ΧΑ: Στασιμότητα και «παιχνίδι» στα μεσαία

Σε στενό εύρος η διακύμανση του Γενικού Δείκτη σε όλη τη συνεδρίαση. Εκλεισε με θετικό πρόσημο η αγορά χάρη στη βοήθεια της ΕΤΕ. Σε χαμηλά επίπεδα παραμένει ο τζίρος εν αναμονή εξελίξεων στη διαπραγμάτευση.

ΧΑ: Στασιμότητα και «παιχνίδι» στα μεσαία

Σε ένα ιδιαίτερα στενό εύρος, λίγο μεγαλύτερο των 6 μονάδων εξάντλησε την ημερήσια κίνησή του ο Γενικός Δείκτης του Ελληνικού Χρηματιστηρίου, σε μία συνεδρίαση που χαρακτηρίστηκε από την νεώτερη βύθιση του τζίρου (ο χαμηλότερος των τελευταίων πέντε συνεδριάσεων), τις λίγες επιλεκτικές κινήσεις σε τίτλους υψηλής κεφαλαιοποίησης και το συνεχιζόμενο ενδιαφέρον για μετοχές μεσαίας και μικρότερης κεφαλαιοποίησης.

Σημαντικά χαρακτηρίζει τα σχόλια της Κριστίν Λαγκάρντ η Citi, τονίζοντας ότι δείχνουν πως το ΔΝΤ παραμένει ενεργό στο πρόγραμμα διάσωσης της Ελλάδας, ακόμα και χωρίς να δώσει χρήματα, έως το τέλος του, στα μέσα του 2018. Όπως υποστηρίζει ο Οίκος, αυτό θα πρέπει να είναι αρκετό για τους Ευρωπαίους Εταίρους, ειδικά τη Γερμανία, ώστε να συνεχίσουν να δίνουν τις δόσεις που προβλέπει το πρόγραμμα.

Με τα παραπάνω δεδομένα, ευνόητο είναι ότι το όποιο ενδιαφέρον μεταφέρεται στην συνεδρίαση της Δευτέρας, όπου η εγχώρια Χρηματιστηριακή Αγορά θα έχει πληροφορηθεί τα αποτελέσματα, των αυριανών προγραμματισμένων, αξιολογήσεων της Ελληνικής Οικονομίας από τους Οίκους Fitch και Moody΄s.

Στα άξια αναφοράς και η ανάδυση, τόσο του Τραπεζικού δείκτη, όσο και των επιμέρους Δεικτοβαρών Τραπεζικών μετοχών από τα χαμηλά ημέρας, κίνηση που βοήθησε σημαντικά στο τελικό, θετικό, πρόσημο του Γενικού Δείκτη, έστω και αν σε καμία περίπτωση οι εμπλεκόμενοι δεν πείστηκαν ότι ολοκληρώθηκαν οι πιέσεις στον Τραπεζικό κλάδο.

Μάλιστα με την βοήθεια των τελικών δημοπρασιών, τόσο οι βασικοί δείκτες του Χ.Α., όσο και αρκετοί από τους τίτλους της υψηλής κεφαλαιοποίησης (λεπτομερής αναφορά στην συνέχεια του σχολίου) ολοκλήρωσαν την συνεδρίαση στο υψηλό ημέρας, ή πολύ κοντά σε αυτό.

Αξίζει να σημειωθεί ότι στα χαμηλά ημέρας, ο Τραπεζικός δείκτης (+1%) βρέθηκε να υποχωρεί μέχρι τις 758,64 μονάδες (-2,08%), ο τίτλος της Alpha Bank (+0,57%) μέχρι τα 1,71 ευρώ (-1,72%), της Εθνικής (+2,54%) μέχρι τα 0,232 ευρώ (-1,69%), της Eurobank (+0,49%) μέχρι τα 0,597 ευρώ (-3,24%) και της Πειραιώς (+0,55%) μέχρι τα 0,176 ευρώ (-3,3%).

To ημερήσιο διάγραμμα του Τραπεζικού Δείκτη

"Η παρούσα αξιολόγηση, ήταν σχεδιασμένη να έχει τρεις πολύ σημαντικές επιπτώσεις στην Οικονομία, με την συνήθη εμπλοκή των Τραπεζών" αναφέρει ο Κώστας Φέγγος.

Πρώτον, προϋπόθεση για να γίνει η αξιολόγηση ήταν και είναι άγνωστο αν παραμένει, η λύση για τα "κόκκινα" δάνεια, που θα δώσει ρευστότητα και θα αυξήσει την εμπιστοσύνη στο Ελληνικό Τραπεζικό Σύστημα, με αποτέλεσμα την καλύτερη χρηματοδότηση της Οικονομίας.

Δεύτερον, προϋπόθεση για να γίνει η αξιολόγηση ήταν και είναι άγνωστο αν παραμένει, η ολοκλήρωση σημαντικών Αποκρατικοποιήσεων, που θα κάνει τη Χώρα μας πρόσφορο επενδυτικό προορισμό, θα βοηθήσει στην αναβάθμιση της Οικονομίας (και των Τραπεζών), από Ξένους Οίκους αξιολόγησης και θα αυξήσει τη ρευστότητα της Οικονομίας.

Τέλος, η ολοκλήρωση της αξιολόγησης θα επέτρεπε τη συμμετοχή στην ποσοτική χαλάρωση, που κυρίως σημαίνει ότι οι Τράπεζες θα πουλούσαν έντοκα και ομόλογα του Ελληνικού Δημοσίου που κρατάνε, στην Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, θα αποκτούσαν ρευστότητα για τη χρηματοδότηση της Οικονομίας και θα βελτίωναν τις αξιολογήσεις τους, ώστε να μπορούν να δανειστούν ξανά.

Τα δύο πρώτα ήταν προϋποθέσεις και η συζήτηση για πολιτική λύση ίσως σημαίνει ότι αναβάλλονται. Το τρίτο δεν έχει ξεκαθαριστεί αν ισχύει ακόμη, ειδικά με δεδομένο ότι οι πρώτες αξιολογήσεις Ξένων Οίκων θα γίνουν αύριο Παρασκευή.

"Η ουσιαστική ανάκαμψη του Χρηματιστηρίου, έχει σαν προαπαιτούμενο, ότι τα παραπάνω θα ολοκληρωθούν. Σε αντίθετη περίπτωση, η άνοδος αποτελεί μια ευκαιρία για δημιουργία ρευστότητας στα χαρτοφυλάκια" τονίζει ο πρόεδρος της Versal ΑΕΠΕΥ.

"Οι ανακοινώσεις μετά την αναμενόμενη συνάντηση Μέρκελ - Λαγκάρντ, μάλλον δεν πρόσθεσαν νέα δεδομένα επί της διάστασης ανάμεσα στους Πιστωτές μας επί του Ελληνικού χρέους. Η χθεσινή παραβίαση της στήριξης του ανοδικού 'χάσματος' των 800 - 795 μονάδων, για τον Τραπεζικό δείκτη, πυροδότησε μαζικές ρευστοποιήσεις με αποτέλεσμα να κατακρημνιστεί στην επόμενη στήριξη των 774 μονάδων όπου και τελικά έκλεισε. Σε αντίθεση με τους άλλους δείκτες δεν έχει περιθώρια για περαιτέρω πτώση. Πρέπει ν’ αντιδράσει άμεσα, ή έστω από την εξαιρετικά κρίσιμη στήριξη των 755 μονάδων, προκειμένου να διατηρηθεί το ανοδικό momentum. Ενδεχόμενη αποτυχημένη απόπειρα υπέρβασης των πρώτων αντιστάσεων που διέρχονται από τις 788 και 798 μονάδες, θα επιδεινώσει σημαντικά την τεχνική εικόνα" τονίζει το τμήμα ανάλυσης της Κύκλος ΑΧΕΠΕΥ.

Ξεκινώντας από την ειδησεογραφία που ακολούθησε την χθεσινή συνεδρίαση, "θετική εξέλιξη η απόφαση του Eurogroup, αλλά ο δρόμος μέχρι την τελική συμφωνία είναι μακρύς και ασαφής", τόνισε ο επικεφαλής του Γραφείου Προϋπολογισμού του Κράτους στην Βουλή, καθηγητής κ. Παναγιώτης Λιαργκόβας. 

Τις προϋποθέσεις υπό τις οποίες το ΔΝΤ θα μπορούσε να συμμετάσχει στο Ελληνικό πρόγραμμα ανέλυσε η Κριστίν Λαγκάρντ μετά τη συνάντησή της με την Αγκελα Μέρκελ, επαναλαμβάνοντας την πάγια θέση της και σημειώνοντας ότι χρειάζεται ακόμη πολλή δουλειά ώστε να μπορέσει να παρουσιάσει ένα σχέδιο για την Ελλάδα στο συμβούλιο του Ταμείου. Η κ. Λαγκάρντ υπογράμμισε ότι οι δυο προϋποθέσεις για συμμετοχή του ΔΝΤ στο Ελληνικό πρόγραμμα είναι οι μεταρρυθμίσεις στο Συνταξιοδοτικό και η αναδιάρθρωση του χρέους. "Δεν χρειαζόμαστε 'κούρεμα' αλλά μείωση των επιτοκίων", τόνισε, προσθέτοντας ότι "θα πρέπει να επανεξεταστεί και ο χρονικός ορίζοντας ωρίμανσης των ομολόγων".

Τη θέση ότι το πακέτο μέτρων θα είναι δημοσιονομικά ουδέτερο επανέλαβε ο Ευκλείδης Τσακαλώτος, που μετέβη στη Βουλή και μίλησε στην Ολομέλεια. "Κάποιοι θα κερδίσουν, κάποιοι θα χάσουν, αλλά εμείς θα κάνουμε τα πάντα για να μειωθούν όσο γίνεται οι χαμένοι", παραδέχτηκε.

"Το ΔΝΤ θέλει σαφή και αναλυτική δέσμευση των Εταίρων για την αναδιάρθρωση του Ελληνικού χρέους ακόμα και αν αυτή πραγματοποιηθεί σε μελλοντική στάδιο", ξεκαθάρισε ο εκπρόσωπος του Ταμείου Τζέρι Ράις. Ο ίδιος αποκάλυψε ότι υπήρξε επικοινωνία Τσίπρα - Λαγκάρντ πρόσφατα με αφορμή την πορεία του προγράμματος.

Σύμφωνα με τις συγκλίνουσες εκτιμήσεις εγχώριων αναλυτών, το Χ.Α. θα συνεχίσει στην αναζήτηση κατεύθυνσης και θα συνεχίσει να επηρεάζεται ναπό κάθε είδηση - δήλωση που θα έχει σχέση με την ολοκλήρωση της αξιολόγησης.

Όσο γίνεται κοινή αντίληψη ότι οι συζητήσεις Ελληνικής Κυβέρνησης και Δανειστών θα πάρουν μεγαλύτερο χρόνο, τόσο πιο έντονα η επιφυλακτικότητα θα δηλώνει παρούσα στο ταμπλώ του Χ.Α. και αυτό θα φαίνεται στον ημερήσιο τζίρο.

Εν τω μεταξύ σήμερα και μετά την λήξη της συνεδρίασης, οι επενδυτές αναμένουν με ενδιαφέρον τα αποτελέσματα χρήσης 2016 από τα Ελ. Πετρέλαια και σύμφωνα με τις συγκλίνουσες εκτιμήσεις αναλυτών που πήραν μέρος σε δημοσκόπηση του Reuters αναμένεται ο όμιλος να εμφανίσει για το τέταρτο τρίμηνο προσαρμοσμένα EBITDA (χωρίς την επίδραση των αποθεμάτων) 200 εκατ. ευρώ αυξημένα κατά 8,7% και προσαρμοσμένα καθαρά κέρδη 69,6 εκατ. ευρώ αυξημένα κατά 7,1%. Τα αποτελέσματα θα είναι ιστορικά υψηλά λόγω υψηλότερων περιθωρίων διύλισης και της απόδοσης του marketing. Για το σύνολο της χρήσης τα καθαρά κέρδη οι αναλυτές αναμένουν να ανέλθουν στα 291,6 εκατ. ευρώ.

Επιστρέφοντας στην σημερινή συνεδρίαση, η δυστοκία την οποία εμφανίσουν οι περισσότεροι τίτλοι υψηλής κεφαλαιοποίησης, προς το παρόν δεν φαίνεται να μειώνει το επιλεκτικό ενδιαφέρον για μετοχές μεσαίας και μικρότερης κεφαλαιοποίησης.

Έτσι, τέταρτη συνεχόμενη ανοδική συνεδρίαση συμπλήρωσε ο τίτλος του Υγεία (+8,33%), πέντε οι συνεχόμενες ανοδικές συνεδριάσεις για την MIG (+3,85%), επιμένει πλαγιοανοδικά η Reds (+3,05%), τέταρτη συνεχόμενη ανοδική συνεδρίαση για την Ιντρακόμ (+1,67%), ανέβηκαν υψηλότερα των 8,00 ευρώ οι αγοραστές για την Quest Συμ. (+0,12%), θετικά υποδέχτηκε η Αγορά την συμφωνία Frigoglass (6,87%) - Πιστωτών, ενώ συνεχίζει να δίνει παρουσία η "παράξενη" εντολή αγοράς για την FHL Κυριακίδης (0%) στα 4,03 ευρώ (οριακά ψηλότερα από την δημόσια πρόταση).

Η περιορισμένη κίνηση εννοείται ότι δεν άλλαξε τα τεχνικά δεδομένα. Στην περίπτωση του δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης (+0,22%), θεωρείται θετικό η επιστροφή, με κλείσιμο, υψηλότερα των 1738 μονάδων, με τις επόμενες αντιστάσεις να εντοπίζονται στις 1751 και 1769 μονάδες. Σε περίπτωση επιστροφής των πιέσεων, σημαντική στήριξη οι 1714 μονάδες. "Intraday position long" με "stop" τις 1654 μονάδες.

Τι σχολιάζουν οι αναλυτές της αγοράς

"Η Αγορά προσπαθεί να αποκωδικοποιήσει τον χρόνο επίτευξης της συμφωνίας με τους Θεσμούς κυρίως, καθώς οι περισσότεροι έχουν πειστεί ότι αυτό θα συμβεί και απλά δεν ξέρουν το πότε" επισημαίνει ο Νίκος Σακαρέλης.

Κρίσιμα ερωτήματα παραμένουν, ωστόσο, τι και εάν θα ανακοινωθεί για τα μεσοπρόθεσμα μέτρα για το χρέος, την ποσοτική χαλάρωση και την εφαρμογή του προγράμματος που θα συμφωνηθεί από τον ΣΥΡΙΖΑ.

Όπως έχουμε αναφερθεί στο παρελθόν στο Χ.Α. υπάρχουν σήμερα ουσιαστικά τρεις μεγάλες κατηγορίες μετοχών

Α) Οι Τραπεζικές μετοχές που έχουν και μεγάλη βαρύτητα στον Γενικό Δείκτη, οι εταιρείες που έχουν μεγάλο ποσοστό των εσόδων τους από την Ελληνική Αγορά ( πχ ΟΤΕ – ΟΠΑΠ ) και οι εταιρείες που έχουν σχέση με το ευρύτερο Δημόσιο και τις Αποκρατικοποιήσεις. ( πχ ΔΕΗ – ΟΛΘ - ΕΥΔΑΠ κτλ). Η ομάδα αυτή εμφανίζει τη μεγαλύτερη εξάρτηση από τις πολιτικές εξελίξεις και τον αντίκτυπο που έχουν στην πραγματική Οικονομία όπως ο ρυθμός αύξησης των "κόκκινων" δανείων και η πορεία του ΑΕΠ. Είναι αυτή η ομάδα που σε περίπτωση βελτίωσης του κλίματος είναι υποψήφια να υπεραποδώσει.

Β) Οι εταιρείες που έχουν εξαγωγικό χαρακτήρα, καλό προϊόν και ισχυρούς ισολογισμούς και πλήττονται κυρίως από τον κίνδυνο Χώρας, όπως οι Motor Oil, Μυτιληναίος, Τιτάνας, Jumbo, Coca Cola 3 Έψιλον που εμφανίζουν "ανοσία" στις πολιτικές εξελίξεις και ορισμένες κάνουν και νέα υψηλά έτους. Οι τιμές αυτών των εταιρειών αντιστοιχούν σε επίπεδα Γενικού Δείκτη 1000 μονάδων, καταρρίπτοντας ένα μύθο ότι δεν υπάρχουν κέρδη στην Ελληνική Αγορά.

Γ) Οι εισηγμένες οι οποίες κάνουν χαμηλούς τζίρους και οι μικροεπενδυτές είναι εγκλωβισμένοι εδώ και χρόνια και περιμένουν ένα θαύμα για να αποκτήσουν ξανά ενδιαφέρον. Αν η εταιρεία έχει καλά θεμελιώδη προσβλέπουν ή στο μέρισμα ( π.χ. περίπτωση Κυριακίδης Μάρμαρα) ή σε αύξηση κερδοφορίας – εξαγωγών (π.χ περίπτωση ΚΡΙ – ΚΡΙ , MLS) ή σε κάποια δημόσια πρόταση για έξοδο με premium από τον βασικό μέτοχο (πχ περίπτωση KLEEMAN).

Τεχνικά και σύμφωνα με την άποψη του αναλυτή της Wealth Financial Services, "η Αγορά εμφανίζει στηρίξεις στις 630 μονάδες και στις 610 μονάδες, επίπεδο που δύσκολα έχασε και στο πρόσφατο παρελθόν, ενώ αντιστάσεις εμφανίζει κυρίως στις 680 μονάδες, επίπεδο που αν διασπαστεί με όγκο θα μας οδηγήσει προς τις 710 μονάδες".

Οι διεθνείς οικονομικές εξελίξεις

Μικρές μεταβολές και μικτά πρόσημα επικράτησαν στις μεγάλες Αγορές Ασίας και Ειρηνικού, με τα μεγαλύτερα κέρδη για τον Ινδικό Sensex 30 (+0,10%) και τις μεγαλύτερες απώλειες για τον δείκτη Hang Seng (-0,36%).

Ελεγχόμενες απώλειες στην Ευρώπη, ενώ οριακά χαμηλότερα ξεκίνησε η συνεδρίαση στην Wall Street.

Σημαντικά κέρδη για Πετρέλαιο και Χρυσό, ανοδικά κινείται και το Ευρώ.

"Η αυξημένη παραγωγή Αμερικανικού Σχιστολιθικού Πετρελαίου, το ισχυρότερο Δολάριο και ένας πόλεμος τιμών είναι μεταξύ των κινδύνων που θα μπορούσαν να πιέσουν πτωτικά την τιμή του Πετρελαίου", σύμφωνα με την Bank of America Merrill Lynch. Στην τελευταία έκθεσή της για την Ενέργεια Παγκοσμίως, η Επενδυτική Τράπεζα υποβάθμισε την πρόβλεψή της για την τιμή του Brent, από ένα μέσο $55 - $75 το βαρέλι μέχρι το 2022, σε ένα μέσο $50 - $70, μεταδίδει το CNBC.

Ξεκινώντας από την Ευρώπη, το ΑΕΠ της Γερμανίας αυξήθηκε κατά 0,4% το δ’ τρίμηνο του 2016 σε τριμηνιαία βάση και κατά 1,2% σε ετήσια, σύμφωνα με τα στοιχεία που δημοσιοποίησε η Ομοσπονδιακή Στατιστική Υπηρεσία.

Χειρότερη του αναμενόμενου είναι η επιδείνωση του καταναλωτικού κλίματος στη Γερμανία λίγο πριν μπει ο Μάρτιος, καθώς υποχωρεί στο χαμηλότερο επίπεδο των τελευταίων τεσσάρων μηνών, σύμφωνα με τον δείκτη καταναλωτικού κλίματος της "GfK". Ο δείκτης καταναλωτικού κλίματος υποχώρησε στις 10 μονάδες, από 10,2 τον προηγούμενο μήνα και έναντι του 10,1 που ανέμεναν οι αναλυτές.

Στο υψηλότερο επίπεδο από τον Ιούνιο του 2011 διαμορφώθηκε ο δείκτης εμπιστοσύνης στη Γαλλική Βιομηχανία. Αυξήθηκε στο 107 τον Φεβρουάριο από 106 τον Ιανουάριο, σύμφωνα με τα στοιχεία που δημοσιοποίησε η Γαλλική Στατιστική Υπηρεσία "Insee", ενώ αναλυτές εκτιμούσαν πως ο δείκτης θα παρέμενε αμετάβλητος.

H Γερμανίδα Καγκελάριος Άγκελα Μέρκελ δήλωσε ότι η Κυβέρνησή της παραμένει αντίθετη στην αμοιβαιοποίηση του χρέους εντός της Ευρωζώνης και ότι τάσσεται υπέρ της αρχής της ατομικής ευθύνης εντός της Νομισματικής Ένωσης. Η ίδια υποστήριξε πως αν βρίσκεται σε κίνδυνο η σταθερότητα ολόκληρης της Ευρωζώνης, τότε μπορούν να χρησιμοποιηθούν μηχανισμοί όπως ο ESM.

Μεταφερόμενοι στις ΗΠΑ, την στήριξη προς μια αύξηση των επιτοκίων σχετικά σύντομα αν η Οικονομία παραμείνει σε τροχιά, ή ενισχυθεί, εξέφρασαν πολλοί αξιωματούχοι της Fed, σύμφωνα με τα πρακτικά της συνεδρίασης που πραγματοποιήθηκε νωρίτερα το Φεβρουάριο.

Οι αιτήσεις για επίδομα ανεργίας αυξήθηκαν κατά 6.000 στις 244.000 την εβδομάδα που έληξε στις 18 Φεβρουαρίου, σύμφωνα με έκθεση του Υπουργείου Εργασίας. Οι αναλυτές προέβλεπαν ότι οι αιτήσεις θα υποχωρήσουν στις 240.000.

Επιστροφή στο ΧΑ

Νέες, χαμηλότερες τιμές - στόχους για τις μετοχές των τεσσάρων συστημικών Τραπεζών δίνει η Euroxx σε έκθεσή της για τον κλάδο, ενώ διατηρεί τη σύσταση "overweight".

H Citigroup άφησε τις προβλέψεις της για το Ελληνικό ΑΕΠ, σε γενικές γραμμές, αμετάβλητες στο report του Φεβρουαρίου, καθώς πιστεύει ότι η αδυναμία που αποτυπώθηκε στο τέταρτο τρίμηνο του 2016, (-0,4% QοQ) θα αντισταθμιστεί από την ανάκαμψη στο πρώτο εξάμηνο.

Επιστρέφοντας στο Χ.Α. και στη σημερινή συνεδρίαση, ο Γενικός Δείκτης ξεκίνησε με εναλλαγές προσήμων για να σημειώσει μία πρώτη κορυφή στις 648,4 μονάδες (+0,19%). Ακολούθησε υποχώρηση με διπλή πρόσκρουση στις παρυφές των 643 μονάδων και ενδοσυνεδριακό χαμηλό στις 643,11 μονάδες (-0,62%) και εν συνεχεία προσπάθεια ανάκαμψης, με αποτέλεσμα στις 17.00 ο Δείκτης να βρεθεί στις 648,55 μονάδες (+0,22%).

Μέσω των τελικών δημοπρασιών σημειώθηκε το υψηλό ημέρας στις 649,63 μονάδες (+0,38%), αλλά και το τελικό κλείσιμο στις 649,52 μονάδες με ημερήσια κέρδη 0,37%.

Ο τζίρος περιορίστηκε στα 35,7 εκατ. από τα οποία τα 1,4 εκατ. αφορούσαν προσυμφωνημένες συναλλαγές (ΦΦΓΚΡΠ), ενώ οι τίτλοι των τεσσάρων συστημικών Τραπεζών απέσπασαν το 58% της συνολικής μικτής αξίας συναλλαγών.

Από τις μετοχές του FTSE25, μόνο ο τίτλος της Αεροπορίας Αιγαίου δεν ήλθε σε επαφή με το αρνητικό πρόσημο, ενώ αντίθετα δεν "πάτησαν σε θετικό έδαφος" οι ΓΕΚΤΕΡΝΑ και Σαράντης.

Μέσω των τελικών δημοπρασιών, στο χαμηλό ημέρας έκλεισαν οι Jumbo, Μυτιληναίος και ΟΤΕ και στο υψηλό ημέρας οι Εθνική, Πειραιώς, ΓΕΚΤΕΡΝΑ, Ελλάκτωρ, ΕΧΑΕ, ΟΠΑΠ και Lamda Development.

Καλύτερη της ενδοσυνεδριακής η τελική εικόνα με 64 ανοδικές μετοχές, έναντι 40 πτωτικών, ενώ 10 τίτλοι ολοκλήρωσαν την συνεδρίαση με κέρδη μεγαλύτερα του 8%.

---ΧΠΑ

Οριακή άνοδος και στην Αγορά Παραγώγων, η οποία, λόγω μεταβλητότητας, συνδυάστηκε με σχετική αύξηση των συναλλαγών τόσο στα συμβόλαια του δείκτη, όσο και στα Σ.Μ.Ε. επί μετοχών (77.568 συμβόλαια).

Στα 7.656 συμβόλαια του δείκτη, μειώθηκαν οι ανοιχτές θέσεις για τον πρώτο μήνα (Μάρτιος).

Το συμβόλαιο του δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης (συνολικά 1.915, 1.828 για τον Μάρτιο και 87 για τον Απρίλιο - τιμή εκκαθάρισης για τον πρώτο μήνα 1.740) κινήθηκε μεταξύ 1.727 και 1.745 και έκλεισε πολύ κοντά στην θεωρητική του τιμή, σύμφωνα με την τιμή εκκαθάρισης.

Ελάχιστος ο αξιοσημείωτος δανεισμός τίτλων (100.000 Εθνική, 8.983 ΟΠΑΠ, 15.000 Eurobank), ενώ συνεχίστηκαν οι συναλλαγές στα Σ.Μ.Ε. επί μετοχών με κυριότερες σε Eurobank (9.763), Πειραιώς (31.288), Εθνική (28.387), MIG (1.594), Alpha Bank (4.586), Μυτιληναίο (100), Viohalco (175), Ελ. Πετρέλαια (329), ΔΕΗ (214), ΟΤΕ (547), ΟΠΑΠ (208), Ελλάκτωρ (120).

Οι περισσότερο δανεισμένοι τίτλοι, μόνο από OTC (*), καθώς το Χ.Α., πλέον, στην συγκεντρωτική κατάσταση του ΗΔΤ δεν δημοσιεύει τους δανεισμούς από την ΕΧΑΕ, είναι: Πειραιώς (13.152.840 τεμ.), Alpha Bank (4.329.215 τεμ.), Εθνική (8.809.187 τεμ.) και Eurobank (4.898.896 τεμ.), ΔΕΗ (1.300.415 τεμ.).

(*) Τα στοιχεία Συναλλαγές Δανεισμού Τίτλων μέσω OTC δηλώνονται από τους χειριστές ΣΑΤ και αφορούν τις ποσότητες που έχουν καταγραφεί στο ΣΑΤ έως και τη προηγούμενη εργάσιμη ημέρα.

Θανάσης Σταυρόπουλος [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v