Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΧΑ: Βάζουν «πλάτες» ΔΕΗ και Coca Cola

Διευρύνονται τα κέρδη για το Γενικό Δείκτη μετά το δημοσίευμα του Spiegel. Προσεγγίζει τις 640 μονάδες ο Γενικός Δείκτης, με τις τράπεζες να «γυρνούν» ανοδικά. Σε ρόλο πρωταγωνιστή ΔΕΗ και Coca Cola. Σε νέα υψηλά ο τίτλος της Motor Oil.

ΧΑ: Βάζουν «πλάτες» ΔΕΗ και Coca Cola

Με χαμηλές προσδοκίες για το Eurogroup της Δευτέρας "κλείνει" η σειρά Φεβρουαρίου στα Παράγωγα.

Αλλά και με συγκρατημένες ελπίδες για διέξοδο σε εύθετο χρόνο και διαμόρφωση ενός... διαδρόμου προς τη συμφωνία των εμπλεκόμενων πλευρών.

Η εικόνα συγκεκριμένων μετοχών, το premium στην επόμενη σειρά Συμβολαίων του FTSE25, η σταθεροποίηση του 10ετούς χαμηλότερα του 8,30% αποτυπώνουν το κλίμα που επικρατεί μεταξύ της πλειονότητας των traders.

Με την Coca Cola να κρατά τον δείκτη μέχρι τις 13:30, η συνέχεια επιφύλαξε την υπερίσχυση των αγοραστών, με ανοδικό "γύρισμα" των βασικών δεικτών και πριν λίγο με τη διαμόρφωση ενός μικρού premium για το ΣΜΕ του FTSE25 στις 1.690 μονάδες.

Μέτριες οι συναλλαγές τόσο στην υποκείμενη αγορά όσο στο ΧΠΑ, καθώς οι επενδυτές παραμένουν επιφυλακτικοί για τη βραχυπρόθεσμη πορεία της αγοράς, παρότι σε μετοχές/εισηγμένες-κλειδιά οι insiders συνεχίζουν να ενισχύουν τις θέσεις τους, με ενδεικτικότερες τις περιπτώσεις των Coca Cola, Motor Oil.

Παραμένουν οι μέτριες ρευστοποιήσεις/πιέσεις στον τραπεζικό κλάδο, με συνέπεια ο ΔΤΡ να διολισθαίνει έως τις 730 μονάδες (τεχνικά εντός του εύρους ασφαλείας 740-720 μον.), με το 30% του τζίρου σήμερα σε Alpha Bank, Εθνική, Πειραιώς και Eurobank. Αυτό γιατί σημαντικός τζίρος πραγματοποιείται σήμερα σε μετοχές των Coca Cola, Motor Oil, αλλά και FF Group, OTE, Jumbo, ΟΠΑΠ, ΔΕΗ, ΤΙΤΑΝ, Μυτιληναίου, ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, ΕΛΛΑΚΤΩΡ, Ελληνικών Πετρελαίων, Viohalco, Πλαστικών Θράκης, Cenergy, EXAE πάνω από το όριο των 100 χιλιάδων ευρώ.

Οπως σημειώνουν χρηματιστηριακοί αναλυτές, όσο ο ΓΔ συντηρείται πάνω από την περιοχή των 620-600 μονάδων, όσο το 10ετές κυμαίνεται στο εύρος των 8,30%-6,30% και όσο τα ισχυρά χέρια παραμένουν αγοραστές σε δεικτοβαρείς μετοχές και blue chips, τόσο θα παραμένει ενεργό το θετικό σενάριο. 

Στο επίκεντρο και η ΔΕΗ, με αφορμή τις τελευταίες εξελίξεις και με αφορμή την απόφαση της ΡΑΕ να μειώσει τη χρέωση προμηθευτή υπέρ ΑΠΕ. Οπως υποστηρίζουν αναλυτές, από αυτή την εξέλιξη προκύπτουν κεφάλαια σχεδόν 1,5 δισ. ευρώ, σε μία συγκυρία που ισχυρά χέρια επιχειρούν να προεξοφλήσουν την "επόμενη ημέρα" για την Επιχείρηση, για τον κλάδο ενέργειας. Αυξημένες οι συναλλαγές, ανάλογος ο τζίρος στη μετοχή της Επιχείρησης, με ό,τι αυτό μπορεί να σημαίνει σε μία... πονηρή συγκυρία, που η αποτίμηση του ομίλου είχε συρρικνωθεί σε λιγότερα από 600 εκατ. ευρώ!

Ο κλάδος ενέργειας, η ΔΕΗ αλλά και εισηγμένοι όμιλοι που άμεσα-έμμεσα εμπλέκονται μέσω θυγατρικών εκτιμάται πως θα αποτελέσουν ένα από τα πιο... καυτά stories για το 2017. Ενας κλάδος που χρηματιστηριακά εκπροσωπείται και μέσω των Τέρνα Ενεργειακής, Μυτιληναίου, ΕΛΤΕΧ-Ανεμος.
Στα 2,57-2,68 ευρώ η μετοχή της ΔΕΗ, στα 6,72-6,78 ευρώ του Μυτιληναίου, στα 2,81-2,86 της ΤΕΝΕΡΓ, στα 1,09-1,13 ευρώ του Ανέμου.

Ενθαρρυντική ένδειξη, η με αυξημένες συναλλαγές των σηματωρών Coca Cola στα νέα υψηλά των 23 ευρώ με τζίρο 2,2 εκατ. ευρώ, Motor Oil στα νέα υψηλά των 14,65 ευρώ με 2,2 εκατ. ευρώ, αλλά και το γύρισμα της Jumbo στα 13,82 ευρώ, με τζίρο 1,6 εκατ. ευρώ.

Η ήπια ελεγχόμενη διόρθωση των τραπεζών, η υπεραντίδραση (με αυξημένες συναλλαγές/τζίρο) δεικτοβαρών σηματωρών, η σταθερότητα των εταιρικών ομολόγων, η σταθεροποίηση των κρατικών σε συνδυασμό με το GREK/ETF αποτυπώνουν από τη μία τις χαμηλές προσδοκίες για τη Δευτέρα, συνάμα όμως τη συντήρηση των προσδοκιών πως εντέλει θα εξευρεθεί λύση/διέξοδος σε εύθετο χρόνο.


Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v