Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Σταθεροποιητική κίνηση στο ΧΑ

Κίνηση πέριξ των 670 μονάδων για τον ΓΔ, με μεικτά πρόσημα για τράπεζες και άνοδο για ΔΕΗ. Στάση από τους επενδυτές εν αναμονή λύσης στον γρίφο της αξιολόγησης. Ποια blue chips αναλαμβάνουν ρόλο «σωματοφύλακα» της τάσης. Τα όρια κίνησης για τους δείκτες.

Σταθεροποιητική κίνηση στο ΧΑ

Ενα... Μάλτα γιοκ (*) θέλει να αποφύγει (και) το ΧΑ για αύριο Παρασκευή, προσβλέποντας σε κάτι ουσιαστικό στο Eurogroup στη Βαλέτα. Περνώντας τις τελευταίες ημέρες από ένα ιδιότυπο... σκωτσέζικο ντους (και) το χρηματιστήριο, η προσοχή των traders έχει στραφεί πλέον στην έκβαση της συνάντησης της 7ης Απριλίου. 

Με οδηγό τη συμβιβαστική και επώδυνη λύση «μέτρα 1%+1%», η κυβέρνηση ευελπιστεί πως θα ξεπεράσει τα εμπόδια που τίθενται και θα φτάσει σε ένα προσχέδιο τεχνικής συμφωνίας που θα δρομολογήσει τις εξελίξεις προς τη Σύνοδο του ΔΝΤ στις 21-23 Απριλίου, ενδεχομένως σε ένα έκτακτο Eurogroup με ό,τι προκύψει. Ακριβώς από την έκβαση αυτών των εξελίξεων θα εξαρτηθεί η στάση των επενδυτών, των κάθε λογής funds, όσων είναι τοποθετημένοι (και πολλοί εγκλωβισμένοι) στο ελληνικό χρηματιστήριο. 

Το κλίμα στα ξένα χρηματιστήρια διευκολύνει το ΧΑ, με τη Wall Street να υποχωρεί χθες λίγο με αφορμή τη Fed, ωστόσο οι κυριότεροι δείκτες από Νέα Υόρκη μέχρι Φρανκφούρτη, Παρίσι, συντηρούνται κοντά στα «υψηλά» τους. 

Απαλλαγμένοι από την έγνοια των ξένων αγορών, οι traders στο ΧΑ παραμένουν επικεντρωμένοι στην εξέλιξη της διαδικασίας για το κλείσιμο ή όχι της δεύτερης αξιολόγησης. Οπως φάνηκε και στη χθεσινή συνεδρίαση, τα... κάτω μπορεί να έρθουν... πάνω χωρίς πολλές αφορμές, σε μία «ρηχή» αγορά όπως η δική μας, με αιτίες που δίνουν τάση είτε προς τη μία είτε προς την άλλη κατεύθυνση.

Από τις 663,60 στις 669,97 μονάδες -πολύ κοντά στο υψηλό ημέρας- προς το τέλος της συνεδρίασης, με τον Θανάση Σταυρόπουλο να αναλύει όλες τις λεπτομέρειές της. 

Στις 751,84 μονάδες ο Δείκτης Τραπεζών, με χαμηλό ημέρας στις 733,11 μονάδες, στις 1.793,82 με χαμηλό ημέρας στις 1.775,37 μονάδες ο FTSE25 με συναλλαγές 58,6 εκατ. μετοχών, αξίας 42,7 εκατ. ευρώ.   

Δεδομένης της αδυναμίας του τραπεζικού κλάδου για τη θετική διαμόρφωση της αγοράς, έπρεπε να... επιστρατευθούν 4 σωματοφύλακες, με τους ΟΤΕ, ΟΠΑΠ-ΔΕΗ και ΤΙΤΑΝ να αναλαμβάνουν το έργο της διάσωσης, με αποτέλεσμα ο δείκτης της μεγάλης κεφαλαιοποίησης να παραμείνει εντός διαδρομής. 

Στηρίξεις για τον FTSE25 στις 1.782 και 1.772 (όπου κλείνουν οι long θέσεις) και αντίσταση στις 1.798 μονάδες και πιο φιλόδοξη στις 1.827 μονάδες, εάν επιβεβαιωθεί το θετικό σενάριο.

Σήμερα-αύριο-Δευτέρα η αγορά θα μας δείξει τη διαδρομή της, είτε προς τις 1.830+ είτε προς τις 1.770 μονάδες, με κλάδο-κλειδί τον τραπεζικό αλλά και με σημαντική τη συνδρομή των δεικτοβαρών blue chips του δείκτη. Ενθαρρυντικό για τους long το γεγονός πως με τη σημαντική ενίσχυση των μη τραπεζικών εισηγμένων/μετοχών έχει δημιουργηθεί μία ικανή ομάδα δεικτοβαρών πέραν του ΟΤΕ και του ΟΠΑΠ, με τις Motor Oil, TITAN, Ελληνικά Πετρέλαια, Jumbo, FF Group κ.α. να σταθμίζουν στη διαμόρφωση των δεικτών. Κάτι που καταδείχθηκε και στη χθεσινή συνεδρίαση. 

Εχοντας ως στατιστικό γεγονός πως ο ΓΔ για ακόμη μία συνεδρίαση συντηρείται πάνω από τις 660 μονάδες, εκτιμάται πως και σήμερα-αύριο οι κινήσεις των παικτών θα γίνουν με σημείο αναφοράς-στήριξη αυτή την περιοχή. Οι 670 μονάδες είναι ένα άνω όριο για τον ΓΔ που μόνο με την ενεργό θετική συμμετοχή του τραπεζικού κλάδου θα μπορούσε να οδηγήσει σε ανοδική λύση πέραν των 680 προς την περιοχή των 700 μονάδων. Σενάριο που χρειάζεται τουλάχιστον από το Eurogroup της Παρασκευής, έστω ένα προσχέδιο τεχνικής συμφωνίας. 

Από τον τραπεζικό κλάδο οι εξελίξεις στην ΕΕΓΑ διευκόλυναν τους long στην Εθνική, με τα 0,25-0,255 ευρώ να είναι τα άνω σημεία αναφοράς-αντίστασης για τον τραπεζικό τίτλο. Προφανώς από την έκβαση της αυριανής συνάντησης θα κριθεί η επίτευξη (ή όχι) του στόχου, συνακόλουθα η δυνατότητα υπέρβασης των 788 μονάδων για τον Δείκτη Τραπεζών. Μία ΕΕΓΑ μπορεί να φέρει την... άνοιξη στην ΕΤΕ; ρωτούσαμε στον Εκηβόλο, με το ταμπλό να δικαιώνει όσους θεωρούν πως θετικές εξελίξεις, ειδήσεις και σε επιχειρηματικό επίπεδο μπορεί να συμβάλουν στη χρηματιστηριακή βελτίωση των εισηγμένων. 

Από τον κατασκευαστικό κλάδο, που έχει επανέλθει στο προσκήνιο για να παραμείνει, το άνοιγμα της οικονομικής προσφοράς ΤΕΡΝΑ-GMR για το Καστέλι θεωρείται σημαντικό βήμα για το συγκεκριμένο μεγάλο έργο. 

Στον κλάδο της ακτοπλοΐας, η νέα παρέμβαση των Μινωικών Γραμμών για την HSW, με αφορμή τα απογοητευτικά αποτελέσματα της μη εισηγμένης, εκτιμάται πως επισπεύδουν τις διαδικασίες, που σύμφωνα με ανθρώπους της αγοράς τοποθετούνται για αμέσως μετά τις εορτές και όταν θα έχει αναλάβει (και τυπικά) ο Χρήστος Μεγάλου στην Πειραιώς. 

(*) από τις γνωστότερες ιστορικές ρήσεις, αποδίδεται στον Τούρκο ναύαρχο Πίρι Ρέις αλλά και κατ' άλλους στον Μπαρμπαρόσα, με επικρατέστερη την πρώτη εκδοχή. 

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v