Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΧΑ: Ανθεκτικός στις τραπεζικές πιέσεις ο ΓΔ

Σταθεροποιητική κίνηση στο Χρηματιστήριο, παρά τις πιέσεις στις μετοχές των τραπεζών, με τον κλάδο να υποχωρεί 1,5%. Σε ρόλο «αντίβαρου» η Coca Cola. Υπεραποδίδουν ΕΛΠΕ, Viohalco, Lamda, σε νέα υψηλά ο τίτλος της Motor Oil.

ΧΑ: Ανθεκτικός στις τραπεζικές πιέσεις ο ΓΔ

Συντήρηση δυνάμεων σε Ευρώπη και ΧΑ, με τους traders να περιορίζονται στις απολύτως απαραίτητες κινήσεις σε συγκριτικά στενό εύρος.

Στις 12.066 μονάδες ο DAX στη Φρανκφούρτη, στις 645 μονάδες ο Γενικός Δείκτης στην Αθήνα, σε μία συνεδρίαση μέτριων συναλλαγών και ανάλογου τζίρου.

Σε μία συγκυρία που Τσακαλώτος, Χουλιαράκης και Αχτσιόγλου παραμένουν στις Βρυξέλλες σε μία προσπάθεια να εξευρεθούν σημεία σύγκλισης μέχρι την Πέμπτη, και Ευρώπη-ΔΝΤ συνεχίζουν τις αντεγκλήσεις τους, οι traders στο ελληνικό χρηματιστήριο παραμένουν εντός παιδιάς, τουλάχιστον μέχρι Πέμπτη-Παρασκευή, όπως εκτιμούσαν χρηματιστηριακοί παράγοντες.

Σε σαφώς καλύτερο κλίμα σήμερα η συνεδρίαση, παρά τις σταθερές πωλήσεις σε τραπεζικές μετοχές και την πίεση σε συγκεκριμένες μετοχές-blue chips. 

To 50% έχει πραγματοποιηθεί στις μετοχές των Εθνικής, Πειραιώς, Alpha Bank και Eurobank, με τις περισσότερες συναλλαγές σε Εθνική και Πειραιώς και με τον μεγαλύτερο τζίρο στην Alpha Bank. Πωλητές, όπως και χθες (στην ΕΤΕ) αλλά και την προηγούμενη εβδομάδα (στην Alpha Bank), σχεδόν αποκλειστικά ξένα funds, κυρίως αμερικανικά.

Στο εύρος των 712-731 ο Δείκτης Τραπεζών προσώρας κρατάει τη στήριξη αλλά δεν πείθει πως μπορεί να επανέλθει προς τις 750 μονάδες, ενόσω παραμένει η αβεβαιότητα στο μέτωπο της διαπραγμάτευσης.

Στις 1.706,95-1.728,76 μονάδες ο FTSE25 με το χαμηλό ημέρας στα πρώτα 10' της συνεδρίασης. Οπως σημειώναμε νωρίτερα στον Εκηβόλο, από τη στιγμή που αποφεύχθηκε το sell-off με τη στήριξη των 1.707 να επιβεβαιώνεται σε εκείνο το σημείο της συνεδρίασης, στην αγορά (ξανά) αρκετοί long παίκτες.

Από τα 22,83 έως τα 23,07 ευρώ η μετοχή της Coca Cola με διακύμανση... αντιστρόφως ανάλογη της πορείας του Δείκτη Τραπεζών, λειτουργώντας για ακόμη μία συνεδρίαση εξισορροπητικά, απορροφώντας μέρος των πιέσεων που υφίστανται οι τράπεζες.

Παραμένει "τσιμπημένη" η απόδοση όλων των χρονικών σειρών με ενδεικτικό το 7,483% του 10ετούς, ενώ και το 2ετές παραμένει σταθερά πάνω από το όριο του 8% για τρίτη στη σειρά εβδομάδα.

Με τη δεικτοβαρή Coca Cola στα 23 ευρώ και με τη βοήθεια άλλων 3-5 δεικτοβαρών μετοχών, το ΧΑ εμφανίζει οριακή κλίση προς τις 643 μονάδες.

Υπεραποδίδει η μετοχή των Ελληνικών Πετρελαίων με νέα άνοδο στα 5,04 ευρώ, που αποτελεί "υψηλό" από τον Νοέμβριο του 2016. Στη μετοχή έχουν πραγματοποιηθεί -και σήμερα- αυξημένες συναλλαγές και τζίρος σχεδόν 700 χιλιάδων ευρώ.

Νέο υψηλό 9-10ετίας για τη μετοχή της Motor Oil, με τους long έως τα 16,13 ευρώ και με την αποτίμησή της να διαμορφώνεται προς το 1,8 δισ. ευρώ.

Στις δύο ισχυρές του κλάδου τοποθετούνται σταθερά (κυρίως) ξένα κεφάλαια, για μεγάλο διάστημα στη ΜΟΗ και τον τελευταίο μήνα στα ΕΛ.ΠΕ. Στο 22,98% η απόδοση της ΜΟΗ από την αρχή του έτους, στο 13,12% των ΕΛ.ΠΕ στο ίδιο διάστημα. Σε διάστημα εβδομάδος η μετοχή της πρώτης έχει ενισχυθεί 5,64% και της δεύτερης 7,53%.

Υψηλότερα στα 18,52 ευρώ η μετοχή της FF Group, στα 8,60 του ΟΠΑΠ, στο 1,80 ευρώ της Viohalco, στα 7,24 ευρώ της Αεροπορίας Αιγαίου, στα 4,78 ευρώ της Lamda Development.

Aπό τον FTSE Mid Cap ξεχωρίζουν Ανεμος και Πλαίσιο, Autohellas από τη μεσαία κατηγορία, ενώ ΟΛΘ, Ικτίνος και Profile από τη χαμηλότερη.

Στα 31,8 εκατ. ευρώ ο τζίρος στις 14:35.

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v