Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Χρηματιστήριο: Άμυνα μέχρι... νεωτέρας

«Τραυματισμένη» η τεχνική εικόνα του Χρηματιστηρίου. Στο προσκήνιο ο τραπεζικός κλάδος, μετά τις συναντήσεις της επικεφαλής του SSM. Η προσοχή και στις διεθνείς εξελίξεις, λόγω Fed και ολλανδικών εκλογών.

Χρηματιστήριο: Άμυνα μέχρι... νεωτέρας

Σε κρίσιμη καμπή οι ευρωπαϊκές αγορές, με τις εκλογές στην Ολλανδία σήμερα να θεωρούνται ως η πρώτη κρησάρα για το δύσκολο 2017. Στα μυστικά και τα σενάρια για τις ολλανδικές κάλπες εστιάζει από νωρίς το Euro2day.gr, την ώρα που ο John Authers προειδοποιεί από τους Financial Times πως οι αγορές πρέπει να ετοιμάζονται για καταιγίδα καθώς η αναμενόμενη σήμερα αύξηση των επιτοκίων της Fed δημιουργεί νέα δεδομένα.

Χθες τα χρηματιστήρια υποχώρησαν εν αναμονή της συνεδρίασης της Fed, των πολιτικών εξελίξεων στη Γηραιά ήπειρο, με το 4ήμερο ανοδικό σερί του Stoxx 600 να τερματίζεται και τις τιμές του πετρελαίου να δέχονται ισχυρές πιέσεις.

Συνεδρίαση δύο όψεων στο ΧΑ, με την αρνητική στο κλείσιμο, με βαρίδι τον τραπεζικό κλάδο και δοκιμασία βασικών δεικτών σε σημαντικές βραχυπρόθεσμες στηρίξεις. Από τις 651,16 αρχικό υψηλό ημέρας στις 638,92 οριακά στο ελάχιστο συνεδρίασης ο Γενικός Δείκτης, με ανατροπή για τον ευπαθή τραπεζικό κλάδο, καθώς ο ΔΤΡ από τις 774 υποχώρησε κατά 30 μονάδες, για να διαμορφωθεί στον "πυθμένα" ημέρας σε μία κίνηση ολικής αναστροφής του ανοδικού "τραβήγματος" που είχε προηγηθεί προς το κλείσιμο της Δευτέρας.

Σαν κάποιοι που γνώριζαν ή επιφυλάσσονταν να επωφελήθηκαν από τις υψηλές τιμές που διαμορφώθηκαν στο κλείσιμο της Δευτέρας-αρχή της Τρίτης, για να μειώσουν τις θέσεις τους στον τραπεζικό κλάδο. Στο χθεσινό προσυνεδριακό σχόλιό μας ξεκινούσαμε πως «...η αφύπνιση των τραπεζών (σ.σ. τη Δευτέρα ) από τη μία, η ανακοίνωση της επιβάρυνσης του ELA κατά 300 εκατ. ευρώ από την άλλη, διαμορφώνουν μία αμφίσημη εικόνα για τον κλάδο-κλειδί του χρηματιστηρίου». Πράγματι αμφίσημη, αλλά με την "παράμετρο ELA" να είναι αρκετά σοβαρή για να μη συνεκτιμηθεί δεόντως από τους long, πόσο μάλλον που (και) το ορόσημο της Δευτέρας, στο Eurogroup απομακρύνεται μέχρι το επόμενο και βλέπουμε...

Μικρή μεν η επιβάρυνση του ELA (έχουν καταγραφεί πολλές άλλες με μεγαλύτερες "ενέσεις" ακριβού δανεισμού από το ευρω-σύστημα) αλλά η πρώτη μετά από 9 μήνες σταθερής και σημαντικής μείωσης, με συνέπεια όποιος δεν αντιλαμβάνεται τα μηνύματα των αγορών να βρίσκεται μπροστά σε δυσάρεστες εκπλήξεις.

Και μπορεί η επικεφαλής του SSM να εμφανίζεται αισιόδοξη, να δηλώνει πως οι τράπεζες έχουν κάνει σημαντικά βήματα, αλλά να αναφέρει πως «...με το νέο νομικό πλαίσιο που αναμένεται να τεθεί σε ισχύ σύντομα, η πρόκληση θα αντιμετωπιστεί». Ωστόσο, όπως σημειώνεται από νωρίς, η Ντανιέλ Νουί έστειλε διπλό μήνυμα σε κυβέρνηση και τράπεζες να επισπεύσουν τη διαδικασία μείωσης των κόκκινων δανείων.

Ο κλάδος επί της ουσίας είναι στο σημείο όπου αναμένεται να τεθεί σύντομα σε ισχύ το νομικό πλαίσιο, όπερ... με τους short να πιέζουν έως 4,5% τον τραπεζικό κλάδο.

Προφανώς και οι εκλογές στην Ολλανδία μονοπωλούν την προσοχή στην Ευρώπη και η Fed στις ΗΠΑ, ο συνδυασμός των δύο όμως επηρεάζει άμεσα και την Ελλάδα, συνακόλουθα το ΧΑ. Συνεπώς η όποια προσπάθεια προεξόφλησης του Eurogroup της Δευτέρας έχει μικρή σημασία, ακόμη και η πολλαπλή λήξη στα Παράγωγα την Παρασκευή, από τη στιγμή που το εκλογικό αποτέλεσμα θα αποτιμηθεί αύριο από τις ευρωπαϊκές αγορές.

Σε θέση άμυνας κατ' αρχάς στον τραπεζικό κλάδο, καθώς ο ΔΤΡ υποχωρώντας στις 744 έχει βρεθεί πολύ κοντά στη στήριξη των 740, έχοντας ως κοντινότερη αντίσταση τις 754 μονάδες.

Πολλαπλά πλήγματα όμως και για μη τραπεζικές μετοχές, για blue chips, με αυξημένες συναλλαγές συγκριτικά με τη Δευτέρα καθώς εκτιμάται ότι θέσεις μείωσαν κυρίως κωδικοί εξωτερικού. Στα 21 εκατ. ευρώ ο τζίρος τη Δευτέρα, στα 34 εκατ. ευρώ την Τρίτη, διαφορά ικανή να οδηγήσει σε δοκιμασία τον FTSE25 προς τις 1.690, με ακόμη χαμηλότερη στήριξη στις 1.670 μονάδες (σήμερα-αύριο, ανάλογα και με το αποτέλεσμα στην Ολλανδία).

Η απώλεια της σημαντικής στήριξης των 1.717 σε κλείσιμο είναι αλήθεια πως προβλημάτισε γνώστες του βραχυπρόθεσμου παιχνιδιού. Για αυτό απαιτείται αυξημένη προσοχή σήμερα.

Αντίστοιχα για τον ΓΔ η απώλεια της επίσης κρίσιμης στήριξης των 642 μονάδων (εκθετικός ΚΜΟ 30 ημερών) "τραυματίζει" τεχνικά την εικόνα, με συνέπεια έμπειροι αναλυτές να θεωρούν ως άμεσης προτεραιότητας την ανάκτησή της και η διατήρηση υψηλότερα αυτής στη διάρκεια της συνεδρίασης.

 

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v