Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

XA: Επέστρεψαν τα κέρδη οι τράπεζες

Επέστρεψε η επιφυλακτικότητα με τον τραπεζικό κλάδο να υποχωρεί κατά 3,8%. Οι δυο σχολές «σκέψης» και οι προσδοκίες για τη συνέχεια. Πώς κινήθηκαν δεικτοβαρή blue chip και ποια είναι τώρα η τεχνική εικόνα.

XA: Επέστρεψαν τα κέρδη οι τράπεζες

Ψυχρολουσία επεφύλασσε η σημερινή συνεδρίαση σε όσους τοποθετήθηκαν χθες σε Δεικτοβαρείς Τραπεζικές μετοχές και ιδιαίτερα σε αυτούς που πήραν θέσεις στα χθεσινά υψηλά, καθώς η εικόνα στο Τραπεζικό ταμπλό, κατά την σημερινή συνεδρίαση ήταν αντιστρόφως ανάλογη.

Πολύ έξω, στις πρωινές τους εκτιμήσεις, έπεσαν και οι περισσότεροι από τους εγχώριους αναλυτές, οι οποίοι εκτιμούσαν ότι μετά την πρόσφατη απόφαση από το Eurogroup, το Χ.Α. θα επιστρέψει στην "κανονικότητα" και με "αιχμή του δόρατος" τον υποαποδίδοντα Τραπεζικό κλάδο, θα διεκδικούσει τιμές σε υψηλότερα επίπεδα, έστω και με τις απαιτούμενες, ενδιάμεσες, κινήσεις κατοχύρωσης κερδών.

Δυστυχώς η χθεσινή συνεδρίαση χώρισε τους ενεργούς παίκτες σε δύο ομάδες. Αυτούς που κατά τις προηγούμενες συνεδριάσεις "είχαν αγοράσει την προσδοκία και χθες πούλησαν την είδηση" και αυτούς που προτίμησαν να περιμένουν τις εξελίξεις και έσπευσαν να τοποθετηθούν χθες, στο ξεκίνημα της συνεδρίασης, δημιουργώντας νέες ομάδες εγκλωβισμένων.

Σύμφωνα με παράγοντες της Αγοράς και μετά το μπαράζ εκθέσεων των Ξένων Οίκων, το Χ.Α., αργά αλλά σταθερά, συνειδητοποιεί ότι η αναγγελία της ημερομηνίας επιστροφής των τεχνικών κλιμακίων δεν σημαίνει και άμεσο κλείσιμο της αξιολόγησης και ότι αρκετές από τις δυσκολίες παραμένουν, με ότι αυτό συνεπάγεται για τις καταθέσεις και τα "κόκκινα" δάνεια, στο εγχώριο Τραπεζικό Σύστημα.

Από την άλλη, οι περισσότερο παρατηρητικοί παίκτες θα μπορούσαν να υποστηρίξουν ότι η χθεσινή συνεδρίαση προειδοποίησε σοβαρά για την "επόμενη μέρα" στο Τραπεζικό ταμπλό, με τον κλαδικό δείκτη των Τραπεζών να ολοκληρώνει την συνεδρίαση στο χαμηλό ημέρας, κάτι το οποίο εντόπισε και η στήλη, χωρίς να επιχαίρει για αυτό.

Σε κάθε περίπτωση οι αμέσως επόμενες συνεδριάσεις αναλαμβάνουν την "μεγάλη ευθύνη" να καταδείξουν αν η σημερινή υποχώρηση, με ταυτόχρονη μείωση του τζίρου (ο χαμηλότερος των τελευταίων τεσσάρων συνεδριάσεων), ήταν αποτέλεσμα ελεγχόμενων κινήσεων κατοχύρωσης κερδών, ή αν η εσωστρέφεια επιστρέφει δριμύτερη στο ταμπλό του Ελληνικού Χρηματιστηρίου.

Αξίζει να σημειωθεί ότι πριν την σημερινή συνεδρίαση, ο Γενικός Δείκτης ερχόταν από τέσσερις συνεχόμενες ανοδικές συνεδριάσεις με αθροιστικά κέρδη 4,62% και ο Τραπεζικός δείκτης από "καρέ" ανοδικών συνεδριάσεων, με αθροιστικά κέρδη 8,84%.

Μένοντας στον κλαδικό δείκτη των Τραπεζών, αυτός είχε ολοκληρώσει την συνεδρίαση της Δευτέρας στις 795,93 μονάδες με ημερήσια κέρδη 3,9% και την χθεσινή συνεδρίαση στις 805,72 μονάδες με κέρδη 1,23%.

Σήμερα το "κουδούνι της λήξης" τον βρήκε στις 774,78 μονάδες, με ημερήσιες απώλειες 3,84%, που σημαίνει ότι έχασε το σύνολο των χθεσινών κερδών, αλλά και σημαντικό μέρος από τα κέρδη της Δευτέρας!

Ελεγχόμενη επιστροφή της επιφυλακτικότητας και στην Αγορά ομολόγων, όπου μετά την χθεσινή, σημαντική, αποκλιμάκωση, σήμερα οι αποδόσεις των Ελληνικών Κρατικών τίτλων, επέστρεψαν σε ελεγχόμενη "βόρεια" κίνηση.

"Εμφανή σημάδια επιφυλακτικότητας για την επίτευξη συμφωνίας παρουσίασε η Αγορά κατά την χθεσινή συνεδρίαση, παρόλο που το κλείσιμο ήταν ικανοποιητικό, ενώ η επιφυλακτικότητα ήταν σαφώς εντονότερη κατά την σημερινή συνεδρίαση. Τεχνικά βρισκόμαστε σε κομβικό σημείο, με τις επόμενες συνεδριάσεις να είναι αρκετά κρίσιμες για την βραχυπρόθεσμη πορεία. Τα ΕΛΠΕ ανακοινώνουν αποτελέσματα αύριο Πέμπτη με το consensus για τα καθαρά κέρδη μετά φόρων να τοποθετείται στα 243,75 εκατ. ευρώ (Bloomberg) και τα EBITDA στα 705,4 εκατ. ευρώ. Σημειώνουμε ότι παρατηρείται βελτίωση στα μικτά περιθώρια κέρδους (από 9,50% το 2015 στο 13% με βάση το γ’ τρίμηνο 2016) και στις λειτουργικές ταμειακές ροές με σταδιακή μείωση του καθαρού δανεισμού. Υποστηρίζεται μία περαιτέρω άνοδος, μεσοπρόθεσμα, αν φυσικά το επιτρέψει το επενδυτικό κλίμα" τονίζει το τμήμα ανάλυσης της Merit Sec.

"Στη σημερινή συνεδρίαση, η προσοχή των ενεργών παικτών παρέμεινε επικεντρωμένη στις συναντήσεις μεταξύ των Μέρκελ - Γιούνκερ και Λαγκάρντ, από τις οποίες θα διευκρινιστούν πτυχές μιας ενδεχόμενης συμφωνίας της Ελλάδος με τους Δανειστές, όπως το ζήτημα του χρέους, που ενδεχομένως θα βοηθήσουν σε μια καλύτερη αξιολόγηση από τους Fitch - Moοdy’s την Παρασκευή. Η συγκεκριμενοποίηση των μεσοπρόθεσμων μέτρων ελάφρυνσης, που θα εξασφαλίζει την συμμετοχή του ΔΝΤ στο πρόγραμμα ήταν και παραμένει το μεγάλο ζητούμενο. Η μεγάλη άνω σκιά στο “κερί” του Τραπεζικού δείκτη, που άφησε η χθεσινή συνεδρίαση, αναμφίβολα δεν ήταν ότι καλύτερο μπορεί να συμβεί σε ένα γράφημα, ενώ η τεχνική εικόνα επιδεινώθηκε σημαντικά με την απώλεια - κλείσιμο του ανοδικού χάσματος των 800 - 795 μονάδων, κίνηση που "κούρεψε" τις ελπίδες που διατηρούσαν οι 'όψιμοι' αγοραστές" επισημαίνει το τμήμα ανάλυσης της Κύκλος ΑΧΕΠΕΥ.

Ομολογουμένως, δεν ήταν πολλές οι ειδήσεις - δημοσιεύματα που ακολούθησαν το κλείσιμο της χθεσινής συνεδρίασης.

Όπως επισημαίνει η εφημερίδα του Βερολίνου, "Tageszeitung", "η συνάντηση της επικεφαλής του ΔΝΤ Κριστίν Λαγκάρντ με την Καγκελάριο Άγκελα Μέρκελ στο Βερολίνο δεν θα αφορά μόνο τη συμμετοχή του ΔΝΤ στο τρέχον, τρίτο Ελληνικό πρόγραμμα. Τίθεται και το ερώτημα εάν η ίδια η Γερμανία θα συμμετάσχει περαιτέρω στο όχι και τόσο προσφιλές πρόγραμμα διάσωσης και ως εκ τούτου ακολουθεί το ερώτημα της μελλοντικής ύπαρξης, ή μη ύπαρξης της Ελλάδας στην ευρωζώνη και την ΕΕ".

Από την άλλη, η "Handelsblatt" εστιάζει στην επικείμενη επίσκεψη της Ντανιέλ Νουί, επικεφαλής του Ενιαίου Εποπτικού Μηχανισμού των Ευρωπαϊκών Χρηματοπιστωτικών Ιδρυμάτων (SSM) στην Αθήνα εντός του Μαρτίου. Σύμφωνα με την οικονομική εφημερίδα "το πρόσφατο Eurogroup δεν άφησε να εννοηθεί ότι θα υπάρξει μια γρήγορη συμφωνία στις διαπραγματεύσεις για την Ελλάδα. Αυτό το αδιέξοδο στρέφει όμως και πάλι τις Τράπεζες μακριά από την κερδοφορία. Αυτό διαφαίνεται από μια ολόκληρη σειρά συμπτωμάτων κρίσης. Η διευθέτηση δανειακών χαρτοφυλακίων μένει στάσιμη. Συγχρόνως οι καταθέσεις συρρικνώνονται. Αυτό θα μπορούσε να οδηγήσει στην ανάγκη νέας αύξησης του μετοχικού κεφαλαίου των Τραπεζών, πιθανώς όμως με ευθύνη των Μετόχων και των Πιστωτών".

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ του Χρ. Κίτσιου, "με σταδιακά βήματα ζητούν οι Τράπεζες να ξεκινήσει η εφαρμογή του νέου πλαισίου εξωδικαστικής διευθέτησης χρεών, λόγω της βέβαιης καθυστέρησης, με την οποία θα λειτουργήσει η ηλεκτρονική πλατφόρμα υποβολής των σχετικών αιτήσεων".

"Η ολοκλήρωση των μεταρρυθμίσεων θα πρέπει να στοχεύει σαφώς στην απελευθέρωση των Αγορών Αγαθών και Υπηρεσιών, στην εξάλειψη των περιττών και στρεβλωτικών κανονισμών και στην ενίσχυση της ανεξαρτησίας των Ρυθμιστικών Φορέων", τόνισε ο Γιάννης Στουρνάρας από το βήμα εκδήλωσης του Ελληνικού Συνδέσμου Βιομηχανιών Επωνύμων Προϊόντων.

Όπως είπε, "οι μεταρρυθμίσεις αυτές είναι ζωτικής σημασίας για τη βραχυπρόθεσμη και μεσοπρόθεσμη ανάκαμψη και είναι κομβικής σημασίας για την αναδιάρθρωση της Οικονομίας προς ένα εξωστρεφές πρότυπο διατηρήσιμης ανάπτυξης".

Επιστρέφοντας στο Χ.Α., η κακή εικόνα στο Τραπεζικό ταμπλό, δεν εμπόδισε, λίγους, τίτλους της υψηλής κεφαλαιοποίησης να κινηθούν "contrarian", όπως και επιλεγμένο αριθμό μετοχών από τις χαμηλότερες κεφαλαιοποιήσεις.

Τέσσερις συνεχόμενες ανοδικές συνεδριάσεις συμπλήρωσε ο τίτλος των Ελ. Πετρελαίων (+5,15%) και μάλιστα, σήμερα κινήθηκε μόνιμα με θετικό πρόσημο, ευνοημένος από τις θετικές εκθέσεις εγχώριων ΑΧΕ και Ξένων Οίκων.

Η μετοχή, εν όψει ανακοίνωσης αποτελεσμάτων χρήσης 2016, κινείται σε υψηλά 15 μηνών, παραμένει "long" όσο δίνει κλεισίματα υψηλότερα των 4,37 ευρώ, με επόμενη αντίσταση στα 4,87 ευρώ και πρώτες στηρίξεις στα 4,64 και 4,40 ευρώ.

Σε υψηλά 15 μηνών η μετοχή των ΕΛΠΕ

Μόνιμα με θετικό πρόσημο κινήθηκε και η μετοχή της Lamda Development (+1,12%) που συμπλήρωσε και τρίτη συνεχόμενη θετική συνεδρίαση. Όσο δίνει κλεισίματα υψηλότερα των 4,20 ευρώ, σε ημερήσιο γράφημα, ο τίτλος παραμένει "long", με τις επόμενες, ισχυρές, αντιστάσεις να εντοπίζονται στα 4,62 - 4,76 και 4,81 - 4,94 ευρώ.

Τρίτη συνεχόμενη ανοδική συνεδρίαση για την μετοχή του ΟΤΕ (+0,69%) που έχει γυρίσει σε "long" όσο δίνει κλεισίματα υψηλότερα των 8,33 ευρώ. Το 8,62 γίνεται κοντινή επιθετική στήριξη. Επόμενο επίπεδο τα 9,00 ευρώ, σε πρώτη φάση.

Κανείς δεν κατάλαβε, τον πρωινό, βιαστικό, αγοραστή στον Σαράντη, ο οποίος με συνεχόμενες "marketιες" έφθασε τον τίτλο στα 10,66 ευρώ (+2,5%) για να υποχωρήσει αισθητά στην συνέχεια και να ολοκληρώσει την συνεδρίαση αμετάβλητος. Να σημειωθεί ότι πριν συμπληρωθεί το πρώτο λεπτό συναλλαγών, είχαν μαζευτεί 39734 τεμ., επί ημερήσιου συνόλου 68891 τεμ.!

Κατεβαίνοντας χαμηλότερα, όπου υπάρχουν αρκετές ενδιαφέρουσες περιπτώσεις, επιμένει πλαγιοανοδικά η Κορρές (+2,72%), όπως και η MIG (+2,63% και τέταρτη συνεχόμενη ανοδική συνεδρίαση), ενώ "αγρίεψαν" οι αγοραστές στο Υγεία (+9,09%) με τον τίτλο να απειλεί τα υψηλά 26 μηνών (βλ. διάγραμμα) και την επόμενη αντίσταση να εντοπίζεται στα 0,2110 - 0,2270 ευρώ.

Κοντά σε υψηλά 26 μηνών το Υγεία

Τρεις οι συνεχόμενες ανοδικές συνεδριάσεις για την Επίλεκτος (+7,36%) πάντα με χαμηλές συναλλαγές, υψηλά 38 μηνών για την Καράτζης (+1,83%) και αυτή με χαμηλούς όγκους, ενώ σταθερά πλαγιοανοδικά από τα 0,71 ευρώ (κλείσιμο 30/1) κινείται η Έλαστρον (+0,72%).

Από την χθεσινή συνεδρίαση, η στήλη, εκτός των ανωτέρω, επισήμανε την "γοητευτική" κίνηση που βρίσκεται σε εξέλιξη στην Αλουμύλ (+5,43%), που δείχνει να έχει σταθερό αγοραστή (έξι ανοδικές συνεδριάσεις και μία αμετάβλητη στις τελευταίες επτά), ενώ σταδιακά ανεβάζει και συναλλαγές, "καρέ" ανοδικών συνεδριάσεων και μία αμετάβλητη, στις τελευταίες πέντε για την MLS (+0,24%), ενώ έδειξαν να επέστρεψαν οι αγοραστές στην Reds (+4,8%).

Τεχνικά και όσον αφορά τους βασικούς δείκτες του Χ.Α., η σημερινή συνεδρίαση έκλεισε τα "gap" στις 650,59 - 647,58 μονάδες για τον Γενικό Δείκτη και στις 1746,93 - 1737,94 μονάδες για τον FTSE25.

Στην περίπτωση του δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης (-1,37%), χάθηκε η στήριξη στις 1745 - 1743 μονάδες και η αμέσως επόμενη εντοπίζεται στις 1712. Σε περίπτωση επιστροφής των αγοραστών, ισχυροποιήθηκε η αντίσταση στις 1775 - 1780 μονάδες. "Intraday position long" με "stop" τις 1654 μονάδες.

Για τον Γενικό Δείκτη χάθηκε η στήριξη στις 652 - 650 μονάδες με την αμέσως επόμενη να οριοθετείται στις 642 - 639 μονάδες που είναι και το "stop" στο "intraday long". Στις 635 μονάδες ο απλός ΚΜΟ των 30 ημερών.

Τι σχολιάζουν οι αναλυτές της αγοράς

"Οι τελευταίες ανοδικές συνεδριάσεις του Χ.Α., που συνοδεύτηκαν από αυξανόμενο τζίρο, συνδέονται με τις συμβιβαστικές κινήσεις της Ελληνικής Πλευράς για λήψη νομοθετικών πρωτοβουλιών, την επικείμενη επιστροφή των Πιστωτών στην Ελλάδα για έναρξη νέου κύκλου διαπραγματεύσεων και τις προσδοκίες αναφορικά με τη συνάντηση Μέρκελ - Λαγκάρντ" επθσημαίνει ο Πέτρος Στεριώτης.

Με δεδομένο το "ιστορικό" των τελευταίων δύο ετών και παρά το βελτιωμένο κλίμα, χρειάζεται σύνεση από τους επενδυτές μέχρι να υλοποιηθούν οι απαιτούμενες συμφωνίες, κάτι που φάνηκε στην σημερινή συνεδρίαση, με ότι αυτό μπορεί να σημαίνει στα τρέχοντα επίπεδα τιμών, τα οποία προφανώς και προεξοφλούν το θετικό σενάριο. Ξένοι αναλυτές αναφέρονται στο ότι η Ελλάδα δεν έχει άμεσες χρηματοδοτικές ανάγκες, γεγονός που μπορεί να προκαλέσει νέα καθυστέρηση στην επίλυση των ανοικτών ζητημάτων και ενώ υπαρκτό είναι το πολιτικό ρίσκο που συνδέεται με τη λήψη νέων επώδυνων μέτρων.

Σταδιακά το ενδιαφέρον θα στραφεί στις επόμενες ανακοινώσεις αποτελεσμάτων Δεικτοβαρών Επιχειρήσεων του Χ.Α., με το βάρος να πέφτει και πάλι (επιτέλους) κάπως περισσότερο στα εταιρικά θεμελιώδη και όχι μόνο στην ειδησεογραφία του Ελληνικού ζητήματος.

Από διαγραμματική άποψη, αν ο ΓΔ "καθαρίσει" τη δύσκολη αντίσταση των 670 μονάδων, θα ανοίξει το δρόμο για τα επίπεδα των 700 και των 730 μονάδων. Στον αντίποδα, το καθοδικό σενάριο θα ξαναπάρει το "πάνω χέρι" σε περίπτωση απώλειας των 630 μονάδων (απλός ΚΜΟ 10 ημερών), με το αμέσως επόμενο σημαντικό "ανάχωμα" της μεσοπρόθεσμης τάσης να βρίσκεται λίγο πάνω από τις 600 μονάδες.

H Ελληνική Αγορά ομολόγων "καλωσόρισε", χθες, με τον τρόπο της τις τελευταίες εξελίξεις, με "βουτιά" της απόδοσης που προσφέρουν οι συγκεκριμένοι τίτλοι και αντίστοιχο άλμα στην τιμή, δηλαδή στη ζήτηση που υπάρχει. Πιθανή υποχώρηση της απόδοσης του 10ετους κάτω από το 7%, θα ανάψει το δικό της "πράσινο φως" σε όσους προτιμούν να εμπιστεύονται περισσότερο τις ενδείξεις της Ομολογιακής Αγοράς από αυτές που δίνει ο Γενικός Δείκτης του Χ.Α.

Διεθνώς, οι Αμερικάνικοι δείκτες συνεχίζουν να "καλπάζουν", αλλά σε αντίθεση με χρονιές όπως το 2000 και το 2008, οπότε και είχαν επιτύχει τα μέχρι τότε ιστορικά υψηλά τους, στην παρούσα φάση φαίνεται να υπάρχει μεγάλη δόση δυσπιστίας προς τις δυνατότητες της ανόδου, καθώς και μειωμένη συμμετοχή των πελατών λιανικής. Οι πιο διστακτικοί επικαλούνται την μειούμενη οριακή αποτελεσματικότητα των πολιτικών "QE", το "τεχνητό ράλι" λόγω επαναγοράς ίδιων μετοχών από πολλές εισηγμένες, το αντιθετικό σήμα που δίνουν μέσω της αύξησης τους οι αποδόσεις των Κρατικών ομολόγων των ΗΠΑ, την ασάφεια των προθέσεων του Donald Trump στα θέματα του διεθνούς Εμπορίου και της δημοσιονομικής πολιτικής των ΗΠΑ, την ανησυχητική μείωση της μεταβλητότητας (market volatility) που δεν έχει παρά κάποια στιγμή να αυξηθεί, το "ράλι δύο, ή και τριών ταχυτήτων" εντός δείκτη Dow Jones, την αδυναμία δεικτών όπως ο DAX και ο Νikkei να καταγράψουν επίσης νέα υψηλά, την αρνητική εποχικότητα ενός μετεκλογικού έτους στις ΗΠΑ και τα, κατά πολλούς αναλυτές, "τραβηγμένα" P/E.

"Στο χώρο του Συναλλάγματος, τραγική είναι η εικόνα που εμφανίζει για τρίτη σερί εβδομάδα το Ευρώ έναντι του Δολαρίου. H ανασφάλεια που προκαλούν οι επόμενες εκλογικές αναμετρήσεις εντός της Ευρωζώνης και η αποτυχία των τελευταίων βελτιωμένων στοιχείων ανεργίας, ΑΕΠ και μεταποίησης της Περιοχής να πείσουν τους επενδυτές, συνεχίζουν να πιέζουν το ενιαίο Νόμισμα" τονίζει ο αναλυτής της Nuntius Sec.

Οι διεθνείς οικονομικές εξελίξεις

Με μοναδική "κόκκινη παραφωνία" τον Ιαπωνικό Nikkei (-0,01%) τερμάτισαν την σημερινή συνεδρίαση οι μεγάλες Αγορές Ασίας και Ειρηνικού, όπου τα μεγαλύτερα κέρδη σημείωσε ο δείκτης Hang Seng (+0,99%).

Διατηρεί τα μικρά κέρδη η Ευρώπη, ενώ με μικτές διαθέσεις και οριακές μεταβολές ξεκίνησε η συνεδρίαση στην Wall Street.

Οριακές μεταβολές για Χρυσό και Ευρώ, υποχωρεί το Πετρέλαιο.

"Οι Χώρες του ΟΠΕΚ σκοπεύουν να τονώσουν κι άλλο τη συμμόρφωση στη συμφωνία για μείωση της παραγωγής από τα υψηλά επίπεδα του Ιανουαρίου, στην προσπάθεια να εξαλείψουν την προσφορά που πιέζει τις τιμές", όπως δήλωσε ο γενικός γραμματέας του Καρτέλ, Μοχάμεντ Μπαρκίντο σε ομιλία του στο Λονδίνο.

Ο γενικός γραμματέας εκτίμησε, ακόμη, πως τα αποθέματα Πετρελαίου αναμένεται να υποχωρήσουν φέτος.

"Οι τιμές του Αργού θα μπορούσαν να αγγίξουν τα $70 το βαρέλι μέχρι τα τέλη του 2017, καθώς τα επίπεδα προσφοράς και ζήτησης θα συνεχίσουν να εξισορροπούνται τους ερχόμενους μήνες", σύμφωνα με αναλυτές της Citi. Βραχυπρόθεσμα, η Τράπεζα αναβάθμισε μετρίως τις εκτιμήσεις της για το Αργό, κατά $πέντε σε $55/βαρέλι κατά μέσο όρο για το πρώτο τρίμηνο, καθώς και σε $56 για το δεύτερο τρίμηνο.
Ωστόσο η έκθεση της Citi προειδοποίησε ότι οι επενδυτές πιθανότατα θα αναγκαστούν να περιμένουν κάποιους μήνες για πιο παρατεταμένη άνοδο.

Ξεκινώντας εξ Ανατολών, οι τιμές της Ενέργειας έφεραν ελλείμματα στο ισοζύγιο των τρεχουσών συναλλαγών της Ιαπωνίας. Η Ιαπωνική Οικονομία κατέγραψε εμπορικό έλλειμμα της τάξης των $9,6 δισ., καθώς οι εισαγωγές της αυξήθηκαν κατά 8,5% τον περασμένο μήνα.

"Η Toshiba επιθυμεί να συγκεντρώσει τουλάχιστον ένα τρισ. γεν ($8,8 δισ.) από την πώληση του ποσοστού πλειοψηφίας στην μονάδα τσιπ μνήμης, ποσό που επιθυμεί να χρησιμοποιήσει ως 'μαξιλάρι' έναντι τυχόν νέων οικονομικών προβλημάτων", ανέφερε πηγή του Reuters που γνωρίζει την υπόθεση. Η μετοχή της Toshiba σημείωσε άλμα 22,32%.

Ερχόμενοι στην Ευρώπη, απρόσμενη βελτίωση εμφάνισε το επιχειρηματικό κλίμα στη Γερμανία τον Φεβρουάριο. Σύμφωνα με τα στοιχεία του Ινστιτούτου "Ifo", ο δείκτης επιχειρηματικού κλίματος αυξήθηκε τον Φεβρουάριο στο 111, από 109,9 τον Ιανουάριο, έναντι υποχώρησής του στο 109,6 που προέβλεπαν οι αναλυτές.

Ο δείκτης τρεχουσών συνθηκών διαμορφώθηκε στο 118,4, έναντι του 116,7 που προέβλεπαν οι αναλυτές, ενώ ο δείκτης προσδοκιών αυξήθηκε στο 104 από 103 που "έβλεπαν" οι αναλυτές.

Στο 1,8% διαμορφώθηκε ο πληθωρισμός στην Ευρωζώνη τον Ιανουάριο, σε ετήσια βάση, όσο και η αρχική εκτίμηση, σύμφωνα με τα στοιχεία που δημοσιοποίησε η Eurostat. Πρόκειται για το υψηλότερο επίπεδο των τελευταίων τεσσάρων ετών, ενώ βρίσκεται πολύ κοντά στον στόχο του περίπου 2% που έχει θέσει η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα. Σε μηνιαία βάση, οι τιμές καταναλωτή στη Νομισματική Ένωση μειώθηκαν κατά 0,8%, όσο ανέμενε η Αγορά.

"Μέσα σε μερικές εβδομάδες εκτιμά η Ιταλία ότι θα καταλήξει σε συμφωνία με τις Αρμόδιες Ευρωπαϊκές Αρχές για την Κρατική διάσωση της 'Monte dei Paschi di Siena", όπως δήλωσε στο περιθώριο συνεδρίου στο Μιλάνο ο Φαμπρίτσιο Παγκάνι, κορυφαίο στέλεχος του Ιταλικού Υπουργείου Οικονομικών, σύμφωνα με το Reuters.

Η Στατιστική Υπηρεσία "ONS" ανακοίνωσε σήμερα ότι το Βρετανικό ΑΕΠ αναπτύχθηκε κατά 0,7% σε τριμηνιαία βάση τους τελευταίους μήνες του 2016, δηλαδή κατά 0,1 μονάδα πιο γρήγορα σε σχέση με προηγούμενη εκτίμηση. Αυτό μεταφράζεται σε ετήσιο ρυθμό 2,9%, σύμφωνα με το "MarketWatch". Το τριμηνιαίο νούμερο συνάδει με τις προσδοκίες των αναλυτών της "Wall Street Journal", ωστόσο η ανάπτυξη σε ετήσιους όρους αναθεωρήθηκε πτωτικά σε 1,8%.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή προειδοποίησε σήμερα την Ιταλία ότι θα μπορούσε να ξεκινήσει τη διαδικασία κυρώσεων λόγω του αυξανόμενου χρέους της Χώρας, αν η Ρώμη δεν υιοθετήσει μέχρι το τέλος Απριλίου νέα μέτρα λιτότητας ύψους τουλάχιστον 0,2% του ΑΕΠ της.

Μεταφερόμενοι στις ΗΠΑ, σύμφωνα με στοιχεία που καταρτίζει η Ένωση Κτηματομεσιτών "NΑR", οι μεταπωλήσεις κατοικιών ενισχύθηκαν κατά 3,3% τον Ιανουάριο σε σχέση με τον προηγούμενο μήνα, στο εποχιακά προσαρμοσμένο μέγεθος των 5,69 εκατομμυρίων μονάδων. Το επίπεδο αυτό είναι το υψηλότερο από το Φεβρουάριο του 2007. Οι αναλυτές που συμμετείχαν σε δημοσκόπηση του Reuters ανέμεναν ότι οι μεταπωλήσεις θα ενισχυθούν κατά 1,1%. Σε ετήσια βάση οι πωλήσεις ενισχύθηκαν κατά 3,8%.

"Η πολιτική αβεβαιότητα επιβραδύνει την ανάπτυξη του Εμπορίου", εκτιμά έκθεση της Παγκόσμιας Τράπεζας, υποδεικνύοντας ότι η άνοδος του Ντόναλντ Τραμπ μπορεί να έχει αρχίσει να επηρεάζει αρνητικά την Παγκόσμια Οικονομία.

Η έκθεση επισημαίνει ακόμα τον κίνδυνο του ότι οι προσπάθειες της Κυβέρνησης Τραμπ να αναγκάσει τις εταιρείες να επαναπατρίσουν τις Παγκόσμιες Εφοδιαστικές Αλυσίδες μπορεί να υπονομεύσουν τις προσπάθειες να τονωθεί η χαμηλή ανάπτυξη της παραγωγικότητας.

Το διεθνές Εμπόριο αναπτύσσεται με ρυθμό χαμηλότερο από τον ιστορικό μέσο όρο τα τελευταία πέντε χρόνια. Η ανάπτυξη 1,9% που κατέγραψε το 2016, σύμφωνα με την έρευνα του Οργανισμού, είναι η χαμηλότερη από το 2009.

Αλλά το 2016 η μεγαλύτερη αλλαγή ήταν το άλμα στην αβεβαιότητα για την οικονομική πολιτική. Σύμφωνα με τους υπολογισμούς της Παγκόσμιας Τράπεζας, η αβεβαιότητα αυτή ήταν υπεύθυνη για τη 0,6 ποσοστιαία μονάδα από την πτώση της 0,8 ποσοστιαίας μονάδας στην ανάπτυξη του Εμπορίου από το 2015 ως το 2016.

Επιστροφή στο ΧΑ

Σε "buy" από "hold" αναβαθμίζει την σύσταση για τα Ελληνικά Πετρέλαια η HSBC, αυξάνοντας ταυτόχρονα την τιμή - στόχο για την μετοχή της εταιρείας στα 6,20 ευρώ από 3,90 ευρώ προηγουμένως.

Οι αναλυτές του Οίκου εκτιμούν πως η εταιρεία θα εμφανίσει πωλήσεις ύψους 1,87 δισ. ευρώ, κέρδη ανά μετοχή 19 σεντς και EBITDA ύψους 222 εκατ. ευρώ στην επόμενη ανακοίνωση των τριμηνιαίων στοιχείων της.

Τα Ελληνικά Πετρέλαια ανακοινώνουν αύριο 23 Φεβρουαρίου τα αποτελέσματα δ’ τριμήνου - χρήσης 2016.

Επιστρέφοντας στα "υπόλοιπα" της σημερινής συνεδρίασης, ο Γενικός Δείκτης ξεκίνησε με ανοδικές διαθέσεις φθάνοντας μέχρι τις 657,46 μονάδες (+0,34%), για να ακολουθήσει επιφυλακτικότητα και εναλλαγές προσήμων. Μετά τις 11.43 ο Δείκτης κινήθηκε μόνιμα με αρνητικό πρόσημο έως τις 645,91 μονάδες (-1,42%), στις 17.00 βρέθηκε στις 647,17 (-1,23%) και μέσω των τελικών δημοπρασιών ολοκλήρωσε την συνεδρίαση στις 647,14 μονάδες με ημερήσιες απώλειες 1,23%.

Ο τζίρος συρρικνώθηκε στα 40,7 εκατ., από τα οποία τα 4,9 εκατ. αποτελούσαν προσυμφωνημένες συναλλαγές (ΟΤΕ, ΕΥΡΩΒ, ΑΛΦΑ, ΦΦΓΚΡΠ), ενώ το 50% της συνολικής μικτής αξίας συναλλαγών το "απασχόλησαν" οι Alpha Bank, ΟΤΕ και Εθνική.

Από τις μετοχές του FTSE25, μόνο οι Αεροπορία Αιγαίου, Viohalco, Ελ. Πετρέλαια και Lamda Development δεν ήλθαν σε επαφή με το αρνητικό πρόσημο. Από την άλλη, δεν βρήκαν το "πράσινο" οι Εθνική, ΓΕΚΤΕΡΝΑ, ΕΧΑΕ, Τιτάν και Eurobank.

Μέσω των τελικών δημοπρασιών, στο υψηλό ημέρας έκλεισαν οι Jumbo, Folli Follie Group και στο χαμηλό ημέρας οι ΔΕΗ, Ελλάκτωρ, ΕΧΑΕ, Μυτιληναίος και Motor Oil.

Καλύτερη της ενδοσυνεδριακής, αλλά κακή, η τελική εικόνα με 41 ανοδικές μετοχές, έναντι 67 πτωτικών, 10 τίτλοι με απώλειες μεγαλύτερες του 8% και άλλοι τόσοι με ημερήσια κέρδη μεγαλύτερα των οκτώ ποσοστιαίων μονάδων.

---ΧΠΑ

Αλλαγή σκηνικού και στην Αγορά Παραγώγων, με τις αξιοπρόσεκτες πιέσεις να συνοδεύονται από σημαντική μείωση των συναλλαγών τόσο στα συμβόλαια του δείκτη, όσο και στα Σ.Μ.Ε. επί μετοχών (64.126 συμβόλαια).

Στα 7.762 συμβόλαια του δείκτη, αυξήθηκαν οι ανοιχτές θέσεις για τον πρώτο μήνα (Μάρτιος).

Το συμβόλαιο του δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης (συνολικά 1.465, 1.424 για τον Μάρτιο και 41 για τον Απρίλιο - τιμή εκκαθάρισης για τον πρώτο μήνα 1.738) κινήθηκε μεταξύ 1.736,5 και 1.771 και έκλεισε πολύ κοντά στην θεωρητική του τιμή, σύμφωνα με την τιμή εκκαθάρισης.

Ελάχιστος ο αξιοσημείωτος δανεισμός τίτλων (50.000 Εθνική, 11.000 ΟΤΕ, 6.500 ΕΕΕ, 6.000 ΔΕΗ, 20.000 Eurobank), ενώ συνεχίστηκαν οι συναλλαγές στα Σ.Μ.Ε. επί μετοχών με κυριότερες σε Eurobank (9.335), Πειραιώς (16.890), Εθνική (26.354), MIG (1.597), Alpha Bank (6.525), Μυτιληναίο (187), Viohalco (164), Ελ. Πετρέλαια (834), ΔΕΗ (631), ΟΤΕ (641), ΟΠΑΠ (767).

Οι περισσότερο δανεισμένοι τίτλοι, μόνο από OTC (*), καθώς το Χ.Α., πλέον, στην συγκεντρωτική κατάσταση του ΗΔΤ δεν δημοσιεύει τους δανεισμούς από την ΕΧΑΕ, είναι: Πειραιώς (13.753.464 τεμ.), Alpha Bank (4.329.215 τεμ.), Εθνική (10.409.187 τεμ.) και Eurobank (4.898.896 τεμ.), ΔΕΗ (1.300.415 τεμ.).

(*) Τα στοιχεία Συναλλαγές Δανεισμού Τίτλων μέσω OTC δηλώνονται από τους χειριστές ΣΑΤ και αφορούν τις ποσότητες που έχουν καταγραφεί στο ΣΑΤ έως και τη προηγούμενη εργάσιμη ημέρα.

Θανάσης Σταυρόπουλος [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v