηλής κεφαλαιοποίησης, μόνο οι Ελλάκτωρ και Μυτιληναίος δεν ήλθαν σε επαφή με το αρνητικό πρόσημο.

Δεν "πρασίνισαν" καθ΄ όλη την διάρκεια της συνεδρίασης οι Jumbo, ΟΛΠ και Σαράντης.

Μέσω των τελικών δημοπρασιών, στο υψηλό ημέρας έκλεισαν οι Alpha Bank και Τιτάν και στο χαμηλό ημέρας ο ΟΤΕ.

Περίπου "ισοπαλία" δείχνει η τελική εικόνα με 47 ανοδικές μετοχές, έναντι 40 πτωτικών, ενώ 9 τίτλοι ολοκλήρωσαν την συνεδρίαση με απώλειες μεγαλύτερες του 5%.

Τεχνικά, η σημερινή συνεδρίαση δεν άλλαξε και πολλά πράγματα.

Στην περίπτωση του Γενικού Δείκτη, αυτός παραμένει υψηλότερα από τον απλό ΚΜΟ των 200 ημερών (598 μονάδες), αλλά και υψηλότερα από τον εκθετικό ΚΜΟ των 200 ημερών στις 611 μονάδες.

Επέστρεψε υψηλότερα από τον εκθετικό ΚΜΟ των 30 ημερών στις 629 μονάδες, όμως αυτός δεν μπορεί να ληφθεί σοβαρά υπ΄ όψιν διότι συνέβη μέσω των βοηθειών των τελικών δημοπρασιών.

Σαν πρώτες αντιστάσεις δείχνουν οι 639 μονάδες (απλός ΚΜΟ 30 ημερών), αλλά και το "gap" στις 655,43 - 656,25 μονάδες. Κλείσιμο χαμηλότερα των 603 μονάδων, απαιτεί κινήσεις "stop loss" από τα χαρτοφυλάκια που κινούνται σε απόλυτα βραχυπρόθεσμο ορίζοντα.

Για τον δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης (+0,59%) παραμένει η βραχυπρόθεσμη στήριξη στις 1660 - 1657 μονάδες, με την αμέσως επόμενη να εντοπίζεται στις 1617 μονάδες. Σε περίπτωση καθοδικής διαφυγής χαμηλότερα των 1611 μονάδων, απαιτούνται κινήσεις επιθετικής μείωσης θέσεων, τουλάχιστον από τα χαρτοφυλάκια που κινούνται με γνώμονα τις τεχνικές ενδείξεις.

Παραμένει η πρώτη αντίσταση στις 1700 - 1704 μονάδες, αλλά και το "gap" στις 1697,97 - 1702,36 μονάδες.

---ΧΠΑ

Συνεχίστηκε η αλλαγή των ημερήσιων προσήμων και στην Αγορά Παραγώγων, με τον όγκο συναλλαγών να υποχωρεί στα συμβόλαια του δείκτη, αλλά και στα Σ.Μ.Ε. επί μετοχών (51.521 συμβόλαια).

Στα 1.945 συμβόλαια του δείκτη, μειώθηκαν οι ανοιχτές θέσεις για τον πρώτο μήνα (Φεβρουάριος), που λήγει αύριο.

Το συμβόλαιο του δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης (συνολικά 4.076, 1.641 για τον Φεβρουάριο, 2.428 για τον Μάρτιο και 7 για τον Απρίλιο - τιμή εκκαθάρισης για τον πρώτο μήνα 1.678,25) κινήθηκε μεταξύ 1.663 και 1.681,25 και διατήρησε την υποτίμηση στο 0,2%, σύμφωνα με την τιμή εκκαθάρισης.

Ελάχιστος ο αξιοσημείωτος δανεισμός τίτλων (65.000 Eurobank, 10.000 Πειραιώς, 30.000 Εθνική), ενώ συνεχίστηκαν οι συναλλαγές στα Σ.Μ.Ε. επί μετοχών με κυριότερες σε Eurobank (4.000), Πειραιώς (19.006), Εθνική (19.976), MIG (416), Alpha Bank (6.837), Μυτιληναίο (334), ΟΠΑΠ (165), Viohalco (351).

Οι περισσότερο δανεισμένοι τίτλοι, μόνο από OTC (*), καθώς το Χ.Α., πλέον, στην συγκεντρωτική κατάσταση του ΗΔΤ δεν δημοσιεύει τους δανεισμούς από την ΕΧΑΕ, είναι: Πειραιώς (13.853.464 τεμ.), Alpha Bank (4.329.215 τεμ.), Εθνική (12.166.538 τεμ.) και Eurobank (4.898.896 τεμ.), ΔΕΗ (1.300.415 τεμ.).

(*) Τα στοιχεία Συναλλαγές Δανεισμού Τίτλων μέσω OTC δηλώνονται από τους χειριστές ΣΑΤ και αφορούν τις ποσότητες που έχουν καταγραφεί στο ΣΑΤ έως και τη προηγούμενη εργάσιμη ημέρα.

 

Θανάσης Σταυρόπουλος [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v