Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Σε ανοδικό κανάλι παραμένει το ΧΑ

Μικρή άνοδος στο ξεκίνημα προς τις 670 μονάδες για τον ΓΔ. Την επανεκκίνηση των διαπραγματεύσεων καλούνται να αποτιμήσουν οι επενδυτές. Η διάψευση των προσδοκιών και το ΧΑ που... αρνείται να υποχωρήσει. Τα μηνύματα για την τάση.

Σε ανοδικό κανάλι παραμένει το ΧΑ

Οταν δεν πηγαίνει ο Μωάμεθ στο βουνό..., λέει μία παλιά (ανατολίτικη) παροιμία. Αιφνιδιαστικά νέος γύρος διαπραγμάτευσης στις Βρυξέλλες, με έντονη κινητικότητα από χθες το βράδυ, δίνοντας εύλογα "τροφή" για νέα σενάρια. 

Και εκεί που η αγορά περίμενε την ανακοίνωση της ημερομηνίας της επιστροφής των δανειστών στην Αθήνα, μεταβαίνει το οικονομικό επιτελείο και η υπ. Εργασίας στη βελγική πρωτεύουσα, σε μία προφανή προσπάθεια να γεφυρωθούν οι διαφορές. 

Η κυβέρνηση μιλά για σύντομη ολοκλήρωση των συζητήσεων, οι δανειστές, από την άλλη, εμφανίζονται διστακτικοί.

Εξελίξεις που προφανώς και θα αποτιμηθούν από τους traders και θα αποτυπωθούν χρηματιστηριακά στο ταμπλό σήμερα. 

Στόχος της κυβέρνησης, ένα προσχέδιο τεχνικής συμφωνίας την Παρασκευή (ημέρα διεξαγωγής του Eurogroup στη Μάλτα) και αποφάσεις για τα μεσοπρόθεσμα για το χρέος στις 21-23 Απριλίου στην Ουάσινγκτον. Εφικτός ή όχι ο στόχος θα φανεί στις κρίσιμες εβδομάδες που ακολουθούν, με τον πρωθυπουργό να δείχνει πως έχει λάβει τις αποφάσεις του, δηλαδή να κλείσει την αξιολόγηση με μεγάλο κόστος. 

Σενάριο που αρέσει στις "αγορές" και που όσο παραμένει επικρατέστερο, τροφοδοτεί τις κινήσεις short και long παικτών, συντηρώντας το ΧΑ σε ανοδικό κανάλι (μηνιαίο), με τον Γενικό Δείκτη στις 667,32 μονάδες. 

Παρά τη διάψευση των προσδοκιών των long και τη μη διαφαινόμενη χθες -καθ΄όλην τη διάρκεια της συνεδρίασης- πρόοδο, το ΧΑ αρνήθηκε να πέσει, όπως σημείωνε ο Θανάσης Σταυρόπουλος. Με περιορισμένες συναλλαγές, 28,8 εκατ. μετοχών και ανάλογο τζίρο, 22,9 εκατ. ευρώ, οι traders διαχειρίστηκαν άριστα την κατάσταση. Στην πλειονότητά τους έμειναν στις θέσεις τους, ενδεικτικό το γεγονός πως ο τζίρος από τον μέσο όρο των 50+ εκατ. της προηγούμενης εβδομάδος υποχώρησε κατακόρυφα στα 23 εκατ. ευρώ και ότι ο πλέον ευπαθής κλάδος, ο τραπεζικός, δεν έχασε σημαντικές στηρίξεις. Στις 745,80 μονάδες ο ΔΤΡ, στις 1.782,36 ο FTSE25, σε μία μοιρασμένη -για τα blue chips- συνεδρίαση συντήρησης δυνάμεων και διασφάλισης κεκτημένων. 

Τζίρος χαμηλός, όπως συνηθίζεται σε διορθωτικές κινήσεις, οι ταλαντωτές μας χαμηλά και πάλι έτοιμη για κίνηση, θα εκτιμήσει ο Ηλίας Ζαχαράκης. 


Στο διάγραμμα του FTSE25 εμφανείς όλες οι τεχνικές τιμές και τα σημεία αναφοράς είτε ως στηρίξεις στις 1.763 και 1.755, είτε ως αντιστάσεις στις 1.787 μονάδες. Στο long σενάριο, της επαναφοράς, διάσπαση των 1.787 ενεργοποιεί την επαναφορά του δείκτη προς τις 1.803 και 1.808 μονάδες. 

ΟΤΕ, ΟΠΑΠ αλλά και ΔΕΗ έδειξαν χθες τη long τάση τους, σε μία απόλυτα τεχνική επιβεβαίωση όσων από την προσυνεδρίαση προεξοφλούνταν. Μόνιμος "ταύρος" η Motor Oil, δοκιμάζει τα 15 ευρώ η Jumbo, σε long θέση και άλλες δεικτοβαρείς δυνάμεις της αγοράς. 

Στις αποτιμήσεις και στα "στοιχήματα" αναφέρεται από νωρίς ο Γιώργος Α. Σαββάκης, αποτιμώντας πως επιδρά στην αγορά το ενδεχόμενο κλείσιμο της αξιολόγησης και πόσο κοστίζουν οι καθυστερήσεις.  

Αυτά όσον αφορά στη βραχυπρόθεσμη, την ημερήσια προσέγγισή μας, καθώς μερίδα traders έχει ως ορίζοντα την Εαρινή Σύνοδο του ΔΝΤ στις 21-23 Απριλίου, όπου περιμένει μία (ενδεχόμενη) αποσαφήνιση των προθέσεων του Ταμείου και στο θετικό σενάριο, την επισημοποίηση μίας πρότασης-πακέτου προς την ευρωπαϊκή πλευρά (δηλαδή σε Βερολίνο και Μέρκελ-Σόιμπλε). Η νέα παρέμβαση της επικεφαλής του ΔΝΤ είναι προς τη θετική για την ελληνική πλευρά γραμμή, εάν όντως σε 3 εβδομάδες το Ταμείο πράγματι θα πιέσει τη γερμανική πλευρά να αποδεχτεί την περιγραφή ενός πακέτου μέτρων. 

Εκτός συνόρων, με πτώση μπήκε ο Απρίλιος στη Wall Street, στο "κόκκινο" οι ευρωαγορές, αλλά με τους βασικούς δείκτες σε long τάση.  

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v