XA: Στάση για... ανάσες

Με το βλέμμα στις εξελίξεις από τη διαπραγμάτευση οι επενδυτές ενδεχομένως να κρατήσουν δυνάμεις, μετά την άνοδο που έφερε το Γενικό Δείκτη στις 665 μονάδες. Κλειδί ο τραπεζικός κλάδος. H προσοχή και στα αποτέλεσματα των εισηγμένων.

XA: Στάση για... ανάσες

Ανοδος στην Wall Street λόγω βελτίωσης της καταναλωτικής εμπιστοσύνης στις ΗΠΑ, άνοδος 0,73% για τον S&P 500. Στην Ευρώπη και συγκεκριμένα στο Ηνωμένο Βασίλειο στο μεν Λονδίνο ετοιμάζουν την υποβολή του αιτήματος για ενεργοποίηση του Brexit στο δε Εδιμβούργο προχωρούν την διαδικασία για νέο δημοψήφισμα ανεξαρτητοποίησης της Σκωτίας.

Σε αυτή την καμπή και ενώ στην Αθήνα (αλλά και σε Βρυξέλλες, Φρανκφούρτη) επικρατεί αισιοδοξία πως μία συμφωνία τεχνικού χαρακτήρα είναι εφικτή στο Eurogroup της 7ης Απριλίου, στο Βερολίνο- σύμφωνα με την Handelsblatt- Μέρκελ- Σόιμπλε βάζουν "πάγο" στο... πάγωμα των ελληνικών επιτοκίων αδυνατίζοντας εκ προοιμίου την οποιαδήποτε συζήτηση για το χρέος και την ώρα που το ΔΝΤ φέρεται να κλίνει υπέρ της παραμονής του στο "ελληνικό πρόγραμμα".

Αυτά είναι μέρη μίας εικόνας, που σχηματοποιείται τις τελευταίες ημέρες γύρω από το "ελληνικό πρόβλημα" και όχι μόνο, σε μία συγκυρία που στην Ιταλία 2-3 μικρότερες- τοπικές- τράπεζες είναι καθοδόν για κρατική ενίσχυση ή ακόμη και για ένα "κούρεμα" ομολογιούχων.

Σε αυτή την καμπή, που ο Ευκλείδης Τσακαλώτος εκτιμά, πως η αξιολόγηση θα κλείσει γρηγορότερα απ΄ όσο εκτιμάται, η κυβέρνηση επιλέγει να ρίξει τα "καρφιά" της κατά του διοικητή της Τραπέζης της Ελλάδος.

Στο ΧΑ αυτά (και όσα θα προκύπτουν τα αμέσως επόμενα 24ωρα) θα πρέπει να συνεκτιμηθούν τόσο από τους long που με ένα...ντουμπλάρισμα της ανόδου έχουν φέρει το ΧΑ στις 664,52 μονάδες δηλαδή μία "ανάσα" από τα "υψηλά έτους" των 668 μονάδων.

Η θεαματική αποκλιμάκωση στα ελληνικά ομόλογα, η επικείμενη ψήφιση του εξωδικαστικού συμβιβασμού, τα αποτελέσματα των συστημικών τραπεζών (την αρχή κάνει σήμερα η Eurobank...) φαίνεται να δίνουν κι άλλο αέρα στους long για να επιχειρήσουν την μεγάλη δοκιμασία με την περιοχή άνω των 668 μονάδων και ειδικότερα με τις τιμές των 678 και στόχο την ισχυρότατη αντίσταση στις 683/684 μονάδες.

Τι περιμένουν οι αναλυτές, ποιο σήμα στέλνουν οι μετοχές του κλάδου αναλύει από νωρίς ο Γιώργος Α. Σαββάκης εστιάζοντας στο "αγκάθι" των "κόκκινων" δανείων, με τον Δείκτη Τραπεζών στις 758 μονάδες. Από τα χθεσινά σχόλια μας σημειώναμε ως πρώτη περιοχή επαναφοράς τις 750-760 με πολύ πιθανή την προσέγγιση των 780 μονάδων ως φυσιολογική αντίδραση-τεχνικής μορφής- από τα ενδοσυνεδριακά χαμηλά των 655 μονάδων την Παρασκευή.

Με το κλείσιμο της Παρασκευής τον απόλυτο έλεγχο έδειχναν να έχουν οι short, με το χθεσινό οι long σε μία ταχύτατη εναλλαγή θέσεων, μία ταχεία κάλυψη θέσεων και ένα short covering που μέσα σε μόλις 2 συνεδριάσεις τείνει να αλλάξει τα βραχυ-μεσοπρόθεσμα δεδομένα. Και εδώ τίθεται το ερώτημα και στους μεν (πωλητές) και στους δε (αγοραστές): Αρκεί η δυναμική των δύο τελευταίων συνεδριάσεων για την πειστική καταγραφή "νέου υψηλού έτους" ή η αγορά θα κάνει πίσω.

Κλάδος-κλειδί ο τραπεζικός, χωρίς την αντίδραση του οποίου δύσκολα είναι εφικτή μία πειστική υπέρβαση των 670 μονάδων (όπως σημειώναμε από την Δευτέρα) θα δοκιμασθεί σήμερα- Παρασκευή οπότε και ανακοινώνονται τα αποτελέσματα του 2016.

Σε επιχειρηματικό επίπεδο οι traders συνεχίζουν να κινούνται με γνώμονα την ανακοίνωση των μεγεθών 2016, τις εξελίξεις και την φημολογία που δίνουν ρυθμό σε ένα ευρύτερο μέρος της αγοράς από τη μεγάλη μέχρι τη μεσαία αλλά και τη χαμηλότερη κατηγορία.

Σήμερα μετά την συνεδρίαση ο ΟΠΑΠ ανακοινώνει τα αποτελέσματα χρήσεως 2016, ο Μυτιληναίος, όπως σημειώνει ο Χρήστος Κολώνας, προχωρά στο μετασχηματισμό ενός ευρωπαικού ομίλου με τζίρο 1,5 δισ. ευρώ, η Αεροπορία Αιγαίου περνά άνετα το όριο του 1 δισ. ευρώ (κύκλου εργασιών το 2016), στον ΕΛΛΑΚΤΩΡα προεξοφλούνται μετοχικές μεταβολές, με εμφανή την κινητικότητα σε αρκετούς κλάδους.

Τεχνικά, όπως μετρούν έμπειροι αναλυτές, ο τραπεζικός κλάδος από τα αζήτητα της Παρασκευής αναδεικνύεται σε μεγάλο πρωταγωνιστή την Δευτέρα και την Τρίτη πλησιάζοντας πλέον τις αντιστάσεις των 772 και 780 μονάδες δοκιμάζοντας την ισχύ της βραχυπρόθεσμης τάσης.

Για την Alpha Bank πλησιέστερες αντιστάσεις στα 1,76, στα 1,78 και στα 1,82 ευρώ με πλησιέστερη ζώνη στήριξης στα 1,68-1,70 ευρώ (διέλευση εκθετικού 30 ημερών).

Για την Εθνική κοντινότερη αντίσταση στα 0,2370 ευρώ.

Για τον FTSE25 η διάσπαση των 1.730 μονάδων έκανε την διαφορά υποχρεώνοντας τους short να κλείσουν θέσεις ή να τις καλύψουν μέσω αγορών στην υποκείμενη αγορά.

Για ΟΠΑΠ και ΟΤΕ επιχειρείται η υπέρβαση των 8,70 και 8,86 ευρώ αντίστοιχα που μπορεί να ενεργοποιήσει και νέους long παίκτες, στον ΤΙΤΑΝα είναι εφικτός ο στόχος των 25,30 (την ώρα, που κινητικότητα παρατηρείται και πάλι στην προνομιούχο), στον ΕΛΛΑΚΤΩΡα δοκιμάζεται η επαναφορά προς τα υψηλά του Ιουνίου 2016 ενώ και στη μεσαία- χαμηλότερη κεφαλαιοποίηση συντηρείται το βελτιωμένο κλίμα των τελευταίων 3-4 εβδομάδων, αναδεικνύοντας εκ περιτροπής μετοχές που μέχρι πρόσφατα παρέμεναν σε επενδυτικό...λήθαργο.

Προφανώς οι εξελίξεις από το μέτωπο της δεύτερης αξιολόγησης καθορίζουν την βραχυπρόθεσμη στάση των traders μέχρι και την Παρασκευή με ζητούμενο στο αυριανό EwG να 'κλειδώσει' μία ημερομηνία επιστροφής των δανειστών στην Αθήνα ώστε να καταστεί εφικτό το SLA στις 7 Απριλίου.

Ως εκ τούτων οι 2+ η σημερινή συνεδριάσεις που απομένουν για την ολοκλήρωση του Μαρτίου έχουν τη σημασία τους όχι μόνο για ένα θετικό "κλείσιμο" του τρέχοντος μηνός αλλά (κυρίως) για την δημιουργία προυποθέσεων για την αναστροφή του κλίματος μετά από ένα ταραχώδες πρώτο τρίμηνο που χαρακτηρίζεται από δραματική μείωση του ρυθμού ανάπτυξης, ενίσχυση των εκροών, την εκ νέου επιβάρυνση του ELA.

Στις τελευταίες συνεδριάσεις του Μαρτίου κρίνεται η τύχη όχι μόνο του πρώτου τριμήνου αλλά η δυνατότητα επαναφοράς- στοιχειωδώς- στην κανονικότητα εν μέσω σημαντικών εξελίξεων στην διεθνή, στην ευρωπαική σκακιέρα.

Μιχαήλ Γελαντάλις m.gelantalis@euro2day.gr

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus