Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΧΑ: Κρατά τις 660 μονάδες με χαμηλό τζίρο

Κινήσεις σε στενό εύρος διακύμανσης για τον Γενικό Δείκτη, που ανακάμπτει παρά τις πιέσεις στις τράπεζες. Αντίβαρο η κίνηση της Coca Cola σε νέα υψηλά. Βοήθειες από blue chips, κινητικότητα στα «μεσαία».

ΧΑ: Κρατά τις 660 μονάδες με χαμηλό τζίρο

Πήραν «φωτιά» τα τηλέφωνα στο Μαξίμου, με τη Μαρίνα Μάνη να αναφέρεται σε νέες επικοινωνίες Τσίπρα (και) με Λαγκάρντ.

Σε στάση αναμονής (και) στο ΧΑ οι traders, με τον χρόνο να πιέζει και τα περιθώρια για κάτι το ουσιαστικό στο Eurogroup της Μάλτας να έχουν εξανεμιστεί, καθώς το βάρος της Αθήνας πέφτει και πάλι στην προοπτική της πολιτικής διαπραγμάτευσης.

Σε στενότατο εύρος η διακύμανση των βασικών δεικτών, σε χαμηλά-μέτρια επίπεδα συναλλαγές και τζίρος, σε επενδυτική... στάση το μεγαλύτερο μέρος της αγοράς, στοιχεία ενδεικτικά του κλίματος που επικρατεί από το πρωί και αποτυπώνεται στη στάση, κινήσεις των βραχυπρόθεσμων παικτών.

Την ίδια ώρα, στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια επικρατούν ήπιες τάσεις, με ενδεικτικό το 0,23% στις 12.338 μονάδες του DAX στη Φρανκφούρτη και το μείον 0,27% στις 5.108 μονάδες του CAC στο Παρίσι. Νωρίτερα χωρίς σαφή κατεύθυνση και τα futures του S&P από τη Wall Street.

Σε αυτό το διεθνές περιβάλλον και με τη διαπραγμάτευση σε... εμπλοκή, οι traders δεν έχουν και πολλά περιθώρια χειρισμών. Αφενός, οι long επιδιώκουν να ελέγξουν τη διολίσθηση βασικών δεικτών, μετοχών- επιλογών τους χαμηλότερα, αλλά με επιβεβαίωση των στηρίξεων, αφετέρου, οι short πιέζουν αλλά μέχρι ενός σημείου, γνωρίζοντας αμφότεροι πως όλα μπορεί να ανατραπούν, με αφορμή μία διαρροή, μία εξέλιξη είτε προς τη μία είτε προς την άλλη πλευρά.

Τεχνικά και οι μεν και οι δε δείχνουν να συμφωνούν για τη συντήρηση της αγοράς πάνω από τις στηρίξεις των 647 μονάδων, με χαμηλό ημέρας τις 661,84 που σημειώθηκαν στα πρώτα 15' της συνεδρίασης.

Μόνιμα σε αρνητικό πρόσημο ο Γενικός Δείκτης λόγω της σταθερής διακύμανσης του τραπεζικού κλάδου, με απώλειες που ενδοσυνεδριακά έφτασαν μέχρι τις 733,39 στην αρχή της ημέρας.

Περιορισμένες οι συναλλαγές, χαμηλός ο τζίρος, με το 44% να έχει πραγματοποιηθεί (*) στον τραπεζικό κλάδο, με συγκριτικά περισσότερες στην Εθνική και μεγαλύτερο στην Alpha Bank.

Ενθαρρυντικές ενδείξεις:

- η συντήρηση από την αρχή της συνεδρίασης συγκεκριμένων σηματωρών σε θετικό πρόσημο, με ενδεικτική την περίπτωση της Coca Cola,
- η απορρόφηση της όποιας προσφοράς βγήκε στα πρώτα 10'-20', για να ακολουθήσει η ανοδική αντίδραση, όπως συνέβη με ΟΤΕ και ΟΠΑΠ,
- η ικανοποιητική εικόνα μετοχών με ειδικό βάρος στη διαμόρφωση των δεικτών όπως λ.χ. για FF Group, Motor Oil, Ελληνικά Πετρέλαια αλλά και
- η κινητικότητα σε ένα μέρος της μεσαίαςμικρής κεφαλαιοποίησης.

Σταθερά σε νέα υψηλά -έως τα 24,44 ευρώ- η μετοχή της Coca Cola, με τον όμιλο στην αποτίμηση των 8,92 δισ. ευρώ (!), με αγοραστές μετά τις 10:50 σε ΟΤΕ -έως τα 8,85 ευρώ-, σε ΟΠΑΠ -έως τα 8,82 ευρώ- ενώ και η ΔΕΗ κυμαίνεται στα 2,91-2,96 ευρώ.

Κινητικότητα στη μεσαία-μικρή κατηγορία, με τις Attica Bank, ΕΥΑΘ, Fourlis από τον FTSE Mid Cap αλλά και σε μετοχές όπως AsCo, Quest, ΕΛΤΡΑΚ κ.α.

(*) Στις 14:55 είχαν πραγματοποιηθεί συναλλαγές 17 εκατ. μετοχών, αξίας 12,9 εκατ. ευρώ.

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v