Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΧΑ: Σε αναμονή στις… 666 μονάδες

Η… κολασμένη αναμονή με χαμηλό τζίρο και οριακές μεταβολές συνεχίζεται στην πορεία προς το Eurogroup της Παρασκευής και ενώ εξελίσσονται οι συζητήσεις με τους δανειστές. Σε πτωτική τροχιά οι τράπεζες.

ΧΑ: Σε αναμονή στις… 666 μονάδες

Δεύτερη συνεχόμενη συνεδρίαση αναμονής στο ΧΑ με τους traders να περιορίζονται στις απολύτως απαραίτητες κινήσεις συντήρησης των θέσεων τους στα επίπεδα των 665- 674 μονάδων.

Με μέτριες συναλλαγές και ανάλογο τζίρο το "κλείσιμο" του Γενικού Δείκτη στις 666,44 μονάδες (με μείον 0,13%), του FTSE25 στις 1.782,18 (μείον 0,01%), και με τον τραπεζικό τελικά με απώλειες 1,20% στις 736,85 μονάδες.

Με αναπτερωμένες τις προσδοκίες, πως η αιφνίδια μετάβαση της ελληνικής ομάδος στις Βρυξέλλες θα μπορούσε να οδηγήσει στην άρση του (νέου) αδιεξόδου και να καταστεί εφικτή μία (προ)συμφωνία σε τεχνική βάση στο Eurogroup της Παρασκευής οι long ξεκίνησαν την συνεδρίαση με αγορές. Εστιάζοντας στον τραπεζικό κλάδο και σταδιακά σε επιλεγμένα blue chips ο μεν ΔΤΡ αντέδρασε έως τις 767,90 μονάδες με αποτέλεσμα την επαναφορά του ΓΔ προς τις 673,43 μονάδες και του FTSE25 έως τις 1.799,58 μονάδες επίπεδα όπου ρευστοποιήθηκε μικρό μέρος βραχυπρόθεσμων θέσεων με συνέπεια την σταδιακή διολίσθηση των δεικτών χαμηλότερα.

Το ημερήσιο διάγραμμα του Τραπεζικού Δείκτη

Σε συγχρονισμό, όπως και εχθές πωλητές- αγοραστές δεν άφησαν την αγορά να υποχωρήσει κάτω από τις 660 μονάδες με ότι αυτό μπορεί να σημαίνει βραχυπρόθεσμα, καθώς η μέχρι πρότινος μεσοπρόθεσμη/ισχυρή αντίσταση τείνει να μετατραπεί σε σημείο αναφοράς και υπό προϋποθέσεις στήριξη για την επόμενη κίνηση προς τον στόχο των 700 μονάδων.

Ωστόσο στην αγορά είναι κοινό μυστικό, πως μόνο με την επίτευξη ενός (προ)σχεδίου τεχνικής συμφωνίας ή κάποιας εξέλιξης που θα προϊδέαζε για ένα έκτακτο Eurogroup προς τα τέλη του μηνός (ενδεχομένως μετά την Εαρινή Σύνοδο του ΔΝΤ στις 21-23 Απριλίου) θα προσελκύονταν επενδυτές, νέα κεφάλαια που θα οδηγούσαν σε μία ανοδική αντίδραση.

Τα τελευταία 30΄ της συνεδρίασης κύλησαν με πληροφορίες από την ενημέρωση του Ευρωκοινοβουλίου από τον Ευρωπαίο Επίτροπο, Π. Μοσκοβισί, και την επικοινωνία Γιουνκέρ- Τσίπρα προκειμένου να αρθούν τα αδιέξοδα με αποτέλεσμα να μαζευτούν σε μεγάλο βαθμό οι απώλειες και να φτάσουν στα 34,2 εκατ. ευρώ οι συναλλαγές.

Το 36% του τζίρου άλλαξε χέρια στον τραπεζικό κλάδο, δηλαδή περί τα 12,3 εκατ. από τα οποία τα περισσότερα 4,7 εκατ. ευρώ στην Alpha Bank.

Συγκριτικά αυξημένες συναλλαγές στον δυνατό και σήμερα ΟΠΑΠ με τζίρο 4,5 εκατ. ευρώ σε ανοδική φορά της μετοχής στα 8,81-8,98 ευρώ, στον επίσης long ΟΤΕ με τζίρο 4,4 εκατ. ευρώ στα 8,84-8,91 ευρώ.

Με σημαντικές και σήμερα τοποθετήσεις πολύ κοντά στα χθεσινά υψηλά των 24,44 ευρώ η Coca Cola. Συγκεκριμένα πάνω από 1,1 εκατ. ευρώ πραγματοποιήθηκαν στα 23,91-24,23 ευρώ.

Τι αναμένει η Κύκλος ΑΧΕΠΕΥ

"Η εικόνα με χαμηλές συναλλαγές και μικρή μεταβλητότητα θα διαταραχθεί μόνο εφόσον υπάρξουν συγκεκριμένα δεδομένα αναφορικά με τη διαδικασία της διαπραγμάτευσης, καθώς η τελμάτωσή της κρατάει την Αγορά σε καθεστώς ομηρείας. Με την εκκίνηση ενός ακόμη 'Brussels group' (4-6/4), όλα είναι ανοικτά. Αν και σύμφωνα με τα δημοσιεύματα οι πιθανότητες επίτευξης τεχνικής συμφωνίας στο Eurogroup της 7ης Απριλίου είναι πλέον ελάχιστες, αν όχι μηδενικές, οι προσδοκίες προσδιορισμού έστω της ημερομηνίας επιστροφής των Θεσμών στην Αθήνα κατά τις αμέσως επόμενες μέρες, διατήρησαν τον Γενικό Δείκτη πάνω από την στήριξη των 660 μονάδων. Αν οι υπάρχουσες ελπίδες ελαχιστοποιηθούν, είναι βέβαιο ότι η υπομονή της Αγοράς θα εξαντληθεί και οι πωλητές θα γίνουν επιθετικότεροι. Σε αυτήν την περίπτωση, αναμένουμε τον Δείκτη να κινηθεί προς τις 650 - 640 μονάδες" τονίζει το τμήμα ανάλυσης της Κύκλος ΑΧΕΠΕΥ.

Οι εγχώριες οικονομικές εξελίξεις

Ξεκινώντας από τις ειδήσεις που ακολούθησαν την χθεσινή συνεδρίαση, για δεύτερο συνεχόμενο μήνα, τον Φεβρουάριο καταγράφεται αύξηση στις ληξιπρόθεσμες οφειλές Φορέων του Δημοσίου προς την Αγορά.

Σύμφωνα με τα στοιχεία του Υπουργείου Οικονομικών τα ληξιπρόθεσμα εμφανίζονται αυξημένα, στα 3,792 δισ. ευρώ, έναντι 3,599 δισ. ευρώ τον Ιανουάριο. Στο ποσό αυτό πρέπει να προστεθούν και οι εκκρεμείς επιστροφές φόρου, οι οποίες ανέρχονται σε 1,256 δισ. ευρώ, επίσης αυξημένες έναντι των 1,206 δισ. ευρώ το Γενάρη.

Συνολικά δηλαδή τα Κρατικά "φέσια" ανέρχονται σε 5,048 δισ., από 4,805 δισ., ή 243 εκατ. ευρώ υψηλότερα σε ένα μήνα.

Φειδωλή ήταν η Κριστίν Λαγκάρντ απαντώντας σε ερώτηση για την Ελλάδα σε συζήτηση που αφορούσε την παραγωγικότητα της Παγκόσμιας Οικονομίας. Ξεκαθάρισε για άλλη μια φορά ότι το ΔΝΤ θα συμμετέχει αν υπάρχουν μεταρρυθμίσεις, στις οποίες συμπεριέλαβε τις Συντάξεις και την Φορολογία και μια ανάλυση βιωσιμότητας χρέους που ταιριάζει.

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ της Μαρίνας Μάνη, "ο νέος γύρος διαβουλεύσεων που ξεκινά στις Βρυξέλλες μεταξύ όλων των Θεσμών αναπτερώνει τις ελπίδες της Κυβέρνησης, όχι τόσο για συμφωνία στο Eurogroup της Παρασκευής, όσο για περαιτέρω συγκλίσεις που θα φτάσουν σε λύση εντός του Απριλίου".

Την ανάγκη να κλείσει η αξιολόγηση το συντομότερο δυνατό τόνισε σήμερα ανώτερος Αξιωματούχος της Ευρωζώνης, που ενημέρωσε τους εκπροσώπους του Τύπου, στις Βρυξέλλες, ενόψει του Eurogroup της Παρασκευής στη Μάλτα. "Η οικονομική και πολιτική λογική, πίσω από την ανάγκη για γρήγορη ολοκλήρωση της αξιολόγησης, παραμένει η ίδια. Η συμφωνία σε ένα πακέτο μέτρων είναι τεχνικά εύκολη, ωστόσο, υπάρχουν ακόμα ανοιχτά κάποια πολιτικά ευαίσθητα ζητήματα, όπως οι μεταρρυθμίσεις στο αφορολόγητο και στις συντάξεις" τόνισε.

Σε ότι αφορά την παρουσία των Ελλήνων Υπουργών στις Βρυξέλλες για συζητήσεις, ο ίδιος Αξιωματούχος σημείωσε πως "σίγουρα αποτελεί σημαντικό βήμα στην προσπάθεια επίλυσης των ανοιχτών θεμάτων, ωστόσο, δεν θα πρέπει να αναμένονται θαύματα. Αυτό που μπορεί να συμφωνηθεί, από σήμερα μέχρι και το Eurogroup της Παρασκευής, είναι η επιστροφή των Επικεφαλής του 'κουαρτέτου' στην Αθήνα. Όμως, οι πολιτικές αποφάσεις που πρέπει μετά να ληφθούν είναι δύσκολες".

Σε ότι αφορά το χρονοδιάγραμμα, ο Αξιωματούχος ανέφερε πως "υπάρχουν κάποιοι περιορισμοί, καθώς την επόμενη εβδομάδα είναι οι διακοπές του Πάσχα και την αμέσως επόμενη είναι η Εαρινή Σύνοδος του ΔΝΤ στην Ουάσιγκτον, όπου ναι μεν θα συγκεντρωθούν οι περισσότεροι 'Παίχτες', ωστόσο δε θα υπάρχει χρόνος για αναλυτικές συζητήσεις".

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ της Αγγελικής Παπαμιλτιάδου, "μεγάλη ανησυχία προκαλεί στον πρόεδρο της Κομισιόν Ζ.Κ. Γιούνκερ η πορεία των διαπραγματεύσεων μεταξύ Ελλάδας και Δανειστών. Σύμφωνα με αποκλειστικές πληροφορίες του 'Euro2day.gr', ο Ζ.Κ. Γιούνκερ και ο Αλ. Τσίπρας αναμένεται να έχουν τηλεφωνική επικοινωνία σήμερα, μετά από αίτημα του Έλληνα Πρωθυπουργού".

Επιστρέφοντας στο Χ.Α. και σύμφωνα με τις συγκλίνουσες εκτιμήσεις εγχώριων αναλυτών, η προσοχή των ενεργών παικτών θα παραμείνει εστιασμένη στις διαπραγματεύσεις που συνεχίζονται για το κλείσιμο της δεύτερης αξιολόγησης και δύσκολα το Χ.Α. θα ξεφύγει από την στάση αναμονής, έστω και αν μέχρι τώρα οι αξιοπρόσεκτες αμυντικές διαθέσεις προεξοφλούν κλείσιμο της αξιολόγησης που θα μπορούσε να δώσει μία ώθηση στον Γενικό Δείκτη και να τον φέρει υψηλότερα των 700 μονάδων.

Η όλη εικόνα επιβεβαιώνει την "κούραση" των εμπλεκομένων στα δρώμενα στο εγχώριο χρηματιστηριακό ταμπλώ, καθώς οι διαπραγματεύσεις συνεχίζονται εδώ και πολλές εβδομάδες και η στάση αναμονής διατηρεί την καθίζηση στον τζίρο σε σημείο που τα στελέχη των Ιδιωτικών ΑΧΕ να αισθάνονται τουλάχιστον "άβολα" για το επαγγελματικό τους μέλλον, παρά το γεγονός ότι σημαντικός αριθμός εισηγμένων εταιρειών συνεχίζει να προσπαθεί να βελτιώσει τα θεμελιώδη του, μέσα σε ιδιαίτερα αρνητικό περιβάλλον.

Ωστόσο, αν δεν βελτιωθεί η τρέχουσα κατάσταση της Οικονομίας, σύντομα οι λιγότερο "εξωστρεφείς" εταιρείες θα αρχίσουν να αισθάνονται τις επιπτώσεις της μακροχρόνιας αναμονής.

Τι σχολιάζουν οι αναλυτές της αγοράς

"Για άλλη μια φορά, η Ελληνική Κυβέρνηση ανέβασε τον πήχη των προσδοκιών σε σχέση με το κλείσιμο της διαπραγμάτευσης και την ολοκλήρωση της 2η αξιολόγησης, για να τον οδηγήσει χαμηλότερα στη συνέχεια εκφράζοντας διαφωνίες για το χρονοδιάγραμμα εφαρμογής των μέτρων και συνδέοντας τη διαδικασία με τη διευθέτηση του χρέους" επισημαίνει ο Δημήτρης Τζάνας.

Από την άλλη πλευρά, Υπουργικό κλιμάκιο μεταβαίνει εσπευσμένα στις Βρυξέλλες με στόχο την καταβολή τελευταίας προσπάθειας επίτευξης συμφωνίας με τους Θεσμούς. Διαρκής εναλλαγή, δηλαδή, του σκηνικού, άλλοτε με αισιόδοξη και άλλοτε με απαισιόδοξη επίγευση, δημιουργώντας εμφανή κόπωση στην Αγορά που ευλόγως, το τελευταίο διήμερο, οδηγήθηκε πάλι στην συναλλακτική ανυδρία, εξακολουθώντας ωστόσο να παρέχει θετική ψήφο εμπιστοσύνης ως προς την τελική έκβαση.

Έτσι, τις προηγούμενες ημέρες της συναλλακτικής κινητικότητας ο Γενικός Δείκτης πέτυχε να αναρριχηθεί σε επίδοση ρεκόρ (670,42 μον.) για τους τελευταίους 16 μήνες, με τις Τραπεζικές μετοχές να συμβάλλουν αποφασιστικά σε αυτό. Με την εικόνα των αποτελεσμάτων να είναι ικανοποιητική καθώς το σύνολο των συστημικών Τραπεζών παρουσίασαν κέρδη (η Πειραιώς μόνο για το εσωτερικό), υψηλούς δείκτες κεφαλαιακής επάρκειας και ικανοποιητικό βαθμό κάλυψης των NPLs από τις εγγεγραμμένες προβλέψεις.

Ωστόσο, η εικόνα αυτή είναι δυνατό να διαταραχθεί αν η Ελληνική Οικονομία αναιρέσει την είσοδό της σε πορεία ανάπτυξης, γεγονός που αποτυπώθηκε στο τελευταίο τρίμηνο του 2016 και είναι ενδεχόμενο να συνεχιστεί στο 1ο τρίμηνο του 2017.

Με την Τράπεζα της Ελλάδος να ζητεί επιμόνως το κλείσιμο της διαπραγμάτευσης και την Κυβέρνηση να εκλαμβάνει τις προτροπές ως διαδικασία που αποσκοπεί σε "άλλου είδους σκοπιμότητες" !

Σκηνικό που επιδεινώνει την καταναλωτική εμπιστοσύνη, όπως αποτυπώνει και ο σχετικός δείκτης του ΙΟΒΕ, οδηγώντας τους κύκλους εργασιών των Επιχειρήσεων που δραστηριοποιούνται μόνο στην εσωτερική Αγορά σε διαρκή υποχώρηση.

Για το Ελληνικό Χρηματιστήριο, επομένως, όλα κρίνονται στις αμέσως επόμενες ημέρες, καθώς το σημερινό σκηνικό αναμονής και συναλλακτικής καχεξίας θα δώσει τη θέση του σε ένα διαφορετικό. Με θετική έκβαση για τη διαδικασία αξιολόγησης, το σκηνικό αυτό θα είναι "γιορτινό" με την άμεση εκδήλωση ενός ράλι ανακούφισης. Σε αντίθετη περίπτωση, οι αντοχές της Επενδυτικής Κοινότητας θα οδηγήσουν σε κρίσιμα τεστ αντοχής τα επίπεδα στήριξης που καταγράφει η τεχνική ανάλυση, με εμφανή το σκεπτικισμό για τη δυνατότητα ισχύος τους.

Στο διεθνές περιβάλλον, εδραιώνεται σταδιακά η πεποίθηση ότι οι υποσχέσεις Trump ίσως δεν εκπληρωθούν, όπως δηκτικά τονίζει και ο Economist (1/4/2017). Και ενώ οι προσδοκίες νομοθέτησης ενός φιλόδοξου προγράμματος δημοσιονομικής επέκτασης ολοένα και ξεθωριάζουν, οι πιθανότητες κάποιων προστατευτικών μέτρων δεν έχουν μηδενιστεί, με την επικείμενη συνάντηση του Trump με τον Κινέζο Πρόεδρο να είναι κρίσιμης σημασίας.

"Στο μεταξύ, τα στοιχεία της Αμερικανικής Αγοράς εργασίας την Παρασκευή, θα κρίνουν αν είναι κοντά η επόμενη άνοδος επιτοκίων από την κα Γέλεν, διατηρώντας ως τότε τις Αγορές σε κατάσταση αναμονής" εκτιμά ο διευθυντής επενδύσεων της Κύκλος ΑΧΕΠΕΥ.

Οι διεθνείς οικονομικές εξελίξεις

Μικτά πρόσημα επικράτησαν στις μεγάλες Αγορές Ασίας και Ειρηνικού, όπου ξεχώρισε το -0,91% του Ιαπωνικού Nikkei (οι Αγορές σε Κίνα, Ταϊβάν και Χονγκ Κονγκ παρέμειναν κλειστές λόγω αργίας). 

Μικρά κέρδη στην Ευρώπη, ενώ ακόμα μία συνεδρίαση μικτών διαθέσεων ξεκίνησε στην Wall Street.
Ξεκινώντας εξ Ανατολών η Κεντρική Τράπεζα της Αυστραλίας διατήρησε αμετάβλητα τα επιτόκια επιβεβαιώνοντας τις προσδοκίες των αναλυτών.

Ερχόμενοι στην Ευρώπη, "η ΕΚΤ εκτιμά πως οι 'Banca Popolare di Vicenza' και 'Veneto Banca' θα χρειαστούν περίπου 6,4 δισ. ευρώ για να ενισχύσουν τους ισολογισμούς τους και θεωρεί πως οι δυο Ιταλικές Τράπεζες είναι φερέγγυες", σύμφωνα με πηγές που επικαλείται το Bloomberg. Ο χαρακτηρισμός των Τραπεζών αυτών ως φερέγγυες είναι σημείο – κλειδί, διότι έτσι μπορεί να γίνει ανακεφαλαιοποίησή τους χωρίς "bail-in".

Οι λιανικές πωλήσεις στις 19 Χώρες του Ευρώ αυξήθηκαν κατά 0,7% τον Φεβρουάριο, σε σχέση με τον Ιανουάριο, σύμφωνα με τα στοιχεία της Eurostat, έναντι αύξησης 0,5% που περίμεναν οι αναλυτές. Σε ετήσια βάση, ο όγκος των λιανικών πωλήσεων αυξήθηκε κατά 1,8% τον Φεβρουάριο, έναντι αύξησης 1,4% που ανέμεναν οι αναλυτές.

Μεταφερόμενοι στις ΗΠΑ, το Υπουργείο Εμπορίου ανακοίνωσε την Τρίτη ότι το εμπορικό έλλειμμα υποχώρησε κατά 9,6% στα $43,6 δισ.. Το εμπορικό έλλειμμα του Ιανουαρίου αναθεωρήθηκε χαμηλότερα, στα $48,2 δισ. από 48,5 δισ. προηγουμένως. Οι αναλυτές που συμμετείχαν σε δημοσκόπηση του Reuters προέβλεπαν ότι το εμπορικό έλλειμμα θα διαμορφωθεί στα $44,8 δισ.

Επιστροφή στο ΧΑ

Επιστρέφοντας στο Χ.Α. και στη σημερινή συνεδρίαση, στα 26,50 ευρώ, από 22 ευρώ πριν, αυξάνει την τιμή - στόχο για τη μετοχή του Τιτάνα η IBG, σε έκθεση στην οποία αναβαθμίζει τη σύσταση σε "accumulate" από neutral. H χρηματιστηριακή χαρακτηρίζει τα αποτελέσματα δ' τριμήνου ισχυρά, ενώ τονίζει το σημαντικό momentum της Αμερικανικής Αγοράς. Σε ότι αφορά στην Ελλάδα, η IBG υποβαθμίζει τις προβλέψεις για τα μεγέθη του ομίλου. Ειδικότερα προβλέπει, πλέον, πωλήσεις ύψους 254 εκατ. και EBITDA 30,4 εκατ. ευρώ. Επιφυλακτική εμφανίζεται η IBG και για την Αγορά της Ν.Α. Ευρώπης, επισημαίνοντας τις αδύναμες τιμές και την περιορισμένη ζήτηση.

Αφήνοντας το Τραπεζικό ταμπλώ και μεταφερόμενοι στον μη Τραπεζικό 25αρη, εκτός από τον "μόνιμο ταύρο", δηλαδή τον τίτλο της Motor Oil (+0,86%), θετική έκπληξη έδωσε και το σημερινό +1,07% της Jumbo, καθώς το σημερινό κλείσιμο συνδυάστηκε με υψηλά τετραμήνου, με το αμέσως υψηλότερο κλείσιμο να έχει σημειωθεί στις 23/12/2016 (15,11 ευρώ). Αξίζει υποσημείωσης ότι ο τίτλο έχει μπροστά του την, θεωρητικά, δύσκολη ζώνη αντίστασης των 15,14 - 15,36 ευρώ.

Από εκεί και πέρα, πολλά συνεχίζει να περιμένει η Αγορά από ΔΕΗ (-0,34%), ΟΠΑΠ (+1,36%) και ΟΤΕ (+0,56%).

Να σημειωθεί ότι ο τίτλος της ΔΕΗ διόρθωσε μετά από έξι συνεχόμενες ανοδικές συνεδριάσεις. Ο τίτλος έχει δώσει αγοραστικό σήμα, με το κλείσιμο υψηλότερα των 2,72 ευρώ. Το "stop" στο "long" στα 2,75 ευρώ και η πρώτη στήριξη στα 2,69 ευρώ. Τα κλεισίματα υψηλότερα των 2,82 ευρώ, διατηρούν "ζωντανές" τις πιθανότητες για κίνηση προς τα 3,02 ευρώ.

Ο ΟΠΑΠ συνεχίζει να δίνει "long" σήμα όσο επιμένει σε κλεισίματα υψηλότερα των 8,43 ευρώ και ο ΟΤΕ υψηλότερα των 8,49 ευρώ.

Από τις χαμηλότερες κεφαλαιοποιήσεις, ξαφνικός πωλητής στην Q&R (-16,28%), ισοφάρισαν το υψηλότερο κλείσιμο τρέχοντος έτους τα Πλ. Θράκης (+3,11%), δείχνει να επαναπροσεγγίζει τα υψηλά του 2017 η ΕΛ-ΤΕΧ Άνεμος (+2,59%), ενώ η Quest Συμ. (+1,7%) "ψαχούλεψε" τιμές υψηλότερα από το ψυχολογικό όριο των 9,00 ευρώ, που σημαίνει και νέα υψηλά 10ετιας (!)

Τα υψηλά 2017 ισοφάρισε η Πλαστικά Θράκης

Ασφαλώς και το -0,01% του δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης, δεν ήταν δυνατόν να αλλάξει τα τεχνικά δεδομένα. Το 1763 κοντινή στήριξη που διάσπαση θα μας φέρει στο 1755. Το 1787 κοντινή αντίσταση που κατοχύρωση θα δοκιμάσει και πάλι την ζώνη του 1803 - 1808. "Intraday position long" με "stop" τις 1685 μονάδες.

Επιστρέφοντας στις μετοχές του FTSE25, μόνο οι Ελλάκτωρ, Μέτκα και ΟΠΑΠ δεν ήλθαν σε επαφή με το αρνητικό πρόσημο, ενώ από την άλλη, η Lamda Development δεν "πρασίνισε" καθ΄ όλη την διάρκεια της συνεδρίασης.

Μέσω των τελικών δημοπρασιών, στο υψηλό ημέρας έκλεισαν Grivalia και ΟΤΕ και στο χαμηλό οι Εθνική, Πειραιώς, Μέτκα, ΟΛΠ και Eurobank.

Ο Γενικός Δείκτης κινήθηκε μεταξύ 673,92 (+0,92%) και 665,4 μονάδων (-0,29%), στις 17.00 βρέθηκε στις 666,37 (-0,14%) και μέσω των τελικών δημοπρασιών ολοκλήρωσε την συνεδρίαση στις 666,44 μονάδες, με ημερήσιες απώλειες 0,13%.

Ο τζίρος αναρριχήθηκε στα 34,3 εκατ., από τα οποία τα 1,6 εκατ. αφορούσαν προσυμφωνημένες συναλλαγές (ΜΟΗ, ΟΠΑΠ, ΟΤΕ), ενώ Alpha Bank, Jumbo, ΟΠΑΠ, ΟΤΕ, απέσπασαν το 50% της συνολικής μικτής αξίας συναλλαγών.

-----ΧΠΑ

Οριακή υποχώρηση και κατά την δεύτερη συνεδρίαση της εβδομάδας στην Αγορά Παραγώγων, με τις συναλλαγές να υποχωρούν σε ακόμα χαμηλότερα επίπεδα στα συμβόλαια του δείκτη.

Από την άλλη, η σχετική μεταβλητότητα αύξησε τον όγκο στα Σ.Μ.Ε. επί μετοχών (44.598 συμβόλαια).

Στα 5.164 συμβόλαια του δείκτη, αυξήθηκαν οι ανοιχτές θέσεις για τον πρώτο μήνα (Απρίλιος).

Το συμβόλαιο του δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης (συνολικά 889, 791 για τον Απρίλιο, 98 για τον Μάιο και 0 για τον Ιούνιο - τιμή εκκαθάρισης για τον πρώτο μήνα 1.783,75) κινήθηκε μεταξύ 1.777 και 1.797,5 μονάδων και έκλεισε πολύ κοντά στην θεωρητική του τιμή, σύμφωνα με την τιμή εκκαθάρισης.

Ελάχιστος ο αξιοσημείωτος δανεισμός τίτλων (11.490 τεμ. Motor Oil), ενώ συνεχίστηκαν οι συναλλαγές στα Σ.Μ.Ε. επί μετοχών με κυριότερες σε Eurobank (2.590), Πειραιώς (9.379), Εθνική (27.132), MIG (373), Alpha Bank (3.692), ΔΕΗ (367), ΟΤΕ (158), Viohalco (188), ΓΕΚ (102), Μυτιληναίο (206), ΟΠΑΠ (121).

Οι περισσότερες ανοιχτές θέσεις - συμβόλαια (Μέγεθος Συμβολαίου: 100 Μετοχές, Φυσική Παράδοση), για τον πρώτο μήνα (Ιούνιος), στα Σ.Μ.Ε. επί μετοχών σε: Alpha Bank (32.250), MIG (55.547), Eurobank (50.682), Εθνική (78.703) και Πειραιώς (125.926).

Οι περισσότερο δανεισμένοι τίτλοι, μόνο από OTC (*), καθώς το Χ.Α., πλέον, στην συγκεντρωτική κατάσταση του ΗΔΤ δεν δημοσιεύει τους δανεισμούς από την ΕΧΑΕ, είναι: Πειραιώς (5.841.654 τεμ.), Alpha Bank (1.929.215 τεμ.), Εθνική (5.420.166 τεμ.) και Eurobank (2.183.157 τεμ.).

(*) Τα στοιχεία Συναλλαγές Δανεισμού Τίτλων μέσω OTC δηλώνονται από τους χειριστές ΣΑΤ και αφορούν τις ποσότητες που έχουν καταγραφεί στο ΣΑΤ έως και τη προηγούμενη εργάσιμη ημέρα.

 

Θανάσης Σταυρόπουλος [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v