Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Πτώση για το ΧΑ στο ξεκίνημα

Η μη ανακοίνωση ημερομηνίας επιστροφής των θεσμών στην Αθήνα ενδεχομένως να οδηγήσει τους traders σε... αναδίπλωση σήμερα. «Βαρόμετρο» παραμένει ο τραπεζικός κλάδος. Η προσοχή και στα αποτελέσματα των εισηγμένων.

Πτώση για το ΧΑ στο ξεκίνημα

Στο ασφαλιστικό "κολλάει" η συμφωνία και μαζί με αυτό και η προοπτική άμεσης συνέχισης της ανοδικής αντίδρασης. Οπως μας ενημερώνει η Ελενα Λάσκαρη, το EwG δεν έβγαλε ημερομηνία επιστροφής των δανειστών στην Αθήνα και παρά την προφανή διάθεση των δύο πλευρών να εξευρεθεί διέξοδος, οι traders εύλογα θα αναδιπλωθούν, οι κερδισμένοι των τελευταίων ημερών θα περάσουν από το... ταμείο, με ό,τι αυτό μπορεί να σημαίνει για σήμερα, που "κλείνει" ο μήνας.

Σύμφωνα με την Ελενα, μπορεί να μεταδίδεται εικόνα διάθεσης συμβιβασμού, αλλά ο χρόνος μετρά αντίστροφα για την 7η Απριλίου, όπερ οι πωλητές ξεκινούν με προβάδισμα σήμερα.

Ο Γιώργος Α. Σαββάκης μάς έχει προϊδεάσει από νωρίς για τον διχασμό του ΧΑ στα νέα υψηλά, εστιάζοντας στους βασικούς δείκτες, ειδικότερα δε στον τραπεζικό και επιμέρους στις 4 συστημικές του κλάδου.

Δεδομένου ότι οι τράπεζες υπεραπέδωσαν σε σχέση με την περασμένη Παρασκευή, αποφέροντας διψήφιες αποδόσεις σε διάστημα εβδομάδος, το βάρος της όλης αμυντικής διάταξης των traders εστιάζεται στον κλάδο.

Ο Γιώργος έχει «μετρήσει» αναλυτικά κατ' αρχάς τις στηρίξεις για τον ΔΤΡ και ξεχωριστά για κάθε μία τράπεζα, με ζητούμενο την επιβεβαίωση των τεχνικών περιοχών που αναφέρονται.

Πέραν της εύλογης στάσης short και long ειδικά για σήμερα, τελευταία συνεδρίαση εβδομάδος, μηνός και 3μήνου, θα πρέπει να συνεκτιμηθούν α) κατ' αρχάς το κλίμα στα ξένα χρηματιστήρια, κυρίως στη Wall Street (σε νέα ιστορικά υψηλά), β) η στάση των traders στα ευρωπαϊκά (καθότι κλείνουν το πρώτο 3μηνο), γ) το ενδεχόμενο ενός... ατυχήματος στα καθ' ημάς όσον αφορά στην επίτευξη μίας τεχνικής συμφωνίας στις 7 Απριλίου, με ανοιχτή πλέον την πιθανότητα μετάθεσής της σε συνδυασμό με την πολύ σημαντική Εαρινή Σύνοδο του ΔΝΤ στις 21-23 Απριλίου και την παράλληλη σύγκληση του Washington Group και δ) τις αντοχές των traders από τη στιγμή που θα επιβεβαιωθεί πως στη Μάλτα δεν θα επιτευχθεί καν το SLA.

Εξαιρούμενου του τραπεζικού κλάδου, που έχει τη μεγαλύτερη μεταβλητότητα και ταχύτητα κίνησης (ακόμη και στο intraday), στην πλειονότητα των εισηγμένων/μετοχών της μεγάλης κεφαλαιοποίησης οι θέσεις που «χτίζονται» δεν είναι ούτε της μίας συνεδρίασης ούτε και της εβδομάδος, καθώς (κατά μέσο όρο) χαρακτηρίζονται από μεγαλύτερη διάρκεια και διαφορετική λογική. Συνεπώς ζητούμενο είναι να διαφυλαχθεί η φορά των μετοχών, που σε διάστημα μηνός (Μαρτίου) διαμορφώθηκε ανοδικό momentum και αυτό να μην ακυρωθεί.

Για τις 18 από τις 21 μη τραπεζικές μετοχές με ανοδική τάση, τόσο οι πωλητές όσο οι αγοραστές δεν έχουν λόγο να μειώσουν τόσο τις θέσεις τους ώστε να ακυρώσουν όσα σε διάστημα μηνός «χτίζονταν». Το πιθανότατο να δούμε χαμηλότερες τιμές αλλά το πόσο θα εξαρτηθεί από την έκταση της διόρθωσης του τραπεζικού κλάδου, από το αν στα χαμηλά ημέρας θα ενεργοποιηθούν αγορές, από το κατά πόσον θα εισρεύσουν νέα κεφάλαια σήμερα, τελευταία συνεδρίαση του Μαρτίου, ή από Δευτέρα -και βλέπουμε- 3 Απριλίου για τον επόμενο μήνα.

Οι γραμμές άμυνας για τους βασικούς δείκτες έχουν αναλυθεί από νωρίς από τον Γιώργο (η δική μας «μέτρηση» δεν διαφοροποιείται επί της ουσίας), οπότε στην αρχή της συνεδρίασης θα επιχειρήσουμε να βρούμε τα σημεία στήριξης για τις μη τραπεζικές μετοχές, για τους δεικτοβαρείς τίτλους όπως η Coca Cola, που το τελευταίο διάστημα σημειώνουν νέα υψηλά ή έχουν δυναμική (ΟΠΑΠ, ΟΤΕ) ή τις τελευταίες ημέρες προσέλκυσαν βραχυπρόθεσμα κεφάλαια (ΕΛΛΑΚΤΩΡ) ή στη χθεσινή συνεδρίαση επιχειρήθηκε να μπουν στο παιχνίδι (ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ).

Σύμφωνα με έμπειρους παράγοντες της αγοράς, το στοίχημα σήμερα θα παιχτεί στο εάν είναι εφικτό για τον ΔΤΡ να διαμορφωθεί μία όσο το δυνατόν μικρότερη αρνητική απόκλιση σε διάστημα μηνός, δεδομένου ότι με το χθεσινό «κλείσιμό» του στις 769 μονάδες είχε περάσει σε οριακά θετικό πρόσημο.

 

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v