Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Αντιστέκεται στις πιέσεις το Χρηματιστήριο

Οριακές οι απώλειες για τον Γενικό Δείκτη, καθώς η θετική κίνηση σε Coca Cola και blue chips αντισταθμίζει τις απώλειες των τραπεζικών μετοχών. Σε υψηλότερα επίπεδα κινούνται ΟΤΕ, ΟΠΑΠ και ΔΕΗ. Περιορισμένος ο τζίρος.

Αντιστέκεται στις πιέσεις το Χρηματιστήριο

Με προβάδισμα από τα... αποδυτήρια ξεκίνησαν οι short, με τις πωλήσεις τους κυρίως στον τραπεζικό κλάδο να πιέζουν το ΧΑ χαμηλότερα προς τις 661 μονάδες.

Με ελεγχόμενες πωλήσεις/πιέσεις στον τραπεζικό κλάδο αλλά και με ενεργοποίηση των δεικτοβαρών δυνάμεων, η επιχείρηση εξισορρόπησης της αγοράς, καθώς short και long είναι σε αναμονή.

Σε "νέα υψηλά" των 24,36 ευρώ η Coca Cola "βάζει πλάτη" για Γενικό Δείκτη και FTSE25.

Λίγο ως πολύ αναμενόμενο το άνοιγμα της συνεδρίασης, με τις δύο πλευρές να βρίσκουν εξαρχής κοινά σημεία και σύγκλιση θέσεων στην περιοχή των 660 μονάδων. Οι καθυστερήσεις δίνουν προβάδισμα στους πωλητές ήταν ο τίτλος του προσυνεδριακού σχολίου μας, την ώρα που στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια διαμορφώνονταν μεικτές τάσεις και στην Αθήνα η προσοχή εστιαζόταν στην επίσκεψη του προέδρου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ την Τετάρτη και του Γερμανού προέδρου Φρανκ- Βάλτερ Σταϊνμάγερ την Παρασκευή. 

Σε περιβάλλον αβεβαιότητας ακόμη (και) για την ημερομηνία επιστροφής των δανειστών στο... Hilton, το καλύτερο που μπορεί να περιμένει η αγορά είναι η διασφάλιση όσο το δυνατόν μεγαλύτερου μέρους από τα κεκτημένα της τελευταίας εβδομάδας του Μαρτίου, η επιβεβαίωση των σημαντικών στηρίξεων για τον τραπεζικό κλάδο και η αναμονή για τις όποιες εξελίξεις στις αμέσως επόμενες ημέρες. 

Στον τραπεζικό κλάδο η εστίαση των πωλητών από τις πρώτες κιόλας εντολές, με τον Δείκτη Τραπεζών στα πρώτα 5' να υποχωρεί έως τις 733,39 μονάδες, με απώλειες 1,93% και θυμίζοντας τις βασικές στηρίξεις μας στις 730 και 710 μονάδες.

Διόρθωση στον τραπεζικό κλάδο αλλά με ελεγχόμενες συναλλαγές -πωλήσεις/αγορές-, που στα πρώτα 20' δεν είχαν ξεπεράσει το 1,2 εκατ. ευρώ, με τον τζίρο στο 54% του συνόλου. Ενθαρρυντικές ενδείξεις ο συνολικά χαμηλός τζίρος και η εξίσου χαμηλή αξία συναλλαγών στις μετοχές των 4 συστημικών τραπεζών.

Επίσης ενθαρρυντική η μικρή -κατά 0,26%- επιβάρυνση του 2ετούς, που ανεβαίνει στα 7,780%.

Παράλληλα στις μετοχές που περίμενε η αγορά πως θα μπορούσαν να ενεργοποιηθούν αγορές όντως επιβεβαιώθηκε η εκτίμηση των long, με κινήσεις σε ΟΤΕ, ΟΠΑΠ-ΔΕΗ αλλά και σε Coca Cola. Αποτέλεσμα αυτών των κινήσεων, το θετικό πρόσημο για τη δεικτοβαρή Coca Cola έως τα 24,31 ευρώ που αποτελεί "νέο υψηλό" για τη μετοχή, οι υψηλότερες τιμές σε ΟΤΕ (έως τα 8,85), σε ΟΠΑΠ (έως τα 8,76 ) αλλά και σε ΔΕΗ (έως τα 2,96 ευρώ).

Επίσης με προσεκτικές κινήσεις οι long υπερισχύουν σε FF Group, Τέρνα Ενεργειακή, ΕΧΑΕ, Grivalia, Motor Oil, Ελληνικά Πετρέλαια, ΕΛΛΑΚΤΩΡ, με μετρημένες συναλλαγές.

Στις 11:00 είχαν αλλάξει χέρια 6,2 εκατ. μετοχές, τα 2,4 στην Πειραιώς, ο δε τζίρος στα 4,2 εκατ. ευρώ.

 

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v