Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Ελεγχόμενη πτώση στο Χρηματιστήριο

Κάτω από τις 650 μονάδες υποχωρεί ο Γενικός Δείκτης, σε μια συνεδρίαση που παραπέμπει μάλλον σε... αποσυμπίεση παρά σε ουσιαστική υποχώρηση. Πτωτικά οι τραπεζικές μετοχές. Ισχυρή άνοδος για ΕΛΠΕ, κέρδη για ΟΤΕ.

Ελεγχόμενη πτώση στο Χρηματιστήριο

Συνεδρίαση συντήρησης δυνάμεων και κεκτημένων, με το βλέμμα στις συναντήσεις Μάρκελ με Λαγκάρντ και Γιούνκερ.

Χωρίς σημαντική διαφοροποίηση, η μέχρι τώρα εικόνα της αγοράς εξελίσσεται σε πτωτικό αλλά ελεγχόμενο τέμπο, με εμφανή την προσπάθεια αρκετών traders να κατοχυρώσουν μέρος των βραχυπρόθεσμων θέσεών τους.

Στις 648 μονάδες ο Γενικός Δείκτης, λίγο υψηλότερα από το χαμηλό ημέρας των 646,94, θυμίζοντας το υψηλό αρχής στις 657,46 μονάδες. Οπως σημειωνόταν στο προσυνεδριακό σχόλιό μας, η πειστική υπέρβαση των 660 μονάδων μάλλον συγκεντρώνει τις λιγότερες πιθανότητες για να γίνει άμεσα, εκτός εάν προκύψουν εξελίξεις που θα προσέλκυαν αγορές και άνοδο του τραπεζικού κλάδου πέραν των 840 μονάδων.

Στις 780 μονάδες ο Δείκτης Τραπεζών, με τον δείκτη μεταξύ 775,40-808,29 μονάδων (με το υψηλό στην αρχή της συνεδρίασης), στις 1.742 ο FTSE25, σε εύρος 1.737,49-1.769,37 μονάδων.

Μέτριες παραμένουν οι συναλλαγές, στα 40 εκατ. μετοχές και ο τζίρος ανάλογος στα 27 εκατ. ευρώ, στο ίδιο διάστημα. Οπως σημειωνόταν νωρίτερα (στον Εκηβόλο), ο τζίρος είναι χαμηλότερος του χθεσινού, της συνεδρίασης της Παρασκευής και με προοπτική να διαμορφωθεί στα επίπεδα μέσου όρου της περασμένης εβδομάδας, δηλαδή τα 40 εκατ. ευρώ. Με αυτόν τον τζίρο, μετά μάλιστα από βραχυπρόθεσμη υπεραντίδραση, η συνεδρίαση περισσότερο σε... αποσυμπίεση παραπέμπει και αναδιάταξη δυνάμεων παρά σε ουσιαστική υποχώρηση προεξόφλησης αρνητικών εξελίξεων.

Πολλοί traders κινούνται με γνώμονα τον... χρησμό Ντάισελμπλουμ πως η διαδικασία μπορεί να τραβήξει καθώς η Ελλάδα δεν χρειάζεται άμεσα σημαντικά κεφάλαια, «φωτογραφίζοντας» έναν πιθανό ορίζοντα αρκετών εβδομάδων.

Οποιαδήποτε άλλη εξέλιξη, που θα επιτάχυνε τη διαδικασία της αξιολόγησης και θα έφερνε μία συμφωνία πολύ πιο κοντά (αρχές Μαρτίου) θα ήταν μία καλή αφορμή για ενδεχόμενη ενεργοποίηση των long και αντίδραση προς τις 680 μονάδες για τον ΓΔ και υψηλότερα των 840 μονάδων για τον ΔΤΡ.

Το 48% του τζίρου στις τράπεζες, καθώς σημαντικό μερίδιο έχει πραγματοποιηθεί σε ΟΤΕ (παραμένει πρώτος στη σχετική κατάταξη), σε Ελληνικά Πετρέλαια, αλλά και ΟΠΑΠ, ΜΟΗ, ΔΕΗ και Coca Cola, Μυτιληναίο κ.α.

Σε 6 μετοχές υπερισχύουν οι αγοραστές, με αιχμή αυτή των Ελληνικών Πετρελαίων. Κυρίως λόγω της αναμενόμενης ανακοίνωσης αποτελεσμάτων (μετά το πέρας της συνεδριάσεως), η μετοχή παρουσιάζει αυξημένη εμπορευσιμότητα, τζίρο σχεδόν ενός εκατομμυρίου ευρώ και συναλλαγές νωρίτερα κοντά στα υψηλά ημέρας των 4,73 ευρώ.

(*) στις 16:10

 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v