Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Βήματα... σημειωτόν στο Χρηματιστήριο

Κοντά στις 670 μονάδες με οριακή άνοδο παραμένει ο Γενικός Δείκτης. Μεικτά πρόσημα για τις τράπεζες, υποχωρεί η Εθνική. Πιέσεις για Coca Cola, Jumbo, άνοδος για ΟΛΠ. Περιορισμένος ο τζίρος.

Βήματα... σημειωτόν στο Χρηματιστήριο

Με απώλειες συνεχίζει το ΧΑ, μετά τη βραχύβια αρχική ανοδική προσπάθεια, συνέπεια του πτωτικού κλίματος που από νωρίς "ταλαιπωρεί" την Ευρώπη, μετά τη χθεσινοβραδινή διόρθωση στη Wall Street λόγω Fed.

Προφανώς και οι προτεραιότητες, ειδικά των βραχυπρόθεσμων, είναι διαφορετικές στο ελληνικό από τα ξένα χρηματιστήρια, καθώς η αυριανή συνάντηση στη Μάλτα έχει προσλάβει βαρύνουσα σημασία.

Απώλειες μεγαλύτερες του 0,75% για τον DAX στη Φρανκφούρτη, που υποχωρεί προς τις 12.130 μονάδες, αρνητικό "γύρισμα" στο ΧΑ, με τον Γενικό Δείκτη αρχικά έως τις 672,71 και στα πρώτα 5' διολίσθηση προς τις 668,35 μονάδες. Εύλογα οι κινήσεις των traders επηρεάζονται κυρίως από την εξέλιξη της διαπραγμάτευσης, πλην όμως δευτερευόντως και από την τάση που διαμορφώνεται διεθνώς.

Δεδομένου ότι ο Μάιος είναι ένας μήνας που παραδοσιακά τα funds και οι επαγγελματίες μειώνουν θέσεις, η διεθνής παράμετρος συνεκτιμάται ανάλογα.

Ωστόσο στη βραχυπρόθεσμη προσέγγιση της αγοράς, η προσοχή είναι στραμμένη αύριο στη Μάλτα αλλά και σήμερα στη συνάντηση Σόιμπλε - Ντάισελμπλουμ, στις εξελίξεις και στις κάθε λογής διαρροές, φήμες που διαμορφώνουν κλίμα. Τα όσα συνέβησαν (και) στη χθεσινή συνεδρίαση είναι ενδεικτικά του πώς μία αναφορά του Bloomberg ή μία διαρροή στο Reuters κ.λπ. μπορεί να σταθεί αφορμή για να "γυρίσει" η στάση των traders, η τάση στο ταμπλό.

Το σημαντικό για το ΧΑ είναι, σύμφωνα με παράγοντες, πως για ακόμη μία συνεδρίαση η περιοχή των 660 μονάδων μπορεί να λειτουργήσει ως σημείο αναφοράς και στήριξη σε εβδομαδιαία κίνηση, με ζητούμενη την επιβεβαίωσή της (των 660 μονάδων) σε κλείσιμο αύριο Παρασκευή.

Στον τραπεζικό κλάδο εστιασμένη η προσοχή, με το 67% του μέτριου τζίρου να έχει πραγματοποιηθεί (*) στις μετοχές των συστημικών ομίλων, με τις περισσότερες συναλλαγές σε Πειραιώς και Εθνική και το μεγαλύτερο τζίρο σε ΕΤΕ και Alpha Bank.

Στο εύρος των 750-763 μονάδων ο τραπεζικός δείκτης, με τον κλάδο να παραμένει ο πλέον ευπαθής στις εξελίξεις από το μέτωπο της διαπραγμάτευσης. Σημειωτέον πως σε αυτή τη συγκυρία, τα ξένα σπίτια επιλέγουν να προειδοποιήσουν για τα προβλήματα του κλάδου, με ενδεικτική την παρέμβαση των S&P, BofA/Merrill Lynch κ.α.

Περιορισμένες οι συναλλαγές, ανάλογος ο τζίρος, με τους ΟΠΑΠ και ΟΤΕ και σήμερα υψηλά στη σχετική κατάταξη και με τους ΤΙΤΑΝ, ΔΕΗ, Coca Cola, Jumbo, FF Group, Μυτιληναίο κ.α. να ακολουθούν.

Βάσει της εικόνας των πρώτων 30'-35', η συνεδρίαση δεν δείχνει να διαφοροποιείται σημαντικά από τις τελευταίες τρεις, θυμίζοντας πως για ακόμη μία ημέρα ο ΓΔ έχει ως... μαξιλάρι ασφαλείας την πλάτη των 660 μονάδων.

Από τα 24,19 χαμηλότερα στα 24,06 ευρώ η δεικτοβαρής Coca Cola, έχοντας ως νέο υψηλό τα 24,44 ευρώ από τη συνεδρίαση της Δευτέρας. Ζητούμενη η επιβεβαίωση των 24 έως 23,90 ευρώ, επίπεδο όπου δικαιολογείται η πρώτη διόρθωση, συνέχεια της τελευταίας ανοδικής κίνησης.

Μεικτές τάσεις για τις επίσης δεικτοβαρείς Motor Oil, TITAN, FF Group, Jumbo αλλά και για Ελληνικά Πετρέλαια, Μυτιληναίο, Viohalco, σε ένα αρκετά ισορροπημένο πρώτο 35λεπτο.

Σε Πλαίσιο, Fourlis, MIG, Intralot οι λιγοστές κινήσεις στον FT Mid Cap, συνέχεια στην άνοδο για τη μετοχή του Λούλη, ενώ κινητικότητα σημειώνεται και σε Cenergy, J&P Αβαξ κ.α.

(*) Στις 11:05 είχαν πραγματοποιηθεί συναλλαγές 11, 2 εκατ. μετοχών -από 3,7-3,8 εκατ. σε Εθνική και Πειραιώς-, με τον τζίρο στα 4,6 εκατ. ευρώ.

Στις 21/21 η σχέση ανοδικών/καθοδικών μετοχών.

Από τους... δείκτες μας αμετάβλητο στα 7,884% το 2ετές, λίγο πάνω στα 7,109% το 10ετές. Στα 7,99 $ χαμηλότερα -από τη χθεσινή διόρθωση στη Wall- το GREK/ETF.

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v