Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Βήμα... σημειωτόν στο Χρηματιστήριο

Σε στάση αναμονής οριακά κάτω από τις 650 μονάδες έκλεισε την εβδομάδα η εγχώρια αγορά. Κάτω από τα 30 εκατομμύρια ευρώ παρέμεινε ο τζίρος περιορίζοντας τα περιθώρια αισιοδοξίας. Πτώση για ΔΕΗ, Πειραιώς, Ανοδο για Αεροπορία Αιγαίου.

Βήμα... σημειωτόν στο Χρηματιστήριο

Τα τεχνικά κλιμάκια των Θεσμών αναχώρησαν, αρκετά μέτωπα από την αξιολόγηση παραμένουν ανοιχτά, οι Διεθνείς Αγορές περιμένουν την επόμενη κίνηση της Fed και όλα τα παραπάνω, σε συνδυασμό με την παρατεταμένη απουσία των Ξένων χαρτοφυλακίων από τα δρώμενα στο Χ.Α. ενισχύουν την πεποίθηση για συνέχιση της πλάγιας κίνησης, με ιδιαίτερα χαμηλούς τζίρους.

Σαν μόνο ενθαρρυντικό δείχνει η διατήρηση της κινητικότητας σε μεσαία και ακόμα περισσότερο σε μικρή κεφαλαιοποίηση, πάντα με τον αυξημένο κίνδυνο εγκλωβισμών αν σημειωθεί ξαφνική απόσυρση των αγοραστών, η οποία κινητικότητα τυγχάνει θετικής υποδοχής καθώς απεγκλωβίζει χαρτοφυλάκια, ή αυξάνει την αγοραστική τους δύναμη.

Δυστυχώς για τον Γενικό Δείκτη του Ελληνικού Χρηματιστηρίου, εκεί που είχε σαν πρώτο ζητούμενο την υπέρβαση με κλείσιμο υψηλότερα των 661 μονάδων, εδώ και έξι συνεδριάσεις δίνει κλεισίματα χαμηλότερα των 650 μονάδων και στην προσπάθεια ανοδικής διαφυγής αναλώθηκε και στην σημερινή συνεδρίαση, εκ νέου ανεπιτυχώς.

Τι λέει η Κύκλος ΑΧΕΠΕΥ

"Παρά την πρόοδο που έχει επετεύχθη τα τελευταία εικοσιτετράωρα στις διαπραγματεύσεις της Κυβέρνησης με τους Θεσμούς, παραμένουν ακόμα σοβαρές διαφορές που, μετά και την αναχώρηση των από την Αθήνα, δεν φαίνονται να επιλύονται σύντομα. Ως εκ τούτου, οι πιθανότητες να επιτευχθεί συμφωνία, σε τεχνικό επίπεδο, μέχρι το Eurogroup στις 20 Μαρτίου είναι, πλέον, μάλλον ελάχιστες. Όπως όλα δείχνουν, η συνολική συμφωνία που θα εξασφαλίσει τη συμμετοχή του ΔΝΤ και την ελάφρυνση του Ελληνικού χρέους, δύσκολα θα επιτευχθεί πριν από το Eurogroup του Μαΐου. Ο χρηματιστηριακός χρόνος μέχρι τότε, σε μία Αγορά που ο επενδυτικός ορίζοντας των συμμετεχόντων είναι από λίγες ώρες μέχρι μερικές ημέρες, είναι πολύς ...πάρα πολύς, για να προεξοφληθεί θετικά από τώρα. Εξ’ άλλου κανείς δεν μπορεί να αποκλείσει το 'ατύχημα'. Δικαιολογημένα λοιπόν, η Αγορά αντιδρά με επιφυλακτικότητα και καχυποψία, αρνούμενη να αναρριχηθεί στο 'σαθρό και επισφαλές έδαφος' των προσδοκιών, που τόσες φορές στο παρελθόν την πρόδωσε.

Η τεχνική εικόνα στον Τραπεζικό δείκτη εξακολουθεί και παραμένει προβληματική, καθώς αδυνατεί να υπερβεί την καθοριστική, για την βραχυπρόθεσμη τάση, ζώνη αντίστασης των 776 - 786 μονάδων. Ενδεχόμενη παραβίαση της στήριξης των 763 μονάδων, θα την επιδεινώσει ακόμα περισσότερο και θ’ αυξήσει τις πιθανότητες ο δείκτης να κινηθεί προς την στήριξη των 740 μονάδων. Η μετοχή της Alpha Bank βρήκε προσωρινή (?) στήριξη στα 1,69 ευρώ. Ενδεχόμενη παραβίασή της ίσως την οδηγήσει προς το ανοδικό 'χάσμα' των 1,63. Ελπίδες αναστροφής της πτωτικής πορείας θα υπάρξουν μόνο με την υπέρβαση των 1,75 ευρώ. Η μετοχή της Εθνικής, όπως όλα δείχνουν, θα ξαναδοκιμάσει μάλλον επιτυχώς την γνωστή μας ζώνη στήριξης που εκτείνεται από τα 0,2380 μέχρι και τα 0,2320" τονίζει σε ιδιαίτερα εκτεταμένη ανάλυση η Κύκλος ΑΧΕΠΕΥ.

Ξεκινώντας από τις ελάχιστες ειδήσεις που ακολούθησαν το κλείσιμο της χθεσινής συνεδρίασης, την ανάγκη εφαρμογής μεταρρυθμίσεων στην Ελλάδα υπογράμμισε ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε μιλώντας σε εκδήλωση της "Deloitte" στη Γερμανία. Τόνισε ότι "δεν είναι ότι δεν συμπαθώ τους Έλληνες, αλλά θα έπρεπε να έχω τον χαρακτήρα της Μητέρας Τερέζας για να μην πιέζω για την υλοποίηση μεταρρυθμίσεων", ενώ επανέλαβε για ακόμη μία φορά ότι η ελάφρυνση του Ελληνικού χρέους δεν είναι απαραίτητη οικονομικά. 

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ της Ρούλας Σαλούρου, "αύξηση του επιτρεπόμενου ορίου των απολύσεων, επαναθεσμοθέτηση της δυνατότητας των Επιχειρήσεων για ανταπεργία, απελευθέρωση των ομαδικών απολύσεων και αλλαγή του θεσμικού πλαισίου για τις απεργίες ζητεί από την Ελληνική Κυβέρνηση το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο. Την ίδια στιγμή, απορρίπτει οποιαδήποτε παρέμβαση στο θέμα των συλλογικών διαπραγματεύσεων, επιμένοντας στο να προστατευθούν οι μεταρρυθμίσεις του παρελθόντος αλλά και να συμπληρωθούν με επιπλέον παρεμβάσεις".

Από την άλλη και σύμφωνα με το ρεπορτάζ του Χρ. Κολώνα, "σε μηδενικό σημείο αφέθηκαν οι διαπραγματεύσεις μεταξύ της Κυβέρνησης και των Δανειστών για τα ενεργειακά και ιδίως για το καυτό θέμα της μείωσης του μεριδίου της ΔΕΗ στην Αγορά Ηλεκτρισμού".

Στην ανάγκη αναδιάρθρωσης του Ελληνικού χρέους και στην προσπάθεια που κάνει, προκειμένου να πείσει επ' αυτού τους Ευρωπαίους ηγέτες, αναφέρθηκε για πολλοστή φορά σήμερα η επικεφαλής του ΔΝΤ Κριστίν Λαγκάρντ, με συνέντευξή της στην εφημερίδα "Λε Παριζιέν".

Εν τω μεταξύ και σύμφωνα με το ρεπορτάζ του Χρ. Κίτσιου, "στο μικροσκόπιο του Ενιαίου Εποπτικού Μηχανισμού (SSM) θα βρεθούν, κατά τη διάρκεια του β' εξαμήνου, οι συστημικές Τράπεζες, με τον έλεγχο να επικεντρώνεται τόσο στις επιδόσεις τους αναφορικά με τη μείωση των 'κόκκινων' δανείων, όσο και στην προεργασία για την υλοποίηση του φιλόδοξου στόχου της επόμενης χρονιάς. 

Επιστρέφοντας στο Χ.Α. και σύμφωνα με τις συγκλίνουσες εκτιμήσεις εγχώριων αναλυτών, "η Αγορά, με τέτοιους τζίρους είναι αδύνατον να κάνει την πειστική υπέρβαση, προκειμένου να βάλει σε 'δεύτερες σκέψεις' όσους παραμένουν στον ρόλο θεατή και παρακολουθούν τα δρώμενα στο ταμπλώ του Χ.Α. από 'απόσταση ασφαλείας".

Η παρατεταμένη συναλλακτική απαξίωση, έχει φέρει στα όριά τους τις περισσότερες Ιδιωτικές ΑΧΕ, ενώ η παράταση της αβεβαιότητας δείχνει να επηρεάζει ακόμα και τις εισηγμένες με ικανοποιητικά θεμελιώδη, με τις διοικήσεις να επισημαίνουν, στους ισολογισμούς των εταιρειών, πως το ρίσκο, όσο παραμένει ανοικτή η αξιολόγηση, είναι σημαντικό.

Παρά την συναλλακτική ανομβρία (ο χαμηλότερος τζίρος των τελευταίων τριών συνεδριάσεων), και η σημερινή συνεδρίαση διατήρησε το όποιο ενδιαφέρον, καθαρά και μόνο λόγω των απόλυτα επιλεκτικών κινήσεων σε λίγους τίτλους υψηλής κεφαλαιοποίησης και σαφώς περισσότερους από τις χαμηλότερες κεφαλαιοποιήσεις.

Αφήνοντας τον Τραπεζικό κλάδο στην συνεχιζόμενη αδυναμία που τον χαρακτηρίζει (Eurobank και Πειραιώς ολοκλήρωσαν την συνεδρίαση στο χαμηλό ημέρας) και μεταφερόμενοι στον μη Τραπεζικό 25αρη, ο μόνο τίτλος που κινήθηκε μόνιμα με θετικό πρόσημο ήταν αυτός της Motor Oil (+0,72%) που συνεχίζει να καταγράφει συνεχόμενα υψηλά 9ετιας (!) Οι επόμενες, απόλυτα θεωρητικές, αντιστάσεις να εντοπίζονται στα 15,48 και 15,97 ευρώ. Η κεφαλαιοποίηση της εταιρείας στα 1,7 δισ. ευρώ.

Δεύτερη συνεχόμενη ανοδική συνεδρίαση συμπλήρωσε ο τίτλος της Αεροπορίας Αιγαίου (+3,46%), κλείνοντας στο υψηλό ημέρας και μάλιστα σε μάλλον αντίξοο περιβάλλον. Η σημερινή υπέρβαση της αντίστασης των 6,71 ευρώ, γύρισε τον τίτλο σε ημερήσιο "long", με την επόμενη σημαντική αντίσταση να εντοπίζεται στο ψυχολογικό όριο των 7,00 ευρώ. Υπέρβαση του εν λόγω ορίου θα γίνει αφορμή ο τίτλος να αποκτήσει περισσότερους "θαυμαστές", με την επόμενη αντίσταση να εντοπίζεται στα 7,23 ευρώ.

Το διάγραμμα της Αεροπορίας Αιγαίου από την αρχή του έτους

Ανέβασε αισθητά συναλλαγές ο ΟΛΠ (-0,7%), κάτι που σημειώθηκε και στην Αγορά Παραγώγων, στα Σ.Μ.Ε. επί μετοχών, όμως συνεχίζει να δίνει την εντύπωση ότι τον διακατέχει "υψοφοβία", μόλις πλησιάζει το ψυχολογικό όριο των 13,00 ευρώ. Η μετοχή ολοκλήρωσε την συνεδρίαση στο χαμηλό ημέρας (!)
Μεταφερόμενοι στις ακόμα χαμηλότερες κεφαλαιοποιήσεις, δεν θα ήταν υπερβολή να υποστηριχθεί ότι εδώ και αρκετές συνεδριάσεις, "στα υπόγεια είναι η θέα".

Έτσι συνεχίστηκε η αξιοπρόσεκτη κινητικότητα στον κλάδο Υγείας (Axon +7,55%, Ιατρικό +8,15%, Ιασώ +9,11%, Υγεία +5,26%), δείχνει να επαναπροσεγγίζει τα υψηλά 13 μηνών η Κορρές (+0,27%), ενώ παρά την χαμηλή συναλλακτική δραστηριότητα σε νέα υψηλά 16 ετών έκλεισε η Καράτζη (+1,6%).

Πέντε οι συνεχόμενες ανοδικές συνεδριάσεις για την Αλουμύλ (+0,29%), ξαφνική συναλλακτική αφύπνιση για τον Δρομέα (+9,09%) μετά την είδηση για επιχειρηματική συμφωνία με την Βρετανική "BISLEY", ενώ στα 8,16 ευρώ άλλαξαν χέρια περισσότερα από 10000 τεμ. στην Quest Συμ. (+1,11%).

Απόλυτα ελεγχόμενη διόρθωση από τα υψηλά 30 μηνών για την Άνεμος (-0,83%), προσπαθεί πλαγιοανοδικά η Centric (+9,18%), τρεις οι συνεχόμενες ανοδικές συνεδριάσεις για την Ελτράκ (+3,97%), με τον τίτλο να κλείνει σε υψηλά 22 μηνών, ενώ ανέβηκε υψηλότερα των 19,00 ευρώ το "bid" στον ΟΛΘ (1,95%), καθώς απομένουν μόλις δύο εβδομάδες από την ημερομηνία υποβολής δεσμευτικών προσφορών.

Σε υψηλό 22 μηνών η μετοχή της Ελτράκ

Οι ανεπαίσθητες ημερήσιες αλλαγές, ασφαλώς και δεν άλλαξαν τα τεχνικά δεδομένα για τους βασικούς δείκτες.

Στην περίπτωση του δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης (-0,03%), το 1718 είναι κοντινή στήριξη που διάσπαση μπορεί να μας φέρει και πάλι στην ζώνη του 1700. "Intraday position short" με "stop" τις 1751 μονάδες.

Με "σκληρό φώτο φίνις" κρίθηκε το πρόσημο της εβδομάδας για τον Γενικό Δείκτη. Η εβδομάδα που ολοκληρώθηκε διέκοψε το θετικό σερί των προηγούμενων τριών εβδομάδων, με εβδομαδιαίες απώλειες 0,18%. Στο ίδιο διάστημα ο Τραπεζικός δείκτης σημείωσε απώλειες 2,97%, ενώ η μέση ημερήσια μικτή αξία συναλλαγών, συρρικνώθηκε κατά 24% και διαμορφώθηκε στα 31,8 εκατ. ευρώ.

Από την αρχή του χρόνου ο Γενικός Δείκτης σημειώνει κέρδη 0,77% και ο κλαδικός δείκτης των Τραπεζών απώλειες 8,96%.

Τι σχολιάζουν οι αναλυτές της αγοράς

- Δημήτρης Τζάνας

Τουλάχιστον ενδιαφέρουσα θεωρεί την επικείμενη ομολογιακή έκδοση του ΟΠΑΠ ο Δημήτρης Τζάνας.

Ο διευθυντής επενδύσεων της Κύκλος ΑΧΕΠΕΥ επισημαίνει τα εξής:

Το ύψος του δανείου μέχρι 200 εκατ. ευρώ. Ελάχιστο ύψος 100 εκατ. ευρώ, κάτω από αυτό το όριο η διαδικασία ακυρώνεται.

Χρήση κεφαλαίων: επενδυτικό πρόγραμμα και λοιπές χρηματοδοτικές ανάγκες
Ελάχιστο ποσό εγγραφής 1.000 ευρώ. Πληρωμή τόκου ανά εξάμηνο.
Έκδοση κοινών, ανώνυμων και άυλων ομολογιών που θα είναι διαπραγματεύσιμες στην Οργανωμένη Αγορά στο Χ.Α.

Διάρκεια: πενταετής. Υπάρχει δυνατότητα ανάκλησης από τον εκδότη μετά παρέλευση 3ετίας (το 2020).
Ο προσδιορισμός της απόδοσης των ομολογιών θα γίνει με τη διαδικασία του Ηλεκτρονικού Βιβλίου Προσφορών στο Χ.Α.
Ανακοίνωση εύρους απόδοσης: Τρίτη 14.03.2017
Έναρξη Δημόσιας Προσφοράς: Τετάρτη 15.03.2017
Λήξη δημόσιας προσφοράς: Παρασκευή 17.03.2017
Έναρξη διαπραγμάτευσης στο Χ.Α.: Τετάρτη 22.03.2017

"Θεωρούμε ότι η πρόταση του ΟΠΑΠ έχει ελκυστικά επενδυτικά χαρακτηριστικά, καθώς εκτιμάται ότι η απόδοση αναμένεται να υπερβεί το 3% αναλαμβάνοντας ιδιαιτέρως χαμηλό επενδυτικό κίνδυνο, δεδομένης της διαχρονικής ιστορίας του Οργανισμού. Ταυτόχρονα, η διαπραγμάτευση παρέχει τη δυνατότητα για μερική, ή ολική αποεπένδυση μέσω Χ.Α.. Προτείνεται, επομένως, η εξέταση για τη συμμετοχή στη σχετική διαδικασία.

Λαμβάνοντας υπόψη τα τρέχοντα χαμηλά επιτόκια καταθέσεων, η απόδοση του ομολόγου ΟΠΑΠ είναι τουλάχιστον δελεαστική, ενώ η μονοπωλιακή θέση του Οργανισμού στο στοιχηματισμό και η ολοένα διευρυνόμενη συμμετοχή των Ελλήνων σε αυτόν, διαμορφώνουν ευοίωνες προοπτικές για όλα τα μεγέθη του και ελαχιστοποιούν τον επενδυτικό κίνδυνο. "Σημειώνεται ότι η συμμετοχή στη δημόσια προσφορά δεν υπόκειται στους περιορισμούς των 'capital controls'. Η όλη διαδικασία θα είναι ένα δυνατό 'test εμπιστοσύνης' του επενδυτικού κοινού για τα επενδυτικά προϊόντα του Ελληνικού Χρηματιστηρίου, σε συνέχεια της επιτυχούς περσινής έκδοσης του ΙΚΕΑ" τονίζει ο κος Τζάνας.

-Απόστολος Μάνθος

"Συνεχίζεται η αναμονή των επενδυτών με τον Γενικό Δείκτη να 'κάθεται' πάνω από το όριο ανοχής των αγοραστών στις 638 μονάδες, αρνούμενος όμως να αναμετρηθεί με τη καθοδική γραμμή τάσης, που ενώνει τις τελευταίες τέσσερις τοπικές κορυφές και διέρχεται από τις 657 μονάδες" επισημαίνει ο Απόστολος Μάνθος.

Πιθανή επιβεβαιωμένη ανοδική τμήση της εν λόγω γραμμής με τζίρο συναλλαγών άνω των 70 εκατ. ευρώ, θα βάλει τις βάσεις για μια γρήγορη ανάβαση προς το επίπεδο πρώτης αντίστασης των 685 με 690 μονάδων. Μέχρι τότε όμως η συνεχόμενη δυσπραγία επισκιάζει τις όποιες σύντομες προσπάθειες ανοδικής επαγρύπνησης.

Από τους επιμέρους τεχνικούς δείκτες οι "Fisher Transform" και ο "SMI Ergodic Oscillator" παρουσιάζουν σημάδια άρνησης τμήσης και ανοδικής συνέχειας, ενώ οι ταλαντωτές "Chaikin Money Flow" και "Relative Strength Index" παραμένουν σε ένα εύθραυστο θετικό momentum, δίχως μέχρι τώρα να έχουν "προκαλέσει", καθώς διατηρούν μια σχετική απόσταση από τα υπεραγορασμένα επίπεδα τιμών.

Θετικές αλλά και εδώ πολύ ευμετάβλητες είναι οι ενδείξεις, που παίρνουμε από τους παραμετροποιημένους κινητούς μέσους "McGinley Dynamic" και "Square Moving Average" καθώς ναι μεν ο Γενικός Δείκτης παραμένει πάνω από αυτές, αλλά με μικρό ποσοστιαίο διάνυσμα.

Για άλλη μια φορά η είσοδος του δείκτη της υψηλής κεφαλαιοποίησης μέσα στη ζώνη αντίστασης των 1740 με 1760 μονάδων έφερε ανοδικό "ρετάρισμα". Μόνο η διαφυγή από την εν λόγω ζώνη θα δώσει πάτημα για την προσέγγιση των 1800 μονάδων.

"Όσο ο Τραπεζικός δείκτης 'κρατάει' τη γραμμή στήριξης στις 740 με 743 μονάδες παραμένει στο ανοδικό παιχνίδι των 840 με 850 μονάδων. Εάν όμως στις επόμενες συνεδριάσεις πραγματοποιηθεί καθοδική τμήση, με αυξημένο τζίρο συναλλαγών θα δώσει τιμές χαμηλότερα των 720 μονάδων" τονίζει ο υπεύθυνος τμήματος ανάλυσης της Δυναμική ΑΧΕΠΕΥ.

-Μάνος Χατζηδάκης

"Η διελκυστίνδα μεταξύ νέων από την διαπραγμάτευση και προσδοκιών για κλείσιμο της δεύτερης αξιολόγησης, συνεχίστηκε και αυτή την εβδομάδα διατηρώντας σχεδόν αμετάβλητη την χρηματιστηριακή Αγορά" αναφέρει ο Μάνος Χατζηδάκης.

Η παράταση της παραμονής των Θεσμών έδειξε ότι γίνονται κάποια μικρά βήματα προόδου, χωρίς ωστόσο να εξασφαλίζεται η συμφωνία σε τεχνικό επίπεδο που θα άνοιγε το δρόμο για το Eurogroup της 20ης Μαρτίου. Με τον βασικό καταλύτη σε αδράνεια, η Χρηματιστηριακή Αγορά έδειξε ότι δεν έχει τα απαραίτητα "καύσιμα" για να διαφοροποιηθεί. Η επιστροφή στο "άνυδρο" περιβάλλον των 30 εκατ. ευρώ ημερήσιων συναλλαγών, στερεί την όποια δυνατότητα κεφαλαιοποίησης επιμέρους νέων και παράλληλα αποθαρρύνει και όσους βραχυπρόθεσμους παίκτες αναζητούν καλύτερες συνθήκες ρευστότητας επιτείνοντας την αναμονή.

Η επιχειρηματική κινητικότητα αρχίζει, πάντως, να αποκλίνει από την χρηματιστηριακή απραξία. Τόσο η επικείμενη συμφωνία πώλησης του "Metropolitan", η συμφωνία πώλησης της "Apivita" και της "South African Bank", θυγατρικής Τράπεζας της Εθνικής, σε Ξένους επενδυτές, όσο και η δημόσια προσφορά του ομολόγου του ΟΠΑΠ – που μπορεί να φθάσει έως και τα 200 εκατ. ευρώ - δείχνουν ότι υπάρχει παρασκήνιο που σταδιακά μεταφράζεται σε ειδήσεις.

Οι ενέργειες δεν προέκυψαν ξαφνικά, υπάρχει ένας χρονικός ορίζοντας που φθάνει σε μια κατάληξη. Αν μάλιστα συνυπολογιστεί ότι έρχονται νέες ειδήσεις από εγχειρήματα που βρίσκονται σε προχωρημένο στάδιο (Αεροδρόμια, ΟΛΘ, Avis, Εθνική Ασφαλιστική, κλπ) τότε, μάλλον, η εικόνα αποκτά ενδιαφέρον καθώς αργά, η γρήγορα, η Χρηματιστηριακή Αγορά θα βρει τους δείκτες των τιμημάτων εξαγορών και θα αναπροσαρμόσει τις αποτιμήσεις.

Ίσως όχι για όλες τις εταιρείες αλλά σίγουρα για αυτές που έχουν τους λόγους να βρεθούν σε κάποιο εγχείρημα εξαγοράς.

Τεχνικά η εβδομάδα δεν πρόσθεσε νέες πληροφορίες για την βραχυπρόθεσμη πορεία του Γενικού Δείκτη. Η αργή συσσώρευση περιορισμένων διακυμάνσεων και χαμηλών όγκων συνεχίστηκε καθώς η απροθυμία – ίσως και αδυναμία - των δύο μερών να ωθήσουν τις τιμές προς κάποια κατεύθυνση ήταν εμφανής. Η απόσταση ασφαλείας από τις 630 μονάδες όπου κινείται ο κινητός μέσος όρος των 30 ημερών διατηρήθηκε, οι ταλαντωτές έχουν πλέον εγκλωβιστεί στις ζώνες της ουδετερότητας, ενώ οι "ουρές" ενδοσυνεδριακών χαμηλών και υψηλών στα ημερήσια διαγράμματα υποδηλώνουν ότι οι εξάρσεις εύκολα αναχαιτίζονται.

Συμπερασματικά η επικράτηση της πλάγιας κίνησης προβάλει ως φαβορί για την ερχόμενη εβδομάδα, καθώς ούτε οι ισχυρές επιδόσεις των Ξένων Αγορών, ούτε οι καθυστερήσεις στην ολοκλήρωση της διαπραγμάτευσης φαίνεται να μπορούν να ενεργοποιήσουν περισσότερους επενδυτές.

Το γεμάτο ημερολόγιο της επόμενης εβδομάδας ενδεχομένως να δώσει αφορμές για μια αλλαγή στάσης, όμως στο πρόσφατο παρελθόν ακόμα και αυτές διαφοροποιήσεις είχαν εξαιρετικά βραχυπρόθεσμο χαρακτήρα. Ως εκ τούτου θα συνεχίσουμε να αναμένουμε την διάσπαση κάποιου από τα δύο επίπεδα αναφοράς για να μεταβάλλουμε άποψη: Οι 600 μονάδες του Γενικού Δείκτη ως ζώνη στήριξης που ορίζεται από τον κινητό μέσο όρο των 200 ημερών και οι 670 μονάδες ως το σύνορο με την ανοδική διαφυγή της συσσώρευσης που βρίσκεται σε εξέλιξη από τον περυσινό Νοέμβριο.

Με Motor Oil την ερχόμενη Δευτέρα (13/3) και Fourli την Τρίτη (14/3) συνεχίζεται η ροή των οικονομικών ανακοινώσεων για την χρήση του 2016. Και οι δύο εισηγμένες έχουν προγραμματίσει τηλεδιασκέψεις με τους αναλυτές την επομένη των ανακοινώσεων. Εκτός από τα μεγέθη του δ’ τριμήνου οι αναλυτές αναμένουν νέα και από τα μερίσματα καθώς υπάρχουν προσδοκίες αφενός για μια πολύ ικανοποιητική διανομή από την MΟΗ και για συμβολικό μέρισμα από τον ΦΡΛΚ.

Εντός της εβδομάδας συνεδριάζει η FED για επιτόκια (14 & 15/3) ενώ στις 15 του μήνα θα διεξαχθούν οι βουλευτικές εκλογές στην Ολλανδία. Εντός της εβδομάδας θα λάβει χώρα η δημόσια προσφορά του ΟΠΑΠ. Ημερομηνία έναρξης υποβολής δεσμευτικών προσφορών για το δημόσια εγγραφή του ομολόγου του ΟΠΑΠ θα είναι η προσεχή Τετάρτη, με πέρας την Παρασκευή. Την Παρασκευή θα λάβει χώρα η έκτακτη γενική συνέλευση της Quest με θέμα την απόσχιση της ΑΕΕΑΠ ενώ την ίδια ημέρα (17/3) λήγουν οι σειρές Παραγώγων για τον μήνα Μάρτιο.

"Επισημαίνεται τέλος ότι από την Δευτέρα λόγω της αλλαγής της ώρας στις ΗΠΑ, η συνεδρίαση της Wall street θα ξεκινάει και θα ολοκληρώνεται μια ώρα νωρίτερα" υπενθυμίζει ο υπεύθυνος του τμήματος ανάλυσης της Beta Sec.

Οι διεθνείς οικονομικές εξελίξεις

Επικράτησαν οι αγοραστές, κατά την σημερινή συνεδρίαση στις μεγάλες Αγορές Ασίας και Ειρηνικού, όπου η αποδυνάμωση του γιεν έδωσε σημαντικά κέρδη για τον Ιαπωνικό Nikkei (+1,48%).

Μικτές οι διαθέσεις στην Ευρώπη, ενώ με μικρά κέρδη κινούνται στην αρχή της συνεδρίασης οι δείκτες στην Wall Street.

Προσπαθεί να επιστρέψει υψηλότερα από τα $1200 ο Χρυσός, μικρά κέρδη για το Ευρώ, πιέζεται, εκ νέου, το Πετρέλαιο.

Ξεκινώντας από την "Γηραιά Ήπειρο", η Βρετανίδα Πρωθυπουργός Τερέζα Μέι δήλωσε ότι τόσο η Βρετανία όσο και η Ευρωπαϊκή Ένωση είναι έτοιμες να προχωρήσουν στις συνομιλίες για το διαζύγιο Λονδίνου- ΕΕ, ωστόσο δεν ξεκαθάρισε πότε ακριβώς θα ξεκινήσει επίσημα τη διαδικασία του "Brexit".

Μένοντας στο "Νησί", η παραγωγή στη Μεταποίηση υποχώρησε κατά 0,9% τον Ιανουάριο, εμφανίζοντας μεγαλύτερη πτώση από το 0,6% που ανέμεναν οι οικονομολόγοι του Reuters. Αλλά στη διάρκεια της περιόδου από τον Νοέμβριο μέχρι τον Ιανουάριο, η παραγωγή στα εργοστάσια ενισχύθηκε κατά 2,1%. Πρόκειται για την ισχυρότερη ανάγνωση από τους τρεις μήνες μέχρι το Μάιο του 2010. Η συνολική βιομηχανική παραγωγή υποχώρησε τον Ιανουάριο κατά 0,4%, ποσοστό που συνάδει με τη μέση πρόβλεψη των αναλυτών. Σε ετήσιους όρους, η παραγωγή στη μεταποίηση αυξήθηκε 2,7% ενώ η βιομηχανική παραγωγή σημείωσε άνοδο 3,2%.

Σύμφωνα με Κοινοτικές πηγές, "στο σχέδιο της διακήρυξης, που θα δημοσιοποιηθεί στη Ρώμη στις 25 Μαρτίου, στο πλαίσιο των εκδηλώσεων για τα 60 χρόνια από την ίδρυση της σημερινής ΕΕ, θα γίνεται για πρώτη φορά αναφορά, αλλά με έμμεσο τρόπο, στην Ευρώπη των πολλών ταχυτήτων". H διατύπωση που γίνεται στο σχέδιο της κοινής δήλωσης αναφέρει ότι: "Η ΕΕ θα εργαστεί από κοινού προκειμένου να προωθήσει το κοινό καλό, με την κατανόηση ότι κάποιοι από μας θα μπορούν να προχωρήσουν πιο στενά και γρήγορα σε κάποιους τομείς, κρατώντας την πόρτα ανοιχτή γι’ αυτούς που θέλουν να ακολουθήσουν αργότερα".

Μιλάει δε για "μια ενιαία και αδιαίρετη Ένωση, η οποία ενεργεί από κοινού όταν αυτό είναι δυνατό και σε διαφορετικούς ρυθμούς όταν αυτό είναι απαραίτητο".

Οι Γερμανικές εξαγωγές αυξήθηκαν κατά 2,7% από τον προηγούμενο μήνα, ενώ οι εισαγωγές σημείωσαν άνοδο 3%, γνωστοποίησε σήμερα η Στατιστική Υπηρεσία "Destatis". Σε σχέση με το 2016, οι εξαγωγές ενισχύθηκαν 11,8% και οι εισαγωγές 11,7%.

Το προσαρμοσμένο εμπορικό πλεόνασμα της Γερμανίας επίσης διευρύνθηκε ελαφρώς περισσότερο από το αναμενόμενο. Αυξήθηκε σε 18,5 δισ. ευρώ από 18,3 δισ. το Δεκέμβριο. Ωστόσο το πλεόνασμα τρεχουσών συναλλαγών ήταν χαμηλότερο σε σχέση με τις προβλέψεις. Διαμορφώθηκε σε 12,8 δισ. ευρώ, έναντι 14,6 δισ. ευρώ τον Ιανουάριο του 2016.

Η Γαλλική βιομηχανική παραγωγή υποχώρησε απροσδόκητα τον Ιανουάριο, κατά 0,3% σε μηνιαίους όρους, έναντι προβλέψεων των οικονομολόγων της Wall Street Journal για άνοδο 0,5%.

"H διαδικασία μιας εξόδου της Γαλλίας από την Ευρωζώνη θα είναι πιο πολύπλοκη από ότι υπόσχεται η Μαρίν Λεπέν", προειδοποιεί σε έκθεση της η JP Morgan, που "βλέπει" την απόδοση του 2ετους Γαλλικού ομολόγου να ανέρχεται στο 2% σε περίπτωση ενός "Frexit". To επίπεδο αυτό θα ήταν το υψηλότερο από τη δεκαετία του 1990. Η απόδοση του 10ετους ομολόγου της Χώρας, η οποία βρίσκεται αυτή τη στιγμή στο 1,086%, θα εκτινασσόταν στο 5,7% για πρώτη φορά από το 1997.

"Η ιδέα μιας Ευρώπης 'πολλαπλών ταχυτήτων' θα είναι μέρος της συζήτησης στην πορεία προς τη Σύνοδο της Ρώμης, παραδέχτηκε ο Ντ. Τουσκ μετά την άτυπη Σύνοδο Κορυφής των 27 Χωρών της Ευρωπαϊκής Ενωσης (δεν συμμετείχε η Βρετανία).

"Η ΕΕ θα διακηρύξει την ενότητά της μέσα από τη διαφορετικότητα κατά τη Σύνοδο Κορυφής της Ρώμης, κατά την οποία θα γιορταστούν τα 60 χρόνια της Ένωσης", δήλωσε σήμερα στις Βρυξέλλες η Γερμανίδα Καγκελάριος Άγκελα Μέρκελ.

Μεταφερόμενοι στις ΗΠΑ και σύμφωνα με στοιχεία της Fed, ο καθαρός πλούτος των Νοικοκυριών και των ΜΚΟ αυξήθηκε το τελευταίο τρίμηνο του 2016, σε σχέση με το προηγούμενο τρίμηνο, κατά $2,04 τρισ., ή 2,3% στο επίπεδο ρεκόρ των $92,81 τρισ. Η αξία των χρηματοοικονομικών στοιχείων ενεργητικού, συμπεριλαμβανομένων των μετοχών, αυξήθηκε κατά $1,59 τρισ. Υψηλότερη κατά $499,1 δισ. ήταν η αξία των ακίνητων περιουσιακών στοιχείων.

Εν τω μεταξύ, το χρέος των Νοικοκυριών αυξήθηκε κατά 3,8% το τέταρτο τρίμηνο, μετά από άνοδο 3,9% το τρίτο τρίμηνο. Οι υποχρεώσεις της Ομοσπονδιακής Κυβέρνησης αναπτύχθηκαν με ρυθμό 2,9%, ενώ το χρέος των Πολιτειακών και τοπικών Κυβερνήσεων αυξήθηκε κατά 0,2%.

Η Αμερικάνικη Οικονομία δημιούργησε 235.000 θέσεις εργασίας το Φεβρουάριο, υψηλότερα από τις προβλέψεις των αναλυτών που ανέμεναν 190.000 νέες θέσεις εργασίας. Τον Ιανουάριο είχαν δημιουργηθεί 238.000 θέσεις εργασίας και το Δεκέμβριο 155.000. Εν τω μεταξύ, το ποσοστό της ανεργίας υποχώρησε στο 4,7% από 4,8% τον Ιανουάριο.

Επιστροφή στο ΧΑ

Την Τετάρτη 15 Μαρτίου 2017 θα διενεργηθεί Δημοπρασία Εντόκων Γραμματίων διάρκειας 13 εβδομάδων του Ελληνικού Δημοσίου, σε άϋλη μορφή, ποσού 1.000 εκατομμυρίων Ευρώ, λήξεως 16 Ιουνίου 2017, σύμφωνα με ανακοίνωση του ΟΔΔΗΧ.

Αύξηση 1,3% σε ετήσια βάση κατέγραψε τον Φεβρουάριο του 2017 ο δείκτης τιμών καταναλωτή, όμως σε μηνιαία βάση υποχώρησε κατά 0,3%, σύμφωνα με τα στοιχεία που δημοσιοποίησε η ΕΛΣΤΑΤ. Στο δωδεκάμηνο Μαρτίου 2016 - Φεβρουαρίου 2017, ο δείκτης παρουσίασε μείωση κατά 0,5%, σε σύγκριση με το αντίστοιχο διάστημα 2015-2016.

Αύξηση των κερδών στα 6,3 εκατ. ευρώ το 2016 από 0,3 εκατ. ευρώ το προηγούμενο έτος, λόγω και των προσπαθειών αναδιάρθρωσης θα ανακοινώσει η Fourlis, σύμφωνα με τις προβλέψεις της IBG σε έκθεση στην οποία διατηρεί σύσταση "buy" και τιμή - στόχο στα 5,8 ευρώ. Η χρηματιστηριακή προβλέπει ότι η εταιρεία θα ανακοινώσει αύξηση των εσόδων κατά 3,9% στα 430,8 εκατ. ευρώ, με τα EBITDA να διαμορφώνονται στα 39,7 εκατ. ευρώ, αυξημένα κατά 21,6%. Επίσης, εκτιμά ότι η Fourlis θα εμφανίσει ελεύθερες ταμειακές ροές ύψους 13 εκατ. ευρώ.

"Το Ελληνικό χρέος είναι ξεκάθαρα μη βιώσιμο", υπογράμμισε ο επικεφαλής του Ευρωπαϊκού τομέα του ΔΝΤ, Πωλ Τόμσεν, μιλώντας σε ανοιχτή συζήτηση του "Atlantic Council" για την ανάπτυξη στην Ε.Ε.
Απαντώντας σε σχετική ερώτηση για την Ελλάδα, ο κ. Τόμσεν υπογράμμισε ότι "καμία μεταρρύθμιση και προσπάθεια από την Ελλάδα δεν θα έχει αποτέλεσμα, χωρίς κάποιου είδους αναδιάρθρωση του χρέους από την Ευρωπαϊκή Πλευρά. Καμία ελάφρυνση δεν θα βοηθήσει την Ελλάδα χωρίς πιο ισχυρές δομικές μεταρρυθμίσεις".

Απαντώντας σε ερώτηση αναφορικά με τους στόχους για πρωτογενή πλεονάσματα 3,5% και το αν θα υπάρχουν επιπτώσεις στην ανάπτυξη της Ελλάδας, τόνισε ότι "κάποιος θα μπορούσε να βάλει χαμηλότερους στόχους. Η Ελλάδα με τους Ευρωπαίους συμφώνησαν στο 3,5%. Φυσικά θα έχει αρνητική επίδραση στην ανάπτυξη για ένα διάστημα, δεν υπάρχει καμία αμφιβολία".

Επιστρέφοντας στο Χ.Α., ο Γενικός Δείκτης κινήθηκε μεταξύ 644,96 (-0,6%) και 652,63 μονάδων (+0,58%), στις 17.00 βρέθηκε στις 649,21 μονάδες (+0,06%) και μέσω των τελικών δημοπρασιών, ολοκλήρωσε την συνεδρίαση στις 648,59 μονάδες με ημερήσιες απώλειες 0,04%.

Ο τζίρος συρρικνώθηκε στα 29 εκατ., από τα οποία τα 3,5 εκατ. αφορούσαν προσυμφωνημένες συναλλαγές, ενώ Alpha Bank, ΟΤΕ και Εθνική απέσπασαν το 48% της συνολικής μικτής αξίας συναλλαγών.

Από τις μετοχές του FTSE25, μόνο η Motor Oil κινήθηκε μόνιμα με θετικό πρόσημο. Δεν είχαν επαφή με το "πράσινο" οι ΔΕΗ, ΕΧΑΕ και Τέρνα Ενεργειακή.

Μέσω των τελικών δημοπρασιών, στο υψηλό ημέρας έκλεισαν Αεροπορία Αιγαίου και Lamda Development και στο χαμηλό ημέρας οι Eurobank, Πειραιώς, ΔΕΗ, ΟΛΠ, ΟΠΑΠ και Τέρνα Ενεργειακή.

Ικανοποιητική η τελική εικόνα με 54 ανοδικές μετοχές, έναντι 40 πτωτικών, ενώ η κινητικότητα στις χαμηλότερες κεφαλαιοποιήσεις επέστρεψε σε 11 τίτλους να σημειώσουν ημερήσια κέρδη μεγαλύτερα του 9%.

----ΧΠΑ

Σχεδόν σταθεροποιητική, θα μπορούσε να χαρακτηριστεί η τελευταία συνεδρίαση της εβδομάδας στην Αγορά Παραγώγων, η οποία συνοδεύτηκε από σημαντική μείωση των συναλλαγών στα συμβόλαια του δείκτη.
Αντίθετα, νέα αύξηση του όγκου σημειώθηκε στα Σ.Μ.Ε. επί μετοχών (71.950 συμβόλαια).

Στα 4.914 συμβόλαια του δείκτη, αυξήθηκαν οι ανοιχτές θέσεις για τον πρώτο μήνα (Μάρτιος).

Το συμβόλαιο του δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης (συνολικά 897, 527 για τον Μάρτιο, 370 για τον Απρίλιο και 0 για τον Μάιο - τιμή εκκαθάρισης για τον πρώτο μήνα 1.731,25) κινήθηκε μεταξύ 1.719 και 1.738,5 μονάδων και έκλεισε με υπερτίμηση 0,2%, σύμφωνα με την τιμή εκκαθάρισης.

Ελάχιστος ο αξιοσημείωτος δανεισμός τίτλων (8.080 Ελλάκτωρ, 13.200 Μυτιληναίος, 10.000 Υγεία), ενώ συνεχίστηκαν οι συναλλαγές στα Σ.Μ.Ε. επί μετοχών με κυριότερες σε Eurobank (10.557), Πειραιώς (25.820), Εθνική (13.818), MIG (6.947), Alpha Bank (3.655), Ελ. Πετρέλαια (283), ΔΕΗ (458), ΟΤΕ (656), ΟΠΑΠ (652), Viohalco (697), Μυτιληναίο (458), Ελλάκτωρα (431), ΓΕΚ (7.180), Intralot (118).

Οι περισσότερες ανοιχτές θέσεις - συμβόλαια (Μέγεθος Συμβολαίου: 100 Μετοχές, Φυσική Παράδοση), για τον πρώτο μήνα, στα Σ.Μ.Ε. επί μετοχών σε: Alpha Bank (22.725), MIG (51.730), Eurobank (46.842), Εθνική (65.054) και Πειραιώς (99.769).

Οι περισσότερο δανεισμένοι τίτλοι, μόνο από OTC (*), καθώς το Χ.Α., πλέον, στην συγκεντρωτική κατάσταση του ΗΔΤ δεν δημοσιεύει τους δανεισμούς από την ΕΧΑΕ, είναι: Πειραιώς (18.728.038 τεμ.), Alpha Bank (4.329.215 τεμ.), Εθνική (7.745.432 τεμ.) και Eurobank (6.232.157 τεμ.), ΔΕΗ (1.300.415 τεμ.).

(*) Τα στοιχεία Συναλλαγές Δανεισμού Τίτλων μέσω OTC δηλώνονται από τους χειριστές ΣΑΤ και αφορούν τις ποσότητες που έχουν καταγραφεί στο ΣΑΤ έως και τη προηγούμενη εργάσιμη ημέρα.

Θανάσης Σταυρόπουλος [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v