Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Ψύχραιμη αντίδραση στο Χρηματιστήριο

Ηπιες απώλειες στο ΧΑ, με τον Γενικό Δείκτη στη ζώνη των 665 μονάδων. Απώλειες υψηλότερες του 2% για Alpha, Πειραιώς, Τράπεζα Αττικής. Στο κόκκινο Εθνική, ΟΠΑΠ, ΟΤΕ. «Στήριξη» από Coca Cola, ΔΕΗ, Σαράντη. Στο προσκήνιο και τα αποτελέσματα.

Ψύχραιμη αντίδραση στο Χρηματιστήριο

Με απώλειες ξεκίνησαν νωρίτερα τα κύρια ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, αφορμής δοθείσης, με τους πωλητές να έχουν τον πρώτο άρχισε η συνεδρίαση στο ΧΑ.

Περιορισμένης έκτασης ρευστοποιήσεις από Φρανκφούρτη, Παρίσι μέχρι Λονδίνο και ενδεικτικό το μείον 0,12% του DAX προς τις 12.240 μονάδες, ενώ ήπιες πιέσεις ασκούνται και σήμερα στα ομόλογα του ευρω-Νότου.

Με το GREK ETF σταθερό στα 8,11 δολάρια, με το 2ετές χαμηλότερα στα 7,641%, τα πρώτα λεπτά της συνεδρίασης στο ΧΑ είχαν πτωτικό "άνοιγμα", με τις περισσότερες εντολές να επικεντρώνονται στον τραπεζικό κλάδο αλλά σχεδόν αμέσως να εκτείνονται και σε τίτλους των ΟΤΕ, ΟΠΑΠ κ.α.

Με καθοδικό χάσμα η αρχή, μία λίγο ως πολύ αναμενόμενη αρχή, με τον Γενικό Δείκτη προς τις 664 μονάδες κυρίως λόγω των πιέσεων/απωλειών που σημείωνε ο τραπεζικός κλάδος. Προς τις 745 μονάδες ο ΔΤΡ, με το 72% του τζίρου να εστιάζεται στις μετοχές των 4 συστημικών ομίλων, με συνέπεια να διευρύνονται πέραν της μίας ποσοστιαίας μονάδας οι απώλειες για τον ΓΔ.

Αναγνωριστικές, εύλογα σε χαμηλότερες τιμές, οι πρώτες κινήσεις short-long, με συναλλαγές/τζίρο να παραπέμπουν σε ψύχραιμο και ελεγχόμενο άνοιγμα της αγοράς με μέτρια τη ροή και την ταχύτητα των πράξεων.

Σε Σαράντη, Τέρνα Ενεργειακή αλλά και Grivalia, Coca Cola οι πρώτες κινήσεις των αγοραστών, με την... επιστράτευσή τους στη δεικτοβαρή μετοχή της Coca Cola απόλυτα αναμενόμενη.

Ούτως ή άλλως σε ανοδική φορά η μετοχή, με απόδοση 1,83% σε εβδομαδιαίο και με 4,92% σε μηναίο, λειτουργεί αντισταθμιστικά στην πίεση που δέχεται κυρίως ο τραπεζικός κλάδος αλλά και η πλειονότητα των μετοχών του FTSE25.

Σταθεροποιητικά σε ΜΕΤΚΑ, ΕΧΑΕ, Jumbo, Μυτιληναίο, ΟΛΠ, χωρίς συναλλαγές αρχής η Lamda Development στις 10:40, ενώ υποχωρούν τίτλοι σηματωροί όπως είναι οι ΕΛΛΑΚΤΩΡ, ΓΕΚ, Αεροπορία Αιγαίου κ.α.

Διευρύνονται σε μεγαλύτερες του 3% οι απώλειες για τον ΔΤΡ, με την Πειραιώς έως 4% χαμηλότερα, με τις περισσότερες συναλλαγές σε Πειραιώς και Εθνική και τον μεγαλύτερο τζίρο στην Alpha Bank.

Λόγω της αναμενόμενης μεταβλητότητας και του ενδιαφέροντος της συνεδρίασης, μετά τη χθεσινή ημι- εμπλοκή, οι αναφορές μας (στον Εκηβόλο) και τα σχόλιά μας θα προσαρμοσθούν ανάλογα με τη ροή της ημέρας.

Σημειώνοντας πως με τον ΓΔ στις 663 μονάδες, η μηνιαία απόδοσή του παραμένει θετική με 2,70%, σε αντίθεση με τον ΔΤΡ που στις 745 μονάδες ξαναγυρίζει σε απώλειες 3,75% σε μέτρηση μηνός.

 

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v