Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Συσσώρευση στο Χρηματιστήριο

Οι εξελίξεις από τη διαπραγμάτευση θα αποτελέσουν τον καταλύτη για την κίνηση του ΓΔ προς τη μία ή την άλλη κατεύθυνση. Στο προσκήνιο παραμένει ο τραπεζικός κλάδος. Κινητικότητα σε Motor Oil, Ελλάκτωρ, ΓΕΚ, Μυτιληναίο.

Συσσώρευση στο Χρηματιστήριο

"Μαύρος καπνός" από το Brussels Group, με τον επικεφαλής του Eurogroup να κάνει λόγο για πρόοδο αλλά με τις πιθανότητες για επίτευξη συμφωνίας τεχνικής μορφής στο Eurogroup της Παρασκευής όλο και να εξανεμίζονται.

Σε αυτή την κρίσιμη συγκυρία, ο οίκος S&P εκτιμά πως οι ελληνικές τράπεζες παραμένουν υψηλού ρίσκου, οι Financial Times θεωρούν ότι η αβεβαιότητα φέρνει "κουτσουρεμένη" ανάπτυξη, στα άκρα η σύγκρουση κυβέρνησης - Στουρνάρα, ο Άκτωρ κατά υπ. Ενέργειας, θυμίζοντας πως υπάρχει υπογεγραμμένη σύμβαση για τη Βεύη κ.ο.κ., με όσα αυτά (και άλλα) μπορεί να προοιωνίζονται για τη συνέχεια.

Hδη η ΤτΕ επιφυλάσσεται για τον ρυθμό ανάπτυξης το 2017, συνέπεια του αρνητικού πρώτου τριμήνου. Την ίδια ώρα και οι προειδοποιήσεις των Ευρωπαίων δανειστών για τις... σκέψεις χρησιμοποίησης των διαθεσίμων του Δημοσίου για την αποπληρωμή των υποχρεώσεων προς την ΕΚΤ τον Ιούλιο.

Σε αυτό το περιβάλλον, πωλητές και αγοραστές παραμένουν ίσως ψυχραιμότεροι απ' ό,τι δικαιολογούν οι περιστάσεις και μένουν εντός παιδιάς στην περιοχή των... 666 μονάδων, με συνεχείς εναλλαγές προσεγγίσεων και προεξόφλησης των εξελίξεων.

Δεύτερη συνεχόμενη συνεδρίαση χθες με μέτριες συναλλαγές, 40 εκατ. μετοχών, με ανάλογο τζίρο 34,2 εκατ. ευρώ, με τον τραπεζικό κλάδο να "γυρίζει" αρνητικά από τις 767,90 έως τις 736,85 μονάδες, που ήταν και το "χαμηλό ημέρας". Το "γύρισμα" του τραπεζικού κλάδου, οι πωλήσεις που ενεργοποιήθηκαν στο δεύτερο ήμισυ της συνεδρίασης, οι χαμηλές τιμές που δόθηκαν προς το κλείσιμο της συνεδρίασης κατά πάσα βεβαιότητα θα πρέπει να αποδοθούν στην ανησυχητική έκθεση του οίκου S&P Global Ratings, διατηρώντας την Ελλάδα στην κατηγορία "υψηλού ρίσκου" (group 10), στην ίδια κλίμακα με την Αίγυπτο, τη Λευκορωσία και την Ουκρανία.

Προσέγγιση που σε σημαντικό βαθμό εξηγεί τη στάση της πλειονότητας των funds απέναντι στον κλάδο και την αδυναμία πειστικής υπέρβασης του ΔΤΡ πάνω από τις 820/830 μονάδες. Και με τις ενδείξεις και τις τιμοληψίες για το πρώτο τρίμηνο του 2017 να μας υποχρεώνουν να είμαστε ακόμη πιο επιφυλακτικοί.

Σε αναμονή στις... 666 μονάδες, σημείωνε χθες ο Θανάσης Σταυρόπουλος αναλύοντας τα της συνεδρίασης, την ώρα που έμπειρος αναλυτής εκτιμά, πως "... ο ΓΔ συνεχίζει τη συσσώρευσή του κάτω από κρίσιμη τεχνικά περιοχή, αλλά πάντα σε απόσταση βολής από αυτήν. Η κατεύθυνση προς την οποία θα λυθεί ο πολυήμερος σχηματισμός εξαρτάται αποκλειστικά και μόνο από τα αποτελέσματα του Eurogroup της 7ης Απριλίου. Αν επιτευχθεί τεχνική συμφωνία, θα λυθεί ανοδικά προς τις 730 μονάδες. Στην αντίθετη περίπτωση, εάν σημειωθεί εμπλοκή, αναμένεται πως θα κινηθεί έντονα πτωτικά προς τις 650-640 μονάδες".

Στις ξένες αγορές, στάση αναμονής, μεικτές τάσεις, με τον S&P οριακά ανοδικά στις 2.360 μονάδες, τον DAX κατά 0,21% υψηλότερα στις 12.282 μονάδες, τουλάχιστον σε αυτή τη φάση τα ξένα κρατούν κοντά στα υψηλά τους επίπεδα.

Η εικόνα των... δεικτών μας απαιτεί επιφυλακή, καθώς το 2ετές είναι χαμηλότερα στα 7,882%, το 10ετές υψηλότερα στα 7,078%, το GREK ETF λίγο ενισχυμένο στα 8,04$, ενώ μείωση δανεισμένων τίτλων σε Εθνική, Πειραιώς και πολύ λιγότερο στην Alpha Bank.

Εύλογα η προσοχή των traders είναι εστιασμένη στα επόμενα 24ωρα, με τη συνάντηση Σόιμπλε- Ντάισελμπλουμ μία μέρα πριν το Eurogroup να γεννά εύλογα ερωτήματα για το περιεχόμενο και την ενδεχόμενη έκβασή της αύριο Πέμπτη.

Από την πορεία των εξελίξεων θα κριθεί σε πολύ μεγάλο βαθμό εάν η αγορά, με σηματωρό τον ευπαθή τραπεζικό κλάδο, θα κινηθεί προς τη μία ή προς την άλλη κατεύθυνση. Θυμίζοντας πως την Παρασκευή ανακοινώνονται τα αποτελέσματα της ΔΕΗ, σε μία ιδιαίτερα φορτισμένη συγκυρία.

Πέραν του τραπεζικού κλάδου, εμφανής η εστίαση σε ΟΤΕ, ΟΠΑΠ, με αυξημένες συναλλαγές/τζίρους, σε Coca Cola και στις σηματωρούς Motor Oil, ΕΛΛΑΚΤΩΡ, ΓΕΚ, Μυτιληναίο.

 

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v