Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΧΑ: Κινήσεις αφύπνισης στα «μεσαία»

Η στασιμότητα για Γενικό Δείκτη και τράπεζες εν μέσω της διαπραγμάτευσης και τι δείχνει η αφύπνιση «ξεχασμένων» κλάδων. Οι ριζικές αλλαγές που έρχονται στον επιχειρηματικό «χάρτη» και η στάση των ξένων.

ΧΑ: Κινήσεις αφύπνισης στα «μεσαία»

Εβδομάδα με τα όλα της αυτή, που χρηματιστηριακά ξεκινά την Δευτέρα με το ΧΑ στην ευρύτερη περιοχή των 650 μονάδων. Σε στάση αναμονής τόσο στο ελληνικό όσο στα ξένα χρηματιστήρια, καθώς μέσα στις επόμενες μέρες θα κριθούν αρκετά που αφορούν από την επιτοκιακή πολιτική της Fed, το πολιτικό σκηνικό στην Ευρώπη και στα καθ' ημάς για τον νέο θεσμό των εταιρικών ομολόγων (εσωτερικού), τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια των τραπεζών κ.λπ.

Καθοριστικό διήμερο για τις αγορές η Τρίτη-Τετάρτη καθώς συνεδριάζει (14-15/3) η Fed για τα επιτόκια και διεξάγονται οι εκλογές (15/3) στην Ολλανδία.

Την προσεχή εβδομάδα στο ΧΑ ξεχωρίζουν η ανακοίνωση των οικονομικών αποτελεσμάτων της Motor Oil (13/3), του Φουρλή (14/3), η έκδοση του ομολογιακού του ΟΠΑΠ (15-17/3) ενώ την Παρασκευή λήγει η πρώτη πολλαπλή σειρά του 2017 στα Παράγωγα.

Η εικόνα των αγορών την τελευταία εβδομάδα παραπέμπει ακριβώς στην στάση αναμονής, στην διασφάλιση των κεκτημένων αλλά και στο προσεκτικό "χτίσιμο" θέσεων σε υψηλές τιμές, τόσο στην Wall Street όσο στην Φρανκφούρτη, Παρίσι κ.λ.π.

Στο ΧΑ η αβεβαιότητα σχετικά με την αξιολόγηση, η προεξόφληση από τους επαγγελματίες πως και το Eurogroup της 20ης Μαρτίου "χάνεται" χωρίς ουσιαστικό αποτέλεσμα έχει χαμηλώσει τον πήχη των προσδοκιών από το ενδεχόμενο της υπέρβασης των 670 στην προτεραιότητα της διασφάλισης των 640/630 μονάδων για τον Γενικό Δείκτη.

Πλέον η πλειονότητα των ξένων επιλέγει τον ρόλο του θεατή, γεγονός που έχει αφήσει ζωτικό χώρο σε ορισμένα εγχώρια επενδυτικά σχήματα να ενεργοποιηθούν κυρίως στη μεσαία και χαμηλότερη κεφαλαιοποίηση, κάτι που αποτυπώνεται αφ' ενός στη μείωση των συναλλαγών αφ' ετέρου στην κατανομή των συναλλαγών καθώς έχει μειωθεί (κατά τι) όσον αφορά στις συνήθεις 8-12 μετοχές/εισηγμένες επιλογές των ξένων.

Κοινή είναι η εκτίμηση στα χρηματιστηριακά γραφεία, πως μετά από πολύ καιρό "επιτέλους κάτι κινείται και πέραν της πρώτης ταχύτητας της μεγάλης κεφαλαιοποίησης" και αυτό αποτυπώνεται ήδη στην σύγκριση του FTSE25 με επί μέρους κλαδικούς που αφορούν στην "υγεία", στις "κατασκευές", στην "ενέργεια" κ.ά.

Κατά την προσωπική εκτίμηση μου, πολύ σημαντικότερο είναι το κέρδος από την επάνοδο στην αγορά την κινητικότητα που παρατηρείται σε 2-3 κλάδους, σε λίγες εισηγμένες της «δεύτερης» και της «τρίτης» ταχύτητας του ΧΑ από το αν ο ΓΔ θα ξεπερνούσε το φράγμα των 670 μονάδων με την υπεραπόδοση 3-5 δεικτοβαρών εισηγμένων ή ένα πρόσκαιρο ξέσπασμα του τραπεζικού κλάδου.

Την τελευταία εβδομάδα καταγράφηκε αύξηση συναλλαγών σε απόλυτο αριθμό τεμαχίων, ενισχύθηκε η μόχλευση σε περισσότερα από τα συνήθη χαρτιά του 25άρη και τα 2-4 του Mid Cap. Επιπρόσθετα την τελευταία εβδομάδα η κινητικότητα σε άλλους κλάδους ήρθε να μας θυμίσει πως το 2017 η εκ βάθρων αναδιάρθρωση της εικόνας της αγοράς δεν θα περιοριστεί στον τραπεζικό κλάδο αλλά θα... ακουμπά αρκετούς που μέσω των δανείων θα υποχρεωθούν να αναδιαρθρωθούν.

Τα NPL's είναι το "όχημα" για την σαρωτική μεταβολή του επιχειρηματικού σκηνικού και μέσω αυτών- δεδομένης της χρηματοδοτικής αδυναμίας του εγχώριου συστήματος- το παιχνίδι θα είναι στα χέρια (σχεδόν αποκλειστικά) των ξένων. Εκτίμηση, που υποστήριζα από το 2009-2010 (τότε) κυρίως από τις σελίδες της "Ελευθεροτυπίας".

Από ΜΜΕ, ξενοδοχεία, υγεία, κατασκευές, ενέργεια μέχρι τρόφιμα, λιανική και όπου δη το 2017 προοιωνίζεται πως θα είναι η απαρχή αυτής της συστημικής μεταβολής. Αυτά σε μία Ευρώπη που πλέον ο κάθε αδαής καταλαβαίνει πως μεταβαίνει σε μία άλλη... Ευρώπη.

Απαραίτητη, κατά την ταπεινή εκτίμηση μου αυτή η παρένθεση εάν θέλουμε να έχουμε ένα μέρος της "μεγάλης εικόνας" για τη συνέχεια.

Στα βραχυπρόθεσμα και πάλι, το... βήμα σημειωτόν, που σημείωνε ο Θανάσης Σταυρόπουλος γίνεται με σημαντική μείωση του τζίρου (στα 30+) εκατ. ευρώ, με ηχηρή την απουσία των ξένων αλλά με ζωηρή την επανεμφάνιση- μετά από πολύ καιρό- λίγων εγχώριων σχημάτων, traders.

Στα υπόψη, πως αρκετά χαρτιά της μεσαίας- χαμηλότερης κατηγορίας είναι συγκεντρωμένα σε λίγα χέρια, ενώ απουσιάζει ο... ξένος παράγοντας. Στοιχεία που θα κάνουν την διαφορά κάθε φορά που θα δίνονται οι ανάλογες αφορμές. Το τι έγινε τις τελευταίες συνεδριάσεις στον κλάδο της υγείας με μόνη την επισημοποίηση του ενδιαφέροντος ενός fund (του CVC) για ένα μη εισηγμένο νοσηλευτικό ίδρυμα (Μετροπόλιταν) και προκάλεσε μόχλευση σε εισηγμένες (ΥΓΕΙΑ, ΙΑΣΩ, Ιατρικό...) είναι ενδεικτικό.

Ανάλογες κινήσεις από funds αναμένονται και σε άλλους κλάδους (τρόφιμα- είδη διατροφής, ακτοπλοία, κατασκευές, ξενοδοχεία, βιομηχανία κ.α.) αλλά και στρατηγικής μορφής συμφωνίες (όπως λ.χ. του ισπανικού Puig με τη μη εισηγμένη Apivita, που έμμεσα...ακουμπά τον εισηγμένο ΚΟΡΡΕ) ή ακόμη συμφωνίες για σημαντικά επενδυτικά προγράμματα (Ακτωρ- Αστέρας Βουλιαγμένης).

Με αυτές τις νέες παραμέτρους ξεκινά η εβδομάδα με τον κλάδο κλειδί των τραπεζών να "τρέχει" για τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια, τους τέσσερις συστημικούς ομίλους να φορτσάρουν- όπως σημειώνει ο Χρήστος Κίτσιος- για να καλύψουν τα πλάνα αναδιάρθρωσης, που πρακτικά σημαίνει πως στο 2017 αναμένεται επίσπευση και στο μέτωπο της εκχώρησης/πώλησης των λεγόμενων "μη τραπεζικών συμμετοχών/δραστηριοτήτων" των Πειραιώς, Εθνικής, Alpha Bank και Eurobank. Ο διαγωνισμός της Avis είναι ενδεικτικός, όπως αυτός της Εθνικής Ασφαλιστικής ή όσων ακολουθούν (σε λιμάνια, αεροδρόμια, ακτοπλοία)

Η εβδομάδα ξεκινά με την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων του ομίλου Motor Oil με την αγορά να έχει προεξοφλήσει σε σημαντικό βαθμό και τα μεγέθη του 2016 και το γενναιόδωρο μέρισμα που θα διανεμηθεί.

Την Τρίτη είναι η σειρά του Φουρλή, με τον Μάνο Χατζηδάκη (επικεφαλής τμήματος ανάλυσης ΒΕΤΑ χρηματιστηριακής) να εστιάζει στο ενδεχόμενο διανομής ενός συμβολικού μερίσματος, κάτι που θα βοηθούσε στο outlook του ομίλου.

Ακολουθεί η πολύ σημαντική έκδοση του ΟΠΑΠ, με τους επαγγελματίες της αγοράς, Νίκο Χρυσοχοίδη, Αλέξανδρο Μωραιτάκη, Μιχάλη Καραμανώφ και Λέοντα Δεπόλα να καταθέτουν τις ενθαρρυντικές εκτιμήσεις τους για το εγχείρημα.

Το επίσης ενθαρρυντικό είναι η προοπτική να ακολουθήσουν τον ΟΠΑΠ (είχαν προηγηθεί το 2016 MLS και Φουρλής μέσω της HouseMarket) και άλλες εισηγμένες και μη εταιρείες δικαιώνοντας την επιμονή των ανθρώπων της αγοράς (Σωκράτη Λαζαρίδη, Χαράλαμπο Γκότση κ.ά. ) που προχώρησαν αυτή τη "νέα αγορά" για το ΧΑ. 

Ενθαρρυντικό κατά την εκτίμηση μας το ότι για πρώτη φορά μετά από πολύ καιρό οι επαγγελματίες της αγοράς, οι traders αλλά και οι επενδυτές ξέφυγαν λίγο από την ψυχοφθόρο παρακολούθηση της ατέρμονης διαπραγμάτευσης, την πρόοδο της αξιολόγησης και στράφηκαν σε αρχικό βαθμό- προσώρας- σε εξελίξεις, ειδήσεις, συμφωνίες που σχετίζονται με εισηγμένες, τομείς δραστηριότητας, κλάδους.

Μετά από καιρό άνθρωποι της αγοράς έκαναν ταμείο την Παρασκευή και ελάχιστα ασχολήθηκαν για το αν η διαρροή του Bloomberg (για το ΔΝΤ), η αποχώρηση των εκπροσώπων των δανειστών, η αισιοδοξία των κυβερνητικών παραγόντων, τα NPL's ο ερχομός της Νουί κ.λ.π θα επηρεάσουν την προσέγγιση τους για το ΧΑ.

Για αυτό θα επαναλάβω, πως την τελευταία εβδομάδα το ΧΑ μπορεί να μην είχε κάποια θεαματική μεταβολή του Γενικού Δείκτη ωστόσο κέρδισε σε 2-3... λεπτομέρειες, που υπό προϋποθέσεις θα μπορούσαν να κάνουν την διαφορά (κυρίως στο stock picking) στη συνέχεια.

Τεχνικά για τον ΓΔ η σχετική απόσταση από τις 630 μονάδες (σημείο διέλευσης του ΚΜΟ 30 ημερών) προσφέρει ένα ικανό "μαξιλάρι" με ισχυρότερη την στήριξη που δημιουργεί η περιοχή των 600 μονάδων (ΚΜΟ 200 ημερών) και "οροφή" τις 670 μονάδες, μέχρι νεοτέρας.

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v