Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΧΑ: Πονοκέφαλος και το… εξωτερικό μέτωπο

Στην αβεβαιότητα γύρω από τη διαπραγμάτευση έρχονται να προστεθούν οι πιέσεις στα μεγάλα διεθνή χρηματιστήρια. Κρίσιμη η πορεία των τραπεζών, μετά και τις χθεσινές απώλειες. Κινητικότητα σε Fourlis, ΜLS, Πλαίσιο από τα «μεσαία».

ΧΑ: Πονοκέφαλος και το… εξωτερικό μέτωπο

Σημαντικές απώλειες το βράδυ στη Wall Street, με διόρθωση οι ασιατικές αγορές νωρίς το πρωί, με τους short σε θέση ισχύος οι ευρωπαϊκές. Λόγω Τραμπ η υποχώρηση των χρηματιστηριακών δεικτών, με τους long να δίνουν τη θέση τους στους short μετά από έναν ανοδικό κύκλο στη Νέα Υόρκη και έναν αντίστοιχο με χαμηλότερες αποδόσεις στην Ευρώπη.

Στο ΧΑ, ούτως ή άλλως, η αγορά παραμένει εγκλωβισμένη στην αβεβαιότητα της διαπραγμάτευσης για τη δεύτερη αξιολόγηση, στις ατέρμονες επαφές, στις αλλεπάλληλες απώλειες των... κρίσιμων Eurogroup, στην εντεινόμενη πίεση στο εγχώριο σύστημα, στις τράπεζες, στην πραγματική οικονομία.

Με τους traders να έχουν προεξοφλήσει εδώ και καιρό πως η όλη διαδικασία θα "τραβήξει" σε μάκρος και έχοντας ως επόμενο κρίσιμο ορόσημο αυτό του Eurogroup του Μαΐου, οι βραχυπρόθεσμοι παίκτες μειώνουν σταδιακά τις θέσεις στον τραπεζικό κλάδο και τις ενισχύουν ή τις διακρατούν επιλεκτικά στις μη τραπεζικές.

Συνέπεια αυτής της τακτικής -που ήδη έχει μπει στην τρίτη εβδομάδα- η διολίσθηση του τραπεζικού κλάδου με πωλήσεις πρόσφατα στη μετοχή της Alpha Bank και από την αρχή της εβδομάδας στον τίτλο της Εθνικής. Κάτι που έχει ως αποτέλεσμα τη διόρθωση του Δείκτη Τραπεζών από την περιοχή των 800 σταδιακά προς τις στηρίξεις των 720 μονάδων.

Ζητούμενη για σήμερα -δεδομένου του κλίματος στα ξένα χρηματιστήρια- η διασφάλιση των σημαντικών περιοχών -πέριξ των 700 μονάδων για τον ΔΤΡ-, προκειμένου να αποφευχθεί ένας πιθανός γύρος επιθετικότερων ρευστοποιήσεων στις μετοχές του κλάδου.

Ανάλογα με την εικόνα του τραπεζικού κλάδου σήμερα-αύριο θα δοκιμαστούν οι αντοχές των blue chips και εισηγμένων/μετοχών σηματωρών, στην περίπτωση που επικρατήσουν διορθωτικές τάσεις και σε Φρανκφούρτη, Παρίσι.

Κρίσιμη η σημερινή συνεδρίαση για τις αντοχές της βραχυπρόθεσμης τάσης καθώς εάν δεν επιβεβαιωθούν οι στηρίξεις των 640 και 635 μονάδων για τον Γενικό Δείκτη, ενδέχεται να ενεργοποιηθούν εντολές πώλησης και σε τίτλους από άλλους κλάδους πέραν των τραπεζών.

Από τη μεσαία κεφαλαιοποίηση κινητικότητα παρατηρείται σε Πλαίσιο, ΜLS, ΕΛΤΕΧ-Ανεμο, Fourlis.

 

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v