Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΧΑ: Σε νέα υψηλά έτους τα blue chips

Mε τον ΓΔ πάνω από τις 670 μονάδες και τον FT 25 να «πατά» τις κρίσιμες 1.800, συνεχίζεται για τέταρτη συνεχόμενη συνεδρίαση η αντίδραση. Ξεχωρίζουν τράπεζες αλλά και ΟΠΑΠ, ΟΤΕ, Jumbo. Στο επίκεντρο τα αποτελέσματα.

ΧΑ: Σε νέα υψηλά έτους τα blue chips

Με προσεκτικές, ήπιες κινήσεις το ξεκίνημα στο ΧΑ, σε ρυθμό ανάλογο αυτού που από νωρίτερα «τρέχουν» τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια. Μετά τον Γενικό Δείκτη, σε «υψηλά έτους» και ο FTSE25, που «πατά» τις 1.800 μονάδες δίνοντας ώθηση στις κινήσεις των long παικτών.

Με μικρά κέρδη από Φρανκφούρτη, Παρίσι, μέχρι Λονδίνο την επομένη της επίσημης υποβολής του αιτήματος για Brexit, με τη βασική ισοτιμία EUR/USD στο εύρος των 1,0751-1,0759 και με ανεπαίσθητες πιέσεις στα ομόλογα κυρίως του ευρω-νότου. 

Με ανοδικό χάσμα, από τις 670,05 μονάδες για τον Γενικό Δείκτη η συνεδρίαση, προσεκτική κίνηση προς τις 671,84 με συγκριτικά αυξημένες συναλλαγές και ανάλογο τζίρο. Με βάση την ταχύτητα των συναλλαγών και τη σύνθεση των πωλήσεων - αγορών (με το 64% του τζίρου στον τραπεζικό κλάδο) φαίνεται πως ορισμένοι traders επιλέγουν να κατοχυρώσουν μέρος των βραχυπρόθεσμων θέσεών τους στα υψηλά 16 μηνών για τον ΓΔ.

Σε αυτά τα επίπεδα για τον ΓΔ σημειώνεται απόδοση 4,05% σε μηνιαία μέτρηση, που κρίνεται απολύτως ικανοποιητική σε αυτή τη συγκυρία. Μάλιστα το ότι σε τιμές λίγο υψηλότερα των 776 μονάδων με οριακά θετικό πρόσημο θα μπορούσε να «κλείσει» και ο τραπεζικός κλάδος είναι αναμφίβολα ενθαρρυντικό για τη συνέχεια. Πόσο μάλλον εάν αναλογιστεί κάποιος τις απώλειες που μετρούσε ο ΔΤΡ μέχρι και το κλείσιμο της προηγούμενης Παρασκευής. 

Οπως σημειώναμε χθες στον Εκηβόλο και επαναλαμβάναμε νωρίτερα στο προσυνεδριακό σχόλιό μας, ζητούμενο παραμένει η ουσιαστική επιβεβαίωση της τάσης επαναφοράς και αυτό θα μπορούσε να γίνει κυρίως με την καταγραφή «νέων υψηλών έτους» για τον FTSE25. Μεθοδικά και με πρόγραμμα προς τις 1.796 μονάδες, «φλερτάροντας» με την πολυπόθητη «κορυφή», η κατάκτηση της οποίας για αρκετούς έμπειρους αναλυτές μπορεί να συνιστά αλλαγή μεσοπρόθεσμης τάσης και περαιτέρω ισχυροποίησης της αντίδρασης που ξεκίνησε από τα χαμηλά της προηγούμενης Παρασκευής. Με την ολοκλήρωση του πρώτου ημιώρου, ο FTSE25 έπιανε τις 1.800 μονάδες, καταγράφοντας «νέα υψηλή τιμή έτους», επιβεβαιώνοντας και αυτή τη σημαντική προϋπόθεση για τη συνέχεια. 

Μένει να φανεί εάν κάτι τέτοιο μπορεί να επιβεβαιωθεί σήμερα-αύριο με την αρωγή του τραπεζικού κλάδου και με γνώμονα τα οικονομικά αποτελέσματα των συστημικών ομίλων. Χθες η Eurobank, σήμερα η Εθνική και η Alpha Bank, αύριο η Πειραιώς.

Προσώρας αυξημένο ενδιαφέρον υπάρχει για τον τραπεζικό κλάδο, με τον ΔΤΡ να έχει αποδώσει 11,76% σε εβδομαδιαίο, αλλά συγκριτικά ικανοποιητική κατανομή παρατηρείται και σε blue chips, μετοχές-σηματωρούς όπως σε ΟΤΕ, Αεροπορία Αιγαίου, ΕΛΛΑΚΤΩΡ, Μυτιληναίο, Ελληνικά Πετρέλαια, Coca Cola, αλλά και σε ΕΛΒΕ, Cenergy, Intralot κ.α.

Ισχυρή η τάση για τον ΟΠΑΠ, που νωρίτερα στα 8,98 ευρώ κάλυψε απόλυτα την τεχνική προσέγγιση (όπως είχε αναφερθεί στο προσυνεδριακό σχόλιο), για τον ΟΤΕ που «δένει» τα 9 ευρώ, ένδειξη πως σε αυτή τη φάση της αγοράς επανατοποθετούνται ισχυρά ξένα χέρια στις συγκεκριμένες μετοχές.

Στη μετοχή του ΕΛΛΑΚΤΩΡα γίνονται κάποιες πωλήσεις, με την αγορά να αναζητά την τιμή του πακέτου, με μέρος της ρευστότητας να μετακυλίεται προς τη μετοχή της ΕΛΤΕΧ-Ανεμος.

Σε Attica Bank, Fourlis, MIG, Νηρέα η προσοχή από τις μετοχές του Mid Cap, ενώ από τις χαμηλότερες κατηγορίες ξεχωρίζουν Inform Lykos, Creta Farms, J&P ΑΒΑΞ κ.α., με ενθαρρυντικό το γεγονός πως η κινητικότητα σε αυτές τις κατηγορίες συνεχίζεται για τρίτη σερί εβδομάδα.

Στις 11:05 είχαν πραγματοποιηθεί συναλλαγές 10 plus εκατ. μετοχών, με τον τζίρο να ξεπερνά τα 10 εκατ. ευρώ, «δείχνοντας» για τζίρο πάνω από τον χθεσινό.

Στα 7,624% το 2ετές, στα 6,944% το 10ετές, στα 8,11$ το GREK ETF.

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v