Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΧΑ: Αμύνεται κάτω από τις 640 μονάδες

Απώλειες καταγράφει το Χρηματιστήριο, με τον τζίρο σε χαμηλά επίπεδα. Απώλειες σημειώνουν Εθνική, Alpha, Eurobank, ΔΕΗ, ΟΤΕ, Μυτιληναίος, Πειραιώς. Κέρδη για Grivalia, Lamda. Η προσοχή στη διαπραγμάτευση αλλά και στις ξένες αγορές.

ΧΑ: Αμύνεται κάτω από τις 640 μονάδες

Οταν... φταρνίζεται η Wall, κρυώνουν οι αγορές. Πόσο μάλλον η δική μας, που ούτως ή άλλως εδώ και μήνες είχε... ανοσία στην ισχυρή άνοδο των ξένων χρηματιστηρίων, με οδηγό τη Νέα Υόρκη.

Με απώλειες η αμερικανική αγορά, με καθοδικό gap νωρίτερα οι ευρωπαϊκές, σε δοκιμασία οι πρώτες στηρίξεις στο ΧΑ, με την ενεργοποίηση των πρώτων εντολών πώλησης, με συνέπεια την περαιτέρω υποχώρηση του Γενικού Δείκτη προς τις 635-630 μονάδες.

Ωστόσο οι κινήσεις τόσο των πωλητών όσο και των αγοραστών είναι προσεκτικές στα πρώτα κρίσιμα λεπτά της συνεδρίασης και την ώρα που στη Φρανκφούρτη ο DAX υποχωρούσε πάνω από 0,75% στις 11.870 μονάδες, ενώ στις αγορές ομολόγων "τσιμπούσαν" λίγο οι αποδόσεις για τα ιταλικά, πορτογαλικά.

Μετά τις 11:30 οι πωλητές στο ΧΑ οδηγούν τον ΓΔ προς τις 630 μονάδες.

Στον τραπεζικό κλάδο εστιάσθηκαν οι πρώτες κινήσεις των πωλητών, καθώς ο Δείκτης Τραπεζών έχει ξεκάθαρη κλίση από τις 793 μονάδες της 8ης Μαρτίου λόγω της μείωσης θέσεων (κυρίως) ξένων funds.

Πρόσφατα στη μετοχή της Alpha Bank και από την αρχή της εβδομάδας στον τίτλο της Εθνικής, όπως σημειώναμε στο προσυνεδριακό σχόλιό μας. Παράλληλα η μετοχή της Πειραιώς κινείται πλέον πτωτικά μετά τα αρχικά κέρδη.

Εμφανής η αδυναμία για τον τραπεζικό κλάδο, εύλογη κατά γενική εκτίμηση για όσο δεν διαφαίνεται... φως στον ορίζοντα της δεύτερης διαπραγμάτευσης, με συνέπεια να επιβαρύνεται το κλίμα (σε καταθέσεις, δανεισμό από ELA κ.λπ.). Να συνεκτιμηθεί πως αύριο, πριν από τη συνεδρίαση (στις 10:30), η ΤτΕ αναμένεται να ανακοινώσει τα στοιχεία για τον ELA, γεγονός που ενδιαφέρει άμεσα και κυρίως τους βραχυπρόθεσμους παίκτες.

Από τις 1.692,96 μονάδες που "άνοιξε" με καθοδικό gap ο δείκτης της μεγάλης κεφαλαιοποίησης προς τις 1.688,95 μονάδες, "δοκιμάζοντας" δύο σημαντικές τεχνικές περιοχές στις 1.694 και 1.687 μονάδες. Νωρίτερα στον Εκηβόλο "ανέβηκε" μέτρηση για τον FTSE25, με εστίαση στη σημαντική τιμή των 1.694 μονάδων, συμπληρώνοντας και τις 1.687 μονάδες όπως τις "μετρούν" έγκυροι αναλυτές.

Σε αυτά τα επίπεδα τιμών ενεργοποιήθηκαν οι πρώτες εντολές αγορών από τους long σε 3-5 μετοχές του δείκτη, πλην όμως στις περισσότερες δεικτοβαρείς τον πρώτο λόγο έχουν οι short.

Από ΟΤΕ, ΟΠΑΠ και ΔΕΗ μέχρι Coca Cola, TITAN, Jumbo, Motor Oil κ.α. υπερισχύουν οι πωλήσεις, ειδικότερα σε μετοχές που το τελευταίο διάστημα είχαν υπεραποδώσει έναντι της αγοράς.

Χρηματιστηριακοί παράγοντες θεωρούν ως απόλυτα λογική τη στάση των traders να κατοχυρώνουν μέρος των κερδοφόρων θέσεών τους σε μία αγορά που διολισθαίνει, που ο τραπεζικός κλάδος παραμένει υπό πίεση και αυτή την εβδομάδα και συντηρείται η αβεβαιότητα όσον αφορά στη δεύτερη αξιολόγηση. Επιπλέον σε αυτή τη συγκυρία που και η Wall Street μετά από έναν ακόμη ανοδικό κύκλο οπισθοχωρεί χαμηλότερα.

Χωρίς συναλλαγή αρχής-ανοίγματος οι μετοχές των ΜΕΤΚΑ, Τέρνα Ενεργειακής και ΟΛΠ (στις 10:50), με τις συναλλαγές/τζίρο σε χαμηλά επίπεδα (κάτω από τον μέσο όρο εβδομάδας).

Σε ΟΠΑΠ, ΟΤΕ, Coca Cola αλλά και σε Autohellas, Motor Oil συγκριτικά ικανοποιητική κινητικότητα.

Με γνώμονα τα θετικά αποτελέσματα συνεχίζεται η επιθετική αντίδραση για τη μετοχή της Autohellas έως τα 14 ευρώ νωρίτερα, που αποτελούν "νέο υψηλό 52 εβδομάδων". Τόσο σε εβδομαδιαία όσο και σε μηνιαία μέτρηση, Αεροπορία Αιγαίου και Autohellas ενισχύονται σημαντικά, αποφέροντας μάλιστα σε όρους χρηματιστηριακής αξίας περί τα 30 εκατ. ευρώ στην πλευρά Βασιλάκη (σε διάστημα μηνός).

Κινητικότητα και στις δύο μετοχές εισηγμένων αξιοποίησης ακινήτων του δείκτη, με μεγαλύτερη άνοδο για την Grivalia στα 7,85 ευρώ και μικρότερη για τη Lamda Development στα 4,71 ευρώ.

Στις 12:00 ο τζίρος μόλις ξεπερνούσε τα 10 εκατ. ευρώ.

 

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v