Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΧΑ: Υπέρβαση των 650 με βύθιση τζίρου

Οριακή άνοδος για την εγχώρια αγορά με τον όγκο συναλλαγών να πέφτει κάτω από τα 22 εκατ. ευρώ, ο δεύτερος χαμηλότερος της χρονιάς. Ανοδική κίνηση για τις τράπεζες με πρωταγωνιστή την Alpha Bank. Βοήθειες και από τον ΟΠΑΠ.

ΧΑ: Υπέρβαση των 650 με βύθιση τζίρου

Όταν μία Αγορά χρειάζεται 4 ώρες και 6 λεπτά συνεδρίασης, προκειμένου να συμπληρώσει τα πρώτα 10 εκατ. μικτής αξίας συναλλαγών, από τα οποία τα 1,3 εκατ. ήταν "πακέτα", κάθε περαιτέρω σχόλιο μπορεί να περιττεύει.

Αξίζει να σημειωθεί ότι το Χ.Α. έχει να "δει" τζίρο υψηλότερο των 100 εκατ. ευρώ, που λίγο παλαιότερα ήταν το minimum ζητούμενο, από την συνεδρίαση της 16ης Δεκεμβρίου 2016 και τότε γιατί πέρασαν τα "πακέτα" της Ιονικής Ξενοδοχειακής (!).

Δεν υπάρχει η παραμικρή αμφιβολία ότι η εγχώρια Χρηματιστηριακή Αγορά κουράστηκε να περιμένει και ταυτόχρονα κούρασε, στον υπερθετικό βαθμό, όσους επιμένουν να την παρακολουθούν επί καθημερινής βάσεως, με τα στοιχήματα στα χρηματιστηριακά γραφεία να επικεντρώνονται στο "πότε θα σημειωθεί νέο αρνητικό ρεκόρ τζίρου", έστω και αν το αρνητικό ρεκόρ για το τρέχον έτος, στην πρώτη συνεδρίαση του χρόνου (10,4 εκατ. ευρώ), δείχνει δυσκολοκατάβλητο (!)

Εδώ αξίζει να σημειωθεί ότι ο σημερινός τζίρος ήταν ο δεύτερος χαμηλότερος για το τρέχον έτος, με τον χαμηλότερο να έχει σημειωθεί στην πρώτη συνεδρίαση του χρόνου.

Από την άλλη, οι εκτιμήσεις που θέλουν η επικείμενη ομολογιακή έκδοση του ΟΠΑΠ να "τραβά" ρευστότητα από την Χρηματιστηριακή Αγορά, μέχρι στιγμής δεν επιβεβαιώνονται, καθώς ενδιαφερόμενα δείχνουν μόνο τα χαρτοφυλάκια που έχουν πιστωτικά υπόλοιπα, ενώ ενδιαφέρον σημειώνεται και από κατόχους εντόκων γραμματίων, τρίμηνης διάρκειας, που λήγουν την Παρασκευή 17 τρέχοντος. Εννοείται ότι η μερίδα του λέοντος, από πλευράς ενδιαφέροντος εκφράζεται από τους λεγόμενους "ραντιέρηδες", οι οποίοι αναζητούν αποδόσεις μεγαλύτερες από τις ιδιαίτερα χαμηλές αποδόσεις των Τραπεζικών λογαριασμών προθεσμίας, κίνηση που θα αφαιρέσει επιπλέον ρευστότητα από τις Τράπεζες.

Εν τω μεταξύ, το Χ.Α. δείχνει να εγκαταλείπει το, μέχρι πρότινος, τεχνικά ζητούμενο, που ήταν η υπέρβαση με κλείσιμο του Γενικού Δείκτη υψηλότερα των 661 μονάδων, καθώς ο Δείκτης, μετά πολλών βασάνων απέφυγε να συμπληρώσει και έβδομη συνεχόμενη συνεδρίαση χαμηλότερα από το ψυχολογικό όριο των 650 μονάδων και με την βοήθεια και των τελικών δημοπρασιών, πέτυχε την ανοδική διαφυγή και το υψηλότερο κλείσιμο των τελευταίων επτά συνεδριάσεων (!)

Μάλιστα σε αυτές, τις τελευταίες, επτά συνεδριάσεις ο Δείκτης έχει κινηθεί μεταξύ 640,23 μονάδων (ενδοσυνεδριακό χαμηλό 6/3) και 655,92 μονάδων (ενδοσυνεδριακό υψηλό 8/3).

"Η εβδομάδα που ξεκίνησε, έχει σαν κύριο 'σηματωρό' τη δημόσια προσφορά για το ομόλογο του ΟΠΑΠ που αναμένεται να απασχολήσει την Επενδυτική Κοινότητα με θετικές προσδοκίες για υπερκάλυψη της έκδοσης.

Ακόμη, η Motor Oil και ο Φουρλής θα εκδώσουν τα ετήσια αποτελέσματά τους για την χρήση 2016. Στο διεθνές περιβάλλον κυριαρχούν οι Ολλανδικές εκλογές της Τετάρτης 15/3, η συνεδρίαση της Fed (14 - 15/3), ενώ την Παρασκευή λήγουν τα ΣΜΕ (Παράγωγα) του τρέχοντα μήνα. Ολοένα και μετατίθεται το ορόσημο της ημερομηνίας επίτευξης συμφωνίας με τους Δανειστές μας. Εκείνο της 20ης Μαρτίου χάθηκε οριστικά και οι ελπίδες ολοκλήρωσης της αξιολόγησης, πλέον, μετατίθενται σε εκείνο της 7ης Απριλίου. Αν και εφ’ όσον στην συνέχεια, συμμετάσχει και το ΔΝΤ στο Ελληνικό πρόγραμμα, προσδιοριστούν τα μεσοπρόθεσμα μέτρα ελάφρυνσης του χρέους και ενταχθούν τα Ελληνικά ομόλογα στην ποσοτική χαλάρωση, τότε και μόνο τότε, οι δείκτες, μέχρι το Καλοκαίρι, θα μπορούσαν να διεκδικήσουν υψηλότερα επίπεδα" τονίζει το τμήμα τεχνικής ανάλυσης της Κύκλος ΑΧΕΠΕΥ.

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ της Αν. Παπαϊωάννου, "στην Αθήνα έρχεται η επικεφαλής του Ενιαίου Εποπτικού Μηχανισμού (SSM) Ντανιέλ Νουί προκειμένου να συναντηθεί με τους εκπροσώπους των Τραπεζών, την Ηγεσία της Τράπεζας της Ελλάδος και του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας ενώ ενδέχεται να συναντηθεί και με την ηγεσία του Υπουργείου Οικονομικών. 

Από την άλλη και σύμφωνα με το ρεπορτάζ της Έλενας Λάσκαρη, "στο Κυβερνητικό στρατόπεδο, ήδη, μιλούν για τον Απρίλιο. Την ίδια εικόνα μεταφέρουν και πηγές των Δανειστών. Η συμφωνία έως την ερχόμενη Δευτέρα, οπότε είναι προγραμματισμένη η συνεδρίαση του Eurogroup, θεωρητικά θα μπορούσε να υπάρξει. Πρακτικά όμως προϋποθέτει τεράστιους εκατέρωθεν συμβιβασμούς ανάμεσα στην Ελληνική Κυβέρνηση και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο και σύμφωνα με τις πλέον πρόσφατες δηλώσεις του εκπροσώπου του Ταμείου, 'μένει ακόμα πολλή δουλειά να γίνει".

Όπως αποκαλύπτει έγγραφο ενός εκ των τριών Ευρωπαϊκών Θεσμών, που θα συζητηθεί στο Eurogroup της επόμενης Δευτέρας, το οποίο είδε το 'Euro2day.gr', παρά την πρόοδο δεν είναι ρεαλιστικό να αναμένεται συμφωνία στις 20 Μαρτίου. Όσο για το εάν θα μπορέσει η κυβέρνηση να νομοθετήσει σε δόσεις, οι Θεσμοί παρουσιάζονται ευθυγραμμισμένοι λέγοντας ότι 'όλα τα μέτρα πρέπει να νομοθετηθούν με τη μία και όχι με δόσεις" επισημαίνει η Αγγελική Παπαμιλτιάδου και αποκαλύπτει αίτημα του ΔΝΤ το πλεόνασμα 3,5% του ΑΕΠ να ισχύσει μόνο για ένα χρόνο.

"Μόνον όταν θα υπάρχει διαρθρωτικός δημοσιονομικός χώρος πάνω από τους στόχους του προγράμματος για το πρωτογενές πλεόνασμα θα μπορεί η Ελλάδα να κάνει χρήση των αντισταθμιστικών μέτρων που διαπραγματεύεται την τρέχουσα περίοδο με τους Θεσμούς". Αυτό ξεκαθάρισε ο επικεφαλής του Eurogroup Γερούν Ντάισελμπλουμ σε ενημέρωση που παρείχε την Παρασκευή 10 Μαρτίου στην Ολλανδική Βουλή ενόψει του προσεχούς Eurogroup της 20ης Μαρτίου.

"Συνεχίζονται οι συζητήσεις για την ολοκλήρωση της αξιολόγησης. Στόχος είναι να υπάρξει συμφωνία, σε τεχνικό επίπεδο, το συντομότερο δυνατό" επανέλαβε σήμερα η εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ανίκα Μπράιτχαρντ.

Εξαιρετικά συγκρατημένοι οι περισσότεροι από τους εγχώριους αναλυτές, περιορίζονται στο να επισημάνουν ότι η νέα χρηματιστηριακή εβδομάδα ξεκίνησε χωρίς νέα δεδομένα, με τους λίγους ενεργούς παίκτες να περιμένουν τα νεότερα από τη διαπραγμάτευση και παράλληλα να επικεντρώνουν την προσοχή τους στις ανακοινώσεις των εταιρικών αποτελεσμάτων.

Μάλιστα κάποιοι από τους παράγοντες της Αγοράς, έσπευσαν να επισημάνουν με νόημα πως "η Ελληνική Πλευρά και οι Θεσμοί, στην παρούσα φάση, δεν μεταφέρουν με τον ίδιο βαθμό πεποίθησης το χρονοδιάγραμμα της σύναψης της συμφωνίας για το κλείσιμο της αξιολόγησης και η Αγορά θα συνεχίσει να έχει 'χλιαρή' επίδοση".

Ξεκινώντας από το Τραπεζικό ταμπλώ, αξίζει να σημειωθεί ότι μέσω των τελικών δημοπρασιών, Alpha Bank (+2,33%) και Εθνική (+3,33%), ολοκλήρωσαν την συνεδρίαση στο υψηλό ημέρας, ενώ με θετικό πρόσημο έκλεισαν και οι τίτλοι των Eurobank (+1,17%) και Πειραιώς (+1,73%). Το "κουδούνι" της λήξης βρήκε και τους τέσσερις τίτλους, με ανεκτέλεστο υπόλοιπο πωλήσεων.

Το ημερήσιο διάγραμμα του Τραπεζικού Δείκτη

Σύμφωνα με τα ημερήσια διαγράμματα και για τους τυχόν εναπομείναντες traders, η μετοχή της Alpha Bank παραμένει "short" όσο δίνει κλεισίματα χαμηλότερα των 1,77 ευρώ και της Πειραιώς χαμηλότερα των 0,185 ευρώ. Αντίθετα, "long" παραμένουν Εθνική και Eurobank, όσο δίνουν κλεισίματα υψηλότερα των 0,235 και 0,593 ευρώ, αντίστοιχα. "Short" παραμένει και ο Τραπεζικός δείκτης (+2,21%), όσο δίνει κλεισίματα χαμηλότερα των 795 μονάδων.

Μεταφερόμενοι στον μη Τραπεζικό 25αρη, δεν θα ήταν υπερβολή ότι οι περισσότεροι των επαγγελματιών του χώρου παρακολούθησαν την σημερινή "επίδοση" της Αεροπορίας Αιγαίου (+2,91%). Ο τίτλος συμπλήρωσε τρίτη συνεχόμενη ανοδική συνεδρίαση και με τι βοήθειες των τελικών δημοπρασιών ολοκλήρωσε την συνεδρίαση στο υψηλό ημέρας, πετυχαίνοντας κλείσιμο υψηλότερα, από το τεχνικά ζητούμενο, των 7,00 ευρώ, κάτι που, θεωρητικά, ανοίγει τον δρόμο για κίνηση προς τα 7,23 ευρώ. Το σημερινό κλείσιμο είναι το υψηλότερο του τελευταίου εξαμήνου, με το αμέσως υψηλότερο να έχει σημειωθεί στις 19/9/2016 (7,10 ευρώ).

Σε υψηλό εξαμήνου η μετοχή της Αεροπορίας Αιγαίου

Με κέρδη μεγαλύτερα του 1% ολοκλήρωσαν την συνεδρίαση οι ΔΕΗ (+1,48%) και ΟΠΑΠ (+1,4%), όμως και οι δύο τίτλοι χρειάστηκαν την "βοήθεια" των τελικών δημοπρασιών, προκειμένου να κλείσουν στα υψηλά ημέρας, ενώ η προνομιούχος μετοχή του Τιτάνα (+0,86%) έκλεισε σε νέα υψηλά 8ετίας, πάντα με ελάχιστες συναλλαγές.

Ο χαμηλός τζίρος και η "δυσκινησία" της υψηλής κεφαλαιοποίησης, δεν εμπόδισαν και σήμερα το ενδιαφέρον για τίτλους μεσαίας και μικρότερης κεφαλαιοποίησης, έστω και αν κατά τη σημερινή συνεδρίαση οι αγοραστές ήταν σχετικά επιφυλακτικότεροι.

Έτσι, σε νέα υψηλά 30 μηνών κινείται η Ελτράκ (+9,68%), με την τρέχουσα κεφαλαιοποίηση να είναι, περίπου, στο 1/3 της καθαρής θέσης εξαμήνου της εισηγμένης. Ο τίτλος παραμένει "long", όσο δίνει κλεισίματα υψηλότερα των 1,41 ευρώ.

Επιμένουν πλαγιοανοδικά Ιατρικό (+6,97%) και Νηρέας (+4,93%), ενώ στην Unibios (0%) και στα 0,72 ευρώ, άλλαξαν χέρια 200000 τεμ. (όχι "πακέτο").

Επτά ανοδικές συνεδριάσεις και τρεις πτωτικές, στις τελευταίες δέκα, "μετράει" η ΚΛΜ (+5,24%), νέα υψηλά 16 ετών για την Καράτζη (+2,95%), με λίγες συναλλαγές σε υψηλά 30 μηνών η Τεχν. Ολυμπιακή (+2,29%), "καρέ" ανοδικών συνεδριάσεων, πάντα με ελάχιστους όγκους για την Πήγασος (+18,42%), ενώ "ντουμπλάρισε" τις ανοδικές συνεδριάσεις ο Δρομέας (+10%).

Τι σχολιάζουν οι αναλυτές της αγοράς

"Η συσσώρευση στα τρέχοντα επίπεδα συνεχίζει να κουράζει, με την Αγορά να περιμένει νέα σε σχέση με την αξιολόγηση" αναφέρει ο Ηλίας Ζαχαράκης.

Θυμίζουμε πως το Eurogroup είναι την άλλη Δευτέρα, με τις προσδοκίες να συνεχίζουν να είναι χαμηλές.

Παρόλα αυτά η Αγορά έχει καλή συμπεριφορά σε σχέση με τα δεδομένα. Θυμίζουμε πως είμαστε σε εβδομάδα λήξης συμβολαίων και ουσιαστικά μετά από αυτό μπορούμε να δούμε αύξηση του volatility.

Ο τζίρος σε πολύ χαμηλά επίπεδα, μιας και οι πωλητές, αλλά και οι αγοραστές έχουν εξαντληθεί σε αυτά τα επίπεδα τιμών περιμένοντας λύση για να επανεμφανιστούν κινήσεις.

Ήδη η Οικονομία έχει χάσει το πρώτο τρίμηνο, που πιθανά να είναι και το χειρότερο των τελευταίων πολλών ετών, κάτι που θα δούμε σε λίγο καιρό.

Έχει σημασία το πότε θα κλείσει η αξιολόγηση μιας και όσο αργεί τα νούμερα επιβαρύνονται και κινδυνεύουμε να χάσουμε και άλλους μήνες, κάτι που θα επιβαρύνει ακόμα περαιτέρω τα μέτρα στο μέλλον.

"Εν κατακλείδι παραμένουμε αισιόδοξοι, με μόνιμο πρόβλημά μας τον χρόνο" τονίζει ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της Fast Finance ΑΕΠΕΥ.

Οι διεθνείς οικονομικές εξελίξεις

Με μόνη "κόκκινη παραφωνία" τον δείκτη ASX 200 (-0,32%), ολοκληρώθηκε η πρώτη συνεδρίαση της εβδομάδας για τις μεγάλες Αγορές Ασίας και Ειρηνικού, όπου τα μεγαλύτερα κέρδη σημείωσε ο δείκτης Hang Seng (+1,11%).

Μικρά κέρδη στην Ευρώπη, ενώ μικτές διαθέσεις επικρατούν στην Wall Street (η συνεδρίαση ξεκίνησε μία ώρα νωρίτερα λόγω αλλαγής ώρας).

Μικρές απώλειες για Πετρέλαιο και Ευρώ, οριακά κέρδη για τον Χρυσό.

Ξεκινώντας εξ Ανατολών, οι βασικές παραγγελίες μηχανημάτων υποχώρησαν τον Ιανουάριο στην Ιαπωνία.

Σύμφωνα με στοιχεία που έδωσε το Υπουργικό Συμβούλιο, οι βασικές παραγγελίες μηχανημάτων υποχώρησαν κατά 3,2% τον Ιανουάριο σε σχέση με τον προηγούμενο μήνα, έναντι πτώσης 0,5% που ανέμεναν οι οικονομολόγοι. Η Κυβέρνηση αναθεώρησε και τη μέτρηση του Δεκεμβρίου σε μηνιαία άνοδο 2,1%. Σε ετήσιους όρους, οι παραγγελίες σημείωσαν πτώση 8,2%. Για το τρίμηνο από τον Οκτώβριο μέχρι το Δεκέμβριο, οι βασικές παραγγελίες ενισχύθηκαν κατά 0,3% σε σχέση με το προηγούμενο.

Η Goldman Sachs έγινε η πιο πρόσφατη από τις μεγάλες Χρηματοοικονομικές εταιρείες που αναβάθμισε την εκτίμησή της για τις Κινεζικές μετοχές, χάρη σε αυξανόμενες ενδείξεις ισχύος. Οι αναλυτές της Τράπεζας είναι πλέον "overweight" στις Κινεζικές μετοχές, με τη 12μηνη πρόβλεψή τους για τον MSCI China να έχει τονωθεί σε 73 μονάδες από 68 προηγουμένως, σύμφωνα με σημερινή έκθεσή τους.

Ερχόμενοι στην Ευρώπη, οι Ευρωπαίοι Ηγέτες προετοιμάζονται για την έναρξη του "Brexit", εν μέσω ενδείξεων πως η Τερέζα Μέι μπορεί να ενεργοποιήσει το "Άρθρο 50" ακόμα και την Τρίτη 14/3. Αξιωματούχος της Βρετανικής Κυβέρνησης δήλωσε στους F.T. ότι "ελπίζει η διαδικασία να ξεκινήσει την Τρίτη, αλλά είναι βέβαιο πως θα έχει αρχίσει ως το τέλος της εβδομάδας".

Οι τιμές των Βρετανικών κατοικιών ενισχύθηκαν το Φεβρουάριο με τον γρηγορότερο ρυθμό του τελευταίου έτους. Η άνοδος 0,6% στις αξίες πίεσε ανοδικά τη μέση τιμή σε 297.832 Στερλίνες, σύμφωνα με έκθεση των "Acadata" και "LSL" που δημοσιεύθηκε σήμερα. Ωστόσο, η ετήσια ανάπτυξη τιμών επιβραδύνθηκε για 12ο συνεχόμενο μήνα, σε 2,4%, δηλαδή στα χαμηλότερα επίπεδα από το 2013 και μετά.

Η Ιταλική Βιομηχανία συρρικνώθηκε τον Ιανουάριο με το γρηγορότερο ρυθμό από την κρίση της Ευρωζώνης και μετά. Η παραγωγή υποχώρησε κατά 2,3% τον Ιανουάριο σε μηνιαία βάση, έναντι πτώσης 0,8% που ανέμεναν οι οικονομολόγοι. Η πτώση του Ιανουαρίου ήταν η μεγαλύτερη από το 2011, σύμφωνα με τους Financial Times. Σε προσαρμοσμένη βάση σύμφωνα με ημερολογιακές αλλαγές, η παραγωγή μειώθηκε και σε ετήσιους όρους κατά 0,5%. Και αυτή η μέτρηση ήταν πολύ κατώτερη των προσδοκιών, καθώς οι οικονομολόγοι ανέμεναν ετήσια άνοδο 3,3% από αύξηση 6,8% το Δεκέμβριο.

Επιστροφή στο ΧΑ

"Η χρηματοδότηση των Ελληνικών Τραπεζών από το μηχανισμό έκτακτης ρευστότητας (ΕLA) αυξήθηκε κατά 300 εκατ. ευρώ το Φεβρουάριο σε σχέση με τον προηγούμενο μήνα", σύμφωνα με στοιχεία που δημοσίευσε η Τράπεζα της Ελλάδας.

Σύμφωνα με το Reuters, "η έκτακτη χρηματοδότηση, η οποία είναι πιο ακριβή από την χρηματοδότηση από την ΕΚΤ, ενισχύθηκε στα 43,1 δισ. ευρώ στο τέλος Φεβρουαρίου από 42,8 δισ. ευρώ στο τέλος Ιανουαρίου" και αυτό μόνο θετική ένδειξη δεν είναι.

Υπενθυμίζεται ότι τον Ιανουάριο ο δανεισμός των εγχώριων Τραπεζών μέσω του ELA είχε υποχωρήσει κατά 2% σε σχέση με τον προηγούμενο μήνα, στα 42,8 δισ. ευρώ από 43,7 δισ. στα τέλη Δεκεμβρίου.

Νέα, υψηλότερη τιμή - στόχο, για τον τίτλο της Jumbo, στα 15,6 από 14,6 ευρώ δίνει η Alpha Finance σε έκθεσή της στην οποία διατηρεί σύσταση "outperform" μετά και την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων εξαμήνου. Η χρηματιστηριακή σημειώνει ότι η εταιρία υπερέβη στο εξάμηνο τόσο το guidance, όσο και τις συγκλίνουσες εκτιμήσεις των αναλυτών. Η πρόβλεψη της Jumbo για αύξηση των πωλήσεων κατά 4 - 7% στο σύνολο της χρήσης, δείχνει συντηρητική δεδομένων των επιδόσεων της εταιρείας στο εξάμηνο, σημειώνει, προσθέτοντας ότι ενισχύει τις εκτιμήσεις της για την φετινή αύξηση των εσόδων στο 7,7% από 6,7%.

Σύσταση "neutral" και τιμή - στόχο στα 4,9 ευρώ για τη μετοχή της ΕΧΑΕ δίνει η Alpha Finance σε έκθεσή της με την οποία ξεκινά εκ νέου κάλυψη του τίτλου. Η χρηματιστηριακή σημειώνει ότι παρά την ελκυστική αποτίμηση, αναζητούνται καταλύτες που μπορούν να οδηγήσουν τον τίτλο υψηλότερα. Μεγάλο βαρίδι είναι η πολιτική και μακροοικονομική αβεβαιότητα που έχει αφαιρέσει το Χ.Α. από διεθνείς δείκτες και τα ραντάρ Ξένων επενδυτών, οδηγώντας σε σημαντική μείωση του τζίρου.

Νέα, υψηλότερη τιμή - στόχο για τη μετοχή του ΟΤΕ, στα 11,5 από 11,1 ευρώ δίνει η Alpha Finance μετά και την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων 2016, ενώ διατηρεί σύσταση "outperform" για τον τίτλο. Μετά από σχεδόν μια 10ετία, η χρηματιστηριακή προβλέπει μικρή αύξηση εσόδων το 2017 για τον Οργανισμό, μετά και τις επενδύσεις της τελευταίας διετίας στη Σταθερή Τηλεφωνία, τις Υπηρεσίες Τηλεόρασης και Δεδομένων.

Παράλληλα, αναπροσαρμόζει τις εκτιμήσεις της για την επόμενη τριετία, συνυπολογίζοντας ισχυρά μεγέθη στη Σταθερή Τηλεφωνία, επιβράδυνση στην Κινητή, υψηλότερες κεφαλαιακές δαπάνες και χαμηλότερες ελεύθερες ταμειακές ροές το 2017.

Επιστρέφοντας στο Χ.Α., ο Γενικός Δείκτης ξεκίνησε επιφυλακτικά και με εναλλαγές προσήμων, υποχωρώντας μέχρι τις 647,97 μονάδες (-0,10%), όμως μετά τις 11.31 κινήθηκε μόνιμα με θετικό πρόσημο αναρριχόμενος μέχρι τις 652 μονάδες (+0,53%). Στις 17.00 βρέθηκε στις 650,77 (+0,34%) και μέσω των τελικών δημοπρασιών ολοκλήρωσε την συνεδρίαση στις 651,25 μονάδες με ημερήσια κέρδη 0,41%.

Ο τζίρος, "αποϋλοποιήθηκε" στα 21,9 εκατ., από τα οποία τα 2,4 εκατ., αφορούσαν προσυμφωνημένες συναλλαγές (ΠΕΙΡ, ΦΦΓΚΡΠ, ΕΕΕ, ΜΟΗ, ΜΠΕΛΑ, ΟΤΕ), ενώ Alpha Bank και Jumbo απέσπασαν το 26,5% της συνολικής μικτής αξίας συναλλαγών.

Από τις μετοχές του FTSE25, δεν ήλθαν σε επαφή με το αρνητικό πρόσημο οι ΕΤΕ, ΕΥΡΩΒ, ΠΕΙΡ, ΑΡΑΙΓ, ΟΛΠ, ΣΑΡ. Αντίθετα, δεν "πάτησαν σε θετικό έδαφος" οι ΕΧΑΕ, ΛΑΜΔΑ, ΜΟΗ, ΜΥΤΙΛ, ΤΙΤΚ.

Μέσω των τελικών δημοπρασιών, στο υψηλό ημέρας έκλεισαν οι Alpha Bank, Εθνική, Αεροπορία Αιγαίου, ΔΕΗ, ΟΠΑΠ και ΟΤΕ και στο χαμηλό ημέρας οι ΓΕΚΤΕΡΝΑ, Ελλάκτωρ, ΕΧΑΕ και ΟΛΠ.

Περίπου ισορροπημένη η τελική εικόνα με 55 ανοδικές μετοχές, έναντι 53 πτωτικών, ενώ 8 τίτλοι ολοκλήρωσαν την συνεδρίαση με διψήφιο ποσοστό ανόδου.

Τεχνικά και η σημερινή συνεδρίαση δεν άλλαξε τα δεδομένα, όσον αφορά τους βασικούς δείκτες του Χ.Α.

Στην περίπτωση του δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης (+0,66%), το 1750 είναι σημαντική αντίσταση που διάσπαση μπορεί να μας δώσει το 1761 που είναι και το "stop" στο "short". Το 1695 είναι κοντινή στήριξη που διάσπαση μπορεί να μας φέρει στο 1686.

Ο απλός ΚΜΟ των 30 ημερών στις 1699 μονάδες και ο εκθετικός στις 1716 μονάδες.
Ο απλός ΚΜΟ των 200 ημερών στις 1609 μονάδες και ο εκθετικός στις 1668 μονάδες.

Για τον Γενικό Δείκτη, το "stop" κατέβηκε στις 640 μονάδες που είναι και κύρια στήριξη. Μία κατοχύρωση μπορεί να μας δώσει το 629, ή το 620. Το 661 είναι κύρια αντίσταση, που κατοχύρωση ανοίγει τον δρόμο προς τις 777 μονάδες.

Ο απλός ΚΜΟ των 30 ημερών στις 635 μονάδες και ο εκθετικός στις 642 μονάδες.
Ο απλός ΚΜΟ των 200 ημερών στις 600 μονάδες και ο εκθετικός στις 617 μονάδες.

---ΧΠΑ

Με συνεδρίαση μικρής υποχώρησης ξεκίνησε η εβδομάδα στην Αγορά Παραγώγων, ενώ οι μετακυλίσεις θέσεων αύξησαν τις συναλλαγές στα συμβόλαια του δείκτη.

Αντίθετα, μείωση του όγκου σημειώθηκε στα Σ.Μ.Ε. επί μετοχών (59.469 συμβόλαια).

Στα 3.852 συμβόλαια του δείκτη, μειώθηκαν οι ανοιχτές θέσεις για τον πρώτο μήνα (Μάρτιος).

Το συμβόλαιο του δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης (συνολικά 3.297, 1.775 για τον Μάρτιο, 1.495 για τον Απρίλιο και 27 για τον Μάιο - τιμή εκκαθάρισης για τον πρώτο μήνα 1.730) κινήθηκε μεταξύ 1.727 και 1.740 μονάδων και αιφνιδιαζόμενο από τις τελικές δημοπρασίες γύρισε σε υποτίμηση 0,3%, σύμφωνα με την τιμή εκκαθάρισης.

Ελάχιστος ο αξιοσημείωτος δανεισμός τίτλων (10.000 Μυτιληναίος), ενώ συνεχίστηκαν οι συναλλαγές στα Σ.Μ.Ε. επί μετοχών με κυριότερες σε Eurobank (4.181), Πειραιώς (15.051), Εθνική (8.717), MIG (8.797), Alpha Bank (7.300), Ελ. Πετρέλαια (1.199), ΔΕΗ (1.939), ΟΤΕ (3.130), ΟΠΑΠ (746), Viohalco (470), Μυτιληναίο (2.031), Ελλάκτωρα (650), ΓΕΚ (2.895), Intralot (100), Folli Follie Group (132), Grivalia (110), Τέρνα Ενεργειακή (1.710).

Οι περισσότερες ανοιχτές θέσεις - συμβόλαια (Μέγεθος Συμβολαίου: 100 Μετοχές, Φυσική Παράδοση), για τον πρώτο μήνα, στα Σ.Μ.Ε. επί μετοχών σε: Alpha Bank (18.891), MIG (47.442), Eurobank (45.989), Εθνική (62.933) και Πειραιώς (95.135).

Οι περισσότερο δανεισμένοι τίτλοι, μόνο από OTC (*), καθώς το Χ.Α., πλέον, στην συγκεντρωτική κατάσταση του ΗΔΤ δεν δημοσιεύει τους δανεισμούς από την ΕΧΑΕ, είναι: Πειραιώς (17.985.365 τεμ.), Alpha Bank (4.329.215 τεμ.), Εθνική (7.745.432 τεμ.) και Eurobank (5.735.137 τεμ.), ΔΕΗ (1.300.415 τεμ.).

(*) Τα στοιχεία Συναλλαγές Δανεισμού Τίτλων μέσω OTC δηλώνονται από τους χειριστές ΣΑΤ και αφορούν τις ποσότητες που έχουν καταγραφεί στο ΣΑΤ έως και τη προηγούμενη εργάσιμη ημέρα.

 

Θανάσης Σταυρόπουλος [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v