Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Με νέο υψηλό έτους ξεκίνησε το ΧΑ

Σε υψηλότερα επίπεδα ο ΓΔ στο ξεκίνημα. Στις τράπεζες το ενδιαφέρον, μετά τα αποτελέσματα Eurobank και εν αναμονή Alpha-ΕΤΕ. Η διαπραγμάτευση και τα στοιχήματα προεξόφλησης. «Κλειδί» τα νέα υψηλά για FT 25.

Με νέο υψηλό έτους ξεκίνησε το ΧΑ

Φλερτ Γενικού Δείκτη με υψηλά 16 μηνών, στις 668 μονάδες το ΧΑ, με ένα μίνι προεξοφλητικό ράλι για την επίτευξη συμφωνίας σε τεχνικό επίπεδο στο Eurogroup της 7ης Απριλίου. 

Τρίτη συνεχόμενη ανοδική αντίδραση στο χρηματιστήριο, με μοχλό τον τραπεζικό κλάδο, με θεαματική αύξηση συναλλαγών/τζίρου, με υπεραπόδοση επιλεγμένων blue chips, ενόσω σήμερα ο Γ. Χουλιαράκης θα παρουσιάσει στο EwG ένα «πακέτο σκληρών μέτρων» που θα «ξεκλειδώσει» την επιστροφή των δανειστών στην Αθήνα. 

Το τι βγάζει το «πάρε-δώσε» της διαπραγμάτευσης μας εξηγεί η Ελενα Λάσκαρη, με τα περιθώρια ελιγμών να διερευνώνται στο σημερινό EwG.

Καθαρά προεξοφλητικά και με ισχυρές intraday κινήσεις στο ΧΑ εκτυλίσσεται μία λίγο ως πολύ αναμενόμενη αντίδραση, από τη στιγμή που θα διαφαινόταν η επίτευξη συμφωνίας για ένα SLA. Πολύ πριν το προσυνεδριακό σχόλιό μας τη Δευτέρα, η Ελενα Λάσκαρη, με ένα εξαιρετικά εμπεριστατωμένο και σαφές ρεπορτάζ, μας είχε προϊδεάσει για το τι θα επακολουθούσε. Αισθάνομαι πως πρέπει να αποδώσω τα εύσημα στην Ελενα, καθώς μέσω του θέματός της είχαμε ξεκάθαρη εικόνα και με γνώμονα τις λεπτομέρειές του ξεδιπλωθήκαμε long, με οδηγό τον τραπεζικό κλάδο. Αλλωστε από νωρίς είχε αποσαφηνισθεί πως μόνο με τη συνδρομή του τραπεζικού κλάδου-κλειδί θα μπορούσε να είναι πειστική μία υπέρβαση των 660/670 μονάδων. 

Για στάση για... ανάσες κάναμε λόγο στο χθεσινό προσυνεδριακό σχόλιό μας, με τους traders να δοκιμάζουν πρώτα τις στηρίξεις και την ανθεκτικότητά τους, και να ανεβάζουν τον πήχη, με αποτέλεσμα την επαναφορά του τραπεζικού κλάδου προς τις 770/780 μονάδες, τον FTSE25 στις 1.780 και με τον ΓΔ, όπως «μετρούσε» ο Θανάσης Σταυρόπουλος σε «νέο υψηλό έτους και πλέον...».

Ανοδική αντίδραση που από Δευτέρα μέχρι Τετάρτη συντελέστηκε με σχεδόν διπλασιασμό του τζίρου, σημαντική ενίσχυση των συναλλαγών, καθότι το intraday ενδιαφέρον εστιάζεται στις 4 συστημικές τραπεζικές μετοχές, για να φτάσουμε πλέον σε σημείο καμπής. Η αγορά, οι traders θα χρειαστούν και νέα στάση για... ανάσες, συνεκτιμώντας πως αύριο ολοκληρώνεται ο Μάρτιος, μήνας που με εντυπωσιακό... φώτο φίνις φαίνεται να δίνει θετικό πρόσημο και για τους 3 βασικούς δείκτες, με τον ΔΤΡ να επανέρχεται με θεαματική κίνηση.

Πρώτη ημέρα χθες για τα αποτελέσματα των τραπεζών, με τη Eurobank να επιτυγχάνει καθαρά κέρδη 230 εκατ. ευρώ το 2016 και με τη διοίκηση να εμφανίζεται αισιόδοξη όσον αφορά στην επίτευξη του στόχου για μείωση των NPEs φέτος κατά 1,9 δισ. ευρώ. Πρώτο δείγμα γραφής ενθαρρυντικό, που διευκολύνει τους traders να συνεχίσουν long στον τίτλο.

Σήμερα, δεύτερη ημέρα με Εθνική και Alpha Bank, δηλαδή με οδηγό και σηματωρό όσων ενεργούν στον τραπεζικό κλάδο, ενώ αύριο «κλείνει» η Πειραιώς. Στα συν για τον κλάδο και τα bonus από την τροπολογία για τις διαγραφές, όπως σημείωνε νωρίτερα ο Χρήστος Κίτσιος.

Επιπρόσθετα εάν όλα κυλήσουν by the book, ο κλάδος θα μπορούσε να προσελκύσει επιπλέον ενδιαφέρον και βραχυπρόθεσμα κεφάλαια ενόψει της αναθεώρησης του outlook της ελληνικής οικονομίας (σε δεύτερο χρόνο και με την προϋπόθεση επιβεβαίωσης του θετικού σεναρίου, που υπερισχύει τώρα στην αγορά) από τους 4 οίκους αξιολόγησης.

Επίσης να θυμίσουμε πως αύριο Παρασκευή αναμένονται οι προσφορές για την Εθνική Ασφαλιστική (στα 500-550 εκατ. ευρώ υπολογίζει η αγορά το τίμημα), ενώ σήμερα-αύριο αναμένονται νεότερα για το ενδιαφέρον funds για την Attica Bank, οι αποφάσεις για την Παγκρήτια Τράπεζα και πιθανότατα το όνομα του νέου CEO στο Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας.

Στο επίκεντρο, με διεργασίες στο προσκήνιο αλλά και στο παρασκήνιο, ο κλάδος με τα ξένα funds εγκλωβισμένα σε υψηλότερες τιμές να έχουν κάθε λόγο να συντηρήσουν το ανοδικό momentum.

Ανακοίνωση μεγεθών και από τον ΟΠΑΠ, με τα καθαρά κέρδη του Οργανισμού στα 170,2 εκατ. ευρώ, επιβεβαιώνοντας πλήρως όσους εκτιμούν πως θα είναι ένα από τα ισχυρά play και του 2017, με γνώμονα και τη γενναία μερισματική πολιτική του. 

Στάση για... ανάσες σήμερα και αύριο, έτσι ώστε να κλείσει ο μήνας με θετικό πρόσημο και για τους 3 βασικούς δείκτες και ει δυνατόν για να έχουμε πιο ασφαλή τάση με καταγραφή «νέου υψηλού έτους» και για τον FTSE25.

Σε χθεσινή ανάρτησή μας στον Εκηβόλο αναφέραμε ως ζητούμενη την καταγραφή «νέου υψηλού έτους» κυρίως για τον δείκτη της μεγάλης κεφαλαιοποίησης και δευτερευόντως για τον ΓΔ -και αυτό για ευνόητους λόγους. 

Η προεξοφλητική διάθεση που αποτυπώνεται κυρίως στον τραπεζικό κλάδο δημιουργεί κλίμα και τάση και για μετοχές-σηματωρούς και blue chips, με τους traders να προεξοφλούν λ.χ. τη μεταβίβαση ενός πακέτου του ΕΛΛΑΚΤΩΡα σε υψηλές τιμές ή την κινητικότητα στον ΤΙΤΑΝα ή τα καλά αποτελέσματα εταιρειών κ.α.

Εχοντας εκπληρώσει το μεγαλύτερο μέρος του στόχου, όπως είχε τεθεί από τα ενδοσυνεδριακά χαμηλά της Παρασκευής, μένει -σε αυτή τη φάση- η καταγραφή «νέου υψηλού έτους» για τον FTSE25, προκειμένου να «ωριμάσει» λίγο η τελευταία βραχυπρόθεσμη σημαντική αντίδραση. Για τον δείκτη, αντιστάσεις είναι στις 1.792 και αμέσως επόμενη στις 1.797 (κορυφή έτους) και στηρίξεις στις 1.774 και σημαντική ανθεκτική στις 1.755 μονάδες. 



Για τον ΟΠΑΠ, προέχει η κατοχύρωση των 8,70 ευρώ για υψηλότερες τιμές, για τον ΟΤΕ πληρώθηκε ο στόχος των 9 που μπορεί να δώσει συνέχιση προς τα 9,17 ευρώ, στον ΤΙΤΑΝα «βλέπουν» τα 24,8 ευρώ, στην ΓΕΚ κατοχύρωση των 2,42 οδηγεί προς τα 2,70, ενώ αντίστοιχες long εκτιμήσεις διαγράφονται για αρκετές μετοχές όχι μόνο της μεγάλης κεφαλαιοποίησης αλλά και της μεσαίας και εδώ και 2-3 εβδομάδες και χαμηλότερα.

 

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v