Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Πάνω από τις 670 συνεχίζει το Χρηματιστήριο

Κέρδη συνεχίζει να καταγράφει το Χρηματιστήριο, με τον τζίρο σε μέτρια επίπεδα. Ανοδο σημειώνουν Πειραιώς, Εθνική, ΟΠΑΠ, ΟΤΕ, Coca Cola, ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ. Πτώση για Μυτιληναίο, Ελλάκτωρ. Στο προσκήνιο τα αποτελέσματα των εισηγμένων.

Πάνω από τις 670 συνεχίζει το Χρηματιστήριο

Σταθεροποιητικά και περνώντας λίγο από το... ταμείο η σημερινή συνεδρίαση. Στον ρυθμό των ευρωπαϊκών, που μέχρι νωρίτερα κινούνταν σε θετικό πρόσημο αλλά έχουν "γυρίσει" σε αρνητικό εδώ και λίγη ώρα, με αφορμή και το "γύρισμα" των futures στη Wall Street.

Στάση για... ανάσες λοιπόν, για αναδιάταξη δυνάμεων και ανίχνευση των επόμενων κινήσεων, που υπό προϋποθέσεις θα μπορούσαν να δώσουν τόνο στη συνέχεια.

Εως τις 675 μονάδες ο Γενικός Δείκτης, έως τις 1.802,11 ο FTSE25 (νέο υψηλό έτους), έως τις 784,71 μονάδες ο Δείκτης Τραπεζών, σε μια εμφανή προσπάθεια των long και των short παικτών να σταθεροποιηθούν σε επίπεδα πάνω από τις 660 μονάδες. Σε αυτές τις τιμές μπορεί αύριο να κλείσει με θετικό πρόσημο ο μήνας και για τους τρεις βασικούς δείκτες, κυρίως δε για τον τραπεζικό, που είχε υποαποδώσει έναντι του ΓΔ και του FTSE25 σε διάστημα μηνός.

Στα 30 εκατ. ευρώ ο τζίρος, με τον αρχικά ταχύτερο ρυθμό να έχει επιβραδυνθεί μετά τις 11:30, με αποτέλεσμα να κατέβουν τόσο οι συναλλαγές όσο και η αξία το τελευταίο 2ωρο. Εικάζεται πως σημαντικό μέρος από τον τζίρο αρχής -περί τα 10 εκατ. ευρώ στα πρώτα 30'-35'- αφορούσε σε κατοχύρωση μέρους βραχυπρόθεσμων κερδοφόρων θέσεων. Τα περίπου 5,5 εκατ. ευρώ αφορούσαν στον τραπεζικό κλάδο, με το μεγαλύτερο μερίδιο στη Eurobank (πιθανότατα λόγω των ικανοποιητικών αποτελεσμάτων) αλλά και στην Alpha Bank.

Μοιρασμένη η εικόνα για τις μετοχές της μεγάλης κεφαλαιοποίησης, με 14 να είναι με θετικό πρόσημο και 10 με αρνητικό. Ανάλογη μεικτή εικόνα στις μετοχές του Mid Cap αλλά και χαμηλότερων κατηγοριών.

Στις 777 μονάδες ο ΔΤΡ «μετρά» απόδοση 11,59% στην εβδομάδα και 0,18% σε μηναίο, δίνοντας το περιθώριο σε όσους βραχυπρόθεσμους επιθυμούν να «κλειδώσουν» μέρος των υπεραξιών τους.

Ισχυρότερη η τάση για τον ΟΠΑΠ με 3,11%, ισχυρή για τον ΟΤΕ με 1,12%, ενώ κατά 0,36% ενισχύεται η ΔΕΗ.

Για τις άλλες μετοχές του δείκτη, οι traders αναζητούν τους επόμενους... ΕΛΛΑΚΤΩΡες, δηλαδή εκείνες τις μετοχές που στην επόμενη ανοδική κίνηση θα μπορούσαν να κάνουν τη διαφορά.

Η μετάθεση της ανακοίνωσης του προστίμου σε βάρος των κατασκευαστικών εταιρειών για το καλοκαίρι (και βλέπουμε...) συντηρεί τον κλάδο στο προσκήνιο. Η ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ δεν έχει ακολουθήσει την υπεραντίδραση του ΕΛΛΑΚΤΩΡα με νέο υψηλό στα 2,44 και εμφανή στόχο προς τα 2,80 ευρώ. Σταθερά ενισχύεται το τελευταίο διάστημα ο J&P ΑΒΑΞ, με σημαντικά κέρδη η Ιντρακάτ, μετά την ανακοίνωση της συμφωνίας με τη Fraport.

Μέρος της ρευστότητας από την ανοδική κίνηση του ΕΛΛΑΚΤΩΡα μετακυλίεται στην ΕΛΤΕΧ-Ανεμος, σε τιμές των 1,17-1,20 ευρώ.

Ολοκληρώνεται σήμερα το ομολογιακό της Motor Oil, με τον όμιλο να «κλειδώνει» ένα πολύ ελκυστικό επιτόκιο, πιθανότατα ανάλογο με αυτό του ΟΠΑΠ. Ο όμιλος συνεχίζει τη διαδικασία απεξάρτησής του από το λεγόμενο ελληνικό ρίσκο.

Σε νέα υψηλά η μετοχή της Coca Cola, με ορισμένους αναλυτές να αναζητούν τις νέες ισορροπίες που διαμορφώνονται -μέσω της παράλληλης διαπραγμάτευσης- στο Λονδίνο και στον FTSE100.

Κινητικότητα και στις χαμηλότερες κατηγορίες, με ενδεικτικές τις περιπτώσεις των ΚΛΜ, Νηρέα, ΙΑΣΩ.

 

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v