Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Με βήμα σημειωτόν το χρηματιστήριο

Οριακές μεταβολές στους δείκτες και περιορισμένες συναλλαγές καθώς δεν υπάρχουν νέα σήματα από το μέτωπο της διαπραγμάτευσης. Σε στενό εύρος διακύμανσης και ο Γενικός Δείκτης.

Με βήμα σημειωτόν το χρηματιστήριο

Σε Coca Cola και τράπεζες η προσοχή των traders από τα πρώτα κιόλας λεπτά της συνεδρίασης. Ηπιες μικτές τάσεις στα κύρια ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, με τον DAX στις 11.804 μονάδες και σημαντική εξέλιξη την πρόσκληση Σόιμπλε προς τον Αμερικανό ομόλογό του να συμμετέχει στη σύνοδο των G20, που θα πραγματοποιηθεί τον Μάρτιο, στη Γερμανία.

Στο ελληνικό χρηματιστήριο, άλλο ένα ξεκίνημα συνεδρίασης με εκατέρωθεν προσεκτικές, μετρημένες κινήσεις, καθώς πωλητές - αγοραστές συνεχίζουν να κινούνται σε επίπεδα τιμών από τις 602,43 (της 9ης/2) μέχρι τις 635,91 μονάδες (της 15ης/2).

Μέτριες οι συναλλαγές, ανάλογος ο τζίρος, με το 70% στον τραπεζικό κλάδο και συγκριτικά ικανοποιητικό μερίδιο σε ΟΠΑΠ, ΕΧΑΕ, ΟΤΕ και ΔΕΗ, Μυτιληναίο, FF Group, Motor Oil.

Στην Coca Cola, λόγω της ανακοίνωσης των οικονομικών αποτελεσμάτων, και στον τραπεζικό κλάδο (και) λόγω των εξελίξεων, η προσοχή των traders, με τη μετοχή της βαρύτερης εταιρίας του Χ.Α. πολύ κοντά στα «υψηλά» των 21,67 ευρώ που σημειώθηκαν στη συνεδρίαση της Δευτέρας. Συναλλαγές στα επίπεδα των 21,50-21,64 ευρώ, με τη μετοχή να μετρά θετική απόδοση 5,05% σε μηνιαίο και 3,91% από την αρχή του έτους. Κοντά στο όριο των 8 δισ. ευρώ η αποτίμηση του ομίλου.

Στον τραπεζικό κλάδο και σήμερα η μερίδα του... λέοντος συναλλαγών, τζίρου, με την Goldman Sachs να έχει αναφερθεί από προχθές στον κλάδο και στις ενδεχόμενες συνέπειες από την κωλυσιεργία στο «κλείσιμο» της αξιολόγησης.

Οπως σημείωναν χρηματιστηριακοί παράγοντες, τα δειγματοληπτικά στοιχεία Ιανουαρίου θέτουν σε αμφιβολία τη βελτίωση που είχε παρουσιαστεί στο τελευταίο τρίμηνο του 2016 (όταν υπερίσχυαν οι προσδοκίες για συμφωνία σε εύλογο χρόνο). Ενδεικτικά αναφέρονται και στη νέα μικρή εκροή καταθέσεων αλλά και στις προειδοποιήσεις των ξένων οίκων, πως η μη εξεύρεση διεξόδου λειτουργεί επιβαρυντικά για τον κλάδο.

Η συμφωνία στην καθυστέρηση έχει κόστος για όλους, προειδοποιεί ο αντιπρόεδρος της Κομισιόν, στην αποκλειστική συνέντευξή του στην Αγγελική Παπαμιλτιάδου, σημειώνοντας πως ΔΝΤ - Ευρώπη πρέπει να τα βρουν με τις διαφορετικές προβλέψεις.

Σε αυτό το περιβάλλον, η τρέχουσα εικόνα του χρηματιστηρίου (και της αγοράς ομολόγων, ελληνικών συμβολαίων στη Wall Street) θεωρείται φυσιολογική, με την απόδοση της κοντινής σειράς (2ετούς) να επιβαρύνεται στο 9,897%, της μακρινής (10ετούς) να αμβλύνεται στο 7,759% και το GREK ETF να χάνει χθες βράδυ κι άλλο έδαφος, στα 7,57 δολάρια. Αμφίσημη εικόνα που αποτυπώνει ακριβώς αυτή την αβεβαιότητα που γεννά το αδιέξοδο στη σχετική διαδικασία και τη διχογνωμία των δανειστών για ουσιώδη θέματα όπως λ.χ. του χρέους, του πρωτογενούς πλεονάσματος.

Σε στενό εύρος μόλις 7 μονάδων η διακύμανση για τον Δείκτη Τραπεζών, με τις 740 μονάδες να είναι σημείο καμπής για τη βραχυπρόθεσμη τάση (και το ενδεχόμενο κίνησης είτε προς τις 760, είτε για τις 720 μονάδες).

Περισσότερες συναλλαγές σε Εθνική και Πειραιώς, μεγαλύτερος τζίρος στην Alpha Bank, με λίγες πωλήσεις να ενεργοποιούνται σταδιακά μετά τις 10:50 στις μετοχές του κλάδου, με συνέπεια τη δοκιμασία του δείκτη στη ζώνη των 740 μονάδων.

Στις περισσότερες μη τραπεζικές του δείκτη οι αγοραστές έχουν μικρό προβάδισμα, με 9 μετοχές σε θετικό πρόσημο αλλά με τη στάση πωλητών - αγοραστών να εξαρτάται από την πορεία του τραπεζικού κλάδου και δεικτοβαρών μετοχών όπως η Coca Cola, το FF Group, η Motor Oil, η Jumbo και βεβαίως οι ΟΤΕ, ΟΠΑΠ.

Μικτές τάσεις σε ΟΤΕ και ΟΠΑΠ, ΔΕΗ, με πωλητές στον Οργανισμό και αγοραστές σε ΟΠΑΠ και ΔΕΗ. Ανάλογη εικόνα για τους τίτλους των FF Group (με αγοραστές), ΤΙΤΑΝ (με πωλητές), Jumbo (πωλητές), Motor Oil (με αγοραστές).

Στις 620 μονάδες η στήριξη-σημείο αναφοράς για τον Γενικό Δείκτη, στις 740 μονάδες για τον ΔΤΡ.
Μέτριες οι συναλλαγές, χαμηλότερα του μέσου όρου ο τζίρος στα πρώτα 30' της συνεδρίασης.

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v