Σε στάση αναμονής το Χρηματιστήριο

Με το βλέμμα στην αναμενόμενη διπλή αξιολόγηση από Fitch και Μοοdy's το ΧΑ, εν αναμονή της επιστροφής των θεσμών. Ζητούμενο η διάχυση του ενδιαφέροντος και σε χαρτιά της μεσαίας κεφαλαιοποίησης. Θετικό το κλίμα στα ξένα χρηματιστήρια.

Σε στάση αναμονής το Χρηματιστήριο

Με οριακή άνοδο το 10ο σερί για τον Dow Jones, μικρές απώλειες στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια και στασιμότητα με παιχνίδι στα «μεσαία» στο ΧΑ.

Αλλη μία συνεδρίαση διατήρησης δυνάμεων, με τον Γενικό Δείκτη να κλείνει πάνω από τις 640 μονάδες, τους short και τους long να ελέγχουν και αυτή την ενδοσυνεδριακή διόρθωση βασικών δεικτών, μετοχών, με την προσφορά να απορροφάται στα χαμηλά ημέρας και στα υψηλά να κατοχυρώνεται μέρος βραχυπρόθεσμων θέσεων.

Ετσι, φτάνουμε στην προτελευταία συνεδρίαση του Φεβρουαρίου, με τον Γενικό Δείκτη να μετρά μικρή αλλά θετική απόδοση, με τις απώλειες για τον τραπεζικό κλάδο διαχειρίσιμες και μία ομάδα δεικτοβαρών blue chips να κάνει την ανοδική διαφορά.

Στις 649,52 μονάδες ο Γ.Δ., στις 782,54 ο ΔΤΡ, στις 1.714,64 μονάδες ο FTSE 25 και με τους τρεις δείκτες εντός παιδιάς. Με συναλλαγές 55,2 εκατ. μετοχές και τζίρο 35,7 εκατ. ευρώ, χαμηλότερα του μέσου όρου της περασμένης εβδομάδας και αισθητά κάτω από αυτόν της περασμένης Παρασκευής και της Τρίτης (την επομένη του Eurogroup).

Το σημαντικό, όπως σημειώνουν παράγοντες της αγοράς, είναι πως η αγορά, μετά την ευφορία της Τρίτης και την αμφισβήτηση της Τετάρτης, προσαρμόζεται στα πραγματικά δεδομένα, αφομοιώνει τις εξελίξεις με τρόπο ελεγχόμενο. Θα επικαλεστώ και σήμερα τη δήλωση Ντάισελμπλουμ πως η αξιολόγηση θα τραβήξει και ότι η Ελλάδα δεν έχει άμεσες χρηματοδοτικές ανάγκες (μέχρι τα μέσα Ιουνίου).

Ηδη, οι traders έχουν εξοικειωθεί με την κωλυσιεργία της διαδικασίας, γνωρίζουν πως η συνέχεια θα είναι επίπονη, με ευκαιρίες και παγίδες, και ότι στη διάρκειά της θα αποσαφηνισθούν ουσιώδη ζητήματα, όπως φερ’ ειπείν αυτό που αφορά στην προτροπή του ΔΝΤ προς την Ε.Ε. να δεσμευτεί προκαταβολικά για το χρέος. Μια θέση που συνεκτιμώντας την με την παρέμβαση Μνούντσιν, ξαναβάζει στο τραπέζι (έμμεσα) και την προοπτική του QE.

Το σίγουρο είναι πως μέχρι να πέσουν οι... τίτλοι και αυτού του θρίλερ θα παρακολουθήσουμε πολλά επεισόδια και ανατροπές, κάτι για το οποίο είναι έτοιμοι οι traders στην πλειονότητά τους.

Συνεπώς βήμα-βήμα θα συνεχίσουμε μέχρι να φτάσουμε, γι’ αυτό σήμερα θα εστιάσουμε στις δύο τελευταίες συνεδριάσεις του Φεβρουαρίου που θα διεξαχθούν και υπό τη σκιά της αξιολόγησης των Moody’s και Fitch. Ενθαρρυντικό το γεγονός πως και οι δύο θα γίνουν (εάν γίνουν τελικά) υπό τα δεδομένα της επανόδου των δανειστών στην Αθήνα (κατά πάσα βεβαιότητα από Τρίτη...), κάτι που απομακρύνει τον κίνδυνο να υποβαθμιζόταν (κι άλλο) σήμερα το ελληνικό outlook.

Πιθανόν οι δύο οίκοι να τηρήσουν στάση αναμονής και να αφήσουν αμετάβλητη τη βαθμολόγηση της χώρας (σ.σ. η Fitch στο CCC και η Moody’s στο Caa3), κάτι που ευνοεί τους long να «κλείσουν» τον μήνα με θετικό πρόσημο. Ζητούμενο συνεπώς η σταθεροποίηση της αγοράς, πάνω από τις 640 μονάδες, η διατήρηση δυνάμεων και το «κλείσιμο» του μήνα με θετικό πρόσημο για όσον το δυνατόν περισσότερες μετοχές από τις 25+15 των βασικών δεικτών. Κάτι που με βάση τα τρέχοντα στοιχεία είναι εφικτό.

Δυνάμεις υπάρχουν, καθώς ΟΠΑΠ και ΟΤΕ κρατάνε για τη συνέχεια, ο Τιτάνας «βλέπει» τα 24,50 ευρώ, η Coca Cola διατηρείται στα πολυετή υψηλά της, η Motor Oil επίσης, το FF Group αντιδρά από προχθές από το διπλό χαμηλό και τα Ελληνικά Πετρέλαια προστέθηκαν στο καλάθι των «βαριών χαρτιών» που κρατούν την αγορά σε φορά προς τις 660 μονάδες. Για την υπέρβαση των 670, τα λέγαμε και χθες, απαιτούνται ουσιαστικές εξελίξεις και τζίρος στα 60 εκατ. ευρώ, με διάχυση σε τράπεζες και blue chips.

Αυτή η κατάσταση αφήνει το περιθώριο, όπως σημείωνε ο Θανάσης Σταυρόπουλος, για... παιχνίδι στα μεσαία, κάτι που είχαμε θέσει ως προαπαιτούμενο από την αρχή Φεβρουαρίου, δηλαδή να διαχυθεί η άνοδος και σε μετοχές πέραν των 8-12 συνήθων, να μπουν στην αγορά και τα λιγοστά εγχώρια επενδυτικά σχήματα, οι μετρημένοι επιχειρηματίες και χρηματιστές, εξέλιξη που αποτυπώνεται -ευτυχώς- στο χρηματιστηριακό ταμπλό.

Το πώς μπορεί να απεμπλακεί η αγορά εν μέσω της διαπραγμάτευσης μας αναλύει από νωρίς ο Γιώργος Α. Σαββάκης, εστιάζοντας στα τεχνικά σημεία των Εθνικής, Alpha Bank, Eurobank και Πειραιώς αλλά και στο τρίπτυχο που κρίνει την τάση. Αλλη μία εξαιρετικά χρήσιμη παρέμβαση του Γιώργου, κυρίως όσον αφορά στις τεχνικές λεπτομέρειες των βασικών δεικτών και των 4 συστημικών τραπεζικών. Ειδικότερα των τραπεζικών μετά την έκθεση της Euroxx, που χαμηλώνει αισθητά τον πήχη.

Τεχνικά ο FTSE 25 έκανε χαμηλό στις 1.724 κλείνοντας στις 1.742 μονάδες που είναι κοντινή αντίσταση, που διάσπασή της μπορεί να δώσει τις 1.757 μονάδες.



Τα γραφήματα των μετοχών-σηματωρών δουλεύονται... μαεστρικά, θυμίζοντας άλλες εποχές, με την προσφορά να σβήνει στις στηρίξεις, όπως χαρακτηριστικά παρατηρεί ο Ηλίας Ζαχαράκης.

Το σημαντικότερο κάνοντας τον απολογισμό της εβδομάδας: τα δύσκολα μεν παραμένουν στο τραπέζι (όπως προεξοφλούσε σημαντικό μέρος της αγοράς), από την άλλη, η καταστροφολογία απομακρύνεται. Και αυτό είναι που πολύ έντεχνα αποτυπώνεται στο χρηματιστηριακό ταμπλό από τους επαγγελματίες της αγοράς.

Στις 12:00 η παρουσίαση της έκθεσης του Διοικητή της Τραπέζης της Ελλάδος Γιάννη Στουρνάρα και μια καλή ευκαιρία να έχουμε -από πρώτο χέρι- μια εκτίμηση για το πού βρισκόμαστε όσον αφορά στο QE.

Δεδομένης της άριστης σχέσης του με τον Μάριο Ντράγκι, ο οποίος -για δικούς του λόγους- επιδιώκει αυτή την ένταξη -έστω και με εκπτώσεις-, η ημέρα μπορεί και να βγάλει ειδήσεις...

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v