Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Συντήρηση και... βλέπουμε στο ΧΑ

Σταθεροποιητική κίνηση με τον ΓΔ οριακά υψηλότερα στο ξεκίνημα. Οι ολλανδικές εκλογές, το μέτωπο της αξιολόγησης, τα εταιρικά αποτελέσματα και το ομόλογο του ΟΠΑΠ στην ατζέντα. Τα όρια κίνησης για τους δείκτες.

Συντήρηση και... βλέπουμε στο ΧΑ

Στον αστερισμό των γυναικών και των ολλανδικών εκλογών η εβδομάδα, που την Παρασκευή θα ολοκληρωθεί με το πρώτο triple witching του 2017. 

Στον ρυθμό της επικεφαλής του SSM ο εγχώριος τραπεζικός κλάδος, συνακόλουθα το ΧΑ, στον ρυθμό της προέδρου της Fed η Wall Street, κατ' επέκταση οι διεθνείς αγορές, με τις ευρωπαϊκές να συνεκτιμούν την πρώτη από μία σειρά εκλογικών αναμετρήσεων στην Ευρώπη, ξεκινώντας από την Ολλανδία. 

Και στο τέλος της εβδομάδος, η ουσιαστικά τετραπλή λήξη χρηματιστηριακών δεικτών/προϊόντων, με ό,τι αυτό μπορεί να σημαίνει για τη βραχυπρόθεσμη/εβδομαδιαία τάση. 

Επιπλέον στο ΧΑ έχουμε και αποτελέσματα -σήμερα της Motor Oil, αύριο του Φουρλή- και την έκδοση εταιρικού ομολόγου για τον ΟΠΑΠ- ύψους έως 200 εκατ. ευρώ-, συνεπώς δεν θα πλήξουμε. 

Στις 640/630 και 660 μονάδες τα δύο κατ' αρχάς όρια για τον Γενικό Δείκτη, θυμίζοντας πως ο ΓΔ μετρά μικρά κέρδη 0,77% από την αρχή του έτους έναντι απωλειών 0,78% του FTSE25, σημαντικότερων 8,96% για τον Δείκτη Τραπεζών, σε αντίθεση με τη θετική απόδοση κατά 10,83% του δείκτη FTSEMid Cap. Σε γενικές γραμμές, αυτή είναι η μέχρι τώρα εικόνα της αγοράς για το 2017: κάτω οι τράπεζες, πάνω τα μεσαία και μεικτή εικόνα για τα μη τραπεζικά της μεγάλης κεφαλαιοποίησης, με αποτέλεσμα ο ΓΔ να παρουσιάζει μικρή θετική απόκλιση. 

Στο ΧΑ οι traders -όσοι είναι ενεργοί- έχουν εξοικειωθεί με την κωλυσιεργία που παρατηρείται όσον αφορά στη δεύτερη αξιολόγηση, την ίδια ώρα όμως που στην οικονομία διαμορφώνεται εκρηκτικό μείγμα και για οικονομία και επενδύσεις σημειώνονται αρνητικά ρεκόρ, καθώς "ανάπτυξη" καταγράφεται μόνο στους φόρους, με συνέπεια την αύξηση των ληξιπρόθεσμων. 

Ηδη για την οικονομία χάνεται το πρώτο τρίμηνο, τις συνέπειες θα τις δούμε σε εύλογο χρόνο, θυμίζοντας πως το αρνητικό κλίμα (ύφεση) στο τέταρτο τρίμηνο του 2016 καταγράφηκε λόγω της μεγάλης επιβάρυνσης που παρουσίασε ο Δεκέμβριος (το πρώτο... χαμένο Eurogroup). Οι επιπτώσεις θα αποτυπωθούν αναπόφευκτα στα στατιστικά μεγέθη της ΕΛΣΤΑΤ, κάτι που θα επιβαρύνει ανάλογα (και) το χρηματιστήριο, όσο "τραβάει" η ατέρμονη διαδικασία της αξιολόγησης. 

Για αυτούς (αλλά όχι μόνο) τους λόγους, το ΧΑ πολύ δύσκολα θα μπορούσε να υπερβεί πειστικά το όριο των 670 μονάδων, πόσο δε μάλλον με τον τραπεζικό κλάδο να παραμένει σε ευπαθή κατάσταση. 

Στις 762,82 μονάδες ο ΔΤΡ και με την Ντανιέλ Νουί στην Αθήνα μέχρι την Τετάρτη, δύσκολα θα μπορούσε ο κλάδος να κινηθεί πάνω από τις 820 μονάδες, άνω όριο του καναλιού που κινείται ο κλαδικός δείκτης. Οπως σημείωνε η Αναστασία Παπαϊωάννου, η επικεφαλής του SSM θα "ξεσκονίσει" τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια και εύλογη είναι η περιέργεια της αγοράς για το τι θα καταγράψει, κυρίως όμως τι κλίμα θα μεταφέρει στη Φρανκφούρτη. Για τον ΔΤΡ ζητούμενο μέχρι την Τετάρτη-Πέμπτη να μη χαθεί η ευρύτερη περιοχή στήριξης των 740 μονάδων, καθώς απώλειά της θα άνοιγε την... κατηφόρα προς τις 680 μονάδες. Γι' αυτό ζητούμενο ένα κλείσιμο πάνω από τη στήριξη, ώστε συνδυαστικά με το triple witching την Παρασκευή να μην ακυρωθεί το momentum της αγοράς. 

Στις 1.727,49 μονάδες ο FTSE25 και η αδυναμία υπέρβασης και κλεισίματος πάνω από τις 1.740 μονάδες υποχρεώνει τους traders να κινηθούν και αυτή την εβδομάδα προσεκτικά, με επιλεκτικές κινήσεις και όσο ο δείκτης παραμένει πάνω από τις 1.670 μονάδες να συνεχίσουν να δραστηριοποιούνται και στη λεγόμενη... δεύτερη και... τρίτη ταχύτητα του ταμπλό. 

Ενδεχόμενη συντήρηση του κλίματος της τελευταίας εβδομάδος, με την καταγραφείσα μόχλευση σε επιλεγμένες εισηγμένες/μετοχές των χαμηλότερων ταχυτήτων, θα μπορούσε να κρατήσει το ενδιαφέρον σε μία αγορά που προεξοφλεί πως το Eurogroup της ερχόμενης Δευτέρας (20 Μαρτίου) έχει χαθεί, που από αυτό της 7ης Απριλίου δεν περιμένει κάτι περισσότερο από ένα Staff Level Agreement και μεταθέτει τις όποιες προσδοκίες της πλέον για τον Μάιο. Με όλο και βαρύτερες προφανώς τις συνέπειες για την πραγματική οικονομία, το επιχειρείν, την ασφυκτική κατάσταση στο μέτωπο των NPLs.   

Οπως σημείωνε νωρίτερα η Ελενα Λάσκαρη, προς Απρίλιο κοιτούν πλέον Αθήνα - δανειστές για συμφωνία σε επίπεδο Staff Level Agreement, ενώ ο Σταμάτης Ζησίμου αναλύει όλο το σχέδιο για τον εξωδικαστικό -το "κούρεμα" των φόρων-, με το μόνο που δεν θα εντάσσεται σε αυτή τη διαδικασία να είναι οι μη αποδοθείσες ασφαλιστικές εισφορές. Για το δέλεαρ της ΔΕΗ σε ιδιώτες για να αγοράσουν... πελάτες κάνει λόγο ο Χρήστος Κολώνας, με την Επιχείρηση και τον "κλάδο της ενέργειας" για τα καλά στο προσκήνιο.

 

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v