Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΧΑ: Φλερτ Γενικού Δείκτη με υψηλά 16 μηνών

Σε υψηλό έτους η εγχώρια αγορά «ποντάρει» σε κλείσιμο του SLA. Κέρδη άνω του 13% για τις τράπεζες στο τριήμερο με παράλληλη αποκλιμάκωση τις αποδόσεις ομολόγων. Πώς διαμορφώνεται η τεχνική ανάλυση, τι δείχνουν τα παράγωγα.

ΧΑ: Φλερτ Γενικού Δείκτη με υψηλά 16 μηνών

Οι αγοραστές έκαναν το 3Χ3, με τον Γενικό Δείκτη να αθροίζει κέρδη 5,19% και τον κλαδικό δείκτη των Τραπεζών κέρδη 13,38%.

Παρά την υπεραπόδοση των τελευταίων συνεδριάσεων, για τις Τραπεζικές μετοχές, η απόσταση μεταξύ Γενικού Δείκτη και Τραπεζικού είναι τουλάχιστον χαώδης και δύσκολα μπορεί να καλυφθεί στο λίαν προσεχές μέλλον.

Είναι απόλυτα ενδεικτικό ότι το σημερινό κλείσιμο του Γενικού Δείκτη δεν ήταν απλά το υψηλότερο του τρέχοντος έτους, αλλά ο Δείκτης βρέθηκε να απειλεί τα υψηλά 16 μηνών και πλέον, καθώς το αμέσως υψηλότερο κλείσιμο έχει σημειωθεί στις 19/11/2015 (670,45 μονάδες).

Σε αντίθεση με τα παραπάνω, ο κλαδικός δείκτης των Τραπεζών έκλεισε σε υψηλά λίγων ημερών (το αμέσως υψηλότερο κλείσιμο στις 13/3/2017, 779,7 μονάδες), ενώ από την αρχή του χρόνου παραμένει εγκλωβισμένος στο "κόκκινο" με απώλειες 8,18%.

Χωρίς αμφιβολία, η σημερινή συνεδρίαση που συνοδεύτηκε από τον υψηλότερο τζίρο των τελευταίων 25 συνεδριάσεων (ο αμέσως υψηλότερος στις 21/2 με 66,6665 εκατ.), δεν άφησε περιθώρια να πλήξουν όσοι την παρακολούθησαν από αρχής μέχρι τέλους.

Σε υψηλά 16 μηνών ο Γενικός Δείκτης

Εννοείται ότι "πρώτο τραπέζι πίστα" βρέθηκε το δημοσίευμα του Reuters και οι επιφυλακτικές ανακοινώσεις που το ακολούθησαν, ενώ αξιοπρόσεκτη αντιπαράθεση μεταξύ αγοραστών - πωλητών παρατηρήθηκε στον Τραπεζικό κλάδο, καθώς αρκετοί που "αγόρασαν την προσδοκία" έσπευσαν να κατοχυρώσουν κέρδη και αυτό είχε σαν αποτέλεσμα την σχετική υποχώρηση από τα ενδοσυνεδριακά υψηλά.

Απόλυτα στο πνεύμα της συνεδρίασης οι εκτιμήσεις του τμήματος ανάλυσης της Κύκλος ΑΧΕΠΕΥ, σύμφωνα με τις οποίες αναμενόταν "να υπάρξει εντατική αντιπαράθεση ανάμεσα στους αγοραστές και τους πωλητές οδηγώντας σε αυξημένη μεταβλητότητα, τουλάχιστον στον Τραπεζικό κλάδο. Ο Τραπεζικός δείκτης μπορεί να συνεχίσει την ανοδική του πορεία, όμως οι πλησιέστερες, ισχυρές, αντιστάσεις εντοπίζονται στις 772 και 783 μονάδες. Είναι εξαιρετικά πιθανό να γίνουν η αφετηρία αξιόλογης διόρθωσης, τουλάχιστον μέχρι την πρώτη στήριξη που δεν είναι άλλη από τον εκθετικό ΚΜΟ των 30 ημερών στις 745 μονάδες. Στην συνέχεια, κατά πάσα πιθανότητα και εκτός απροόπτου, αναμένουμε τον Τραπεζικό δείκτη να συνεχίσει την ανοδική του πορεία προς την επόμενη αντίσταση των 801 - 806 μονάδων".

Χαμένο μεταξύ τηλεγραφημάτων (Reuters) και δηλώσεων που το ακολούθησαν, το Χ.Α. έδειξε να "αγοράζει" το θετικό σενάριο έστω και αν, όπως προαναφέρθηκε, το Τραπεζικό ταμπλώ υποχώρησε αισθητά από τα ενδοσυνεδριακά υψηλά.

Αξίζει να σημειωθεί ότι την ανοδική αντίδραση ενίσχυσε η νεότερη αποκλιμάκωση των αποδόσεων για τους Ελληνικούς Κρατικούς τίτλους, στην Αγορά ομολόγων, και κάποιες τελευταίες κινήσεις "short covering" από όσους είχαν "ξεχαστεί" με "short" θέσεις στην Αγορά Παραγώγων, όπου οι συναλλαγές στα συμβόλαια του δείκτη κατέβασαν αισθητά στροφές.

Αξίζει να σημειωθεί ότι ο τραπεζικός δείκτης (+1,51%) αναρριχήθηκε μέχρι τις 782,74 μονάδες (+3,26%), ο τίτλος της Alpha Bank (0%) μέχρι τα 1,79 ευρώ (+1,7%), της Εθνικής (+2,12%) μέχρι τα 0,245 ευρώ (+3,81%), της Eurobank (+4,11%) μέχρι τα 0,59 ευρώ (+5,36%) και της Πειραιώς (+1,73%) μέχρι τα 0,181 ευρώ (+4,62%).

Από τις υπόλοιπες μετοχές της υψηλής κεφαλαιοποίησης, ακόμα μία συνεδρίαση υψηλών κερδών για τον Ελλάκτωρα (+7,94%), με τις φήμες να επιμένουν για επικείμενο, ενεχυριασμένο, "πακέτο" μετόχου μειοψηφίας και σήμερα έδειξε ότι έχει "διακριτικό" πωλητή η Folli Follie Group (-1,3%), που συνεχίζει να επιδεικνύει αδυναμία ανοδικής διαφυγής υψηλότερα των 16,60 ευρώ, προκειμένου να γυρίσει σε ημερήσιο "long", ενώ έξι ανοδικές συνεδριάσεις και μία αμετάβλητη αθροίζει η προνομιούχος μετοχή του Τιτάνα (+1,55%).

"Επταρέ" ανοδικών συνεδριάσεων για την Viohalco (+1,08%) και νέα υψηλά 9,5 ετών από την ασταμάτητη Motor Oil (+2,51%), ο τίτλος της οποίας ολοκλήρωσε την συνεδρίαση και στο υψηλό ημέρας (!)

Ξεκινώντας από τις υπόλοιπες ειδήσεις που ακολούθησαν το κλείσιμο της χθεσινής συνεδρίασης, στο επίμαχο ζήτημα της ελάφρυνσης του Ελληνικού χρέους αναφέρεται η Γερμανική οικονομική εφημερίδα "Handelsblatt", επισημαίνοντας ότι "το Γερμανικό Υπουργείο Οικονομικών και ο επικεφαλής του Βόλφγκανγκ Σόιμπλε τηρούν άκρως αμυντική στάση". 

Τον καθορισμό πλαφόν στα επιτόκια που θα συνεπαγόταν συνεισφορές από τα Κράτη - Μέλη απέκλεισε εκπρόσωπος του ESM. Ωστόσο, όπως διευκρινίζει η ίδια πηγή, "τα μέτρα θα μπορούσαν να περιλαμβάνουν την επέκταση των ωριμάνσεων και μια περίοδο χάριτος στην καταβολή των τόκων".

Σύμφωνα με την Citigroup, "το άρθρο της 'Handelsblatt' δείχνει πόσο δύσκολο θα είναι για τη Γερμανική Κυβέρνηση να κάνει νέες παραχωρήσεις στην ελάφρυνση του Ελληνικού χρέους πριν τις εκλογές του Σεπτεμβρίου. Το γεγονός αφήνει λίγο χώρο διαπραγμάτευσης για να μπει το ΔΝΤ στο Ελληνικό πρόγραμμα, έναν όρο που έχει θέσει η ίδια η Γερμανία και αυτό κάνει την πρόοδο για την εκταμίευση της επόμενης δόσης ακόμα δυσκολότερη".

Εν τω μεταξύ και σύμφωνα με το ρεπορτάζ του Σταμάτη Ζησίμου, "κατηγορηματικά, αντίθετοι σε οποιαδήποτε αλλαγή της τελευταίας στιγμής, ως προς το πλαίσιο του εξωδικαστικού μηχανισμού, τίθενται κύκλοι του Υπουργείου Οικονομίας και Ανάπτυξης. Όπως αναφέρουν χαρακτηριστικά, το συγκεκριμένο νομοσχέδιο αποτελεί προϊόν μακράς διαβούλευσης και εκατέρωθεν υποχωρήσεων με τους Θεσμούς και καλύπτει πλήρως τα προβλήματα τόσο των Πιστωτών, όσο και των υπερχρεωμένων Επιχειρήσεων. 

Επιστρέφοντας στο Χ.Α. αξίζει υποσημείωσης η σημαντική υποχώρηση των βασικών δεικτών από τα ενδοσυνεδριακά υψηλά και το κλείσιμό τους προς το μέσον της ημερήσιας διακύμανσης, ή και ελαφρώς χαμηλότερα, με ότι αυτό μπορεί να συνεπάγεται για τις αμέσως επόμενες συνεδριάσεις.

Σύμφωνα με τις συγκλίνουσες εκτιμήσεις εγχώριων αναλυτών, οι αυξανόμενες προσδοκίες για ολοκλήρωση της δεύτερης αξιολόγησης μέχρι το Eurogroup της 7ης Απριλίου, διατηρούν "ζωντανές" τις πιθανότητες κίνησης σε ακόμα υψηλότερα επίπεδα, έστω και με τις απαιτούμενες διορθώσεις - κινήσεις κατοχύρωσης σημαντικών βραχυπρόθεσμων κερδών.

Σε μία συνεδρίαση θετικού κλίματος, επόμενο ήταν να επιβεβαιώσουν την παρουσία τους και να πυκνώσουν τις τάξεις τους οι "ελαφρές ταξιαρχίες".

Έτσι, τρεις οι συνεχόμενες ανοδικές συνεδριάσεις για Cenergy (2,57%), Quest Holdings (+1,65% και MIG (+1,92%), ενώ ανοδική αντίδραση επιχείρησε η Ελλάδος (+1,79%) μετά από τέσσερις συνεχόμενες πτωτικές συνεδριάσεις.

Εννέα οι συνεχόμενες ανοδικές συνεδριάσεις για την Autohellas (+0,68%), "ντουμπλάρισε" τις ανοδικές συνεδριάσεις η Pasal (+20%) και η ΓΕΔ (+13,33%), ενώ "πενταρέ" ανοδικών συνεδριάσεων συμπλήρωσε η Βιοτέρ (+18,99%), πάντα με χαμηλές συναλλαγές.

Πέντε οι συνεχόμενες ανοδικές συνεδριάσεις για την Τεχν. Ολυμπιακή (+2,58%) που δεν λέει να χαλάσει τον πλαγιοανοδικό της βηματισμό, "καρέ" συνεχόμενων ανοδικών συνεδριάσεων για τον Άβακα (+7,45%), ενώ στις 12 τελευταίες συνεδριάσεις η Μύλοι Λούλη "μετράει" 10 ανοδικές, 1 αμετάβλητη και μόλις 1 διορθωτική συνεδρίαση.

Επέστρεψαν οι αγοραστές για Ιασώ (+5,45%), Υγεία (+3,10%) και Mermeren (+4,03%), ενώ παραμένει σε θετικό momentum η Ιντρακάτ (+7,69%).

Τεχνικά, η σημερινή συνεδρίαση επιβεβαίωσε την "σκληρότητα" της ζώνης αντίστασης 672 - 674 μονάδων, για τον Γενικό Δείκτη κάτι αντίστοιχο με τις 1800 μονάδες για τον FTSE25. Κοντινή στήριξη το 1763 και 1755 που μόνο διάσπαση μπορεί να δώσει κάτι χαμηλότερο στην παρούσα.

Ο Γενικός Δείκτης, για μία ακόμα συνεδρίαση, παρέμεινε υψηλότερα των 645 μονάδων (απλός ΚΜΟ 30 ημερών), αλλά και υψηλότερα από τις 643 μονάδες (εκθετικός ΚΜΟ 30 ημερών). Ο απλός ΚΜΟ των 200 ημερών στις 600 μονάδες και ο εκθετικός στις 620 μονάδες.

Για τον δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης (+0,4%), σε σχετική "απόσταση ασφαλείας" οι 1722 μονάδες (απλός ΚΜΟ 30 ημερών) και 1718 μονάδες (εκθετικός ΚΜΟ 30 ημερών). Ο απλός ΚΜΟ των 200 ημερών στις 1606 μονάδες και ο εκθετικός στις 1674 μονάδες. "Intraday position long" με "stop" στις 1685 μονάδες.

Τι σχολιάζουν οι αναλυτές της αγοράς

"Οι προσδοκίες επίτευξης 'Staff Level Agreement' για το θέμα της αξιολόγησης στο επικείμενο Eurogroup της 7ης Απριλίου έδωσαν 'φτερά' από την αρχή της εβδομάδας στο μεγαλύτερο κομμάτι της μεγάλης κεφαλαιοποίησης και ιδίως στις 'ταλαιπωρημένες' μετοχές του Τραπεζικού κλάδου και οδήγησαν και πάλι τον Γενικό Δείκτη πολύ κοντά στο υψηλό ενάμιση έτους" επισημαίνει ο Πέτρος Στεριώτης.

Η έλλειψη βάθους στην Ελληνική Αγορά είναι "δίκοπο μαχαίρι", καθώς η οποιαδήποτε προεξόφληση καλών, ή κακών ειδήσεων δρα πολλαπλασιαστικά σε σχέση με την πραγματική βαρύτητα και συνάφειά της με την πραγματικότητα. Όπως πάντα, θα αναμένουμε με ενδιαφέρον τις εξελίξεις, αποφεύγοντας τις προβλέψεις σε σχέση με ένα τέτοιο πολιτικό ζήτημα, όπως η διαχείριση της αξιολόγησης.

Υποστηρικτική, σε κάθε περίπτωση, της ανοδικής κίνησης του Γενικού Δείκτη η αποκλιμάκωση της απόδοσης του Ελληνικού δεκαετούς. Για τους επενδυτές του Χ.Α., η μεγαλύτερη χρησιμότητα που έχει η παρακολούθηση της πορείας του Ελληνικού ομολόγου έγκειται στο ότι αποτελεί "βαρόμετρο" των εξελίξεων, πιο αξιόπιστο, εκτιμούμε, από την πορεία του Ελληνικού Χρηματιστηρίου.

Έχουμε συχνά αναφερθεί στο γεγονός ότι η Λεωφόρος Αθηνών είναι ένας σχεδόν ανεξάρτητος "δορυφόρος" στο Διεθνές Χρηματιστηριακό "Σύμπαν". Σε μακροχρόνιο επίπεδο ο Γενικός Δείκτης δεν εκμεταλλεύθηκε την πολυετή πορεία ανόδου των μεγάλων Ξένων δεικτών σε ιστορικά, ή πολυετή υψηλά, καθώς στην περίπτωση της Ελλάδας ούτε "QE" υπάρχει, ούτε τα Μάκρο εντυπωσιάζουν, ούτε οι απώλειες των τελευταίων ετών ξεχνιούνται εύκολα από τα Διεθνή χαρτοφυλάκια. Αντίθετα, η ρευστότητα των εγχώριων επενδυτών πιέζεται εν μέσω μνημονιακών υποχρεώσεων και "capital controls".

Στις τελευταίες συνεδριάσεις παρατηρούμε τον Ελληνικό ΓΔ να δείχνει "σχετική ισχύ" τη στιγμή που Dow και FTSE100 υποχώρησαν (όχι πάντως ανησυχητικά) από τα δικά τους ιστορικά υψηλά. Καλύτερη σε αυτή τη φάση η τεχνική εικόνα του DAX, που έχει "φουλάρει" με κατεύθυνση το δικό του προ διετίας ιστορικό υψηλό.

Πολύ ικανοποιητικό το γεγονός ότι το 1ο τρίμηνο του έτους πιθανότατα θα κλείσει με θετική απόδοση για τον Γενικό Δείκτη. Οι επόμενες συνεδριάσεις ίσως φανερώσουν σημάδια "window dressing" σε Ελλάδα και εξωτερικό, με τα χαρτοφυλάκια που παραμένουν επενδεδυμένα στην εγχώρια Αγορά να προκρίνουν υπεραποδίδοντες τίτλους, έναντι αυτών που "έμειναν πίσω" σε σχέση με την αρχή του έτους.

"Η τεχνική ανάλυση του ΓΔ δίνει, πέραν του υψηλού των 670 μονάδων, στόχους - αντιστάσεις στο ψυχολογικό 'φράγμα' των 700 μονάδων, με τις 730 να έπονται. Εβδομαδιαίες στηρίξεις υπάρχουν στις 630 και στις 600 μονάδες" τονίζει ο αναλυτής της Nuntius Sec.

Οι διεθνείς οικονομικές εξελίξεις

Μικτές διαθέσεις επικράτησαν στις μεγάλες Αγορές Ασίας και Ειρηνικού, με τα μεγαλύτερα κέρδη για τον δείκτη ASX 200 (+0,9%) και τις μεγαλύτερες απώλειες για τον Shanghai Composite (-0,36%).

Με θετικά πρόσημα και μικρά κέρδη κινούνται οι Ευρωπαϊκές Αγορές, ενώ μικτή εικόνα παρουσιάζουν οι δείκτες στην Wall Street.

Προσπαθεί να αντιδράσει ανοδικά το Πετρέλαιο, μικρές οι μεταβολές για Χρυσό και Ευρώ, με το δεύτερο να πιέζεται σε οριακά χαμηλότερα επίπεδα.

Ξεκινώντας εξ Ανατολών, οι Ιαπωνικές πωλήσεις λιανικής αυξήθηκαν το Φεβρουάριο, σημειώνοντας άνοδο για τέταρτο συνεχόμενο μήνα. Ενισχύθηκαν κατά 0,1% σε ετήσια βάση, έπειτα από άνοδο 1% τον Ιανουάριο, σύμφωνα με στοιχεία που έδωσε σήμερα το Υπουργείο Οικονομίας, Εμπορίου και Βιομηχανίας. Βάσει εποχικής προσαρμογής, οι πωλήσεις επίσης σημείωσαν άνοδο 0,2% σε μηνιαίους όρους, ενώ ενισχύθηκαν για δεύτερο συνεχόμενο μήνα.

Ερχόμενοι στην Ευρώπη, ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ παρέλαβε από τον Βρετανό πρέσβη στην ΕΕ Τιμ Μπάροου την επιστολή της Πρωθυπουργού της Βρετανίας Τερέζα Μέι, με την οποία ενεργοποιείται το άρθρο 50 της Συνθήκης της Λισαβόνας και ξεκινά η αντίστροφη μέτρηση για την αποχώρηση του Ηνωμένου Βασιλείου από την ΕΕ.

"Δεν υπάρχει λόγος να προσποιούμαστε ότι σήμερα είναι μια ευτυχής ημέρα για την ΕΕ, ή τη Μεγάλη Βρετανία. Παραδόξως όμως υπάρχει κάτι θετικό. Έγινε η Ομάδα των 27 πιο αποφασισμένη και πιο ενωμένη από το παρελθόν. Τόσο εγώ όσο και η Κομισιόν έχουμε ισχυρή εντολή να προστατεύσουμε τα συμφέροντα Των 27" τόνισε ο Ντ. Τουσκ κρατώντας στο χέρι την εξασέλιδη επιστολή ενεργοποίησης του άρθρου 50 για το "Brexit".

Θα συγκληθεί έκτακτη Σύνοδος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου από τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Ντόναλντ Τουσκ. Η Σύνοδος αυτή θα πραγματοποιηθεί στις 29 Απριλίου.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ανακοίνωσε την απόφασή της να "μπλοκάρει" την προτεινόμενη συγχώνευση των Χρηματιστηρίων του Λονδίνου και της Φρανκφούρτης, με το σκεπτικό ότι θα δημιουργούσε ένα de facto μονοπώλιο στις Αγορές Εκκαθάρισης Εργαλείων Σταθερού Εισοδήματος. Κατά την Κομισιόν, η πώληση της Ιταλικής πλατφόρμας συναλλαγών "MTS" θα βοηθούσε ώστε να αντιμετωπιστούν οι ανησυχίες για τον ανταγωνισμό, όμως οι δυο εταιρείες αρνήθηκαν την πώληση αυτή.

Η Γαλλική καταναλωτική εμπιστοσύνη παρέμεινε αμετάβλητη το Μάρτιο, όπως κατέδειξε έρευνα που δημοσίευσε η Στατιστική Υπηρεσία "Insee". Ο μηνιαίος δείκτης διαμορφώθηκε στο 100 αυτό το μήνα, διατηρώντας την ίδια ανάγνωση με το Φεβρουάριο. Αντίθετα, οι αναλυτές της Wall Street Journal ανέμεναν άνοδο στο 101 για το Μάρτιο.

Συνέχισε να αυξάνεται ο καταναλωτικός δανεισμός στη Βρετανία τον Φεβρουάριο, σύμφωνα με στοιχεία που έδωσε σήμερα η Τράπεζα της Αγγλίας. Οι Βρετανοί καταναλωτές δανείστηκαν τον Φεβρουάριο 1,4 δισ. Στερλίνες μέσα από προσωπικά δάνεια, υπεραναλήψεις και πιστωτικές κάρτες, διατηρώντας τον ετήσιο ρυθμό ανάπτυξης της καταναλωτικής δαπάνης σταθερό στο 10,5%.

"Οι Αξιωματούχοι της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας δεν επιθυμούν να κάνουν κάποια αλλαγή στο μήνυμα που θα στείλουν στους επενδυτές τον Απρίλιο σχετικά με την νομισματική πολιτική". Μια πηγή της ΕΚΤ δήλωσε στο Reuters πως οι μικρές αλλαγές που έγιναν στην ανακοίνωση, μετά τη συνεδρίαση στις 9 Μαρτίου, προκάλεσαν υπερβολικές αντιδράσεις από τους επενδυτές και αύξησαν το κόστος δανεισμού για τις Χώρες του Νότου.

Μεταφερόμενοι στις ΗΠΑ, "η Αγορά Εργασίας έχει βελτιωθεί σημαντικά και η Οικονομία ανακάμπτει, αλλά εστίες επίμονα υψηλής ανεργίας παραμένουν σε Κοινότητες μειονοτήτων και χαμηλότερου εισοδήματος", υποστήριξε η επικεφαλής της Fed, Τζάνετ Γέλεν. Σε ομιλία που έδωσε στην Ουάσινγκτον, η κα. Γέλεν ανέφερε πως "η νομισματική πολιτική δεν είναι το καλύτερο εργαλείο για να αντιμετωπιστεί αυτό το πρόβλημα.

Υπάρχει η ανάγκη προγραμμάτων ανάπτυξης εργατικού δυναμικού σε αυτές τις Κοινότητες. Τα προγράμματα αυτά πρέπει να προλαμβάνουν επαγγελματική εκπαίδευση και μαθητεία".

Ο δείκτης επικείμενων πωλήσεων κατοικιών σημείωσε σημαντική άνοδο το Φεβρουάριο. Με βάση τα στοιχεία της Αμερικάνικης Ένωσης Μεσιτών (NAR), οι επικείμενες πωλήσεις κατοικιών αυξήθηκαν κατά 5,5% το Φεβρουάριο. Η άνοδος αυτή είναι η μεγαλύτερη τον τελευταίο χρόνο και η δεύτερη μεγαλύτερη από το 2006. Οι αναλυτές προέβλεπαν άνοδο κατά 2,8%.

"Οι Αγορές μετοχών αντιμετωπίζουν αρκετά υψηλό κίνδυνο διόρθωσης, αλλά αυτή δεν θα είναι αρκετή για να 'καταπνίξει' εντελώς την 'bull market", σύμφωνα με την Goldman Sachs.

Σύμφωνα με τον οίκο, " η Αγορά έχει υπερτιμολογήσει την ικανότητα της νέας Διακυβέρνησης να προωθήσει κάποια από τα πράγματα που έχουν αποκρυσταλλωθεί στην Αγορά. Επιθετικές μειώσεις φόρων, δημοσιονομική πολιτική, πλήρης χαλάρωση των ρυθμιστικών περιορισμών σε πολλές Βιομηχανίες. Κάποια από τα πιο κυκλικά κομμάτια της Αγοράς, τα οποία είναι πολύ ευαίσθητα σε αυτές τις αποτιμήσεις, πραγματικά προπορεύονται των μακροοικονομικών στοιχείων".

Η GS βλέπει πιθανή πτώση στις επιδόσεις των Αμερικανικών μετοχών από εδώ και πέρα, ενώ αντίθετα αναμένει άνοδο στο momentum των τιμών άλλων Οικονομιών, ιδιαίτερα καθώς αρχίζουν να υποχωρούν οι πολιτικοί φόβοι στην Ευρώπη.

Επιστροφή στο ΧΑ

Ο Γενικός Δείκτης ξεκίνησε διστακτικά υποχωρώντας μέχρι τις 663,11 μονάδες (-0,21%). Από τις 11.45 και μετά κινήθηκε μόνιμα με θετικό πρόσημο μέχρι τις 672,93 μονάδες (+1,27%), στις 17.00 βρέθηκε στις 668,37 (+0,58%) και μέσω των τελικών δημοπρασιών ολοκλήρωσε την συνεδρίαση στις 668,55 μονάδες με ημερήσια κέρδη 0,61%.

Ο τζίρος αναρριχήθηκε στα 64,3 εκατ., από τα οποία τα 4,4 εκατ. αφορούσαν προσυμφωνημένες συναλλαγές (ΟΤΕ, ΕΤΕ, ΑΛΦΑ, ΦΡΛΚ), ενώ Alpha Bank και Εθνική απέσπασαν το 40,5% της συνολικής μικτής αξίας συναλλαγών.

Από τις μετοχές της υψηλής κεφαλαιοποίησης, δεν ήλθαν σε επαφή με το αρνητικό πρόσημο οι ΕΥΡΩΒ, ΠΕΙΡ, ΔΕΗ, ΕΛΛΑΚΤΩΡ. Αντίθετα, δεν "πρασίνισε" καθ΄ όλη την διάρκεια της συνεδρίασης η ΕΕΕ.
Μέσω των τελικών δημοπρασιών, στο υψηλό ημέρας έκλεισε η Motor Oil και στο χαμηλό οι ΔΕΗ, ΕΧΑΕ, Σαράντης και Lamda Development.

Ικανοποιητική η τελική εικόνα με 70 ανοδικές μετοχές, έναντι 36 πτωτικών, ενώ για 11 τίτλους τα ημερήσια κέρδη ξεπέρασαν το 7%.

----ΧΠΑ

Συνεχίστηκε το σερί των ανοδικών συνεδριάσεων και στην Αγορά Παραγώγων, όμως οι συναλλαγές παρουσίασαν σημαντική καθίζηση, περισσότερο στα συμβόλαια του δείκτη και λιγότερο στα Σ.Μ.Ε. επί μετοχών (87.466 συμβόλαια).

Στα 5.754 συμβόλαια του δείκτη, μειώθηκαν οι ανοιχτές θέσεις για τον πρώτο μήνα (Απρίλιος).

Το συμβόλαιο του δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης (συνολικά 3.625, 2.150 για τον Απρίλιο, 1.475 για τον Μάιο και 0 για τον Ιούνιο - τιμή εκκαθάρισης για τον πρώτο μήνα 1.776,5) κινήθηκε μεταξύ 1.767,75 και 1.794 μονάδων και διατήρησε την υποτίμηση στο 0,15%, σύμφωνα με την τιμή εκκαθάρισης.

Ελάχιστος ο αξιοσημείωτος δανεισμός τίτλων (35.000 Alpha Bank, 31.000 ΟΤΕ), ενώ συνεχίστηκαν οι συναλλαγές στα Σ.Μ.Ε. επί μετοχών με κυριότερες σε Eurobank (21.102), Πειραιώς (23.195), Εθνική (24.400), MIG (1.945), Alpha Bank (11.793), Ελ. Πετρέλαια (229), ΔΕΗ (459), ΟΤΕ (546), ΟΠΑΠ (513), Μυτιληναίο (349), Intralot (214), Ελλάκτωρα (1.876), Viohalco (258), ΓΕΚ (272).

Οι περισσότερες ανοιχτές θέσεις - συμβόλαια (Μέγεθος Συμβολαίου: 100 Μετοχές, Φυσική Παράδοση), για τον πρώτο μήνα (Ιούνιος), στα Σ.Μ.Ε. επί μετοχών σε: Alpha Bank (26.281), MIG (55.736), Eurobank (48.182), Εθνική (89.955) και Πειραιώς (120.656).

Ας σημειωθούν τα 10 δικαιώματα πώλησης για τον ΟΠΑΠ, λήξεως Μαϊου, με τιμή εξάσκησης τα 8,40 ευρώ.

Οι περισσότερο δανεισμένοι τίτλοι, μόνο από OTC (*), καθώς το Χ.Α., πλέον, στην συγκεντρωτική κατάσταση του ΗΔΤ δεν δημοσιεύει τους δανεισμούς από την ΕΧΑΕ, είναι: Πειραιώς (6.941.654 τεμ.), Alpha Bank (2.229.215 τεμ.), Εθνική (6.770.166 τεμ.) και Eurobank (2.183.157 τεμ.), ΔΕΗ (1.298.898 τεμ.).

(*) Τα στοιχεία Συναλλαγές Δανεισμού Τίτλων μέσω OTC δηλώνονται από τους χειριστές ΣΑΤ και αφορούν τις ποσότητες που έχουν καταγραφεί στο ΣΑΤ έως και τη προηγούμενη εργάσιμη ημέρα.

Θανάσης Σταυρόπουλος [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v