Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Βαραίνουν οι απώλειες για το Χρηματιστήριο

Προς τις 640 μονάδες υποχωρεί ο ο Γενικός Δείκτης, με χαρακτηριστικό της συνεδρίασης τον χαμηλό τζίρο και με πιέσεις για τις τραπεζικές μετοχές. Επιμένουν ανοδικά Motor Oil, Jumbo. Κινητικότητα στα «μεσαία».

Βαραίνουν οι απώλειες για το Χρηματιστήριο

Επιφυλακτική η επενδυτική κοινότητα, διορθώνει ελεγχόμενα το ΧΑ, με τον τραπεζικό κλάδο σταθερά σε αρνητικό έδαφος από την αρχή της συνεδρίασης.

Οι απώλειες για το Γενικό Δείκτη ξεπέρασαν το 1% μετά τις 15:00, με μεγαλύτερες πιέσεις στις μετοχές των τραπεζών και της ΔΕΗ. 

Στον χαμηλό τζίρο αποτυπώνεται η απογοήτευση της πλειονότητας των επενδυτών καθώς το φως στον ορίζοντα της αξιολόγησης παραμένει... αχνό, με βέλτιστο σενάριο με τα μέχρι τώρα δεδομένα αυτό μίας συμφωνίας σε τεχνικό επίπεδο στο Eurogroup της Δευτέρας.

Δεύτερη συνεχόμενη συνεδρίαση με τζίρο που παραπέμπει σε μεγέθη των 20-25 εκατ. ευρώ (έναντι 33 εκατ. ευρώ την προηγούμενη εβδομάδα), ενδεικτικό της κατάστασης που επικρατεί στην αγορά το τελευταίο διάστημα.

Στασιμότητα που αποτυπώνεται από την υποκείμενη αγορά μετοχών μέχρι τα ομόλογα, με την απόδοση όλων των χρονικών σειρών να συντηρείται σε υψηλά επίπεδα (ενδεικτικά το 2ετές στα 8,245%).

Σε στάση αναμονής (για διαφορετικούς λόγους βεβαίως ) τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, με την προσοχή των traders στραμμένη στην Ολλανδία και τη Fed, με βραχυπρόθεσμο χρονικό ορίζοντα το triple witching της Παρασκευής.

Συντήρηση δυνάμεων από Φρανκφούρτη (στις 11.995 ο DAX), Παρίσι (στις 4.990 ο CAC) μέχρι Λονδίνο (με άνοδο στις 7.382 ο FTSE100). Σε οριακά πτωτικό άνοιγμα παραπέμπουν τα συμβόλαια στη Wall Street, με τον S&P στις 2.372 μονάδες).

Με το μεγαλύτερο μέρος των ξένων εκτός παιδιάς, εύλογα η συνεδρίαση κυλάει χωρίς ιδιαίτερο ενδιαφέρον, με τον τραπεζικό κλάδο να διολισθαίνει προς τις 766 μονάδες καθώς υποχωρούν λιγότερο η Εθνική, περισσότερο η Πειραιώς και η Eurobank, ενώ η Alpha Bank με μείον 2,42% καταγράφει το μεγαλύτερο ποσοστό.

Στα μόλις 3,8 εκατ. ευρώ (σε σύνολο 10,9 εκατ. ευρώ) ο τζίρος στον τραπεζικό κλάδο, με πρώτες στη σχετική κατάταξη δύο μη τραπεζικές, την Αεροπορία Αιγαίου και τη Motor Oil, ενώ μετά την 4άδα των συστημικών ακολουθούν ΟΤΕ, ΟΠΑΠ, ΜΕΤΚΑ, Jumbo, Coca Cola, Μυτιληναίος, ΕΛΛΑΚΤΩΡ, Viohalco, MIG, FF Group, ΔΕΗ και Κυριακίδης.

Ενδιαφέρον το ότι στη σχετική κατάταξη απόδοσης, από τις 20 μετοχές μόλις δύο (ΜΟΗ, Grivalia) είναι του δείκτη μεγάλης κεφαλαιοποίησης. Με λιγότερες (ή και ελάχιστες) ή περισσότερες συναλλαγές ενισχύονται τίτλοι κυρίως από τη μεσαία και χαμηλότερη κατηγορία.

Με βάση τον τζίρο τους (πάνω από 1.000 ευρώ) ενισχύονται AsCo, Ιατρικό, ΕΚΤΕΡ, Δρομέας, Κυριακίδης, Καράτζης κ.α.

 

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v